A SzuperWMN-díj, ahogy az elmúlt években, idén is Magyarország legbátrabb nőit jutalmazza figyelemmel és támogatással. Az a célunk, hogy fénybe kerüljenek azok a nők, akik szólnak, amikor más csöndben van, cselekszenek, amikor ülve maradni biztonságosabb, hangot adnak azoknak, akikről mások inkább elfordítják a tekintetüket, kiállnak azokért, akik krízisbe kerülnek vagy akiket kirekesztenek, és akár széllel szemben is mennek előre az ügyük érdekében.

A SzuperWMN-díjat a WMN szerkesztősége alapította, és idén hetedik alkalommal adjuk át. Minden jelölt, és minden döntős megérdemelné, hogy díjazzuk, ahogy minden ügy is megérdemelné a reflektorfényt. De sajnos nincs akkora színpad, és nincs annyi erőforrás, hogy mindenkit megmutassunk és mindenkit díjazzunk. Ha a jelölted az idén nem került a döntőbe, jelöld jövőre is! Mert azt megígérjük, hogy „nyomjuk, amíg bírjuk”, és SzuperWMN lesz jövőre és azután is.

Mielőtt bemutatjuk a jelölteket, gyorsan néhány fontos információ.

Ez évben már mind a négy kategóriában ti, azaz a közönség dönt arról, hogy a három döntős közül ki kapja meg a SzuperWMN 2023 elismerést. A szavazás teljesen titkos, a cikk végén található linkre kattintva tudsz kategóriánként szavazni.

A győztesekre a március 4-én, a Müpában rendezett díjátadó gálán derül fény, ők az elismerés mellé egy Nyoszoli Kinga iparművész által tervezett szobrot kapnak, valamint minden kategóriában 500-500 ezer forint támogatást az általuk képviselt alapítvány vagy ügy részére.

A díjátadóra korlátozott számban olvasói jegyeket is meghirdetünk majd, figyeljétek az oldalt, és ha még nem vagytok feliratkozva a hírlevelünkre, akkor tegyétek meg most (ezen a linken), nehogy lemaradjatok róluk!

És akkor jöjjenek az idei jelöltek, akiknek ezúton is sok szeretettel gratulálunk!

SzuperWMN Civil Fődíj

Fialla Marianna szociális munkás, a Menhely Alapítvány programvezetője

szerkesztőség díj szuperwmn WMN magazin Magyarország legbátrabb nője
Fialla Marianna – Forrás: Fialla Marianna

Szociális munkásként 30 éve dolgozik a hajléktalan emberek otthonhoz jutásáért, körülményeik, mentálhigiénés állapotuk javításáért. A Menhely Alapítvány programjaiban részt vevő, sokszor súlyosan traumatizált emberekkel végzett megterhelő, jelentős nehézségekkel járó munkájában kifogyhatatlan türelem és emberség jellemzi. Marianna fáradhatatlanul dolgozik azért, hogy krízishelyzetben lévő ügyfelei visszaszerezzék emberi méltóságukat, és saját lábukra állhassanak. A hajléktalan emberekkel végzett közvetlen munkája mellett képzéseket tart egyetemistáknak, és társadalmi érzékenyítő játékokat fejleszt.

Kopf Katalin, a Lehetőség Családoknak 2005 Alapítvány vezetője

szerkesztőség díj szuperwmn WMN magazin Magyarország legbátrabb nője
Kopf Katalin – Forrás: Kopf Katalin

Húsz éve végez odaadó munkát a kapcsolati erőszak elől menekülők és az emberkereskedelem áldozatainak érdekében. Az alapítvány Katalin szakmai vezetésével két átmeneti otthont tart fenn Mosonmagyaróváron. Az áldozatok iránt érzett személyes elkötelezettségét jelzi, hogy amikor 2023-ban késett az állami támogatás, a Szállás és az Otthon folyamatos működése érdekében saját családi megtakarításait ajánlotta fel. Az alapítvány minden erejével azon dolgozik, hogy a krízishelyzetbe kerülőkön segítsen, hogy ezek az emberek mihamarabb visszatérhessenek a társadalomba.

Somogyi Tímea, a Hajnalcsillag Tanoda társalapítója, a Védőháló Karitatív Közhasznú Egyesület vezetője

szerkesztőség díj szuperwmn WMN magazin Magyarország legbátrabb nője
Somogyi Tímea – Fotó: Petróczi Réka

Diplomás szociológus, kutató és közben gyakorlati terepmunkás. Tímea 37 évesen, hatgyerekes anyaként ment középiskolába, majd szerzett diplomát. Az életét tette fel arra, hogy kutassa: miért és hogyan határozza meg egy ember sorsát, útját és élettartamát az, ha cigánynak született? No meg hogy lebontsa a meghatározottság által emelt falakat. Ehhez hét éve tanodát nyitott, amelybe jelenleg 75 kecskeméti cigány gyerek jár, volt tanulóik közül van, aki már gimnazista. Tímea meggyőződése, hogy a nyomort és a sokszor vele járó droghasználatot csak megelőzni lehet – méghozzá tudással és megtartó közösséggel.

SzuperWMN Közéleti Fődíj

Spitzer Gyöngyi Soma előadóművész, a Segítek egy családot Alapítvány létrehozója

szerkesztőség díj szuperwmn WMN magazin Magyarország legbátrabb nője
Spitzer Gyöngyi Soma – Forrás: Spitzer Gyöngyi Soma

A közönség elsősorban előadóként, műsorvezetőként és spirituális tanítóként ismeri őt, karitatív munkájáról kevesebben hallottak. Pedig Mamagésa három éve indult Segítek egy családot Alapítványa már több mint 300 rászoruló családon segített. Az egyedülálló programban a segíteni vágyók közvetlenül kapcsolódhatnak össze a hátrányos helyzetű családokkal, és nyújthatnak célirányos segítséget. Az alapítványhoz olyan mélyszegénységben élő családok kerülnek, amelyekben legalább egy kiskorú gyerek él, vagy olyan nagykorú, aki tartós gondozásra, ellátásra szorul. Az önkénteseket a Nők 2000 Nyitott Kapu Alapítvány fogja össze, amelynek megálmodója és vezetője szintén Soma.

Udvaros Dorottya színművész, környezetvédelmi aktivista

szerkesztőség díj szuperwmn WMN magazin Magyarország legbátrabb nője
Udvaros Dorottya – Fotó: Emmer László

A pandémia idején, egy erdei séta közben találkozott a Greenpeace független globális környezetvédelmi szervezet magyar csapatával, azóta vesz részt aktívan a megmozdulásaikban. Helyszíni demonstrációkban és videókban emel szót a természetkárosítás ellen. 2023-ban bíróság elé állt, miután 2021-ben a Fertő tavi fecskementés miatt a rendőrök őt is bevitték, majd a beruházó vádat emelt ellenük rongálásért. Kossuth-díjas színművészként, a Nemzet Színészeként mutat példát, hogy semmilyen rang és cím nem akadályozhatja meg az embert abban, hogy kompromisszumok nélkül képviseljen egy fontos társadalmi ügyet.

Varga Erika és Varga Helena divattervező-iparművészek, a Romani Design alapítói

szerkesztőség díj szuperwmn WMN magazin Magyarország legbátrabb nője
Varga Helena és Varga Erika – Fotó: Kondoros Éva Katalin

Az idén tizenötödik születésnapját ünneplő Romani Design a világ első roma divatstúdiója. Társadalmi vállalkozásuk egyben kultúrmisszió is, Erika és Helena rengeteget tesz a roma kultúra és közösség társadalmi elfogadásáért, a cigány–magyar párbeszéd elősegítéséért és a roma nők edukációjáért. Rákospalotai varrodájuk nyitott műhelyként működik, ahol folyamatosan fogadnak roma és nem roma nőket, egyetemistákat, akik fejlődni, tanulni szeretnének. Erika emellett saját mentorálási módszertannal segíti roma gyerekek kulturális identitásának, önbizalmának erősödését és pályaválasztását. Helena pedig tradicionális énekelőadásokkal viszi el a roma kultúrát különböző hazai és külföldi a divatesemények és kulturális programok színpadára.

SzuperWMN Lámpás Különdíj – az OMV támogatásával

Dudás Erika szervezetpszichológus, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége elnöke

szerkesztőség díj szuperwmn WMN magazin Magyarország legbátrabb nője
Dudás Erika – Forrás: Dudás Erika

Ő a 116-123-as számon hívható Lelki Elsősegély Szolgálat (LESZ) őrangyala Magyarországon, valamint a határainkon túl is. Azon kívül, hogy önkéntesként is teljesít, fogadja a segítségre szorulók hívását a salgótarjáni szolgálatnál, kiváló szervező és menedzser, és emberileg is rendkívüli a hozzáállása a munkatársaihoz. Mindent megtesz mindenkiért. Emberileg és szakmailag is összetett munkát végez: a szövetséghez tartozó 28 szolgálatot koordinálja, továbbképzi, motiválja, támogatja. 

Heal Edina, az Egyenlítő Alapítvány vezetője

szerkesztőség díj szuperwmn WMN magazin Magyarország legbátrabb nője
Heal Edina – Forrás: Heal Edina

Több évtizedes, nagyvállalatoknál (Google, EMI, Sláger Rádió) eltöltött vezetői munka után Edina az elmúlt évtizedben vállalati közösségépítéssel, vezetői és üzleti tanácsadással, a nők és férfiak valódi munkaerőpiaci esélyegyenlőségének megteremtésével foglalkozik. Az Egyenlítő Alapítványban rendkívüli emberséggel fogja össze az erős egyéniségekből álló közösséget. Komoly erőforrásokat fektet abba, hogy a hozzá hasonlóan befolyásos női vezetőket és közszereplőket motiválja, bevonja az esélyegyenlőségi munkába. Vezetőként korrekt és empatikus, ugyanakkor asszertív és hatékony.

Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a FÜGE és a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház alapítója

szerkesztőség díj szuperwmn WMN magazin Magyarország legbátrabb nője
Rozgonyi-Kulcsár Viktória – Fotó: Gulyás Dóra

Független színházi és más kulturális alkotóknak segít eligazodni a bürokrácia útvesztőiben, támogatja az alkotói szabadságukat, menedzsment- és szervezési hátteret nyújt. A Jurányiban emellett alkotócsoportoknak és civil kezdeményezéseknek ad befogadó működési teret. Munkája során megoldásközpontú, prokatív teremtőerejével számos díjnyertes produkciót és megannyi maradandó kulturális értéket hozott létre és mutatott meg a nagyközönségnek. 

SzuperWMN Higgy magadban! Különdíj – az Erste támogatásával

Bognár Zsófia etológus, PhD-hallgató

szerkesztőség díj szuperwmn WMN magazin Magyarország legbátrabb nője
Bognár Zsófia – Fotó: Gáti Oszkár Dániel

Az ELTE Etológia Tanszékén kutatja a kutyákat, fő területe a fejforma és a viselkedés kapcsolata. A témában készített tanulmányáról nemzetközi lapok is beszámoltak, ösztöndíjat nyert érte és megkapta a Pro Scientia Aranyérmet és Az év ifjú viselkedéskutatója címet. Fiatal tudósnőként igazi úttörő.

Lengyel Zsófia, Mindenki Képes Egyesület

szerkesztőség díj szuperwmn WMN magazin Magyarország legbátrabb nője
Lengyel Zsófia – Forrás: Lengyel Zsófia

Látássérültként egész eddigi életében azon dolgozott és dolgozik a munkahelyein és a magánéletében, hogy a fogyatékossággal élők társadalmi elfogadása minél szélesebb körben kerüljön a nyilvánosság elé. Az általa alapított Mindenki Képes Egyesület célja élményeket nyújtani a fogyatékossággal élőknek, jelenleg a programok szervezésén, kialakításán dolgozik, szeretné igazán beindítani a projektet. Zsófi vakvezető kutyájával, Mokkával közlekedik.

Varga Vivien, Vivawell

szerkesztőség díj szuperwmn WMN magazin Magyarország legbátrabb nője
Varga Vivien – Forrás: Varga Vivien

A Vivawell márka megálmodója, aki környezettudatos vegán ruhákat készít. Vivient korábban a terhessége miatt rúgták ki a munkahelyéről, a bíróság azonban neki adott igazat. Ezután egyéni vállalkozóként váltotta valóra álmát. A body shaming ellen nap mint nap felszólaló, bátor, önazonos nő, anya, aki social felületeken lévő jelenlétével inspirál és motivál. A Vivawell által tervezett termékek nemcsak fenntarthatók, hanem a divatipar fősodrával szembemenve inkluzívak is.

Ők tehát a SzuperWMN-díj jelölteji. Közönségszavazás dönt arról, hogy közülük kik kapják a Magyarország legbátrabb nőinek járó elismerést, és az általuk képviselt ügyekhez felajánlott félmillió forintos támogatást.

Szavazatodat az alábbi linkre kattintva adhatod le. (Figyelem, egy IP-címről kategóriánként csak egyszer tudsz szavazni!)

A SzuperWMN esemény támogatói:

Fő támogatója az Erste Bank, kiemelt támogatója az OMV.

További támogatóink: Bepanthen Derma, Curasept, Garamvári Szőlőbirtok, Jana, Korika, Novellista, Szamos

Színpad design: Torter e-Design

WMN szerkesztőség