Igen, természetes. Talán fura, hogy ezt írom, de szerintem ez a nő elképesztően természetes. Még úgy is ezt gondolom, hogy tisztában vagyok vele, az arca nem csupán a természetnek köszönhetően néz ki még mindig úgy sacc per kábé, mint egy harmincévesé. Bár azt sem lehet eltagadni, hogy remek genetikai adottságokkal bír, szép mediterrán bőrtípussal, és a speciális életmódja nélkül sem nézne ki úgy, ahogy kinéz. A teste pedig… az kőkeményen karban van tartva. Az alatt az egyébként pompásan ápolt bőr alatt szépen simulnak a befektetett munkaórák. (És az ő csípőjére sem a hasból leszivattyúzott zsír hordta oda a formákat).

J.Lo nem kimagaslóan jó énekesnő, és nem kifejezetten jó színész. Ő egy igazi performanszer. Előadó. Kikerülhetetlen,  jelentőségét kár is volna vitatni.

Megjelenése, ruhái, divatra gyakorolt hatása, párkapcsolatai, szakításai, válásai négyzetmilliméterről négyzetmilliméterre érdeklik a közvéleményt, és gyakorlatilag harminc éve a porondon van. Egészen onnantól, hogy szerepelt MC Hammer U Can't Touch This című, 1987-es videoklipjében. 

„Mivel a bulvársajtóban nőként, hollywoodi dívaként emlegetnek, már azt is elfelejtettem, milyen volt az, amikor még önmagamért ismertek. Létfontosságú, hogy az ember kapcsolatban legyen legbenső önmagával, és ne veszítse el önazonosságát a nagy pörgésben. Mindig is hinni akartam abban, hogy a nyilvánosságnak szóló imázsom nem befolyásolja az önértékelésem – de sajnos ez nem mindig volt így.

Ha az ember negatív dolgokat hall magáról, ezek lassan beszivárognak a tudatába, és kezdi úgy érezni, hogy van igazságtartalmuk – pedig csak elfedik az igazi valónkat. Ez egyenes út ahhoz, hogy elveszítsük önmagunkat.

Azért tudtak hamis képet festeni rólam, mert nem voltam ura a helyzetnek. Annyira lefoglalt, hogy tartsam magam a menetrendemhez, s hogy megadjam mindenkinek, amit akart, hogy már nem kérdeztem meg magamtól, mit akarok én valójában. Rengeteg energiát fektettem abba, hogy megfeleljek az elvárásoknak, s útközben elveszítettem a saját irányérzékemet – írja Igaz szeretet című életrajzi könyvében.

Pedig Lopezt valósággal misztifikálják, még akkor is, ha nincs körülötte olyan mértani pontossággal felépített, már-már istennői magasságokba nyúló mítosz, mint Beyoncé körül, úgy rajonganak érte, mintha ő volna az angol királynő.

Pedig ő csak egy bronx-i lány, aki egy Puerto Ricóból származó családba született – ám ez talán már csak emlék, valahol mélyen. Jóformán lehetetlen, hogy ekkora sikerek után valaki megmaradjon ugyanolyannak (ahogy ezt a Jenny from the Block című slágerében énekli.) Nővére és szülei is úgy beszélnek róla egy dokumentumfilmben, mint aki mindig is tudta, mi az ő eleve elrendelt sorsa ebben az életben. És J.Lo is így beszél magáról.

Viszonylag gyorsan lett világsztár, egy olyan korszakban, amikor a lányzenekarok elementáris erővel taroltak, és előbb volt színész, táncos, mint énekes.

Pedig a filmjei sose kaptak elismerő kritikát. Emlékszem, amikor az Anakonda című horrort vetítették, szekunder szégyent éreztem, pedig voltam vagy tizen pár éves. De a későbbi filmjeiben sem a ragyogó színészi alakításai miatt emlegették, bár szerintem nem minden mozija bűn rossz, sőt, kedvenceim is vannak, még akkor is, ha látom, J.Lo sosem lesz Oscar-díjas színész.

A „Most már elég” című filmjét egyébként annak ellenére is szeretem, hogy egy klisé, és valójában a családon belüli erőszak természete jóval bonyolultabb, meg nem is lehet belőle kick-box-órákkal megszabadulni.

De a romantikus vígjátékai szórakoztatnak. Pláne az, amelyikben Jane Fondával játszik (Anyád napja, 2005).

Jennifer Lopezt nem hagyják hidegen a kritikák. Nem az a fajta sztár, aki a szőnyeg alá tudja söpörni, ha nem találják elég jónak valamiben. A YouTube-csatornáján egy-két videóban látszik, mennyire izgul a fellépése előtt, és utána ugyanolyan kétségek gyötrik, hogy elég jó show-t adott-e a közönségnek.

De J.Lo zseniális, ez kétségtelen.

A magánéletét folyamatosan ízekre szedik, szinte a kezdetektől téma volt, kivel jár, házasodik, szakít.

„A családomban, gyermekkoromban a válás mint lehetőség nem létezett. A szüleim harminchárom évig együtt maradtak, tűzön-vízen át, hullámvölgyek ellenére. Ezért amikor hozzámentem Marchoz, két válás és egy megbontott eljegyzés okozta csalódás után, nagyon akartam, hogy a házasságunk tényleg »az« legyen. Eldöntöttem, hogy működni fog, akárhogy is. És mire gyerekeink születtek, még elszántabban lettem. Soha nem akartam lemondani erről a szerelemről” – meséli a könyvében.

A kudarcait a nagy plénum előtt kellett megélnie. Három zátonyra futott házasságot, legalább ugyanennyi sikertelen kapcsolatot, egy felbontott eljegyzést. Amikor ezt az említett életrajzi könyvét írta, akkor vált el Marc Anthony zenész, énekestől, akitől két gyermeke született, Max és Emme.

My babies aren't babies anymore... but they are still my babies #coconuts #foreverlove❤️♥️♥️♥️

1.2m Likes, 11.8k Comments - Jennifer Lopez (@jlo) on Instagram: "My babies aren't babies anymore... but they are still my babies #coconuts #foreverlove❤️♥️♥️♥️"

Így mesél erről az időszakról:

„Egyedül ébredek az ágyban. A szobám csendje a szívemben lévő ürességre emlékeztet. Elbuktam a szerelemben – megint. Azzal a különbséggel, hogy ezúttal nem csak rólam volt szó. Nem hagy nyugodni a gondolat, hogy cserbenhagytam két gyönyörű babámat, Maxet és Emme-et. Annyira akartam, hogy a dolgok másképp alakuljanak.

Pontosan emlékszem arra a pillanatra, amikor minden megváltozott. Épp fotózásra készülődtem egy Los Angeles melletti sivatagban. Csodálatos nap volt, 2011 júliusában, Marc és én pedig épp nemrég ünnepeltük a hetedik házassági évfordulónkat. Bárki, aki kívülről figyelt, azt hihette, az életemben minden a legnagyobb rendben van: volt egy férjem és két gyönyörű gyerekem, a karrierem pedig magasan szárnyalt. Az American Idolban zsűriztem, a bolygó legnézettebb show-jában, legújabb kislemezem, az „On the Floor” pedig világszerte a slágerlisták csúcsára került. Ráadásul pár hónappal azelőtt a People magazin szerint én lettem a világ legszebb nője. Mit adhatna az élet ennél többet?

Azt azonban senki sem tudta, hogy az életem igazából mégsem annyira tökéletes.

Az egyetlen dolog, amitől a legjobban féltem az egész világon, és amivel olyan hosszú ideig igyekeztem, hogy ne kelljen szembenéznem. (…) Tudtam, mit jelent, ha mindezt hangosan kimondom: a házasságom végét. A családunk végét. Annak az álomnak a végét, melynek összetartásán olyan keményen dolgoztam.

És még ennél is többet jelentett. Ismét ítélkezni fognak felettem. Kinevetnek, büntetnek, kigúnyolnak majd. Már láttam is magam előtt a szalagcímeket: „Jennifer Lopez válik… újra!” Vagy: „A nő, akinek megvan mindene, csak a szerelmi életét nem tudja rendbe tenni!” Borzasztóan rettegtem egy újabb kudarctól, hogy az egész világ fürkészve engem vizslat majd, és hogy mindenkinek csalódást okozok majd… újra.

Ám ez a pillanat más volt, mint a többi. Rosszabb. Ez a válás nemcsak Marcot és engem érintett, hanem két csodálatos gyermekünket is. Összetörtem a gondolatra, hogy bántani fogom Maxet és Emme-et. Féltem, hogy tönkreteszem az életüket, hogy egy napon majd neheztelni fognak rám azért, mert nem voltam képes egyben tartani ezt a házasságot.”

J.Lo azóta talpra állt, és boldog kapcsolatban él Alex Rodriguez amerikai baseball-játékossal, aki idén márciusban egy hatalmas gyémántgyűrűvel, ünnepélyesen megkérte a kezét. Sikerei töretlenek, szeptemberben pedig sztriptíztáncost alakít új filmjében, aminek kedvéért duplán kipattintotta magát. A filmbeli partnerei nem kisebb nevek, mint Cardi B, Lili Reinhart, Constance Wu, vagy Julia Stiles.

I'm a hustler baby... I just want you to know... #Ramona on fire 🔥 On set and in character for #hustlersmovie #stxentertainment

2.8m Likes, 44.7k Comments - Jennifer Lopez (@jlo) on Instagram: "I'm a hustler baby... I just want you to know... #Ramona on fire 🔥 On set and in character for..."

J.Lo külsejével és harmincévesre konzervált fizimiskájával sokan viccelődnek, de nem azért, mert annyira rémisztő lenne. Nem egy sorozatban vagy sitcomban elsütötték már azt a poént, hogy „szeretném elkérni Jennifer Lopez plasztikai sebészének telefonszámát.”

Nos, ha azt nem is tudjuk megszerezni, vagy annyi pénzünk nem is lenne rá, fegyelmezett életmódját lehet bátran követni.

Utoljára pedig fogadjátok meg tőle ezt a tanácsot, ami szintúgy a fent említett könyvéből vettem, és ezt elolvasva én is meggondolom ezt a királynős megnevezést vele kapcsolatban:

„Ha most bárki megkérdezné tőlem, mi az egyetlen tanács, amit egy pályakezdő művésznek adnék, aki az enyémhez hasonló karrierre vágyik, azt válaszolnám, hogy mindig csak magára, illetve a megérzéseire hallgasson. Csak így tudhatjuk, mi a helyes út számunkra.

Ez a művészlét lényege.

Az erőd az egyéniségedben van, az önazonosságodban. Hiszen ahogy nincs két egyforma művész, úgy nincs két egyforma ember sem. Ezért nincs versengés a művészetben. Ez nem arról szól, hogy ki a legjobb vagy a legnagyobb, a király vagy a királynő. Ez a megközelítés nevetséges.

Művészként csak egyvalakivel állunk versenyben: önmagunkkal. Nem aggódhatunk azért, mit mondanak vagy gondolnak a többiek. Erre kell koncentrálnunk, és hűnek kell maradnunk önmagunkhoz annak érdekében, hogy megőrizzük a kreativitásunkat, és a lehető legjobb döntéseket hozzuk.”

Isten éltesse a ma ötvenéves Jennifer Lopezt!

Szentesi Éva

Források: Jennifer Lopez: Igaz szeretet (Kossuth kiadó, 2015), J.Lo YouTube-csatornája, Jennifer Lopez - True Hollywood Story

Kiemelt kép: Getty Images/ Kevin Winter/Getty Images for ABA