„Egyszerre nyers és együttérző, ez az ő szuperereje”mondta róla az egyik legszorosabb szövetségese, a dalszövegíró Caroline Ailin. Dua Lipa valóban határozott és szókimondó, de közben őt hallgatva fel sem merül az emberben, hogy bárkit meg akarna bántani. Bár az őszintesége kendőzetlen, de jól érthetően nemcsak másokhoz szól, hanem önmagához is: érezni, hogy minden egyes szava a saját megéléseiből ered.

Nem csoda, hogy az énekesnő a karcosság és az érzékenység kettősségét hordozza magában: különös háttérrel élte a gyerekkorát, amelyben sok tapasztalattal, érzelemmel és többféle kultúrával találkozott. Dua Lipa szülei Koszovóból menekültek Londonba, ahol aztán megalapozták a családjuk (három gyerekük született) életét. Az énekesnő így a brit fővárosban jött a világra, de otthon két nyelven beszéltek, és kezdetektől tisztában volt a származásával.

Emlékei szerint mindig tudta, hogy kicsit más, mint a többiek, hiszen újra és újra magyarázatot kellett adnia érdekesen csengő nevére.

11 éves volt, amikor a család visszatért Koszovóba, ő pedig nem szomorkodott a költözés miatt: tudta, rokonai, ismerősei ott járnak iskolába, és alig várta, hogy ő is otthonaként ismerje meg a helyet. Rövid idő múlva mégis visszatért Londonba: de vajon mi hajtotta, ha úgy érezte, Koszovóban hazatalált?

popsztár Grammy-díj Dua Lipa Koszovó electro-pop
Dua Lipa – Forrás: Getty Images / Samir Hussein / Contributor

A világ tetején sem kell elszakadni a realitástól

A kérdésre mindjárt visszatérünk, most ugorjunk kicsit az időben, körülbelül 12 évvel későbbre, amikor a már világhírű énekes, előadóművész arról mesél, mit jelent és mit adott számára a kettősség, amelyben felnőtt. „Mára ebben találok békét. A szüleim annyi mindenen átmentek, annyit kellett alkalmazkodniuk, hogy ez vált a valóságommá” mesélte 2023 szeptemberében a francia Vouge-nak adott interjújában. Ezzel röviden és tömören megfogalmazta, miért nem esik nehezére a világ tetejére jutva sem elszakadni a valóságtól, és megőrizni magában, honnan jött és miért kezdett zenélni.

„Kezdetben azt hittem, hogy teljesen ugyanannak az embernek kell lennem otthon, mint a színpadon. Most már megtanultam megtartani bizonyos részeimet a belső köröm számára. A színpadon a kicsit túlzásba vitt Dua Lipa vagyok, aki mindent belead, miközben énekel

– fejtette ki az énekesnő ugyanebben a beszélgetésben. Arra is kitért, hogy gyerekkora óta egyértelmű volt számára, ő az a fajta zenész, énekes, aki színpadon akar állni, és nem fél a szerepléstől. Ehhez mérten szívesen produkálta magát a barátok, ismerősök vagy a család előtt, ma már azonban jól érzi magát, ha egy társas összejövetelen a háttérben maradhat, hiszen szakmája kapcsán eleget van a középpontban.

Az elhivatott nő, aki sohasem fél kimondani, amit gondol

Szóval a 11 éves Dua Lipa Koszovóba visszatérve talált egy közeget, ahol nem kellett magyaráznia sem a nevét, sem a származását, de közben sok mindennel szembesült, ami megrázta és elgondolkodtatta. Számos történetet hallott a háborúról, amiket örökre magával vitt, és máig táplálják benne a késztetést, hogy újra és újra kiálljon a háború illetve a népirtás ellen.

Bár szeretett a családja körében élni, édesapjának köszönhetően innen hozta a zene szeretetét és a tehetséget is, már kamaszévei elején pontosan tudta: ismert énekesnő akar lenni, és emiatt vissza kell térnie Londonba. Mivel egy barátjuk is a brit fővárosba tartott, szülei elengedték: ott végezhette el a középiskolát, miközben 16 éves korától dolgozott, sokszor az éjszakában is. Bevallása szerint mai fejjel gyakran visszagondol édesanyja és édesapja bátorságára, akik annyira érezték az elhivatottságát, hogy engedtek a kérésének.

Kamaszkorában nemcsak a kemény munkát tapasztalta meg (elsősorban éttermekben, szórakozóhelyeken), de sok mindent látott a tekintetben, milyen egyenlőtlenségek érik a nőket, mitől kell félniük és miben muszáj nagyon fiatalon is kiállniuk magukért, ha nincs alattuk védőháló.

„Sok emlékem van mai napig arról, hogyan kell a táskát szorongatva, vagy telefonálást tettetve sietni haza az éjszakában. Nem tudom, változni fog-e a világ ebben a tekintetben valaha

mondta szintén a Vouge riporterének.

Határozottságát már kamaszkorában is bebizonyította. Amikor egy modellmunka kapcsán arra kérték, adjon le pár kilót, ő egyszerűen felállt, és elment. Nem akart máshogy kinézni.

A nőket érintő kérdésekben azóta is hallatja a hangját, emellett a transz- és homofób megnyilvánulások ellen is szót emel, hangsúlyozva: utóbbi egy kalap alá vehető a nőgyűlölettel.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

DUA LIPA (@dualipa) által megosztott bejegyzés

Bulizni tartalmasan is lehet

Dua Lipa végül 2015-ben indulhatott el a várva várt úton. Bemutatkozó kislemeze, a New Love, jó kritikákat kapott, de a nagyobb áttörést a Dua Lipa című 2017-es album hozta meg számára. 2019-ben aztán megkapta az első Grammy-díját is: rögtön két kategóriában ismerték el. Ezután már nem volt kérdés, hogy megtalálta a közönségét: bár a klubélet a Covid okozta bezártság miatt megszűnt, Dua Lipa népszerűsége csak nőtt. A 2020-ban Future Nostaliga címmel megjelenő második nagylemeze az év ötödik legtöbbet streamelt albuma lett minden platformot beleszámítva

Miközben dalai a bulizáshoz adnak alapot, nem fél tartalommal sem megtölteni őket.

Állítása szerint a táncolás szeretetét a családjából hozza: apukája nemcsak zenélt és sok inspiráló zenét hallgatott, de az egész rokonság szeretett mulatni. Akár egy sima hétköznap is kerekedhetett nagy buli valamelyikük otthonában.

Ahogy azt idén májusban egy Tom Power csatornáján adott interjúban elmesélte: nőként még mindig nem könnyű átlépni az előítéleteken a popzenében, főleg, ha nem egy hangszer mögött ülsz, hanem egyszerűen jól akarod érezni magad a színpadon.

A nemrég megjelent Radical Optimism című lemeze kapcsán az alkotói folyamatról is mesélt. „Arról írom a dalaimat, amiket én tapasztaltam az életben, de belebújtatom őket egy misztikusabb köntösbe: ez egy biztonsági hálót ad nekem. […]

Az egész életem nyitott könyv, ha tetszik, ha nem: látják, hova megyek, mit csinálok, kivel vagyok. A dalírás terápia számomra: itt azt mondom el, amit én akarok, nevek és konkrétumok nélkül”

– foglalta össze, mit jelent neki a munka. Állítása szerint a lemezkészítés egy „dear diary” (kedves naplóm) típusú tevékenység számára, mindennap a stúdióba érve elmeséli írótársának, Caroline Ailinnek, hogy éppen mi történt vele, vagy mi foglalkoztatja. Az új lemezét gyakran illetik a pszichedelikus jelzővel, amiről azt mondja: ezzel a hangzással tudta leginkább kifejezni azt a fajta áramlást, amelyet a karanténból való szabadulás, és az ez után tapasztalt szabadságérzés jelentett az embereknek. 

Az élet metamorfózisa körülöttünk

Dua Lipát megérintik az emberek bántó megjegyzései, de túl tud lendülni rajtuk. Így tett akkor is, amikor sok-sok munkával teli év után egy hosszú, több országot érintő nyaralásra ment, ahol a barátaival és a családjával töltötte az időt, emiatt pedig számos rosszindulatú kommentelő gúnynévvel ruházta fel és kritizálta.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

DUA LIPA (@dualipa) által megosztott bejegyzés

„Helyet kell engedned az örömnek. Lehet, hogy leég a világ, de az istenit… ha az ember nem azzal töltötte az életét, hogy boldog legyen, akkor nem tudom, mit tett

– reagált később a hasonló megszólalásokra. Ő egyébként nem sértődik meg könnyen és kedvesen kezeli a vele kapcsolatos félreértéseket. Jót nevetett, amikor egy amerikai tévéshow-ban Dula Peepként emlegették – ez pedig becenévként rá is ragadt –, de azon is, amikor a TikTokon egy idős hölgy Lipa Dupaként hivatkozott rá.

Neve egyébként albán nyelven szerelmet jelent.

A sikerének a titka szerinte abban rejlik, hogy minden kis előrelépésnek örül, és ami éppen nem sikerült, arra úgy tekint, mint a teljes út egy szeletére. 

Többször beszélt arról: különösen vonzódik a pillangókhoz. Ahogy pedig a tavalyi Vogue-interjúban elmondta: számára ezek a varázslatos rovarok a metamorfózist testesítik meg, amelyen egy embernek élete során akár többször is át kell esnie. Annak ellenére, hogy gyerekkorától imádja őket, nem fogta vagy érintette meg soha a pillangókat: ugyanis sohasem venné el a szabadságukat. Kívánjuk neki, hogy a sajátját is őrizze olyan ellentmondást nem tűrően, de mégis érzékenyen, ahogy eddig tette. Boldog születésnapot, Dua Lipa!

Kiemelt kép: Getty Images / Axelle / Bauer-Griffin / Contributor

Széles-Horváth Anna