A texasi Von Erich család tagjai olyan sikereket értek el a nyolcvanas években a pankráció területén, hogy a legnagyobb sztárokként ünnepelték őket, ezért a csillogásért azonban súlyos árat fizettek.

A Von Erich-átokként emlegetett csapások nem kímélték a famíliát: mire a családfő, Fritz von Erich, 1997-ben rákban elhunyt, hat fia közül öt már nem élt.

Bár a filmben csak öt fiúról esik szó, a Von Erich fivérek valójában hatan voltak – írja a The Independent. Az elsőszülött Jack Jr. mindössze hatévesen halt meg 1959-ben, egy tragikus baleset következtében, 1984-ben Daviddel egy súlyos bélgyulladás végzett Tokióban, Mike, Chris és Kerry pedig saját kezűleg vetettek véget az életüknek. Mike 1987-ben huszonhárom, Chris 1991-ben huszonegy, Kerry pedig 1993-ban harminchárom évesen. Még felsorolni is szörnyű ennyi tragédiát egy családon belül. Az egyetlen életben maradt testvér Kevin Von Erich – akit Zac Efron alakított a filmben – azzal a feltétellel adott engedélyt a forgatáshoz A fészek című filmet is jegyző Sean Durkin rendezőnek, ha hitelesen ábrázolja, milyen szoros kötelék és mély szeretet fűzte egymáshoz a fivéreket.

„Úgy éreztem, biztonságban van nála a történet” – mondta Kevin Von Erich az együttműködésről. A direktor a The Entertainment Weeklynek elárulta, hogy a legfiatalabb testvér, Chris szála a tartható játékidő miatt maradt ki a filmből.

Az apa: Fritz

A családfő, Fritz Von Erich, 1929. augusztus 16-án Jack Adkisson néven született a texasi Jewettben. Fiatal korában a befolyásos birkózóedzővel, Stu Harttal edzett, aki Walter Sieber kanadai birkózóval állította párba, és úgy hivatkozott rájuk: a „gonosz német testvérek”, a Von Erichek. Míg Jack Adkisson a Fritz Von Erich, addig Sieber a Waldo Von Erich nevet vette fel. Fritz a hatvanas évek során az Országos Birkózószövetség egyik legnagyobb sztárja lett, a hetvenes években pedig a szervezet elnökévé is megválasztották. A jellegzetes vaskaromfogás a védjegyévé vált és még híresebbé tette.

pankráció Vaskarom Von Erich
A Von Erich család tagjai, balról jobbra Fritz, Kevin, Kerry, David és Mike – Forrás: Wikipedia / archive.org

Húszéves korában feleségül vette az akkor tizenhét éves Doris Smitht, akivel ugyanabba a középiskolába jártak, és hat fiuk született, míg végül 1992-ben elváltak.

Fritz elképesztő erejét nem csak sportemberként, családfőként is bevetette, és a fiaiból mindenáron birkózóbajnokot akart faragni,

miközben az egész sportágat megreformálta.

Fritz Von Erich 1997-ben hunyt el tüdőrákban.

pankráció Vaskarom Von Erich
Fritz Von Erich, 1977 – Forrás: Wikipedia / ebay.fr

Jack

A pár első fiát, az ifjabb Jacket, a család otthonában érte áramütés hatévesen, 1959-ben, majd ennek következtében egy pocsolyába esve megfulladt, miközben a szülei egy clevelandi birkózóversenyen voltak. A tragédia alapjaiban változtatta meg apja karrierjét, ugyanis innentől kezdve bizonyos szempontból a sportágat tette felelőssé fia haláláért, amelyet úgy próbált meg feldolgozni, hogy minden egyes ellenfelét brutális agresszióval kívánta megsemmisíteni a ringben. A rossz hírneve miatt egyre többen utasították vissza a Fritz elleni meccseket.

Az apa később texasi farmján saját edzőtermet alakított ki, ahol napi háromórás – nem ritkán különösen kegyetlen – edzéseknek tette ki később született fiait, és elszánt terve volt, hogy mindegyikükből profi pankrátort nevel.

Bár a három legidősebb fiú, Kevin, David és Kerry, atlétikai ösztöndíjjal nyert felvételt texasi főiskolákra, mindannyian úgy döntöttek, hogy inkább apjuk nyomdokaiba lépnek. 

pankráció Vaskarom Von Erich
Kerry Von Erich, 1987 – Forrás: Wikipedia / Wrestling 87 Magazine

Kevin

1957-ben született, és Arany Harcos (The Golden Warrior) néven vált hatszoros világbajnokká pankrátorként. Ő az egyetlen a Von Erich fiúk közül, aki még ma is életben van. Védjegyei közé tartoztak az akrobatikus mozdulatai, és hogy mindig mezítláb lépett a ringbe. Kevin a The Dallas Observernek korábban azt mesélte, hogy

ő és testvérei fiatalkorukban minden hétfő este fájdalomcsillapítót fecskendeztek a térdükbe, hogy a ringben és az azon kívül elszenvedett sérüléseik ellenére is tovább tudjanak dolgozni.

„Ha a sporttal keresed a kenyered, az kemény meló, és a tested az eszközöd hozzá. Jó állapotban kell lennie, és ha nem működik megfelelően, valamit tenned kell. Mi akkoriban saját magunkat bántottuk” – mondta. 

pankráció Vaskarom Von Erich
Kevin Von Erich, 1983 – Forrás: Wikipedia / Pro Wrestling Illustrated, September 1983

David

1958-ban született Dallasban, és Texas Sárga Rózsája néven vált profi birkózóvá. Testvéreihez hasonlóan ő is leginkább a WCCW-ben (World Class Championship Wrestling) versenyzett. Amikor 1984. február 10-én Tokióban, az All Japan Pro Wrestling turnéja közben meghalt, a hivatalos okként a bélgyulladást jelölték meg, ami a belek repedéséhez vezethetett. Egyes elméletek azonban felvetették a szívroham lehetőségét is, míg Ric Flair, szintén legendás pankrátor a 2004-es To Be The Man című önéletrajzában úgy fogalmazott, hogy a szakmában mindenki úgy vélte, David kábítószer-túladagolásban halt meg. David halálának kapcsán Kevin elmondta, hogy ezt a tragédiát volt a legnehezebb feldolgoznia, ha ez egyáltalán sikerült valaha. Mint mondja, amikor bátyja, az ifjabb Jack meghalt, ő maga is olyan kicsi volt, hogy fel sem fogta, mi is történt. David távozása azonban már fájdalmasan valóságos volt,

és innentől kezdve minden egyes újabb tragédiánál azt érezte, hogy „Ó jaj, már megint!”.

pankráció Vaskarom Von Erich
David Von Erich, 1982 körül – Forrás: Wikipedia / archive.org

Kerry

1960-ban látta meg a napvilágot, és ő tudhatta magáénak a legnagyobb szakmai sikereket. Modernkori Harcos és Texasi Tornádó beceneveken ismerték a sportvilágban. Jó megjelenése a rajongók kedvencévé tette, és állítólag annyira izmos volt, hogy Arnold Schwarzenegger nem volt hajlandó félmeztelenül megjelenni mellette a fotókon.

1984-ben, nem sokkal David halála után, Kerry elnyerte a National Wrestling Alliance világbajnoki címét Ric Flairtől. 1986-ban motorbalesetet szenvedett, ennek következtében amputálni kellett az egyik lábfejét, ezt a család titokban tartotta, a ringben pedig egy csizmával igyekezett palástolni a protézisét. Súlyos drogproblémákkal küszködött, felesége, Catherine, 1991-ben elvált tőle, magával vitte két lányukat, majd miután Kerryt kokainbirtoklás miatt letartóztatták, attól tartva, hogy börtönbe kerül, 1993. február 18-án saját kezűleg vetett véget az életének. 

pankráció Vaskarom Von Erich
Jelenet a Vaskarom című filmből – Forrás: Mozinet

A Vaskarom színészei rendszeresen néztek korabeli felvételeket a Von Erich fiúkról, hogy még hitelesebben játszhassák el őket. „Mindannyian nagyon csendesek voltak, már-már sztoikus nyugalommal voltak jelen minden pillanatban. Szerintem ez egyfajta védekező mechanizmus lehetett.

Falakat húztak maguk köré, hogy a külvilágnak azt az erőt sugározhassák, ami ahhoz szükséges, hogy minden kitűzött céljukat véghez vihessék. Állandóan tökéletesnek kellett mutatkozniuk”

mondta a The Entertainment Weeklynek a Kevint megformáló Zac Efron, arra reflektálva, hogy akkoriban a birkózók aligha vállalták a magánéleti nehézségeiket a nyilvánosság előtt. 

pankráció Vaskarom Von Erich
Jelenet a Vaskarom című filmből – Forrás: Mozinet

A mélyen vallásos családnak csaknem olyan erős hite volt a sportágban, mint a kereszt szentségében. „Kezdetben azért birkóztunk, mert élveztük. Aztán, amikor minden figyelem egyszer csak ránk irányult, világossá vált, hogy milyen fontos is ez valójában, nemcsak nekünk, hanem másoknak is” – mondta Kevin 2005-ben a Texas Monthlynak, és ami a People hasábjain is olvasható. „Ez már nem csupán játék volt, nem a színészkedésről szólt. Mi lettünk a Von Erich fiúk, és azt hittük, hogy azok vagyunk, amit szimbolizálunk.”

Amit a család a legnagyobb sikerek csúcsán képviselt, az a sportszerűség, a családi értékek fontossága és az elhivatottság volt. 

Kevin a The Last of the Von Erichs című műsorban elmondta, hogy a családjával történtek borzalmas szerencsétlenségek, de azt nevetséges feltételezésnek tartja, hogy valódi átokról lenne szó.

pankráció Vaskarom Von Erich
Jelenet a Vaskarom című filmből – Forrás: Mozinet

Mike

Az ötödik fiú, Mike, 1964-ben született, és Inspiráló Harcos néven emlegették. Csak David bátyja halála után csatlakozott a birkózókhoz, korábban inkább a zene iránt érdeklődött. 1985 nyarán, egy izraeli meccsen, súlyos vállsérülést szenvedett, amely miatt műtétre szorult. A beavatkozás során váratlanul toxikussokk-szindróma lépett fel nála, a majdnem 42 fokos láz csaknem végzett vele, több szerve súlyosan károsodott, és több mint tizennyolc kilót vesztett a súlyából. A hozzá közel állók szerint sem testileg, sem lelkileg nem épült fel többé, és bár megpróbált visszatérni a ringbe, de a koordinációja és az egyensúlya nem volt a régi. Amint számára is világossá vált, hogy el kell hagynia a pályát, mély depresszióba zuhant, alkohol- és gyógyszerfüggőséggel küszködött, valamint dühkitörései voltak. A családja 1987. április 17-én, több nappal az eltűnése után bukkant rá a holttestére. Túladagolta magát a neki felírt nyugtatókkal. Halála után Kerry így nyilatkozott: „Most már Daviddel van, jó, hogy együtt vannak. Mike soha nem szeretett egyedül lenni.” 

Chris

A legfiatalabb testvér, Chris, 1969-ben született, termetre is ő volt a legkisebb. Súlyos asztmával küszködött, és a gyógyszeres kezelések következtében rendkívül törékeny csontjai voltak, így hiába rajongott a birkózásért, nem volt alkalmas a sportra. Ennek ellenére egy rövid ideig mégis kipróbálta magát a pankráció világában. Növekedési hormonokat szedett, mígnem egy meccsen mindkét karját eltörte.

Rövid pályafutása után 1991. szeptember 12-én végzett magával, mindössze huszonkét évesen.

A fiúk közül, ahogy már említettük, csak Kevin él. Egy súlyos agyrázkódás miatt szintén a sportág elhagyására kényszerült, de 1980 óta él boldog házasságban feleségével, Pamelával, két lányuk és két fiuk született. A fiúk: Marshall és Ross Von Erich szintén profi birkózók, egyik lányuk, Kerry, 2010-es visszavonulásáig szintén versenyzett. 

„Jó életem van és úgy tervezem, hogy még bőven van hátra belőle. Amikor az emberek azt kérdezik, hogy bírom, a válaszom meglehetősen egyszerű. Nincs más választásom, megbirkózom vele. Mi mást csinálhatnék?” – nyilatkozta a most hatvanhat éves Kevin Von Erich a Texas Monthlynak, amelyet a People szemlézett a családját sújtó tragédiák kapcsán.

pankráció Vaskarom Von Erich
Jelenet a Vaskarom című filmből – Forrás: Mozinet

A Vaskarom című film március 21-től látható a mozikban a Mozinet forgalmazásában. 

Forrás: ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: Mozinet

Krajnyik Cintia