Augusztus 7., szerda

PARKERSTRANGE (Colosseum, 16.30)

A spanyol DJ-duónak köszönhetjük a 90-es évek ikonikus (és nem píszí) Shortdickman című számának eszeveszett remixét, amely akkorát megy a közösségi médiában mostanában. Techno, trance, szemtelen pophatások, amelyektől kedved lesz előkapni a haspólódat és két copfba fogni a hajad. Konklúzió: Bonnie és Selma fényes nappal úgy felpörget majd, hogy meglesz a napi kardiód, pedig még alig kezdtél neki a Szigetnek!

K!ngdom (ibis x ALL presents The Buzz, 17.10)

Ne tagadd, te is nézted titokban a dél-amerikai szappanoperákat, és közben halandzsaspanyolul nyomtad a szöveget Natalia Oreiróval meg Thalíával! Jó hírem van: ezt a tehetségedet maradéktalanul tudod majd kamatoztatni, ha odaérsz a spanyol K!ngdom koncertjére, ez ugyanis a szó legnemesebb értelmében vett popzene, aminek pont az a lényege, hogy akkor is perfekt tudod üvölteni a szöveget, ha egy kukkot se beszélsz spanyolul.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

K!NGDOM (@kingdom.band) által megosztott bejegyzés

L’Impreatrice (Revolut Stage, 22.45)

Dús szintihangokkal átitatott, részegítő tropical hangzás simogatóan lágy francia vokállal – mintha egy cabrióban suhannál St. Tropez-ban, 1978-ban, arcodat simogatná a tengerparti napsütés, és közben valami ilyesmi szólna a rádióból. Szerintem Kylie Minogue is itt fog afterezni.

Augusztus 8., csütörtök

WAVY (dropYard, 18.00)

A Szigeten a régi szép időkhöz visszanyúlva újra nagyobb teret kap az utóbbi években a hiphop. Szkeptikus oldschool arc vagy? Akkor pont azért van ott a helyed a WAVY kollektíva idősávjában a műfajnak dedikált dropYard színpadnál, hogy lásd: a magyar szcéna köszöni, remekül van, és nem fogyott ki a flow-ból. Ha meg amúgy is erre pörögsz, akkor ott leszel, nem? 

Siti & The Band (18.30, Global Village)

Zanzibár tradicionális muzsikája autentikus előadásban, modern és sokszínű hatásokkal: igen, ilyen különlegességekre is bukkanhat az, aki figyelmesen keresgél a Sziget appban. Ha nem csak veretni mész ki (amivel a világon semmi gond sincs, sőt: veled tartok!), akkor itt egy koncert, ami elringat és elrepít majd.

Nova Twins (Revolut Stage, 17.00)

Ki mondta, hogy idén nem zúzunk? Hazudott! Visszatérnek személyes kedvenceim, a korábban már atomdurva Sziget-koncertet toló brit csajok, akiket azzal pattintottak le az iparági okosok, hogy az olyan zene, amit ők akarnak csinálni (valami, amibe a metáltól a popig minden benne van), nem érdekel senkit. Ugyan, mekkora tévedés!

Amikor legutóbb ajánlottam őket, konkrétan hálálkodó leveleket kaptam, úgyhogy tessék: ÉN SZÓLTAM IDÉN IS!

Halsey (Nagyszínpad, 21.15)

Annyi idén a remek női előadó, hogy győzze az ember felállítani a fontossági sorrendet. Halsey nemcsak énekesnőként izgalmas, de jelent már meg verseskötete, alapított sminkmárkát, de ami ennél sokkal fontosabb (csak a képet nem árt teljes pompájában felvázolni, ugye): felbecsülhetetlen értékű edukációs munkát végez a mentális egészség terén és a kirekesztés elleni küzdelemben. „Mintegy mellékesen” pedig brutál jó. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

halsey (@iamhalsey) által megosztott bejegyzés

Augusztus 9., péntek

Stormzy (Nagyszínpad, 19.15)

A grime műfajának emblematikus alakja, az első fekete előadó, aki önálló headliner lehetett a legendás Glastonbury fesztivál nagyszínpadán. Big Mike ikon, aki szerencsére nem alélt el önnön nagyszerűségétől, és folyamatosan azt keresi, kik azok az izgalmas előadók, akikkel valami szuper dolgot lehetne összehozni. Ed Sheerantől H.E.R.-ig, Lily Allentől Kehlaniig terjed az egyre bővülő lista. Tanács: a nyakadat mozgasd át szépen előtte, bólogatni fogsz.

Kevin de Vries (Party Aréna, 23.30)

Öveket becsatolni, a német DJ techno- és trance-nehéz szettje garantáltan az idei Sziget egyik csúcspontja lesz – pláne a minden évben egyre extrább látvánnyal, ami a Party Arénát jellemzi. Lazsálásnak helye itt nem lesz – de neked legyen, szóval ne utolsó percben ess be, mert biztosan rengetegen jönnek majd.

Apashe (Revolut Stage, 0.30)

Na. Ha csak egy dolgot fogadsz meg ebből az ajánlóból, akkor ez legyen az: EZT KI NE HAGYD. Megmondom, miért:

a belga–kanadai DJ-producer összeboronálta a basszusnehéz elektronikát a komolyzenével és a hiphoppal, egy kicsit még rátolt a mélyekre, és az egészet megfejelte egy olyan vizuállal, ami önmagában is felér egy súlyos trippel.

Tavaly hatalmasat szólt live actje a Szigeten, most azonban rákontráz: rézfúvósokkal egészül ki a produkció. Ha nem gondoltad, hogy egyszer ordítani fogsz Verdi Requiemjére, akkor majd jussak eszedbe!

Augusztus 10., szombat

Dhoad (Global Village, 20.00)

Rádzsasztán becsekkol: ha reggel jógával ébredtél, estebédre ettél valami finom indiait, akkor igazán nincs más dolgod, mint élvezni az autentikus rádzsasztáni cigánymuzsikát, amely színes, szívmelengető és jobban feltölt majd, mint három mangó lassi!

Én mondom neked, ezt lehet a legjobban imádni a Szigetben: teljesen valószínűtlen, hogy milyen valószínűtlen koncerteken tudsz valószínűtlenül boldog lenni!

Pogány Induló (dropYard, 20.45)

Ha hidegen hagy a magyar hiphop, attól még úgy fejbe vághat ennek a reszelős hangú fiúnak a rapje, hogy véletlenül ott találsz maradni, és végignézed majd a koncertjét. Pogány Indulóból sugárzik az a fajta nyers és szertelen energia, amely egy igazán markáns rapper sajátja, zeneileg pedig bátran rugaszkodik el a boom bap hagyományoktól, egyszersmind tiszteletben is tartva őket.

Külön kötelező legalább pár percre odamenned, ha lövésed sincs, a gyereked miféle Gettó Csirkéről hadovál már egy ideje.

Analog Balaton (Revolut Stage, 20.45)

Míg a többiek a Nagyszínpadnál tombolnak Martin Garrixre, te nyugodtan válj le róluk, ha valami melankolikusabbra vágysz, de azért buliznál is. Pont neked találták ki az Analog Balaton fellépését. A fiúkat hamarosan meghallgathatod a Popfilterben – addig legalább rájössz, miért beszél mindenki róluk az utóbbi másfél-két évben, aki magyar zenét hallgat. Hát mert szívfájdalomra, kitáncolásra, búfelejtésre és csak úgy is tökéletes, amit csinálnak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Analog Balaton (@analog.balaton) által megosztott bejegyzés

Augusztus 11., vasárnap

Janelle Monáé (Nagyszínpad, 19.15)

Odamész. Meghallgatod. Megnézed. Leborulsz előtte.

Lehet beszélni filmszerepekről, divatikonságról, 10 Grammy-jelölésről, de felesleges. Meglátod-meghallod, és értesz mindent. Ennyi. 

Fontaines D.C. (Revolut Stage, 20.45)

Jaj, hát mégis hogy feledkeznénk el a búskomor (néha kicsit dühös), mégis addiktív, agyonvisszhangosított gitárzene rajongóiról? Nélkületek nincs Sziget, nincs semmilyen zenei fesztivál, úgyhogy a szervezők igazán a kedvetekben járnak idén, és az ír együttest hozzák el nektek. Meg nekünk. Mert amúgy a lelkünk mélyén egy kicsit mindannyian szeretjük búskomor (néha kicsit dühös) gitárzenére elengedni magunkat. Csodálatos lesz!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Fontaines D.C. (@fontainesband) által megosztott bejegyzés

KILLABEATMAKER (Global Village, 0.45)

A Global Village tipikusan az a helyszín, ahol még mindig igen nagy a valószínűsége annak, hogy elhaladva meglepődsz attól, amit hallasz, és úgy ottragadsz, hogy észre sem veszed. Szerintem vasárnap éjjel menj elébe a meglepetésnek, és légy te az, aki elcipeli a haverjait a szuperizgi kolumbiai KILLABEATMAKER live actjére.

Ez lesz ugyanis az a másfél óra, ahol a pánsíp, a beatbox, az elektronikus zene és a dél-amerikai ütősök oly csodálatosan megférnek egymás mellett, mint ti azzal a vadidegen holland csoporttal, amelynek tagjaival együtt örültök majd a tánctéren.

Augusztus 12., hétfő

CUT­­_ (ibis x ALL presents The Buzz, 17.10)

Holland utaztatós elektronika hol masszív Massive Attack-hatásokkal, hol szimplán édes-bús, levegős-lebegős vokálokkal, ami tökéletes alapot ad egy kőkemény zárónapnak. 

Four Tet (Revolut Stage, 23.00)

Biztos, hogy lesz egy barátod, aki el akar majd ide rángatni. Javaslom, hagyd magad: szép lesz, jó lesz, fogalmad se lesz, hogy kerültél ebbe a lágyan ringatózó zenei valamicsodába, de egy évig fogod emlegetni, az tuti. De lehetsz te is ez a barát, és akkor a többiek fognak egy éven át hálálkodni. #szívesen 

Nia Archives (Revolut Stage, 2.15)

Amondó vagyok, hogy a tökéletes lezárása egy komoly fesztiválhétnek mindenképpen tartalmaz némi tört ütemet. Jelesül a brit Nia Archives jungle-trackjeire gondolok. Ha már a 90-es években is, akkor azért, ha még csak most, akkor azért.

+ 1. Sziget City Takeover Castle Party

A már emblematikusnak számító Cruisin Boat Partik mellett az idei Sziget egyik izgalmas húzása a Halászbástyán rendezett nappali partisorozat. Ha kihagynád a fesztiváltömeget, vagy épp csak átutazóban vagy Budapesten, és összekötnéd a városnézést a partizással, ez a te helyszíned! A bulikra külön jegy is vásárolható. 7-én SATORI, 8-án Lee Burridge, 9-én (nem viccelek) Joris Voorn kever. Ne piszmogj sokat készülődéskor: 15 órakor már warmup van!

No, de ne csak olvass, hallgass is bele a felhozatalba: íme, az idei lejátszási listám!


A kiemelt kép a szerző tulajdona

Csepelyi Adrienn