-

Egy bő hónapja a fiam (a szomszéd lány hatására) elkezdett gördeszkázni. Persze még beláthatatlanul távol van attól, hogy bonyolult flikkflakkokkal, szédítő bukfencekkel és vakmerő kunsztokkal szórakoztassa a közönségét. Egyelőre bőven beéri a képességei csiszolásához, ha a délutáni kutyasétáltatás alkalmával végiggördülhet a szigorúan vízszintes utcákon, merészebb pillanatokban akár egy enyhébb lejtőt is megkockáztatva. Így gurultunk-bandukoltunk a múltkor is, ám a csemetének a kellemes szórakozás helyett ezúttal csak a halálos bosszankodás jutott. Az út hepehupái között épp hogy hasra nem esett, a járdaszegélyeknél sokszor kellett kézbe venni a deszkát, minduntalan a szabad suhanás útjába állt valami akadály.

– Na, most képzeld csak el, ha kerekes székkel kellene itt menned! – hasított belém hirtelen a gondolat, majd körbefordultam, immár ezzel a szemmel nézve az ismerős környéket.

Ha kerekes székkel élnék itt, jócskán össze kellene szednem a bátorságomat, hogy egyáltalán kimerészkedjek az utcára. Hol itt akadnék el, hol ott, ennél a saroknál nem jutnék tovább segítség nélkül, amott pedig kész életveszély lenne keresztülvágnom.

Sajnos hiába írunk 2016-ot egy Európa kellős közepén lévő, „jól teljesítő" országban, még mindig nincs könnyű helyzetben az a közel félmillió ember, aki valamilyen fogyatékossággal élve próbál boldogulni a hétköznapokban.

Erre az áldatlan helyzetre szeretné felhívni a figyelmet az idén harmadjára megrendezett Rehab Critical Mass mozgalom. Az alapítók őszintén hisznek benne, hogy mi, együtt, egymással összefogva igenis javíthatunk a fogyatékossággal élő emberek életminőségén.

Május 29-én vasárnap kora délutántól te is csatlakozhatsz a vidám tömeghez, akik a Clark Ádám térről vonulnak át a Lánchídon keresztül az Erzsébet térre. Csupa izgalmas, színes program várja a fesztiválozókat, fellép többek között Tilla, Pásztor Anna, Müller Péter, a Republic és a Szilvási Gipsy Folk Band, de találkozhatsz számos parasportolóval is.

Ott leszünk mi is, – mármint a WMN szerkesztősége – ami persze egyáltalán nem a legvonzóbb tulajdonsága a vidám és sokszínű rendezvénynek, de hátha valakinek mégis számítana, és emiatt is eljönne

Ahhoz azonban, hogy a speciális igényű emberek egy valóban méltó felvonuláson mutathassák meg magukat, még hiányzik némi forrás. Ha megteheted, és fontosnak tartod az ügyet, akkor támogasd te is a Rehab Critical Mass szervezőinek munkáját, hogy valóban mind együtt ünnepelhessünk! A jó tett helyébe pedig, akárcsak a mesékben, te is jót várhatsz: ha szerencsés vagy, nyakig merülhetsz egy pezsgő hangulatú legénykonyha atmoszférájában, hiszen együtt főzhetsz Hajós Andrással, Nyáry Krisztiánnal és Sárdi Danival. „Ne habozz, Rehabozz!”

A közösségi finanszírozás EZEN AZ OLDALON érhető el.

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/ Josh Appel