Színésszé táncolta magát

Holland pályafutása kilencéves korában kezdődött, amikor egy tánciskolában felfigyelt rá a West End Theatre egyik koreográfusa, majd kétéves felkészülés, balett-tanulás után beválogatták a Billy Elliot – A musical című darabba, kezdetben a főhős legjobb barátjának szerepére, majd végül a címszerepet is megkapta, amelyet egészen 2010-ig alakított. Ez idő alatt tanult meg tornázni is, amelynek később nagy hasznát vette a Marvel-univerzum karaktereként is.

2012-ben vette az irányt a színpadról a filmvászon felé, ekkor tűnt fel Naomi Watts és Ewan McGregor oldalán A lehetetlen című katasztrófafilmben, amely egy család igaz történetét dolgozta fel a 2004-es indiai-óceáni szökőár idején. Holland játékával egyből el is nyerte az év fiatal brit színészének járó London Film Critics Circle díját, majd 2017-ben a BAFTA Rising Star díját, és azóta már olyan felnőtt szerepekben is megmutathatta tehetségét, mint a Cherry: Az elveszett ártatlanság, amelyben egy a hadseregben szerzett élmények után poszttraumás stresszel (PTSD) küszködő, drogfüggő egyetemistát alakított. A szerep kedvéért Holland nemcsak leborotválta a fejét, de interjúkat készített PTSD-vel és függőséggel kezelt veteránokkal, továbbá 14 kilót fogyott.

„Nagyon kevés olyan színész dolgozik jelenleg, aki annyira sokoldalú lenne, mint ő

– mondta róla Amy Pascal, a Pókember producere és a Sony korábbi elnöke. – Ő a legszorgalmasabb ember, akit ismerek.”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tom Holland (@tomholland2013) által megosztott bejegyzés

Ha munkáról van szó, nem ismer tréfát

Nemcsak a színészi munkáit veszi véresen komolyan, de az olyan fellépéseket is, mint a 2017-es ikonikus Lip Sync Battle-ös performance-át, amelyben Rihanna bőrébe bújt, és elképesztő koreográfiával nyűgözte le nemcsak a közönséget, de Zendayát is, akivel a nyilvánosság előtt ugyan csak 2021-ben jelentek meg először egy párként, de a hírek szerint már 2016–2017 környékén is együtt voltak. Holland fergeteges Rihanna-imitációját mindenkinek ajánlom nehezebb napokra, tapasztalataim szerint az egyik leghatékonyabb bánatűző. 

Ha azt gondolnánk, hogy a mentális nehézségek biztosan távol állnak tőle a való életben, akkor meglepődhetünk a GQ-nak 2021-ben adott interjúján, amelyben őszintén mesélt arról, hogy nemcsak álmatlansággal és gyötrő rémálmokkal küszködik, de alvajáró és alvavetkőző is. Igen, jól olvastátok. „Tízből körülbelül négyszer meztelenül ébredek.” De emellett maximalizmusához vélhetően egy jó adag teljesítménykényszer is társul:

„Az egyik legnagyobb hibám, hogy mindenkit le akarok nyűgözni. Nem szeretem annak a gondolatát, hogy az emberek esetleg nem kedvelnek, úgyhogy mindent megteszek annak érdekében, hogy ez ne így legyen.”

Nagyon sokat köszönhet szerelmének

Alig húszévesen már olyan nagyszerű színészektől tanulhatta el a szakma fortélyait, mint Robert Downey Jr., Michael Keaton, vagy Jake Gyllenhaal. A sztárságban igyekezett megtalálni a középutat: nem szállt el, miközben részt vett minden egyes filmjéhez köthető sajtókörúton, igent mondott a tévés és YouTube-os szereplésekre. Huszonegy éves korára az egész karrierjét megtervezte, egy 2017-es interjúban azt felelte a Zendaya által feltett kérdésre, hogy a tizenöt éves tervei között az Oscar-díj (mondtam), a húszéves tervei között pedig a filmrendezés szerepel. A színész arról is beszélt a GQ-nak adott, korábban említett interjúban, hogy nem volt könnyű időszak, amikor tizenöt és huszonegy éves kora között szó szerint megőrült érte a világ, és arcul csapta a népszerűség, miközben ebben a korban egyébként sem könnyű kitalálnia az embernek, hogy ki is ő és hol van a helye. Külön kiemeli, hogy Zendayának óriási szerepe volt a jellemfejlődésében.

„Az, hogy jelen volt az életemben, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy meg tudjam őrizni a józan eszem. Elképesztően jó abban, hogy igazi példakép legyen a fiatalok számára.

Nála nincs rossz időzítés, ha valaki egy közös képet szeretne, míg az én zsigeri reakcióm az volt, hogy »Miért beszélsz hozzám? Hagyj már békén!«”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Zendaya (@zendaya) által megosztott bejegyzés

Zendaya azt is megtanította neki, hogy a hírnév is munka, és bizonyos szempontból kötelessége a rajongók igényeit kielégíteni, akkor is, ha épp nincs kedve hozzá. Holland szerint egyfajta felelősséggel is jár Pókember szerepét magára ölteni, ami nem csupán egy munka, amire időről időre emlékeztetnie kell magát.

„Vannak gyerekek, akiket kiközösítenek, vagy épp megszégyenítenek az iskolában, és Pókember a mindenük, a példaképük. Jelenleg pedig én vagyok számukra az az ember, aki ezt megtestesíti.”

Kapcsolatukról nem szívesen beszélnek, a színész elmondása szerint, nem azért, mert nem állnak rá készen, egész egyszerűen mert nem akarnak. „Mindketten úgy gondoljuk, hogy amikor igazán szeretsz valakit, és törődsz vele, szeretnél bizonyos pillanatokat, helyzeteket megtartani magatoknak.

Szeretni valakit szent és különleges dolog, amit átélni, megtapasztalni és élvezni annak a két embernek kell, akik benne vannak a kapcsolatban”

– fűzte hozzá Zendaya.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Zendaya (@zendaya) által megosztott bejegyzés

Már fiatalon a csúcson volt, és messze még a cél

Tom Holland nem kíméli magát, a Cherry forgatása után nemcsak legyengült, de ki is égett. A Pókember: Hazatérés sajtóútja során tizenhét országba látogatott el, és hiába volt nagyon beteg, egyetlen eseményt sem akart kihagyni, egészen addig, amíg Kínában egy sajtótájékoztató után, a színpadról lejőve nem hányta el magát. „Nagy nyomás nehezedett rám, hogy teljesítsem a munkám. Ez volt az első alkalom, hogy tényleg azt mondtam: »Ennyi volt, végeztem. Mindent beleadtam.«” 

A Covid lehetőséget adott arra, hogy kicsit feltöltődjön és pihenjen, és bár egyelőre nincs hivatalos információ a következő Pókember megjelenéséről, az biztos, hogy a színész nem unatkozik. Kollégája, Jacob Batalon szerint Holland sokat, nagyon sokat emlegeti James Bond szerepét, de addig is hamarosan Fred Astaire-ként láthatjuk majd, június 9-től pedig az AppleTV+ műsorán tűnik fel Amanda Seyfried oldalán a The Crowded Room című minisorozatban, amelyben egyébként Mundruczó Kornél is közreműködik rendezőként.

Isten éltesse még nagyon sokáig!

Forrás: ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk forrása: Getty Images / Ernesto Ruscio / Contributor

Krajnyik Cintia