1. Anna kreatív producerként épp a Frici és Aranka című film forgatásán dolgozik jelenleg: Karinthy Frigyes és Böhm Aranka életéről készülő film egyik fontos mozzanata pedig nagyon is minisorozatunk témájába vág. Juhász Anna lebilincselően mesél Böhm Aranka sokrétű személyiségéről, illetve arról, hogyan lettek olyan fontosak a női írók, művészek, mint korábban soha. 

„Nagyon céltudatos, gyönyörű asszony volt, aki önmagára is sok figyelmet fordított: tanult, képezte magát” – mondja az irodalmár, aki szerint mai szemmel nézve is izgalmas, ahogyan Böhm Aranka abban a korban, amelyben ez nagyon nem volt jellemző, a saját kezébe merte venni a sorsát.

2. Balsai Móni azért szereti nagyon a skandináv filmeket és sorozatokat, mert végtelenül emberiek, és gyakran szólnak a középkorúak szerelmeiről, problémáiról is. Nagyon nagy hatással volt rá a Morning Show című sorozat is, és szerinte az abúzustörténetek is a korunk fontos témái, ami nagyon fontos annak érdekében, hogy változzon a helyzet.

3.

Juhász Anna szerint nem fogható csak a járványra az a tendencia, hogy az emberek úgy érzik, mindenkinek mindent megmondhatnak, sőt, meg is kell mondaniuk. „A finom, okos, gondolkodó ember, aki újságot és könyvet olvas, figyelemmel van a másik iránt, az empátiával, a csenddel előbb megtalálja az utat, a feloldást egy kérdéshez.”

4. Balsai Móni szerint fontos volna, hogy „Ha valaki mond egy feketét, akkor tegyünk mellé egy fehéret, egy szürkét meg egy lilát. Az emberek ne csak egyféle módon közelítsék meg a dolgokat.”

5. A műsor előtt az olvasók segítségét kértem: azt kérdeztem tőlük, kinek mit jelent nőnek lenni. Néhányat az erre a kérdésre született kommentek közül felolvastam az adásban, és arra kértem vendégeimet, mondják el, mi jut eszükbe az adott hozzászólás hallatán. Az első a sisterhoodról szólt, és ezzel kapcsolatban mindkét beszélgetőtársam elmondta: voltak keserű csalódásaik az életben, ami komoly gátakat épített bennünk, ugyanakkor a női energiák, egymás támogatása nagyon fontos mindkettejük számára.

6. A következő komment az erős nőkről és az egyenjogúságról szólt. „Erős nők mellett nőttem fel, és ez nekem nagyon fontos volt” – mondta Anna, akit elsőként mindig édesapjáról, Juhász Ferencről kérdeznek, közben pedig hihetetlenül izgalmas nők voltak a családjában. A nagymamája szoros barátságot ápolt például Szabó Magdával. Anna mesél egy kicsit a műsorban ezekről a nőalakokról – például a orvos édesanyjáról, aki folyamatosan tanult, új szakmát sajátított el Anna születése után is.

7.

Balsai Móni azt mondja: igyekszik mindig a pozitív dolgokat keresni, de fontos, hogy lássuk a másik oldalt is. „Fontos, hogy elolvassuk mások erőt adó, pozitív dolgait, de szükség van arra, hogy ne érezzük magunkat egy nagy rakás szerencsétlenségnek, ha a mi életünk éppen százfelé van csúszva.”

8. „Lássuk be, a túlnyomó többségben nem a teljes egyenjogúság a jellemző, reagált az olvasói kommentre Balsai Móni. „Engem az utóbbi időben rengeteg formában ért az a kérdés, hogy mitől nő egy nő, és hogyan működik a világ mostanában. Azt is látom magam körül, hogy a Covid miatt nagyon sok nőnek nagyon-nagyon sok problémája lett. Az mindegy, hogy valaki családban él-e vagy nem, nyilván különböző problémák érik őket.”

9. Juhász Anna a műsornak ezen a pontján egy nagyon személyes vallomással folytatta: húszéves korában egy súlyos betegség miatt egy évet töltött szanatóriumban – a betegség részleteiről és következményeiről pedig nyíltan és részletesen beszélt a Popfilterben. 

„Volt halálközeli élményem, mondták már bele a szemembe, hogy két hónapom van hátra, de azért nem szoktam erről beszélni, mert mindannyiunknak vannak nehézségei az életben. De én azóta úgy élek, hogy nyomom ezerrel, ezer százalékkal csinálom, mindig próbálok pozitív üzeneteket átadni az embereknek – nekem ez a túlélés eszköze.”

10. Balsai Móni ezután elmesélte, hogy neki valószínűleg szintén egy immunbetegség miatt nem születhetett vér szerinti gyermeke „Mindenkinek megvan a maga küzdelme” – mondja a színésznő, aki szerint a megfelelő felületeken nagyon fontos beszélni a nehézségeinkről, vagy például az örökbefogadást övező tabukról is, ő maga is ezért vállalta ezt. 

„Senkinek nem könnyű, és a másik oldalon is mindig van a mérleg serpenyőjében valami.” 

Ez tényleg csak egy nagyon apró kivonata mindannak a bölcsességnek, őszinteségnek, nyíltságnak és egymás felé fordulásnak, ami ebben az adásban volt. Emlékezetes, fontos és megható pillanatok, hallgassátok olyan nagy szeretettel, ahogy mi egymás felé fordultunk.

Minisorozatunk első részét és az ahhoz kapcsolódó cikket ITT találod.

Csepelyi Adrienn

A Popfilter további epizódjait itt találjátok: