-

Késválasztás

A konyha egyik kulcsfontosságú eszköze a jó kés. Egészen addig egyetlen háztartási cikk vásárlása sem hozta lázba a férjemet, míg be nem nyögtem, hogy szeretnék komoly, éles késeket a konyhába. Ez valami varázsszó lehetett, mert azon nyomban vette is a kabátját. Hosszas válogatás után sikerült három darab csodakéssel hazatérnünk. Azóta pedig mindig kapható a pasim egy kis aprításra.

A Birodalom visszavág

Tegye fel a kezét, akivel már előfordult a következő helyzet. Szólsz a férjednek, hogy keressen meg valamit a konyhában, természetesen a pontos helyrajzi adatok közlésével, hogy aztán a végén mégis csak neked kelljen levenni a polcról a sótartót – persze, pont az orra elől. Na, de ha a kérdéses holmi az intergalaktikus űrbanda tagjainak egyikét ábrázolja? Ha Halálcsillag formájú, vagy éppenséggel Millenium Falcon mintázatú?! Tuti találat! És ami még extra bónusz ebben: így a család fiatalabb tagjai is jóval könnyebben beszippanthatók a konyhába. A végén akár nélkülünk is elkészülhet a reggeli pirítós.

Tökéletes szakácskönyvek

Az erősen ráutaló célzások közé tartozik egy-egy remek szakácskönyv ajándékozása is. Jamie Oliver 15 és 30 perces konyhai csodáival még egy rutinos konyhatündért is zavarba hozhatsz, de ez ne szegje kedvedet! Első nekifutásra a tesztoszterontól dagadó Anthony Bourdain, vagy a lépésenként precízen taglalt, grillezésre csábító könyvek lesznek a leghitelesebb választások. Ha pedig ezeket már ügyesen keni-vágja emberünk, akkor csepeghetnek a mesterszakácsok speciálisabb különkiadásai.

Grill...

Valami kőkorszaki tévhit lehet, hogy a grillezés kizárólagosan férfimunka. Talán a tűz és a véres húsok látványának együttese lehet az oka? Ki tudja. Mi ugyan teljes egyenjogúságban élünk otthon, mégis, ha grillezésről van szó, visszarendeződnek a nemek közti klasszikus alá- és fölérendeltségek. Én jó asszony módjára diszkréten a háttérbe vonulok, maximum előkészülök az eseményre, a férjem pedig átveszi az irányítást, süt, főz, pirít és grillez, majd büszkén nyújtja az ételt a parázsló tűz mellől. Én meg közben legalább lazíthatok egy kicsit.

...Grillebb, leggrillebb (télen is!)

Tőke Erik, az utazó gasztrobusz (azaz a Tütü) tulajdonosa lett idén az év Food Truckjának járó díj nyertese. Egy régi Citroënnel járja az országot, saját készítésű smokerjében varázsol több száz főre szendvicseket marhaszegyből és isteni báránycombokból. Egy alkalommal, amikor otthon a hátsó kertjében grillezett – csak úgy, mint más hétköznapi ember –, megkérdeztem tőle, milyen húsokat süt szívesen, illetve milyen tanácsokkal látná el a hímnemű BBQ-padawánokat.

Ne félj a hidegtől, bátran grillezz a szabadban télen is! Ilyenkor lehet az olyan hosszabb sütésű húsokra is koncentrálni, mint a marhaszegy vagy az oldalas. Ehhez persze szükséges egy jó kis gömb alakú grill, ahol indirekt tüzet rakhatunk. A tűztér egyik oldalára halmozd fel a faszenet, az oldalast pedig állítsd a másik felére! A sütési idő elején különböző illatú faforgácsokat tegyél a faszénre. Itthon a legelterjedtebb a gyümölcsfa forgácsa, mint a cseresznye vagy a szilva, ettől jó füstös íze lesz a húsnak. 2,5 kg húshoz pedig 7–8 óra szükséges.

Hallgass hát a grillezés Yodájára, és használd télen is a szabadtéri sütőt! Csak ne felejts el időben befűteni, ha vacsoravendégeket vársz, nehogy a végén kétoldali tüdőgyulladás végezzen az egész bagázzsal, mire megsül az a jó kis szegy!

Hagyd nyugodtan kibontakozni!

Mikor megtörténik a várva várt pillanat, és a pasi bekeveredik a konyhába, engem speciel azonnal elönt a páni félelem. Úristen, mennyi ideig fog ez tartani?! Lehet, hogy a küszöböt rágjuk, mire elkészül a vacsora?! Mennyi munka lesz utána feltakarítani??! Miért veszi elő az összes serpenyőt és tányért a szekrényből???!!

pasi-konyha

Legyünk őszinték, bizony nem könnyű átadni a felségterületet. De ezeket a gondolatokat akkor is nagy ívben kerülnöd kell! Ha már beengedted a srácot a konyhába, ne akadályozd benne, hogy kedvére kibontakozzon! Ne őrizgesd, és legfőképp ne terelgesd! Inkább oda se pillants, csak zárd rá az ajtót! Vagy még jobb, ha addig is lemész a srácokkal focizni a térre.

Ujvári Bea

grafikus-dizájner

Vintagechic Lakberendezés tulajdonosa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/miniseries