Szupernők a fókuszban

A SzuperWMN-díjat 2016-ban adtuk át először, azaz immár sokadjára vagyok olyan szerencsés, hogy ott ülhetek a díjátadó gálán, amelyen Magyarország legbátrabb nőit mutatjuk be nektek. Mégis, minden egyes évben elfog a meghatottság és a büszkeség bizsergető keveréke. Hogy szemtanúja, sőt részese lehetek a közös ünneplésnek. Hogy nekünk, a WMN szerkesztőségének és nektek, kedves olvasók, lehetőségünk van támogatni, kiemelni, megmutatni országnak-világnak azokat a bátor nőket, akik tesznek másokért, értünk, mindannyiunkért akár közvetve, akár közvetlenül. Hogy általuk ez mégiscsak egy olyan ország lesz, ahol jó élni, ahol érezheted a segítséget, és megélheted, hogy nem vagy egyedül a nehézségeiddel.

Ezek azok a nők, akik a maguk bátorságából, erejéből, a saját idejükből kölcsönöznek másoknak is. Akik odaállnak egy-egy fontos ügy mellé, és nem hagyják, hogy a rendszer, a nehézségek, a környezet bedarálja azt, aki kicsi, védtelen, elnyomott.

Emlékeztetőül, és ihletadásképp

2018-ban a ti szavazataitok alapján Szalay Kriszta színművésznek adtuk át a közéleti SzuperWMN-díjat, elismerve áldozatos munkáját, amellyel több mint egy évtizede segíti (többek közt) a hajlék nélkül élőket: színdarabot írt-rendezett róluk, valamint lakhatásuk, munkavállalásuk és egészségügyi ellátásuk szervezésében is segít nekik. Ugyanebben az évben a civil SzuperWMN-díjat a szerkesztőség Himmer Évának ítélte, aki a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társaságát képviselte. Éva az Alzheimer-kórral, demenciával járó betegségekkel küzdők és családjaik érdekeiért harcol – azaz ma Magyarországon egymillió (közvetlenül vagy hozzátartozóként) érintett emberért.

Himmer Éva, D. Tóth Kriszta, Szalay Kriszta
Himmer Éva, D. Tóth Kriszta és Szalay Kriszta

2019-ben a SzuperWMN civil kategóriájának győztese az olvasók jelölése és a szerkesztőség titkos szavazása alapján Erdős Eszter református lelkész lett. Eszter 1987-ben Ráckeresztúron, szinte a semmiből hozott létre terápiás otthont egy olyan érában, amikor a rendszer még csak elismerni sem volt hajlandó a szerfüggősség létezését, szőnyeg alá söpörve a problémát. Az ország első rehabilitációs intézménye mára európai színvonalú drogterápiás központtá nőtte ki magát. A közéleti SzuperWMN kategória győztese pedig L. Ritók Nóra képzőművész, pedagógus, esélyegyenlőségi szakember lett. Nóra húsz éve lépett ki a közoktatásból, és hozta létre az Igazgyöngy Alapítványt, amellyel a Berettyóújfalui kistérségben élő hátrányos helyzetű gyerekeknek és szüleiknek ad lehetőséget, motivációt, feladatot, esélyt – sokszor az árral és a rendszerszintű elnyomással szembe menve

Erdős Eszter, D. Tóth Kriszta és L. Ritók Nóra
Erdős Eszter, D. Tóth Kriszta és L. Ritók Nóra

Sajnos 2020-ban, a világjárvány miatt nem tudtuk megrendezni a SzuperWMN-gálát, így a következő évben ha lehet, még nagyobb lelkesedéssel vetettük bele magunkat a szervezésbe!

2021-ben a civil kategória győztese Tuza Éva lett, az a háromgyerekes édesanya, LMBTQ-aktivista, akinek a fia, Tóbiás, az utolsók között volt, akik Magyarországon még nemet válthattak (azaz új anyakönyvi kivonatot kaphattak), mielőtt ezt törvényileg ellehetetlenítették volna. A közéleti SzuperWMN-díjat pedig Farkas Franciska színművész, szociális munkás érdemelte ki, akinek az egész életét végigkíséri a segíteni akarás: a Tudás 6alom nevű csoporttal drámafoglalkozásokat, prevenciós, identitás- és kommunikációs tréningeket tartanak, amelyeket elvisznek az érintett gyerekekhez, például Gyöngyöspatára, és sok egyéb szegregált helyszínre.

Farkas Franciska, D. Tóth Kriszta és Tuza Éva
Farkas Franciska, D. Tóth Kriszta és Tuza Éva

És hogy ki lesz a 2022-es győztes? Rajtad is múlik!

Ahogy minden évben, idén is két fődíjat adunk át, civil és közéleti kategóriában (plusz lesznek majd különdíjaink is, de az hadd maradjon az est meglepetése!). Így a jelölés is kétféle, ezért kérjük, olvasd el figyelmesen a kiírást!

A te jelöltjeidet most elsősorban az első, tehát a civil kategóriában várjuk.

1. Civil SzuperWMN-díj

A civil kategóriában ti, olvasók jelölhettek, és a szerkesztőségi zsűri dönt majd a győztesről – természetesen a ti jelöléseitek alapján. Ide tehát nem hírességeket, vagy ismert embereket várunk, hanem olyan nőket, akik egy-egy társadalmi ügyet tekintve sokat tesznek másokért. 

Várjuk tehát a jelöléseiteket: a [email protected] e-mail-címre írjátok meg, ki érdemelné szerintetek idén a civil SzuperWMN-díjat. Ehhez

  • szükségünk lesz a jelölt nevére, egy rövid, de átfogó indoklásra, hogy miért érdemli meg szerinted a díjat (körülbelül tíz mondat legyen);
  • tüntesd föl a jelölted elérhetőségét, és a tiédet is!
  • A jelölési határidő: 2023. január 15. 

A civil SzuperWMN-díj odaítéléséről titkos szavazáson döntünk majd.

2. A közéleti SzuperWMN-díj

Ebben a kategóriában a szerkesztőségi zsűri jelöl majd olyan közéleti személyiségeket, akik szerintünk méltók arra, hogy SzuperWMN-díjasok legyenek 2023-ban. A listán szereplők közül aztán ti, olvasók választjátok ki a győztest. 

A közönségszavazás január 30-án indul, kezdetét a Facebook-oldalunkon és a hírlevelünkben is bejelentjük!

A várva várt díjátadó pedig február 27-én, a Magyar Zene Házában lesz.

Fiala Borcsa