A SzuperWMN-díj közéleti kategóriájának 2022-es jelöltjei:

Mérő Vera emberi jogi aktivista, író

szavazás SzuperWMN közéleti jelöltek 2022
Mérő Vera

Szókimondása és igazságérzete már korán megmutatkozott, és bár végül kerülő úton jutott el oda, ahol most tart, ezek a tulajdonságai a mai napig hajtóerőként hatnak a munkájára.

Vera eredetileg színésznőnek készült, a Műegyetemen kommunikációt, a MOME-n pedig média dizájner, majd művészettanár szakot végzett. Az évek során foglalkozott hátrányos helyzetű gyerekek művészeti nevelésével, de kipróbálta magát modellként is. Több újságban és blogon is publikált, majd 2012-ben megjelent első könyve, a Pornográcia, ami a pornó és a női szexualitás viszonyát boncolgatja.

Azt mondja, ha 2014-ben a pécsi rendőrség nem készíti el a Tehetsz róla, tehetsz ellene szlogennel ellátott, mélyen áldozathibáztató videóit, ma teljesen mással foglalkozna. Végül azonban ezekre a videókra reagálva született meg a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook-oldal. A kezdeményezés eleinte a nők elleni erőszak problémájára szerette volna felhívni a figyelmet, ma viszont már alapítványként működik, és amellett, hogy minden, emberi jogokat érintő témát igyekszik a köztudatba emelni, olyan sértetteket támogat, mint Kovács Szilárd, a „darnózseli hentes” áldozatának testvére, a bicskei gyermekotthonban szexuálisan bántalmazott fiatalok, a Budapesti Operettszínházban történt zaklatás sértettjei vagy Renner Erika, a „lúgos ügy” túlélője. Az Erikával való közös munka eredményeként született meg 2022-ben Vera következő, Lúg című könyve, amiben az igazságszolgáltatás érdektelensége mellett annak rendszerszintű hibáiról is tényszerűen ír. 

Legutóbb az Amnesty International Magyarországnál tapasztalt munkahelyi bántalmazás kapcsán állt nyilvánosság elé többedmagával. 

Vera nemcsak vallja, hogy jónak lenni jó, de fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy minél több ember gondolja így.

Oltai Kata művészettörténész, kurátor

szavazás SzuperWMN közéleti jelöltek 2022
Oltai Kata - Fotó: RTL

Csendes, visszahúzódó gyerek volt, aki szívesen és sokat tanult. A mai napig azt vallja, hogy a tudás önbizalmat ad, sokszor személyes krízisekre vagy ismeretlen helyzetekre is megoldással szolgál.

Oltai Kata művészettörténet-esztétika, antropológia és francia szakon végzett, felnőtt korában női szabászatot is tanult, és régóta tudja, hogy kortárs művészettel szeretne foglalkozni. Az élet minden területén vonzza a szabálytalanság, sokkal izgalmasabbnak tartja, ha egy életút nem lineáris, ez pedig saját karrierjében is megmutatkozik: 2008-ban kezdett dolgozni a Ludwig Kortárs Művészeti Múzeumban, négy év alatt négy meghatározó kiállítást is szervezett, azonban amikor 2010–11-ben egyértelművé vált számára, hogy nem marad politikai befolyás nélkül a művészeti szféra sem, a közalkalmazotti kurátori pozíciót a nagyobb szabadságra cserélte, és visszatért a nonprofit szférába.

2015-ben Konfekció néven vintage-butikot nyitott, majd létrehozta a FERi névre keresztelt nonprofit, feminista galériáját. Kata olyan helyet szeretett volna, ami projekteket képvisel, adott esetben képes gyorsan reagálni közéleti eseményekre, sokkal intenzívebben tud dolgozni, mint egy éveken át, előre megtervezett programmal működő kiállítóterem. Fontosnak tartotta, hogy a galériájában olyan művészek kapjanak teret, akik kiállnak a szuverenitásuk mellett. A FERi után tavaly ​​helytörténettel, kulturális identitással foglalkozó projektügynökséget indított Sincerely Yours Space néven, ami nem kifejezetten a művészettel, sokkal inkább társadalmi kérdésekkel és kultúrával foglalkozik. Így indult útjára a hosszú távú Tangó projekt is, amely célja a józsefvárosi Teleki tér és környékének a kiemelése, szociokulturális feltérképezése.

Szintén 2022-ben Jelenlétem evidens címmel rendezett kiállítást, aminek célja az anyaság sokrétűségének ábrázolása volt, de rendszeresen szót emel a társadalmi és kulturális kisebbségek érdekeiért, és bármilyen helyzetben is találkozik ezzel, megingathatatlan következetességgel áll ki az igazságtalansággal szemben.

A SzuperWMN-díj közéleti kategóriájának 2022-es döntőseire az alábbi linken adhatod le szavazatodat:

Mózes Zsófi