Ahonnan nemcsak gyönyörű pre-loved ruhákat vásárolhatsz, hanem inspirációt is nyerhetsz

Kovács Delinke stílustanácsadó megrögzötten vallja, hogy a stílusos megjelenés nem pénztárca kérdése. És mivel fontos számára a fenntarthatóság az öltözködésben – nem beszélve arról, hogy már tinikora óta rajong a second hand vásárlásért – Szombathelyen létrehozta a Reusedboltot, ahol csodás pre-loved darabok keresnek új gazdát.

Az egész hely Delinke kedves lényét és kifinomult ízlését tükrözi, de ne keseregj akkor sem, ha nem vagy szombathelyi, mert nem is olyan rég megnyílt a Reusedbolt online shopja,

ahol a stílustanácsadó különböző szettekbe rendezve mutatja meg az egyes darabokat. Így pedig ötletet is ad ahhoz, hogyan hordhatod a megvásárolni kívánt ruhát – vagy a már meglévő darabjaidat a szekrényedben.

Az árak igazán kedvezőek, a ruhák pedig tényleg szépek, változatosak. Nem beszélve arról, hogy Delinke az évek során remek közösséget épített a Reused köré – ruhát leadni ugyan csak Szombathelyen lehet, de az Instagramon keresztül ennek a közösségnek bárki aktív részese lehet.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Használtruha üzlet (@reusedbolt) által megosztott bejegyzés

Amitől valaki megválna, másnak még kincs lehet

Biztos vagyok benne, hogy neked is lapul a szekrényedben néhány olyan jó állapotban lévő ruhadarab, ami hiába várja már, hogy viseld, amit már meguntál, kinőttél, esetleg sosem viseltél, de sajnálnád kidobni. Van egy jó hírem: nem is kell, másnak ugyanis még értékes lehet.

A Gardrób Közösségi Vásáron ilyen darabok keresnek minden alkalommal új gazdát. Ha szeretnéd, hozd el a portékáidat – táskáidat, ruháidat, csecsebecséidet –, a helyszín és a közösség biztosított. Ha pedig csak vásárolnál, akkor is a legjobb helyen jársz, a kínálat ugyanis mindig elképesztően gazdag! Arról nem is beszélve, hogy már egy elég masszív törzsközösség alakult ki a Gardrób körül, sokan régi jó ismerősként üdvözlik egymást. Egy ilyen közösséghez tartozni pedig öröm! A szervezők legközelebb február 11-én várnak az ELTE lágymányosi campusán. A pontos címet és a bővebb infókat ITT találod.

Ahol a sokszor több évtizedes történetet te írod tovább

Budapest egyik első vintage-ruhaboltja, a több mint húszéves Vintage Shop Práter (a róluk készült cikkemet ITT olvashatod) megannyi különleges darabbal vár, ami biztosan nem fog szembe jönni veled az utcán.

Ezen a helyen azonban nem pusztán ruhát vásárol magának az ember, hanem vele egy történet részévé is válik – amit már saját maga ír tovább. Ezeknek a ruháknak ugyanis – túlzás nélkül állíthatom –, hogy lelkük van!  

Nem csoda, hogy a WMN-nél is akadnak lelkes rajongói a helynek: Deli Csenge kolléganőm a csodálatos menyasszonyi ruháját, én pedig a kedvenc bőrszoknyámat szereztem a Vintage Shop Práterből. Mielőtt azonban ellátogatnál hozzájuk, engedd meg, hogy ellássalak egy jó tanáccsal: érdemes konkrét tervvel érkezni és időt szánni a kincsvadászatra, ugyanis tényleg rengeteg remek darabbal várnak ott. Gondold át előzetesen, mire van szükséged, és tegyél komoly lépéseket egy fenntarthatóbb ruhatár kialakítása felé. A Vintage Shop Práterről ITT találsz bővebb infókat.

Új fenntartható márka a magyar piacon – bemutatkozik az OURABURA

A hazai divatiparban szerencsére egyre több a fenntarthatóságot is szem előtt tartó, izgalmas márka. Ilyen a Pinkponilo kreatív stúdióból (akikről ITT írtam korábban) ismert tervező, Burány Vera új saját márkája is.

Az OURABURA célja, hogy a vásárlókat saját emlékeik felelevenítésével inspirálja tudatosabb vásárlói és fogyasztói viselkedésre. A fenntarthatóság a márka életében nem csupán az alapanyaghasználatra összpontosul, de ott kezdődik: second hand ruhák találkoznak varrodák, márkák fel nem használt, vagy akár apróbb, kikerülhető hibák miatt leselejtezett, „deadstock” alapanyagaival.

A termékek kis mennyiségben, teljesen egyedileg készülnek, a vásárlók bevonása pedig elősegítheti, hogy az elkészülő termékekhez jobban kötődjenek, ezzel növelve a termékek élettartamát.

Rendszeresen tartanak majd ruhajavító, ruhaátalakító, vagy épp textilfestő workshopokat, ezzel is segítve a vásárlókat, hogy ruháikat sokáig megőrizhessék. A márka február 17-én mutatkozik be a lulo (RE) ruhajavító műhelyben, a látogatók pedig egy ingyenes ruhakészítő workshopon is részt vehetnek. Bővebb infókat ITT találsz az eseményről.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

ourabura (@ourabura) által megosztott bejegyzés

Ezt olvasd, nézd és hallgasd, ha érdekel a fenntartható divat

A fenntartható öltözködés egy életmód, az erre való átállás pedig egy olyan folyamat, ami nem megy egyik napról a másikra. Nézőpontváltás kell hozzá – és sok-sok támpont, hogy kialakítsd a neked megfelelő rendszert. 

„A fenntartható divat nem a fenntarthatónak mondott termékek vásárlásával kezdődik. És sok esetben nem is a pénztárcánkon múlik, hogy tudunk-e váltani, sokkal inkább a fejünkben dől el” – írja Mengyán Eszter fenntartható divattal foglalkozó újságíró, a Hello, slow fashion című kötetben, amelyben rengeteg támpontot, ötletet kapunk ahhoz, hogyan kezdhetünk el környezetbarát módon öltözködni.  

 

De hihetetlenül inspiráló Korn Anita Ruhastory című vlogja is, amelyben ismert emberek mesélnek a számukra kedves darabokról, a fenntartható divattal való kapcsolatukról és többek közt arról, hogyan kezdtek el környezetbarát ruhatárat kialakítani. Anita Szentesihez is ellátogatott, az adást ITT tudod megnézni.

Illetve Anitával és Szentesivel, valamint Szabó Anna Eszterrel én is beszélgettem a fenntartható öltözködés felé vezető lépésekről: az erről készült Mindent bele! podcastot ITT tudod meghallgatni. 

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ Britt Erlanson

Filákovity Radojka