1. A gyerekednek te vagy a minta, tőled tanulja az életet. Járj elöl jó példával! Tiszteld a körülötted élő nőket és ünnepeld őket, amikor csak tudod! (Pont úgy, ahogy a férfiakat.)

2. Vigyázz arra, hogyan beszélsz a gyerekeddel! Ne mondj olyanokat, hogy „a fiúk nem sírnak”, vagy „egy igazi kislány nem viselkedhet így!”

3. Tanítsd arra a gyerekedet, hogy a nem mindig nemet jelent!

4. Legyen fontos a gyerek véleménye! Kérdezd meg mit gondol, hogyan érez, és bátorítsd abban, hogy elmondja mi van a fejében, szívében.

5. Soha ne kényszerítsd a gyerekedet arra, hogy másokat megpusziljon vagy megöleljen, ha nem akarja!

6. Figyelj oda, hogy milyen szavakat használsz! A lányok nem csak csinosak és szépek lehetnek, hanem viccesek, kalandvágyók, okosak, bátrak, vagányak is! A fiúk pedig nem csak erősek vagy nagyok. Vannak fiúk, akik félénkek, érzékenyek, helyesek... és a sor még hosszan folytatható.

7. Figyelj oda, hogy mit néz a gyerek a tévében és az interneten! Sok olyan film, reklám, videoklip van, ami sztereotip módon mutatja be a nőket. Ha ilyet lát a gyerek, bátran mondd el, hogy mit gondolsz erről!

8. Tanítsd meg a gyerekednek, hogy mindenkit tiszteljen – tekintet nélkül a nemére, szexualitására, életkorára vagy vallására. A feminizmus arról szól, hogy különbözőek, ám mégis egyenlőek vagyunk.

9. Hívd fel a gyereked figyelmét a környezetetekben élő erős női szerepmodellekre! Tudjuk, hogy Magyarországon nagyon kevés a női polgármester, politikus, vállalkozó vagy cégvezető, de azért nem reménytelen a helyzet. Minden területen lehet találni követendő példákat. Mutasd meg a gyerekednek, hogy a nők fontos részei a társadalmunknak akármit is csinálnak, akárhol is dolgoznak!

10. Tanítsd meg a gyerekednek, hogy szeresse a testét! A pozitív testkép nagyon fontos.

11. Ne csak a sztereotip szerepjátékokat játsszátok! Nem szereti minden lány a babákat, és vannak olyan fiúk, akik autók helyett inkább valami mással akarnak játszani. Engedd, hogy szabadon szárnyaljon a gyerek képzelőereje!

12. Úgy öltöztesd a gyerekedet, hogy nyugodtan játszhasson! A csini ruhákat tartogassátok az ünnepi alkalmakra. A fehér ing és a csipkés harisnya nem lehet a felszabadult mókázás akadálya!

13. Beszélj a gyereknek olyan inspiráló nőkről akik megváltoztatták a világot. Anna Frank, Malala vagy Marie Curie nélkül ma más lenne a világ.

14. Bátorítsd a gyerekedet arra, hogy hallassa a hangját, és mondd el neki, hogy rajta is múlik, milyen világban élünk! Mutass példákat arra, hogy lehet (és kell is) harcolni az igazságtalanság ellen!

15. Merj bocsánatot kérni, vagy elismerni, ha tévedtél! Így is kifejezheted a gyereked iránt azt, hogy tiszteled őt. És ezáltal ő is megtanulhatja, hogy ez nem a gyengeség jele. Sőt!

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Phase4Studios