(S)örök szerelem

Ki mondta, hogy sört inni csak nyáron élvezet? És azt, hogy télvíz idején ne lehetne sörfesztivált tartani? Na, ugye!

Ha választottaddal egyszerre dobban meg a szívetek egy korsó sör láttán – mintha tényleg egy test lennétek –, akkor van egy jó hírem. Február 24–25. között rendezik meg Magyarország egyetlen téli sörfesztiválját: a Hotel Mariottban dunai panoráma mellett kortyolhatjátok a jobbnál jobb kézműves nedűket – több mint százféle sörrel, magyar, cseh, német, angol és belga különlegességekkel várnak a szervezők.

És hogy a felhőtlen szórakozás biztosan garantált legyen, a hagyományokhoz híven Katona Csaba (sör)történész szolgál majd izgalmas kultúrtörténeti adalékokkal (hangolódásképp a korábbi, vele készült interjúmat ITT olvashatjátok).

De sörivó versenyeket is levezényel majd, amelyeken összemérhetitek, kinek a… sörbajusza a nagyobb. Persze a különleges italok mellé különleges ételek is dukálnak, de bővebb információkat ITT találtok a programról.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hartyányi Norbert (@keputca) által megosztott bejegyzés

Egy hosszú gyalogtúra olyan, akár a meditáció

Nincs is jobb annál, mint a természetben újratölteni az elemeket, magadba szívni a friss levegőt, megmerítkezni az erdő energiáiban – és ugye azt is felesleges külön hangsúlyozni, hogy kettesben még jobb móka az egész.

Falusi gyerek vagyok a Dél-Alföldről, aki a dombokra, hegyekre sokáig félelemmel vegyes csodálattal tekintett – a férjem szerettette meg velem a túrázást, ma pedig már az egyik legkedvesebb közös programunk a természetjárás. Az évek során sok lélegzetelállító útvonalat jártunk be együtt, ezek közül is az egyik kedvencünk a különleges hangulatú, megkapóan szép Spartacus-ösvény, amit eredetileg vadászoknak alakítottak ki az 1930-as években.

Mi körtúraként szoktuk megjárni az utat: Pilisszentlászló központjából indulunk, végigmegyünk a Spartacus-ösvényen a Telgárthy-rétig, aztán a vadregényes Apát-kúti-völgyön át térünk vissza a faluba. Az útvonal végigjárása száraz idő esetén nem nehéz, de egy bokát jól tartó túrbakancsra – és mint mindig, kellő odafigyelésre – azért mindenképp szükségetek lesz, néhol ugyanis szűk az ösvény.

Az út hosszú, de nincsenek rajta fárasztó emelkedők, mégis nagyon látványos az újra és újra előbukkanó panoráma miatt; a felújított és megtisztított ösvény néhol a hegyoldalban kanyarog, majd buja bükkerdőben, ligetben lépdelsz.

Felejthetetlen élmény lesz! A részletes útleírást ITT találjátok.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Eva Kisgyorgy (@travellina.hu) által megosztott bejegyzés

Romantika a köbön: vízparti andalgás, majd egy jó vacsora színházi előadással megfűszerezve

Ha túrázás helyett inkább egy könnyű vízparti sétát tennél szívszerelmeddel, meg se álljatok Tatáig, ahol az Öreg-tó minden évszakban megkapó látványt nyújt. Körbesétálni picivel több mint hét kilométer gyaloglást jelent, ha azonban elfáradnátok, bármikor beülhettek a tóparti kávézók egyikébe egy kis frissítőre.

És persze tudom, andalgás közben jön meg igazán az étvágy, így mielőtt a nap megkoronázásaként ellovagolnátok a naplementébe (oké, ez szerzői túlzás), látogassatok el a tó partján található Malom és Kacsa Bisztróba, amelynek két felújított, műemlékvédelem alatt álló malom ad otthont.

A környezet mesés, az ételek ínycsiklandók, és ha azt hiszitek, ezt nem lehet tovább fokozni, hát csak figyeljetek! Ha éppenséggel március elsején látogatnál el ugyanis életed gyöngyvirágával a bisztróba, akkor még különlegesebb élményben lesz részetek, amit a Láthatatlan Csoport előadása garantál. Az Én, te, mi című komédia középpontjában a párkapcsolatok állnak, témáját a párkapcsolatokra jellemző helyzetek és történetek adják. Jegyeket ITT válthattok az előadásra.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Láthatáron Csoport (@lathataron) által megosztott bejegyzés

Jó zenére lazulni sosem rossz

Barabás Lőrinc muzsikája valódi csemege a fülnek. Nem véletlenül, hiszen a dzsessztrombitás, zeneszerző mindig gondosan megválogatja az adott zenei és hangulati irányzathoz legmegfelelőbb hangszeres környezetet, társakat, látványelemeket. Lassan egy évtizede dolgozik szólóban is, a live act műfaj minimalizmusa felettébb közel áll hozzá.

Eredeti szerzeményeinek megszólaltatásához trombitáján kívül billentyűs hangszereket, loopert és egyéb hangmodulátorokat használ. Ezzel olykor egyenesen meditatív, lazulós hangulatot teremt, míg máskor ritmusosabb hangulatvilágot varázsol, a dance vagy az electro funk irányába mozdul el, de a dzsesszes játékmódnak sem fordít hátat.

Határozott karakterű darabjai szinte filmzeneszerűek, és az utóbbi időben zenéjében egyre nagyobb szerepet kap a zongora. Szólóestjét most a Béla bárban hallgathatjátok meg egy finom ital társaságában. Jegyeket és bővebb infókat ITT találtok.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Barabás Lőrinc (@barabaslorinc) által megosztott bejegyzés

Különleges fotókiállítás egy nemes ügyért

Hiszem, hogy az életben a tekintetben is törekednünk kell az egyensúlyra, hogy ne állandóan csak kivegyünk a közösből, hanem időről időre vissza is adjunk valamit. Erre lesz jó alkalom

a nemrég tragikus balesetben, fiatalon elhunyt fotóriporter, Móricz-Sabján Simon emlékére rendezett kiállítás, amelyen a kortárs magyar fotográfia krémjének alkotásait lehet megtekinteni, és vásárolni is lehet a kiállított művekből.

A megvásárolt képekből befolyt összeggel a szervezők Simon családját – feleségét és négy gyermekét – segítenék. A kiállítók között olyan ismert hazai fotográfusok szerepelnek, mint Keleti Éva, Szombat Éva, Fátyol Viola, Kallos Bea, Koleszár Adél, Szabó Bernadett, Korniss Mihály, Benkő Imre, illetve többek közt Révész Tamás, Stiller Ákos és Barakonyi Szabolcs. A kiállítást február 27-én nyitják meg az Einspach galériában.

Filákovity Radojka