1. Bamblet

Micsoda sztárfelhozatallal büszkélkedhet Az oroszlánkirály, legalábbis, ami a hangsávot illeti! Zordon, az irigy és féltékeny oroszlán Jeremy Irons hangján szólal meg, Shenzit Woopy Goldberg szinkronizálta, Zazut Rowan Atkinson, Simbát Matthew Broderick, Timont pedig Nathan Lane (bár ő eredetileg az egyik hiéna szerepére jelentkezett. Még mondják, hogy kutyából nem lesz… szurikáta!). Sőt, Jeremy Irons produkciójával olyannyira elégedettek voltak a film alkotói, hogy még az arckifejezéseit is belerajzolták Zordon ábrázatába. De a magyar verziónak sem kell szégyenkeznie: Stohl András mellett többek között Sinkovits Imre és Menszátor Magdolna is feltűnik.

Ami a szereplők neveit illeti – közülük több is szuahéli szavakon alapul. Simba oroszlánt jelent (tudom, nagyon meglepődtél), Nala ajándékot, Sarabi délibábot, Rafiki barátot, Pumbaa együgyűt, Shenzi pedig barbárt. 

Amúgy nem sokon múlt, hogy Az oroszlánkirály végül más címen kerüljön a mozikba, az ötletek között futott A Kalahári királya és A dzsungel királya is, de

Irene Mecchi forgatókönyvíró azon is ironizált, hogy mivel a történet valójában nem más, mint a Hamlet-sztori Afrikába átültetve, megfejelve egy kis bambis tragédiával, simán hívhatnák Bambletnek is.

A dzsungel királya egyébként egyfajta metaforaként is szolgált, arra szeretett volna utalni, hogy a világ egy dzsungel, amiben az embernek (vagyis Simbának) egyedül kell boldogulnia… igen ám, de van itt egy bökkenő: a sztori java része egy szavannán játszódik, Simba ennek lesz végül az uralkodója. Így bármilyen jól hangzott, és sok néző tudott volna azonosulni a nehézségekkel bátran szembenéző dzsungel királyával, végül ezt elvetették. 

2. Mózes, Hamlet, Ozirisz, Bambi és a Führer

Ami az inspirációs forrásokat illeti: nemcsak Shakespeare Hamlet történetét fedezhetjük fel Az oroszlánkirály cselekményében, de az időszámításunk előtti huszonötödik századból eredő egyiptomi Ozirisz-mítoszt is. Ebben a történetben az uralkodó Oziriszt (ez lenne Mufasa) megölte a testvére, Széth (azaz Zordon), majd elfoglalta a trónját. Ozirisz felesége titokban szülte meg a fiát, Hóruszt (oroszlánverzióban Simba), aki felnőve aztán bosszút állt apja gyilkosán, és visszaszerezte jogos hatalmát. 

De sokaknak Mózes és József bibliai története is eszükbe jutott, mint párhuzam, hiszen mindkét személy távol került a családjától, Mózest még kisbaba korában mentette meg az édesanyja a biztos haláltól, ami elsőszülött zsidó fiúként várt volna rá Egyiptomban, Józseftől pedig féltékeny testvérei szabadultak meg, amikor eladták egy kereskedőnek. Simbához hasonlóan Mózes és József is találnak segítőket a száműzetésben, majd amikor szükség lesz rájuk, akkor megsegítik az övéiket.

Aztán ott van még a Bambi-történet is, amire már utaltam: sok rajongó úgy jellemezte Mufasa halálát, mint a Disney-kánon egyik legszomorúbb és legtraumatikusabb pillanatát, aminél csak az 1942-es Bambi volt megrázóbb, pontosabban az a jelenete, ahol a kis őzgida elveszíti az édesanyját.

Az oroszlánkirály alkotói egyébként ennél még egy fokkal szívszorítóbb jelenetet terveztek, ám az elbukott a tesztvetítésen. A gyerekek, amikor meglátták, megállíthatatlan zokogásban törtek ki, így aztán kicsit puhítottak a jeleneten.

(Ugyanígy megváltoztattak egy másik irányt is: eredetileg Zordon ráhajtott volna Nalára, hogy utódokat nemzzen vele, de végül úgy döntöttek, egy családi moziba nem passzol a szexuális zaklatás műfaja.)

És ha már párhuzamok, akkor meg kell említeni azt a jelenetet is, amikor is a hiénák elvonulnak Zordon előtt (miközben felcsendül a Készülj hát című betétdal): ezt a jelenetet a nácikról készült felvételek ihlették, amelyeken a katonák a pódiumon álló Adolf Hitler előtt masíroznak. 

3. Bömbölj kukába

Mivel a producerek különleges hangzású üvöltéseket szántak minden egyes oroszlánnak, nem eredeti állatok hangját használták fel, hanem felkérték a bömbölés nemes feladatára Frank Welker amerikai szinkronszínészt, aki, hogy megfelelő hangot tudjon produkálni, egy szemetesvödörbe hörgött bele. Azt nem tudom, ennyi alapján felismerted-e, de Welker, aki egyébként igen széles körben foglalkoztatott „hang”, 2002 óta a Scooby Doo kutyahangja, illetve ő volt ugyanennek a rajzfilmnek a jólfésült, szőke nyomozója is, Fred Jones. Utóbbiról azt mondta, Fred megszemélyesítéséhez a természetes hangját használta, felturbózva öt csésze kávéval. 

4. A hamis(ítvány) Zordon hét fő bűne

Ha megnézed a két testvért, Mufasát és Zordont, könnyen megállapíthatod, hogy azon kívül, hogy mindkettő oroszlán, nem igazán hasonlítanak egymásra. Olyanok ők, mintha a szülők a király gyártásakor teljes figyelmüket volna a feladatnak szentelték volna, Zordont meg inkább megrendelték a Temuról. Nem véletlen!

Eredetileg Zordon nem állt volna rokoni kapcsolatban Mufasával, ám a forgatókönyvírók rájöttek, a testvérharc sokkal izgalmasabb lenne dramaturgiailag (és így legalább Káin és Ábel történetet is ide lehet citálni).

Egyébként Zordon az egyetlen olyan oroszlán, ami a film során soha nem húzza be a karmait. Talán már ennyiből is látszik, micsoda velejéig romlott lény ő valójában, aki mind a hét főbűnt kimaxolta. Túlzottan büszke, ám mellette lusta uralkodó, aki akkor is torkos módon, két pofára fal, amikor az alattvalói éheznek. Irigyli a trónt a bátyjától, és egy törölt jelenetben Nalát próbálja rávenni a közös utód legyártására. Kapzsi, bárkit elpusztít azért, hogy megszerezhesse a hatalmat, és haragért sem kell a szomszédba mennie.

5. Élő példák, és Bon Jovi

Hogy megfelelő mintákat és inspirációt kapjanak a Disney-animátorok, nemcsak tanulmányi kirándulásra utaztak Afrikába, de az animációs stúdióba még oroszlánokat is szállítottak, hogy folyamatosan tanulmányozhassák az élő állatok mozgását, viselkedését. Ehhez képest viszont kifejezetten szórakoztató, hogy

a felnőtt Simba frizuráját nem más ihlette állítólag, mint Jon Bon Jovi.

Ám hiába a sok előkészület, az animált gnútámadás elkészítése így is majdnem három évbe tellett a Disney CG-részlegének, ugyanis ahhoz, hogy képesek legyenek egy ekkora hordát mozgatni, teljesen új számítógépes programot kellett írni. 

6. Forgassuk újra, hiénákkal a trónuson!

Ami a hiénákat illeti, nos, velük igencsak elbántak a film alkotói, amikor félhülye lényeknek állították be őket, holott a valóságban ez egyáltalán nem igaz, sőt! Legalább olyan intelligensek, mint az oroszlánok, ám ők sokkal kisebb valószínűséggel ölik meg saját fajtársaikat (a hiénaklánok matriarchái nagyon kevés csoporton belüli agressziót engednek meg). Ez az oka annak, hogy egy hiénakutató annyira kiborult kedvencei igaztalan ábrázolásán, hogy Az oroszlánkirály bojkottálására szólított fel mindenkit.

Forrás: Mentalfloss, IMDb, Lionking Fandom, Kveller, Scoobydoo Fandom, BBC

Kiemelt kép: InterCom Zrt.

Fiala Borcsa