Kezdettől a maga útját járta

1967-ben született igazi színészpalántaként, Bruce Dern és Diane Ladd színészek gyerekeként. 2010 novemberében ők lettek az első olyan család, amelynek tagjai együtt kaptak csillagot Hollywoodban a Hírességek sétányán, ami azért is különleges, mert szülei kétéves korában elváltak, ezután apa és lánya között hosszú évekre megszakadt a kapcsolat.

Már kilencévesen a Lee Strasberg Theatre & Film Institute-ban folytatta tanulmányait, annak ellenére, hogy anyja irtózott a gondolattól, hogy ő is színész legyen. „Amikor Laura kicsi volt, és azt mondta, »Színésznő akarok lenni!«, én rávágtam, hogy »Ne! Csak azt ne! Legyél orvos, ügyvéd, misszionárius, háztartásbeli, bármi, csak színésznő ne, édesem! Ez annyira eszményi és megfoghatatlan. Ne csináld! Akkor is azt fogják rád mondani, hogy dagadt vagy, amikor épp kilátszanak a bordáid”« idézte fel az anyai reakciót a Brut America. Diane Ladd olyannyira ellenezte a gyereke színészi törekvéseit, hogy nem akarta elengedni forgatni. Dern tizenöt éves volt ekkor, 

beperelte az anyját, és kérvényezte önmaga nagykorúsítását. A pert megnyerte, majd elvállalta a szerepet a Ladies and Gentlemen, The Fabulous Stains című filmben 1982-ben,

és még ugyanebben az évben Miss Golden Globe-ként vett részt a díjátadón. 1963-tól kezdve a már ismert színészek és színésznők tinédzser gyermekeit illette meg ez a megtiszteltetés, hogy a trófeák átadásában segédkezzenek a műsorvezetőknek, és ennek révén számtalan híresség első alkalommal lépett a rivaldafénybe. (A titulust később átnevezték Golden Globe-nagykövetre, azóta már ez is megszűnt.)

film születésnap Jurassic Park Laura Dern
Miss Golden Globe-ként – Forrás: Getty Images / CBS

A legnagyobbakkal dolgozhatott együtt

1986-ban, tizenkilenc éves korában főszerepet kapott David Lynch Kék bársony című thrillerében, 1991-re pedig vélhetően édesanyja is megbarátkozott gyereke hivatásával, ugyanis anyát és lányát játszották a Rózsa és tövis című drámában, amelyben Dern egy szexuálisan koraérett szobalányt alakított, és meg is kapta érte az első legjobb női főszereplőnek járó Oscar-jelölését. Huszonhat éves volt, amikor 1993-ban Steven Speilbergnek és a Jurassic Parknak köszönhetően az egész világ megismerhette. A rendezőt még a színésznőnek a Joyce Chopra által rendezett Sima szájban nyújtott alakítása ragadta meg, és ennek okán osztotta rá az ikonikussá vált dr. Ellie Sattler tudósnő szerepét.

film születésnap Jurassic Park Laura Dern
A Sima száj című filmben Treat Williamsszel

Dern a Vogue-nak adott tavalyi interjúban mesélt arról, hogy míg a Michael Critchon által írt, a film alapjául szolgáló Jurassic Park című novellában Sattler karaktere inkább egy egzotikus szépségű mellékszereplő volt, addig

az alkotókkal együttműködve volt lehetősége egy olyan lendületes és megkapóan intelligens főszereplőt életre kelteni, amely rengeteg fiatal lánynak szolgált követendő példaként.

„Nemrég odajött hozzám egy elképesztő fiatal nő, és azt mondta, hogy amikor tizenhárom évesen látta dr. Ellie Sattlert, ő erősítette meg a hitét abban, hogy egy nő is alkalmas lehet bármilyen pozícióra, amelyet jellemzően férfiak töltenek be. Ellie inspirálta, hogy politizáljon, és nemrégiben ő lett az első női kongresszusi képviselő a kerületében. Nagyon megérintett a története, és rengeteg nő és férfi mesélt nekem hasonlót különböző tudományos területekről az elmúlt években” – mondta.

A színésznő a mai napig végtelen hálát érez Spielberg és Kathy Kennedy producer iránt, akik lehetővé tették, hogy mindössze huszonhárom évesen egy olyan karaktert formáljon Ellie-ből, aki a férfiakkal egyenértékű hősként dominál a történetben, ami korántsem volt jellemző az akkori forgatókönyvekre. „Sok csodálatos ember akarta lehetővé tenni, hogy Ellie egy olyan feminista figura legyen, akinek megvan a maga független szellemisége, és egy géniusz a maga területén. Azt akartam, hogy egyszerű rövidnadrágba és túrabakancsba bújtassuk, amit bárki megtalálhat – ez bejött, a rengeteg halloweeni jelmez, amit ő ihletett, az évek alatt legalábbis erre utal. […] Az olyan apróságok révén, mint hogy Ellie szemüveget viselt azokban a jelenetekben, amikor dolgozott, határozottabbnak érezhette magát, vagy az által, hogy nem kellett sminket viselnie, és hátra volt fogva a haja, hogy ne lógjon a szemébe, miközben a dinoszauruszok elől menekül.

Büszke vagyok azokra az emberekre, akik azért dolgoztak, hogy Ellie-ből ne egy túlszexualizált akcióhősnő legyen” – mondta.

film születésnap Jurassic Park Laura Dern
A Jurassic Park című filmben – Forrás: Getty Images / Murray Close

Részben ennek is köszönhető, hogy színésztársaival – Sam Neill-lel és Jeff Goldblummal – karöltve, örömmel vállalta, hogy a Jurassic Park szupercsapataként térjenek vissza a legújabb Jurassic World-filmbe, a Világuralomba.

„Sam és Laura mindketten örökre megváltoztatták az életemet, és az újraegyesülés csodálatos, szürreális ajándék volt számomra – mondta Goldblum a Vogue-nak. – Harminc év után az első közös forgatási napunk felfoghatatlanul vicces volt, olyan volt, mint egy igazi álom.” A trió olyan szoros kapcsolatot ápol, hogy Dern szerint a kilencvenes évek óta úgy működnek együtt, mint egy család. „Laurához nincs fogható. Bárhova megy, az igazságot kutatja, és ez a fajta bátorság az, ami páratlanná teszi. Teljességgel rettenthetetlen” – jellemezte kollégáját Sam Neill. 

Soha nem kényelmesedett bele egy-egy szerepbe

A Jurassic Park sikere után egyáltalán nem olyan felkérésekre mondott igent, mint amilyeneket a környezete javasolt volna. Senki nem támogatta, hogy elvállalja 1996-ban az abortuszról szóló, Ez az életem című szatírát, de ő úgy gondolta, nem szabad beleragadnia egy olyan szerepbe, ami már bizonyítottan működik. Ezután az Ellen című sorozatban egy leszbikus nőt játszott 1997-ben abban a bizonyos The Puppy Episode-ban, amelyben Ellen DeGeneres előbújt. Az általa megformált sorozatbeli karakterként, és a való életben is.

„A legnagyobb dolog, amelynek valaha is részese lehettem. Őszintén. Hihetetlen megtiszteltetés volt. Ellen nagy rajongója volt az Ez az életemnek, és megkérdezte, csatlakoznék-e a gárdához. Izgatott voltam, nem is gondolkodtam rajta. Remek lehetőség volt. Oprah például Ellen terapeutáját alakította az epizódban. Aztán miután igent mondtam, különböző hívások érkeztek hollywoodi tanácsadóktól, akik meleg férfiak voltak, és akik azt mondták, ne csináljam. Nagyon sokan aggódtak értem. Én meg úgy voltam vele, hogy »Ez nevetséges«. Egy buborékban nőttem fel, és nem vettem észre, hol tartottunk akkor.

Először akkor kezdett ebből derengeni valami, amikor épp Oprah-val voltunk, és egyszer csak hirtelen rendőrök tömege árasztotta el a díszletet és a színpadot, miközben próbáltunk. Azt mondták, valaki bombatámadással fenyegetőzött, úgyhogy ki kell üríteniük a területet. És valóban, elkezdtek mindannyiunkat kiterelni. A következő években mind küszködtünk, a munka és a biztonságunk terén is. Mélyreható volt ezt megtapasztalni. De soha nem fogom elfelejteni, amikor Ellen a szemembe nézett, és az első alkalommal hangosan kimondta: »Meleg vagyok.« Nem próbáltuk el a jelenetet, és amikor a szemébe néztem, fogtam a kezét, éreztem, hogy reszket. Olyan ajándék volt ez, amitől könnybe lábad a szemem, a bensőségesség igazi ajándéka, amit míg élek, nem felejtek el. Mindez azóta is formál szószólóként, aktivistaként, szülőként.

Elképesztő mélység van abban, amikor valaki felszínre hozza a saját igazságát, a szégyen- és félelemérzet minden rétegével együtt, ami abból fakad, hogy másnak érzi magát. Örökké hálás leszek ezért a bizalomért”

– mondta 2019-ben egy a Volture-nak adott interjúban.

A bizalom kétirányú volt, 2017-ben Harvey Weinstein szexuális visszaéléseinek botránya nyomán Dern Ellen DeGeneres show-jában mesélt arról, hogy tizennégy éves korában szexuálisan zaklatták.

A színésznő 2005-ben ment feleségül Ben Harper zenészhez, két gyerekük született, 2001-ben fia, Ellery Walker, majd 2005-ben a lánya, Jaya. Végül 2013-ban elváltak.

Az elmúlt években csak úgy záporoznak Dern életében a szakmai sikerek 

2015-ben a Vadon című filmben nyújtott alakításáért ismét Oscarra jelölték, amit végül a Házassági történet című filmért tudott díjra váltani 2020-ban. 2017-ben óriási sikert aratott a Hatalmas kis hazugságok című sorozat, amelyben Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Zoë Kravitz, Shailene Woodley, majd a második évadban előbbiek mellett Meryl Streep volt a partnere. Alakítása Primetime Emmy- és Golden Globe-kitüntetéseket is hozott a konyhára. Az elmúlt években pedig már a produceri munkái is előtérbe kerültek. Ha mindez nem lenne elég, aktivistaként a Down-szindrómások és a bevándorlás ügyének is elkötelezett támogatója.

Ha Laura Dern Magyarországon élne, azt hiszem, igazi SzuperWMN lenne. Isten éltesse még nagyon sokáig!

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Emma McIntyre / WireImage

Krajnyik Cintia