1. Mit jelent számodra másmilyennek lenni, különbözni a többségtől?

Nem gondolom, hogy másmilyen lennék. Elég körbenézni a világban, és mindenki láthatja, hogy egyáltalán nincsenek kisebbségben a színes bőrűek. Sőt! Sokkal több olyan ember él a világon, akinek nem fehér a bőre. És ez nem faji sovinizmus, hanem tény.

2. Mit gondolsz, hogyan viszonyulnak az emberek ahhoz, ha valaki kilóg a fősodorból – itthon és világviszonylatban? Érzel különbséget ennek elfogadásában?

Valamiért mindig is volt egy bizonyos felsőbbrendűsége Európának. Annak ellenére, hogy az egész emberiség Afrikából származik, valamilyen okból kifolyólag mindig is úgy gondolta Európa, hogy a világ fölött áll. Elég csak a keresztes hadjáratokra, a rabszolgatartásra vagy a gyarmatosításra gondolni.

3. Hogyan tudtál beilleszkedni annak ellenére, hogy kilógtál a sorból? Egyáltalán be tudtál illeszkedni? Fontos volt ez neked?

A rendszerváltás után verekedéssel a skinheadek ellen. Később a külsőmnek köszönhetően ez inkább pozitív irányba fordult. Emiatt kaptam színházi és sorozat szerepeket. Furcsa és egyben groteszk ez így utólag, mert a tudásnak semmi köze nem volt a dologhoz, csak a fizikumomnak.

4. Fontos neked, hogy különbözz másoktól? Miért?

Nem fontos, de ez egy tény. Nem is tudok mit tenni, és nem is szeretnék. Van olyan cigány barátom, akin nem látszik, hogy cigány, de nem is mondja soha sehol. Én akkor sem titkolnám, hogy félig afrikai, félig magyar vagyok, ha nem látszana.

5. Szerinted milyen hatással van a sokszínűség a világra?

A sokszínűség a fejlődés motorja, katalizátora. Gondoljunk csak bele, hogy mi lett volna Magyarországgal a muhi csata után, ha nem telepítenek be különböző népcsoportokat…

 

 Kiemelt kép forrása: Kembe Sorel-Arthur