Egy egész életen átívelő barátság története

Az 1998-as Oscar-gálán Walter Matthau és Jack Lemmon legendás párosa jelentette be a Legjobb eredeti forgatókönyv díjazottját. A világ akkor még nem sejthette, hogy a „nagyöregek” egy magukhoz hasonló ikonikus duót szólítanak a színpadra, akik gyerekkoruktól kezdve voltak jó barátok, és több mint negyedszázaddal később is szoros kötelék fűzi őket össze.

A „Good Will Hunting”-ot jegyző, akkor 25 éves Ben Affleck és 27 éves Matt Damon az Oscar történetének legfiatalabb forgatókönyvíróiként vehették át az elismerést,

és a köszönőbeszédet látva, nem túlzás azt állítani, az akkor még zöldfülő kisfiúk zavarukban azt se tudták, mi történik, fel sem tudták fogni, hogy épp megváltották a jegyüket a világhírnév felé.

Pedig a Good Will Hunting éppen azért születhetett meg, mert Damon és Affleck – akik gyerekkorukban egymás szomszédságában éltek a Massachusetts-beli Cambridge-ben –

munkanélküli színészekként gyakorlatilag az utolsó esélynek tekintették, hogy berobbanjanak a saját maguk által írt filmmel, amelynek főszereplői is voltak.

(Matt Damont a Legjobb férfi főszereplő díjára is jelölték, de Jack Nicholson a Lesz ez még így se című klasszikussal, elhappolta előle a díjat.)

Matt Damon a GQ-nak idézte fel: a film forgatásának első napján Ben Affleckkel mindketten elsírták magukat a meghatottságtól, amikor Robin Williams és Stellan Skarsgård szereplésével elkezdett forogni egy jelenet: „Vannak pillanatok, amelyek észrevétlenül kerítenek a hatalmukba. Ez egy ilyen pillanat volt, amiről sosem gondoltuk, hogy elérkezhet. Nemcsak színészeket, hanem EZEKET a színészeket látni, miközben azokat a sorokat mondják, amiket mi írtunk… Egyszerre volt bennem öröm, hitetlenkedés, és az érzés, hogy »aztakurva«! És megkönnyebbülés. Meg hála.

Gyönyörű pillanat volt, nem szégyellem, hogy elérzékenyültem.”

Mikor a riporter arról kérdezte, hogy emlékszik, Ben Affleck is elsírta-e magát, így felel: „Úgy rémlik, hogy ő is sírt. De az emlékezés trükkös dolog, szóval az a biztos, ha őt is megkérdezed, de én úgy emlékszem, hogy mindketten sírtunk.”

Affleck aztán megerősítette, hogy valóban elérzékenyült ő is. A páros kapcsolata azóta is legendás, és a legkevésbé sem a nyilvánosságnak szól. 

születésnap Matt Damon Ben Affleck
Matt Damon és Ben Affleck a Good Will Hunting című filmben - Forrás: UIP-Duna Film

„Nem mások előtt akarok a barátja lenni. Ez a barátság sokkal többet jelent ennél, a karrierünkön és minden máson is messze túlmutat.

Ez egy hihetetlenül jelentős részét képezi az életemnek, ennél fogva nem is akarjuk közszemlére tenni” ­­– mondta Matt Damon, Ben Affleck pedig barátjától függetlenül így nyilatkozott: „Matt nevében nem beszélhetek, de az én józanságomhoz és az ép elmém megőrzéséhez rengeteget hozzátett, hogy mindig jelen volt az életemben valaki, akivel együtt nőttem fel, aki gyerekkorom óta ismer, és aki nagyon hasonló utat járt be, mint én. Évtizedek óta a nyilvánosság előtt éljük az életünket, és vele mindig mindent őszintén megbeszélhettem.

Mellette önmagam lehetek, tudom, hogy miért vagyunk barátok, hogy miért törődik velem, szeret engem, és én is őt.

Gyakran gondolok azokra az emberekre, akik egyszer csak sikeresek lesznek, bekerülnek ebbe az őrült körforgásba, és eszembe jut, ők vajon hogy csinálják? Kivel beszélik és osztják meg mindezt? Honnan tudják, hogy kiben bízhatnak meg? Ki az, aki korábban is ismerte őket? Nekem, és azt hiszem, remélem, hogy Mattnek is nagy érték a kapcsolatunk.”

születésnap Matt Damon Ben Affleck
Matt Damon és Ben Affleck - Forrás: Getty Images/ Frazer Harrison / Staff

Matt Damon nemcsak a baráti kapcsolatait, de a magánéletét sem szereti kitenni az ablakba

Feleségével, Luciana Barrosóval, húsz évvel ezelőtt, 2003-ban, a Túl közeli rokon forgatási munkálatai alatt ismerkedtek meg egy miamii bárban, ahol a nő pultosként dolgozott. „Azonnal kiszúrtam, pedig a helyiség tele volt, és ő a terem másik végében állt”idézte fel a színész a The Ellen Show-ban. Felesége azonban a Vogue Australiának adott interjújában kiegészítette a történetet: „Matt azt szokta mesélni, hogy a fények éppen rám estek, azért szúrt ki, de hát könyörgök, ez egy night club volt, mindenhol fények voltak!” A színészt miután elkezdték felismerni a vendégek, a bár hátuljába menekült, hogy elrejtőzhessen, és nyugodtan ihasson egy italt, majd azt mondta Barrosónak, hogy „Láttalak messziről, és nagyon szívesen beszélgetnék veled.” A nő azonban nem hódolt be könnyedén, azt mondta a színésznek, hogy nem ácsoroghat csak úgy ott, álljon munkába. „Mivel évekkel ezelőtt egy szerepe miatt részt vett egy bártender-képzésen, elkezdett italokat keverni a pultban. Egy zsák borravalót szerzett nekem, mert nyilván mindenki látni akarta. Nagyon vicces este kerekedett az egészből, és hát ez lett belőle” – mesélte nevetve Luciana Barroso 2018-ban. 

születésnap Matt Damon Ben Affleck
Luciana Damon és Matt Damon - Forrás: Getty Images/ Nina Westervelt / Contributor

Megismerkedésük után két évvel, 2005-ben össze is házasodtak, minden felhajtást mellőzve a városházán.

A párnak három közös lánya van, Isabella, Gia és Stella, de a színész a Barroso előző kapcsolatából született lányát, Alexiát is sajátjaként szereti, olyannyira, hogy felesége és vér szerinti lányainak neve mellett, az övé is a karjára van tetoválva. A színésznek mindennél fontosabb a családja, állítólag egyezséget kötött a feleségével, hogy bár rengeteget dolgozik, soha nem tölt két hétnél többet tőlük távol. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Matt Damon (@matt_damon_official) által megosztott bejegyzés

Ritkán hibázik, de ha mégis, vállalja érte a felelősséget

Damon ritkán nyilatkozik a családjáról, szívesebben beszél a munkájáról, amiből akad bőven, hiszen íróként, producerként, színészként is aktív, és a jótékonykodás is fontos szerepet tölt be az életében. A pandémiát megelőzően egyetlen egy hosszabb szünet volt a karrierjében, amikor nem forgatott, 2016 végétől 2018-ig. Édesapja haldoklott, majd azon a héten, amikor elvesztette 2017-ben, meglehetősen nagy vihart kavart egy interjúja, amiben a #metoo-botrányról kérdezték. A színész olyan kijelentéseket tett, hogy szerinte van különbség a nemi erőszakolók és a gyerekeket szexuálisan zaklatók, és aközött, ha valaki csak rácsap egy nő fenekére. Több női híresség is kikérte magának Damon szavait, és kiemelték, hogy ezekben az időkben kiemelt jelentősége van, hogy azok a férfiak, akik nem keveredtek zaklatási botrányba, hogyan nyilatkoznak az ügy kapcsán. Damon később bocsánatot kért.

„Senkinek a fájdalmát nem akarom fokozni azzal, amit teszek vagy mondok. Elnézést kérek.”

Damon több nőt is megemlített, akik a Time’s Up kezdeményezést ösztönözték – többek között olyan sztárokat, mint Meryl Streep, Shonda Rhimes és Natalie Portman –, akik a szexuális ragadozók ellen küzdenek az összes iparágban, nem csak Hollywoodban. „Többüket is jó barátomnak tartom, szeretem és tisztelem őket, és támogatom, amit csinálnak, részese akarok lenni ennek a változásnak. De azt hiszem, egy időre jobb, ha háttérbe vonulok és befogom a szám” – mondta akkor. A színészt azt a mai napig fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy bár az ellentmondásos kijelentése és apja elvesztése egy időben, de egymástól függetlenül történtek, és nem szeretné, ha bárki azzal az indokkal mentené fel, hogy biztosan a gyász mondatta vele azokat a meggondolatlan mondatokat, amelyeket aztán később megbánt. 

Matt Damon akkor sem volt jelen a közösségi médiában, és ez a mai napig nem változott

Legalábbis a nagy nyilvánosság előtt semmikép. „Egyszerűen soha nem láttam értelmét”mondta 2021-ben a GQ-nak.

„És ahogy telik az idő, egyre jobban érzem magam ettől a döntéstől. Megértem, hogy mindenki szeretne mindenkivel kapcsolatban lenni a Facebookon, de

az életem így is teljes, és mindenkivel valódi kapcsolatban vagyok, akihez kapcsolódnom kell.”

Ugyanakkor azt is elárulta, hogy egy nagyon privát Instagram-fiókja van, ahol mindössze 76 követője van, vélhetően tényleg csak a hozzá legközelebb álló emberekből.

Matt Damon a humoráról is közismert, évek óta húzzák egymást nyilvánosan Jimmy Kimmellel, de Matthew McConaughey-t is rendszeresen parodizálja. Az erről szóló videók felérnek Matt Damon legszórakoztatóbb vígjátékaival.

Legalább ennyire vidám születésnapot kívánunk neki, Isten éltesse még nagyon sokáig! 

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/ Gareth Cattermole / Staff

Krajnyik Cintia