Pőre igazság

Hozzászoktunk már, hogy a videóklipek tele vannak szexszel, de amikor egy hónappal ezelőtt kijött Maya Hawke új klipje, a Thérèse, akkor mégis történt valami, felrobbant a net, és őt egyszeriben komolyan veendő zenei előadóvá avatták. Na, ez viszont már új, amikor egy énekesnőt fedetlen mellel mutatnak, egy erdei orgia után. De Maya Hawke rácáfol minden sztereotípiára: a szex nála nem a tehetség elfedésére szolgál, és nem öncélú magamutogatás, magakelletés, hanem – Brady Corbet rendezésében – valami eredeti, őszinte, nem álszent, nem álszemérmes kiállás, önazonosság és bátorság. Érdemes megnézni.

És persze nemcsak a meztelenség, hanem a dal miatt is, amire ugyanezeket a jelzőket használhatnánk, meg még azt, hogy autentikus, lírai, intelligens. Úgyhogy Maya Hawke legalább annyira zenész, mint amennyire színésznő, bár ezt neki is időbe telt bevallania önmagának. De most, hogy a második albumáról, a Mossról kikerült dalok máris sikert arattak, talán elhiszi, hogy két pályán is berobbant, gyors egymásutánban. És mindkettőn épp azzal, hogy

korántsem egy elkényeztetett, kiváltságos, a szülei hírnevét meglovagoló hollywoodi arisztokratának mutatkozik, hanem a saját útját járó, független egyéniségnek. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Maya Hawke (@maya_hawke) által megosztott bejegyzés

A vér nem válik…

Ettől még persze jó helyre született 1998 júliusában (New Yorkba), mert a művészetet az anyatejjel szívta magába, és már az általános iskolában rájött, hogy szeret a színpadon szerepelni. Valamint arra is fény derült már harmadik osztályban, hogy diszlexiás (az olvasás és írás ma is nehezére esik, legszívesebben felbérelne valakit, aki felolvassa neki a forgatókönyveket) – ezt kompenzálandó kezdett el dalokat írni, mert valamivel szerette volna kifejezni magát. Viszont a zenélés – amit az öccse, Levon sokkal magasabb szinten művelt – csak hobbi volt számára, a színészet viszont egyre komolyabb szenvedély. Ahogy cseperedett, nyaranta már olyan rangos iskolák kurzusait látogatta, mint a londoni Royal Academy of Dramatic Arts (RADA), vagy a New York-i Stella Adler Studio of Acting. 

Amikor pedig leérettségizett, már biztosan tudta, hogy a színészetet szeretné választani hivatásul, mert abban érzi magát a legboldogabbnak. (EBBEN a videóban mesél például arról, hogyan jutott el eddig a felismerésig.) És még ekkor sem az volt a következő lépés, hogy akkor a szülei révén bekönyörgi magát egy ügynökhöz vagy menedzserhez, hanem jelentkezett New York egyik legnevesebb előadó-művészeti egyetemére, a Julliardra (ahová Jessica Chastain, Oscar Isaac és Viola Davis járt), és elindult a szamárlétra legalsó fokáról. 

Betörés, áttörés 

Ekkor az történt, hogy váratlanul főszerepet kapott a BBC minisorozatában, ami a kedvenc kamaszkori regényét dolgozta fel, a Kisasszonyokat – ő alakíthatta Jo Marchot (amit a két évvel későbbi, többszörös Oscar-jelölt filmváltozatban Saoirse Ronan). A forgatás miatt Írországba kellett utaznia hosszabb időre, úgyhogy a Julliardot végül sosem fejezte be. De talán nem bánja, mert – ahogy a Guardiannek nyilatkozta – ez a forgatás sorsfordító élmény volt számára (pozitív értelemben), mély barátságokat köszönhet neki, és rengeteg tanulságot. Mivel EBBEN az interjúban külön rákérdeztek, elmondta, hogy a szereposztás veteránja, a legendás Angela Lansbury mennyire lenyűgözte kiapadhatatlan energiájával (90 felett is játszik!), és Emily Watson hogyan segítette a fiatal kollégákat megfelelő állapotba kerülni, milyen igazi támasz volt számukra. De tegyük hozzá:

Jo Marchot csak olyan színésznő játszhatja, aki zsenge kora ellenére karizmatikus személyiségű, és olyan intellektuális kisugárzással, ami alapján elhisszük: komoly író válhat belőle.

A Kisasszonyok című BBC-sorozatban

Nagyágyúk között

Ezek után már egyik filmszerep követte a másikat Maya Hawke életében. 2018-ban jött ki a Ladyworld című filmje, ami tulajdonképpen A Legyek Ura parafrázisa csupa lánnyal, aztán pedig kapott egy kis szerepet Quentin Tarantinótól a Volt egyszer egy Hollywood…-ban – és történetesen éppúgy Charles Manson „háremének” egyik tagját játszotta benne, ahogy Andie McDowell lánya, Margaret Qualley (csak ő fontosabb karaktert). Természetesen Maya Hawke elismeri, hogy ehhez a szerephez volt hátszele az anyukája révén (aki Tarantino múzsája volt).

Itt kell megjegyezni, hogy amióta csak színre lépett, felmerül vele kapcsolatban, hogy Tarantino esetleg leforgathatná vele a Kill Bill 3.-at, amire a Guardian riportere rá is kérdezett, és így válaszolt neki: „Ja, folyton pletykálnak erről, de Quentinnek megvannak a maga tervei, és úgyis mindig azt csinálja, amit és amikor akar. Egész életemben ismertem őt, és ha még egyszer az életben dolgozni szeretne velem, természetesen örömmel benne lennék.” (Mondta ezt azután, hogy Uma Thurman négy és fél évvel ezelőtt nyilvánosságra hozta, hogyan került kis híján az életébe a Kill Bill forgatása, amikor Tarantino belehajszolta egy életveszélyes autós jelenetbe.) 

Ha Tarantino egyelőre nem is gondolkodik benne, a Coppola családban viszont elég jó pontokat szerzett: Sofia Coppola vele szerette volna leforgatni A kis hableány élőszereplős változatát, és amikor a Disney ezt megvétózta, ő is kiszállt a projektből. Viszont az unokahúga, Gia Coppola (Francis Ford unokája) felkérte a Mainstream című filmjének egyik fontos szerepére, amiben Andrew Garfielddal játszott. Erről meg így mesélt a Guardiannek:

„A legjobb dolog abban, ha egy nagy színésszel dolgozol együtt, hogy egyszeriben elfelejted, hogy ez színjáték, mert egyszerűen csak jelen vagy a pillanatban. Olyan, mint egy vadon élő állat szemébe nézni és reagálni rá.” 

A Mainstream című filmben

A furi menőség 

Viszont egyelőre nem ennek köszönheti a színésznői áttörését, hanem annak, hogy 19 évesen bekerült a Stranger Things 3. évadába, és Robin Buckley karakterével meghódította a sorozat rajongóit. Pedig volt benne aggodalom, hogy ez sikerülhet-e. „Naná, hogy izgultam, hogy nem hasalok-e el csúfosan milliók előtt. De ugyanannyira izgatott is voltam. A Stranger Things jelen pillanatban ugyanolyan súllyal nehezedik rám, mint a szüleim hírneve. Persze, nagyon vágytam már valamire, ami mellett a családi hátterem jelentősége eltörpülhet, úgyhogy végül is már csak azon kellett drukkolnom, hogy a sorozat rajongói megkedveljenek” – mondta a Cultured magazinban egyik sorozatbeli partnerének, Sadie Sinknek.

Arról is mesélt ugyanitt, miért sikerült végül is megugrania ezt a lécet – annak ellenére, hogy eleinte éppolyan kívülállónak és magányos farkasnak érezte magát, mint Robin, a karaktere.

„Amit nagyon szeretek Robinban, hogy egyszerre menő és dilis. Én is menőnek számítottam a gimiben, ugyanakkor mindig dinka is voltam kicsit.

A legtöbb filmben azonban ez két kategória elválik: vannak a népszerű arcok, tudod, az egydimenziós menőjenők, és a másik oldalon vannak a nyomik. Úgy érzem, Robin viszont olyan figura, akire fel lehet nézni, és lehet vágyni arra, hogy olyanok legyünk, mint ő. Boldoggá tesz, hogy ő ilyen nyíltan és egyértelműen fura.”

A Stranger Things egy csapásra ismertté tette Mayát, és volt még egy hozadéka: ezzel párhuzamosan beindult a zenei karrierje is, ugyanis a forgatási szünetekben (egy sorozat esetében ebből még az átlagos filmforgatásnál is több van) szerette volna valami hasznos dologgal elütni az időt, ekkor nyúlt újra a dalszerzéshez. Szerencsére van egy öccse, Levon (akit az Instáján emleget), aki profi zenész, és vele meg meri osztani a rossz ötleteit is, amiből aztán egyszer csak jó dalok születnek. Az első albuma 2020 augusztusában jelent meg Blush címmel, de ezt még ő is éretlen bemutatkozásnak nevezi (ma már), a második (a Moss) pedig most fog, szeptember 23-án.

Büszke szülők

És azután, hogy már egyértelműen látszik: önállóan is megáll a lábán a show-bizniszben, a büszke szülők is kiállhatnak mellé, és támogathatják. Ethan Hawke például adott egy kis szerepet neki a The Good Lord Bird című minisorozatában (aminek nemcsak főszereplője, hanem fő alkotója és írója is), és kitett egy posztot az Instájára ezzel a szöveggel: „Néhányan talán elmulasztottátok megnézni őt a BBC produkciójában, a Kisasszonyokban, és bizonyára nem láttátok a Julliardon végzett munkáit sem.

Biztos vagyok benne, hogy rengetegen nem láttátok a gimis előadásait – a fenébe, még én is kihagytam párat, pedig az apja vagyok. Páran talán ismeritek a zenéjét, mások nem. De hölgyeim és uraim, meg kell ismernetek Maya Hawke-ot. Nem semmi csaj. #StrangerThings”

Ethan Hawke aztán Seth Meyers talk show-jában mesélt arról, milyen volt a saját lányával együtt játszani (ITT lehet megnézni), és hogy számára is mekkora téttel bíró helyzet volt, mert úgy érezte, most méretik meg igazán színészként – hogy amit eddig mesélt a lányának arról, mi is a színészet lényege, azt tudja-e képviselni a munkájával is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Maya Hawke (@maya_hawke) által megosztott bejegyzés

És természetesen Uma Thurman is büszkén kiáll mellette, ő meg ezt írta a közösségi felületén: „Az én győzedelmes, szerelmetes sellő lányom. Egy diadalmas hétvége a Stranger Thingsszel. Gratulálok az én szeretett Maya Hawke-omnak.” És hogy teljes legyen a harmónia, ő is kipróbálta már vele a forgatást egy jelenet erejéig – de nem azért, hogy lehetőséghez juttassa, hanem csak a játék kedvéért!

Maya Hawke és Uma Thurman – Forrás: Getty Images / Bertrand Rindoff Petroff

Ha egy üstökös beindul…

Mert segíteni már nem is kell az érvényesülésben: nemrég az egyik idoljával, Wes Andersonnal forgatott annak új filmjében, az Asteroid Cityben, amiben megint elképesztő sztárparádé vonul fel. Maya Hawke mellett – a teljesség igénye nélkül – Scarlett Johansson, Margot Robbie, Tom Hanks, Steve Carell, Jeff Goldblum, Matt Dillon és Bryan Cranston lesz látható, meg a visszatérő játszótársak: Edward Norton, Adrien Brody, Willem Dafoe stb. Ebbe a csapatba nem lehetett rossz bekerülni.

De még ennél is izgalmasabb talán Maya Hawke következő szerepe: Bradley Cooper új filmjében, a Maestróban játssza majd Cooper és Carey Mulligan filmbeli lányát, aki a való életben Leonard Bernstein gyereke volt – merthogy erről a családról szól a történet. Érdekesség, hogy a házaspár másik gyerekét is egy színészcsemete játssza: Emily Mortimer és Alessandro Nivola fia, Sam Nivola, aki szintén le sem tagadhatná a szüleit, annyira hasonlít rájuk.

De ez még mindig nem jelenti azt, hogy sikeres színészek gyerekének lenni könnyű érvényesülést és gyors előrejutást tesz lehetővé ezen a pályán, hiszen számtalan ellenpéldát tudnánk mondani Tom Hanks fiaitól kezdve Kevin Costner lányain át Dustin Hoffman fiáig.

Sokkal kevesebb példa akad arra, hogy ismert szülők gyerekének olyan gyorsan sikerüljön megvetnie a lábát az iparban, mint Maya Hawke-nak, ráadásul két fronton is. És ebben biztosan szerepet játszik a hozzáállása, amit így fogalmazott meg Sadie Sinknek:

„Az emberek szeretik azt hinni, hogy a színészek hazug emberek, de számomra épp az ellenkezője igaz: a színészet olyan terület, ahol nem hazudhatok. Itt a hazugság mérgező, egyszerűen meg kell találnod a módját, hogy minden, amit kiadsz magadból, igaz legyen. A saját szövetedből kell kitermelni a karaktert – és ugyanígy van a zenében is, ami számomra hit és szentély: egy olyan hely, ahol bármi lehetséges, csak mindennek igaznak kell lennie.

Az az igazság, hogy mindannyiunknak van sötétebb oldala, humora, veszteségei és haragja. De az én zeném azért lírai (szerintem), mert mindig van egy direkt üzenete, amit a dalokon keresztül el szeretnék juttatni. És ugyanezt csinálom a szerepeimmel is: minden alakításban elrejtek egy üzenetet, amit még a kamera sem lát.

Apukám mondta régen, hogy egy alakítást úgy képzeljek el, mint egy levelet valakinek. Ahányszor megjelensz a vásznon, üzenj valamit valakinek. Hiszen valamit mindenki megpróbál közölni az életével! Úgyhogy minden alakításom egy levél, és minden dalom egy levél.”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Maya Hawke (@maya_hawke) által megosztott bejegyzés

Úgy tűnik, célba is jutnak ezek az üzenetek, mert elég bármelyik videóklipjét vagy filmszerepét megnézni, tele vannak megfejtésre váró titkokkal egy érett, gondolatokkal teli, izgalmasan szabálytalan arc mögött.

Gyárfás Dorka

Kiemelt kép: Getty Images / Kurt Krieger – Corbis / Corbis