SzuperWMN

A bátorság nem csak a férfiaké – Keressük 2018 legbátrabb nőit! Jelölj!

2018. szeptember 15. | WMN | Olvasási idő kb. 4 perc

Idén is, immár harmadszorra, keressük Magyarország legbátrabb nőit. Tavaly november 21-én a közönség szavazatai alapján Al Ghaoui Hesnának adtuk át a közéleti, a szerkesztőség döntése alapján pedig Németh-Kiss Pálmának a civil SzuperWMN-díjat.  2018-ban is szeretnénk díjazni a kurázsit, a kiállást fontos ügyek és az igazságosság mellett, úgyhogy újra rajtad a sor: jelölj!

Egy éve ilyenkor az általunk létrehozott SzuperWMN-díjra válogattuk a közéleti jelölteket. Lázasan ültünk a nagy tárgyalóasztalunknál, és hol vitatkozva, hol egyetértve dobáltuk be a neveket a nem létező kalapunkba. Egy éve ilyenkor még nem tudtuk, hogy néhány hét múlva mennyivel könnyebb lesz a dolgunk, mert kirobban egy világméretű mozgalom, amihez nők milliói csatlakoznak. Bátor nők, névvel vállalva a megalázottságukat, a mérgező véleményeket és az áldozathibáztatást.

Lassan egy év telt el a #metoo kezdete óta. Egy év alatt sokan buktak bele, férfiak és nők is, bizonyára nem mindannyiuk jogosan, és bizonyára sok ügy maradt továbbra is titokban. Nagyon fontos diskurzus kezdődött, amelynek messze még a vége. A mozgalom hatásairól lehet és kell is vitatkozni.

A bátorság – mint fogalom – azonban átalakult egy kicsit az elmúlt évben. Átszíneződött. Talán egy lépéssel közelebb járunk ahhoz, hogy az erő és a bátorság ne csak a férfiak mértékegysége legyen, hanem legalább ugyanannyira a nőké is.

(Csak zárójelben jegyezzük meg, de ide tartozik és fontos: Péterfy-Novák Éva mondta egyszer az egyik Hello, WMN-estünkön, amikor az életről és a halálról beszélgettünk, hogy nem tudja értelmezni ezt a kifejezést: férfierő. Ő éppenséggel nőként többet cipelt a hátán, mint némely olyan férfi, akit ismer. Jobban össze kellett szednie magát a súlyosan beteg lánya ágyánál, kilenc éven keresztül, és nem rogyhatott bele a pofonokba, amelyeket az idő alatt kapott a férjétől, akitől a beteg lányuk született.)

A 2016-os SzuperWMN díjazottjai és D. Tóth Kriszta - Fotó: Csiszér Goti/WMN – Goti Photography

Az elmúlt egy év alatt találkoztunk rengeteg megalázott, bántalmazott, megfélemlített nővel, akik erősek, mert kibírták, és bátrak, mert ki merik mondani, ami velük történt.

Találkoztunk olyanokkal is, akik civilként nem ijednek meg attól, hogy segítsenek a bajba jutottakon. Még akkor sem félnek, amikor megbélyegzés, megfélemlítés, sőt ellehetetlenítés a jussuk ezért.

Találkozunk olyanokkal is, akik annak ellenére is beszélnek, hogy lassan elfogy körülöttük a levegő. 

Számos történet bizonyítja, hogy szinte vakmerőség bátor nőnek lenni itt és most.

Te mit gondolsz, mit jelent ma bátor nőnek lenni Magyarországon?

Mit jelent ma úgy élni, hogy egy pillanatig sem félsz?

Ki tudod-e mondani, hogy megbecsülnek, hogy ugyanúgy értékelnek, ugyanúgy figyelnek rád akkor is, ha hallatod a hangod? Ki mered-e mondani, hogy mit gondolsz a világról anélkül, hogy megbélyegeznének, megfélemlítenének?
És a legfontosabb: úgy érzed-e, hogy van mögötted egy erős védőháló, aminek köszönhetően bátran vállalhatsz gyereket, mert elkapnak, ha leesel? Vannak-e körülötted férfiak és nők, akik támogatnak?

A 2018-as SzuperWMN-pályázaton olyan magyar nőket keresünk, akik nem félnek, mernek tenni, nem bújnak el, segítik a társaikat, valamint kiállnak számukra fontos ügyekért és emberekért.

Most rajtatok a sor! Jelöljetek!

Jelöljetek olyan nőket, akiket ismertek, akikről tudjátok, hogy képesek és hajlandók egy jó cél érdekében másokért, vagy épp magukért lépéseket tenni, akik bizonyították, hogy felemelni a szavukat, és tettekre váltani a víziót, nem ördögtől való dolog. Olyan nőket, akiknek van vesztenivalójuk, mégis úgy döntöttek: tesznek valamit azért, hogy jobb legyen a világ körülöttünk. 

Ez nem feltétlenül, és nem mindig országos mozgalmakkal történik. A világrengetés általában egyetlen apró lépéssel kezdődik. Egy döntéssel. Egy hanggal. Valakivel, aki észlel egy problémát, és úgy dönt: nem hunyja le a szemét, hanem megpróbál tenni valamit a megoldásért. Otthon, a kerületében, a faluban, a városban, a járásban, az országban.

Ahogy az elmúlt két évben, idén is két kategóriában keressük a SzuperWMN-eket. A jelölés máshogy történik mindkét kategóriában, ezért kérjük, olvasd el figyelmesen a szabályzatot:

Civil SzuperWMN

A civil-kategóriában ti, az olvasók jelölhettek, és a szerkesztőségi zsűri dönt majd a győztesről – a jelöléseitek alapján. 
A jelölés menete a következő:

  • [email protected] e-mail címre küldd el, hogy szerinted ki érdemelné meg idén a Civil SzuperWMN-díjat
  • szükségünk lesz a jelölted nevére, egy rövid, de átfogó indoklásra, hogy miért érdemli meg szerinted a díjat (körülbelül tíz mondat legyen)
  • szükségünk lesz a jelölted elérhetőségére, és a te elérhetőségeidre
  • és mindezt küldd el nekünk a jelölési határidő, 2018. október 15-e előtt.

A SzuperWMN-díj odaítéléséről titkos szavazáson döntünk majd.

A 2017-es SzuperWMN civil jelöltjei az okleveleket átadó szerkesztőségi tagokkal - Fotó:Csiszér Goti/WMN – Goti Photography

Közéleti SzuperWMN

A közéleti kategóriában megfordítjuk a döntési mechanizmust. A szerkesztőségi zsűri kijelöl majd egy három–öt fős listát, amelyre olyan közéleti személyiségek kerülnek, akik szerintünk megérdemelnék, hogy SzuperWMN-díjasok legyenek 2018-ban. A listán szereplők közül aztán ti, az olvasók választjátok ki a győztest. 

A közönségszavazás októberben indul, a WMN-hírlevelében, itt, a WMN.hu-oldalán, és a kezdetét a Facebook-oldalunkon fogjuk bejelenteni, szóval figyeljetek minket!

Díjátadó: 2018. november 29. Müpa, Budapest

De erről majd később. Addig is, jelölésre föl! Várjuk az e-mailjeiteket!

A WMN csapata

A SzuperWMN-díj névadó támogatója a Volkswagen Magyarország.

A SzuperWMN díjat 2016-ban adtuk át először. A díjátadóról szóló összefoglalót ITT TUDOD ELOLVASNI.

A tavalyi összefoglalónkról készült anyagot ITT, a gálaestről készült videónkat pedig ITT nézheted meg!

Ajánlom másnak is:

Legfrissebb

Szabados Ágnes: Sok elitista támadást kaptam, de szerencsére kevesen merik vállalni… csak a hátam mögött – Elviszlek magammal

Elviszlek magammal – 2022. május 25. – DTK

Hogy jössz te ahhoz, hogy az irodalomról beszélj? Hogy jössz ahhoz, hogy ilyen fiatalon híradót vezess? Hogy jössz ahhoz, hogy ne mutogasd a magánéletedet? Hogy jössz ahhoz, hogy saját könyvesboltot nyiss? Hogy jössz ahhoz, hogy lassan 34 évesen még ne legyen családod? Kérdések, amelyekkel az Elviszlek magammal e heti vendége újra és újra szembesül. De ez nem szegi kedvét; halad a saját útján. Nézzétek meg a friss epizódot Szabados Ágnessel!

Etnoviseletek divatja a fesztiválokon: rablás vs. megbecsülés

Kult – 2022. május 25. – FF

Tollas fejdíszt tenni a fejünkre, afrofonást csináltatni, indiai viseletben és hennatetkóval flangálni a fesztiválokon a tiszteletadás jele, vagy pusztán divathóbort, és ezáltal lopás egy másik kultúrától, amelyet jobban megismerni lusták voltunk? Erről ír szerzőnk:

< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 >
Viber LinkedIn Pinterest