Ő már az újgenerációs gyereksztárok táborát erősíti

Sadie Sink három bátyjával és egy húgával – aki egyébként a fiatal Maxet játszotta a Stranger Things harmadik évadában – Texasban nevelkedett, de a család számára hamar világossá vált, hogy idősebb lányuk színészi ambíciói megérik a költözést, így New Jersey-be tették át a székhelyüket. A kis Sadie már hétévesen a Broadway színpadán állt, később övé lett az Annie musical címszerepe, 2015-ben Helen Mirren oldalán játszott az Audencia című darabban, 2017-ben pedig Az üvegpalota filmben szerepelt, olyan nagy nevek mellett, mint Brie Larson, Naomi Watts és Woody Harrelson. Ahogy egy 2019-es Vogue-cikk fogalmaz, Sink messze nem az a tipikus amerikai gyereksztár, akinek az archetípusát megismertette velünk a showbusiness a kilencvenes években. Britney Spears vagy a legismertebb Disney-színészek – mint Selena Gomez és Miley Cyrus – bájos, kedves, mindenki által elbűvölőnek tartott kislányok voltak,

a feltörekvő generáció viszont már egy sokkal belevalóbb, öntörvényűbb karaktert hoz, aki a saját szabályaik szerint éli az életét, társadalmi ügyek mellett áll ki, és szót emel az állatok és a bolygó védelmében.

Mikor az Interview Magazin számára készült anyagban Rooney Mara interjúvolta Sinket, az egyik kérdésében felidézte, hogy Sarah Polley mennyire nyíltan beszél a negatív élményeiről, amik anno gyerekszínészként érték. Majd ennek kapcsán arra volt kíváncsi, hogy Sadie elgondolkozott-e valaha azon, miként formálta a személyiségét, hogy ilyen fiatalon kezdte a pályát, vágyott-e valaha arra, hogy „normális” gyerekkora legyen, hatással volt-e rá, hogy színpadi színészként kezdett, és volt alkalma például Helen Mirren mellett tanulni a mesterséget.

„Nyilvánvalóan vannak negatív dolgok, amelyek azzal járnak, hogy már egészen fiatalon nagy nyomást gyakorolsz magadra, különösen, ha felnőttek vesznek körül, és professzionális munkakörnyezetben dolgozol. Elgondolkoztam rajta, hogy mit csinálnék most, ha nem alakultak volna ilyen jól a dolgok, és őszintén szólva, kicsit megrémít ennek a gondolata. Alapvetően attól a pillanattól kezdve, hogy eldöntöttem, színészettel szeretnék foglalkozni, egy pillanatra sem hagytam abba.”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Sadie Sink (@sadiesink_) által megosztott bejegyzés

Sink azt is hozzáteszi, hogy a színészet mindig is a szenvedélye volt, és százszázalékosan az ő döntése, hogy erre a pályára lépett. És éppen ezért szereti a Stranger Things teljes gyerekgárdáját is: mert mindenki saját jogán döntött a színészet mellett. 

„Mindannyian a családunk támogatásával, de önállóan léptünk ebbe a világba, a szenvedélyünknek és a lendületünknek köszönhetően tudunk sikereket elérni ebben az iparágban.” 

A karrierje kapcsán még azt is hozzáteszi, hogy határozottan formálták a kezdetek és a kollégái:

„Úgy gondolom, hogy az olyan emberekkel való együttműködés, mint Helen, és

a színházi környezet, tökéletes bevezetés volt számomra a színészetbe. Úgy érzem, ha Disney-sztárként vagy valami hasonlóként kezdtem volna, akkor csak bizonyos benyomásom lenne erről az iparágról és a mesterségről. A színházi lét, azt hiszem, jóval visszafogottabb, és kevésbé feltűnő.” 

Mikor egy másik interjúban, arról kérdezték, mit jelent számára, illetve a generációjának a kapcsolódás, kitért arra, hogy még a saját korosztályából is kilóg kissé:

„Szerintem úgy is lehet kapcsolódni, hogy erős online jelenléted van, de ennek az ellenkezője is igaz. Ahelyett, hogy állandóan a telefonunkra lennénk tapadva, kapcsolatot teremthetünk a világgal és a környezetünkkel enélkül is.

Én sokkal jobban szeretek a pillanatban élni és értékelni azt, ami körülvesz. Kicsit másképp vélekedem erről valószínűleg, mint a generációm többsége. A korosztályom nagy része élvezi a közösségi média lehetőségeit, és én is, de úgy érzem, kevésbé foglalkozom az online megjelenésemmel, mint egy átlagos tinédzser.

A Stranger Thingsben való szereplésem késztetett arra, hogy aktívabbá váljak a közösségi médiában, így kapcsolatba léphetek a rajongóimmal, de összességében még mindig alig vagyok online.”

Ahogy fogalmaz, általában azt sem tudja, hol van a telefonja, ami többnyire lemerülten hever valahol, ugyanakkor azt elismeri, hogy a közösségi média egyik legnagyobb előnye, hogy általa a fontos ügyek is nagyobb láthatóságot kaphatnak. Szívügye az állatok védelme, és mivel ő maga is vegán, igyekszik a követőit is erre ösztönözni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Sadie Sink (@sadiesink_) által megosztott bejegyzés

Lényegében dacból lett vega

A színésznő egy dokumentumfilm hatására döntötte el, hogy vegetáriánus lesz, amire egy barátja úgy reagált, hogy egy hétig sem fogja bírni.

„Nagyon versengő típus vagyok, ezért azt mondtam: »Dehogyisnem, meg tudom csinálni.« Egy évig voltam vegetáriánus, majd szintet léptem, és vegán lettem,

amikor megismertem néhány embert. Korábban sose találkoztam senkivel, aki vegán lett volna, azt hittem, ez valami városi legenda. Aztán amikor olyan emberek társaságába kerültem (állítólag Woody Harrelson családja volt ez a bizonyos társaság – a szerk.), akkor azt gondoltam, ez végül is kivitelezhető. Egy évig kell igazán kitartani, utána pedig már nem is gondolsz rá egyáltalán.  

 Gyereksztárból felnőtt művész

A magyar mozikban februárban mutatták be A bálna című filmet, amelyet álló ovációval fogadtak a Velencei Filmfesztiválon, és ami minden bizonnyal új szintre emelte Sink karrierjét, aki egy hónapnyi próba után, két hónapig forgatta a filmet. Elmondása szerint abszolút távol áll tőle az általa megformált Ellie karaktere, ugyanakkor meggyőződése, hogy a kamasz lány egyáltalán nem gonosz vagy velejéig romlott, egész egyszerűen rengeteg fájdalmat, traumát cipel magával. Mikor a forgatásról nyilatkozott, elmondta, hogy soha nem volt még alkalma ehhez hasonló projektben részt venni. 

„A bálnán való munka olyan szintű magabiztosságot adott a kamera előtt, amilyet korábban nem tapasztaltam. Amikor visszatértem a Stranger Things-forgatásokra, teljesen más embernek éreztem magam, és azt hiszem, mindenki más is látta a különbséget. Volt egy váltás.

Stranger Things A bálna Sadie Sink
Jelenet A bálna című filből - Forrás: ADS Services Kft.

Ez azzal is jár, hogy kilépsz a gyerekszínészi szerepből, felnőtté válsz, és már nem bábként tekintesz magadra, akinek követnie kell az utasításokat.

Sokkal szórakoztatóbbá válik az egész folyamat, amikor rájössz, hogy valójában az együttműködés a kulcs, felteheted a kérdéseid, és a véleményedet kifejezetten értékelik. Meg kellett tanulnom ezt a leckét, és egy kicsit fel is kellett nőnöm. Örülök, hogy ez megtörtént.”  

A hírek szerint a Stranger Things ötödik, egyben befejező évadát csak idén nyáron kezdik el forgatni, és várhatóan egészen 2025-ig kell majd rá várni. Érdemes lesz figyelni, hova fejlődik még addig is ez a pokolian tehetséges lány, aki már most majdnem tizenöt éve a pályán van. Addig is: Isten éltesse nagyon sokáig!

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/ Axelle/Bauer-Griffin / Contributor

Krajnyik Cintia