1. Egy iskolába járt egy másik rocklegendával

Kravitz ugyanabba a középiskolába járt, mint a Guns N’ Roses gitárosa, Slash. A két zenész később Always on the Run címmel közös dalt is írt.

„Ugyanabba a gimibe jártunk. Nem voltunk barátok, nem jártunk át egymáshoz, de ismertük egymást és gyakran összefutottunk az aulában, ahol mindketten sok időt töltöttünk. Aztán évekkel később találkoztunk az American Music Awardson, ahol a Guns N' Roses egy csomó díjat nyert, nekem pedig akkor jelent meg az első albumom, a Let Love Rule. Közel ültünk egymáshoz, egyszer csak összenéztünk, és rájöttünk, hogy ismerjük egymást a suliból. Jót dumáltunk. […] Kitaláltuk, hogy jó lenne egy teljes közös dal is, úgyhogy a Use Your Illusion turné után eljött hozzám és megírtuk az Always on the Runt” – mesélte Kravitz egy interjúban.

2. Lakberendező cége van

Kravitznek nemcsak a zene, hanem a lakberendezés is a szenvedélye. Kravitz Design néven saját céget is alapított, amelyben számos szakember az ő ötleteit valósítja meg.

„Munkáink modern felfogással készülnek a belsőépítészet, az ipari formatervezés és a grafikai tervezés felhasználásával. Lélekkel teli eleganciát sugároznak”olvasható a cég honlapján.

3. Idén nyáron Magyarországon is fellép

A rocksztár július 30-án a Papp László Budapest Sportarénában ad majd koncertet. A Blue Electric Light című turnéja során érkezik majd hazánkba, hogy bemutassa az azonos című stúdióalbumát a magyar rajongóinak. Kravitz eddig kétszer koncertezett Magyarországon: 2009-ben Debrecenben, 2018-ban pedig Budapesten lépett fel.

4. Egy későbbi hollywoodi szupersztár akart szerepelni a klipjében, de visszautasították

Az egyik Kravitz-slágerhez, az 1991-es Stand By My Womanhez készült videóklip főszerepére Angelina Jolie is jelentkezett, de a rendező nem találta elég jónak a szerepre. Állítólag a jeleneteket, amelyekben Jolie szerepelt, utólag kivágták a klipből, de van, aki szerint néhány pillanatra mégis feltűnik benne a későbbi Oscar-díjas színésznő.

5. Vegán

A rocksztár hatvanévesen is irigylésre méltó fizikummal bír. Állítása szerint a vegán étrend az oka annak, hogy jó formában tartja magát. Többször is hangoztatta, hogy nagyon élvezi a teljes értékű növényi táplálkozást. Az egyik kedvenc étele egy egzotikus gyümölcs, a soursop, más néven guanabana. Kravitz azt is bevallotta, időnként azért szokott „csalónapot” tartani, ekkor gofrit, tésztát vagy kenyeret eszik – de csak vegán változatban.

6. A Bahama-szigeteken vészelte át a koronavírus-járványt

Kravitz a pandémia alatt sokat tartózkodott az ottani házában. Ez alatt javarészt a saját kertje terméseit ette.

„Amit itt tartunk, az zöld, sőt, még zöldebb. Van uborkánk, mangónk, brokkolink, és van itt még sok leveles kel és egyéb salátaféle. Hálát adok a sorsnak, hogy a Bahamákon élhetek, és megtermelhetem az ételeinket”mesélte.

7. „Celebcsaládba” született

A rocksztár rokonságában számos híresség található. Anyja, a színésznő Roxie Roker a 70-es évek legnépszerűbb amerikai tévésorozatainak sztárja volt; apja, Sy Kravitz pedig neves producer. Az egyik unokatestvére, Al Roker egy közkedvelt amerikai tévéshow, a Today Show műsorvezetője, lánya, Zoe pedig ismert színésznő. 

Az énekes úgy véli, a személyiségére nagy hatással voltak az édesapja baráti köréhez tartozó jazz-zenészek. A kis Lenny többek között Duke Ellingtont, Sarah Vaughant, Ella Fitzgeraldot és Miles Davist is közelről ismerte. Állítólag Ellington még a születésnapján is zenélt.

Lenny Kravitz rockzene
Lenny Kravitz - Kép forrása: Getty Images/ Frank Micelotta Archive / Contributor

8. A háborús hősnek tartott nagybátyjáról kapta a nevét

Leonard M. Kravitz a koreai háborúban halt meg. A rocksztár az ő nevét örökölte. 

„Miután elrendelték a visszavonulást […] hiába könyörögtek Kravitznek a bajtársai, hogy tartson velük, ő megtartotta a korábbi pozícióját, és visszaverte az ellenséges katonákat. Egy egész csapatot semmisített meg, így segítve a saját serege visszavonulását” – olvasható a visszaemlékezésekben.  A húszéves katonát később holtan találták meg a fegyvere mellett.

9. Rekordok fűződnek a nevéhez 

Kravitz a mai napig az egyetlen zenész, aki négyszer nyerte meg a Grammy-díjat a legjobb férfi rockénekes kategóriájában. Az elismerést négy egymást követő évben (1998, 1999, 2000, 2001) kapta meg, amivel szintén csúcstartónak számít.

10. Magára tetováltatta Jézus Krisztus nevét

Kravitz anyja keresztény, apja pedig zsidó volt, de egyikük sem gyakorolta a vallását. A rocksztár elmondása szerint akkor tért meg, amikor tizenhárom évesen kórházba került egy rosszullét miatt, és az egyik kórustársával, egy lelkész fiával beszélgetett: „Istenről és Krisztusról mesélt nekem, kérdezte, mit tudok róluk. Nem tudom, hogy imádkoztunk-e, az viszont biztos, hogy hirtelen energia jelenlétét éreztem a szobában. […] Ekkor mindketten sírtunk, folytak a könnyek az arcunkon. […] Tudom, hogy Isten jelent meg a szobában, és megérintett.”

Az élmény hatására Kravitz elkezdett templomba járni, felnőttként pedig a következő feliratot tetováltatta a hátára: „A szívem Jézus Krisztusé.”

11. Titokban eljegyezték egymást Nicole Kidmannel

Amikor a színésznőt egyszer megkérdezték, milyen egy sorozatban szerepelni Kravitz lányával, Zoe-val, megdöbbentő választ adott: „Nos, jól ismerem a lányt, mert az apjának a jegyese voltam.”

Kidman és Kravitz kapcsolata 2003-tól 2005-ig tartott, és a színésznő elmondása szerint azért ért véget, mert nem álltak még készen a házasságra. A szakítást követően Kidman bevallotta, a zenész a történtek ellenére még mindig közel áll a szívéhez: „Szeretem Lennyt, ő egy nagyszerű srác.”

12. Megszállottan óvja a fogait

Vannak, akik úgy gondolják, Kravitz többet tud a szájhigiéniáról, mint sok fogorvos. A rocksztár ugyanis mániákusan ügyel a fogaira. „Amikor Lenny New Yorkba megy, esküszöm, az első állomása a fogorvosi rendelő”véli egy ismert amerikai fogorvos, dr. Jonathan B. Levine. Kravitznek egyébként mások fogai is fontosak: ingyenes fogászati klinikát nyitott a Bahamákon, amelyben volt, hogy egy hét alatt több mint 1200 rászorulót láttak el az önkéntesek.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Lenny Kravitz (@lennykravitz) által megosztott bejegyzés

13. Az első turnéjára pillanatok alatt kellett zenészeket találnia

Kravitzet az 1989-es, Let Love Rule címet viselő debütáló albumának kirobbanó sikere miatt rövid idő alatt rengeteg helyre hívták koncertezni. Mivel a lemezre még minden hangszeren saját maga játszotta fel a témákat, rohamléptekben kellett zenészeket találnia az első turnéjához. Az újdonsült sztárt váratlanul érte az album pozitív fogadtatása és a rengeteg koncertmeghívás, nem hitte volna, hogy hirtelen ekkora ugrás következik be a karrierjében. 

14. Hatvanévesen is szexszimbólum

Kravitzet már évtizedek óta a világ egyik legsármosabb férfijának tartják. Kockás hasa és a kisportolt teste a védjegyévé vált. Természetesen sokat tesz azért, hogy így nézzen ki: rendszeresen látogatja a konditermeket, és szabadtéri edzéseket is végez. Valamint – ahogy már említettük – egészségesen táplálkozik, főleg növényi eredetű ételeket fogyaszt. 

15. „Itt az idő átadni az irányítást a nőknek!”

Kravitz úgy véli, jobb világban élnénk, ha nők töltenék be a legfontosabb pozíciókat – ennek a véleményének pedig az öt évvel ezelőtti nemzetközi nőnapon hangot is adott. 2019. március 8-án a következőt üzente a közösségi oldalán:

„Itt az idő átadni az irányítást a nőknek! Eddig a férfiak kezében volt, és nézd meg, hova jutottunk.”

Források: Rockbook.hu, lakberendezok.hu24.hustylemagazin.huPRIMETIMERprove.hujewishsightseeing.com24.hu

langolo.hubeol.huweb.archive.org,  VelvetDaily Mail Online

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/ Emma McIntyre / Staff

Nádudvari Péter