Ahány dal, annyi szín

Major Eszter és barátai: Holdraforgók

Popfilter gyereklemez gyerekdal Veronaki Tintanyúl Major Eszter

Major Eszter Artisjus-díjas dalszövegíró Szekeres Adrientől a Hooligansen át Zsédáig több tucat magyar popzenésznek írt már dalszövegeket. Emellett régóta jelennek meg tematikus gyerekverskötetei, amelyekben az egyes évszakok szépségeit, ünnepeit dolgozza fel.

A Holdraforgók a második lemez, amelyen megzenésített verseket hallhatunk. A szerzők: Eszter és Dusík Gábor dalszerző, az előadók pedig azok, akikkel a szövegíró az évek során a remek szakmai kapcsolat mellett barátságot is ápol. Bereczki Zoltán, Farkas Krisztina (akit a Napfonat tagjaként ti is hallhattatok már a Popfilterben), Wolf Kati, Judy, Manoya, Nyári Aliz és Edit, Tabáni István, Karinthy Vera, Vastag Tamás és Csaba, Sugár Bertalan és Tarr Dávid választott egy-egy dalt magának az ősz és a tél ünnepkörével, természeti jelenségeivel vagy hangulataival kapcsolatban.

Akad közülük (például Wolf Kati), aki maga is fellép gyermekdalokkal, és van, akinek ez az első ilyen vállalkozása, ráadásul Dusík Gábor minden egyes számot az előadóhoz igazítva hangszerelt, úgyhogy minden tekintetben rendkívül sokszínű album ez.

Tócsában ugrálás, befőzés, tökfaragás, levél a Mikulásnak, fenyőfadíszítés – vidám és ünnepi pillanatok szórakoztatóan, gyakran gyermeki szemszögből megénekelve, gügyögés és feszengés nélkül. Üdítő hallgatni!

Kiknek ajánlom?

Elsősorban azoknak a családoknak, amelyek idegenkednek (nagyon helyesen!) a sztereotip gyerekdaloktól. Garantálom, hogy ezt a lemezt azok is szívesen hallgatják majd, akik egy hosszú utazás második fél órájában már rosszul vannak attól, ha a gyerek választ zenét. Kétszázadszor ugyanazt.

Vers, mese, dal és rajz 

Farkasházi Réka és a Tintanyúl: Társasjáték

Popfilter gyereklemez gyerekdal Veronaki Tintanyúl Major Eszter

Réka az egyik leghallgatottabb Popfilter-epizód vendége volt még az első évadban, addig is követtem pályafutását, de azóta kifejezett rajongója vagyok. A Tintanyúl Egy csíz a csupasz körtefán című dala (amely ezen a lemezen található) például óriási sláger volt a legutóbbi karácsonyon a keresztlányomnál.

Réka ezen a lemezen az egyes dalok között például Tóth Krisztina verseit szavalja, a szövegekben pedig a többi közt Nemes-Nagy Ágnes és Csoóri Sándor sorai köszönnek vissza. A lemez valójában egy könyv, azaz a kiadvány kettő az egyben, úgyhogy garantáltan jó időre lefoglalja azt, akit ezzel lepnek meg az ünnepen. A kötetet Szimonidész Hajnalka illusztrálta, a meséket Farkasházi Réka írta, így aztán kapunk dalt, verset, mesét és csodaszép rajzokat is egyben.

Farkasházi Réka maga a sugárzó vidámság és szeretet nemcsak a színpadon, de a stúdióban is (legyen szó a Popfilter felvételéről vagy a dalok rögzítéséről) – a Spotifyon át is árad a napfény ezekből a dalokból.

Kiknek ajánlom?

Azoknak, akik benne vannak egy kis játékban akár az egész kicsikkel is, akik szeretnek közösen verseket-mondókákat mormolni, vagy akiknek épp egy kis vidámság meg nyugalom hiányzik mostanában, és szeretnek visszaemlékezni, milyen volt kicsiként gyereklemezeket hallgatni az ünnepi délelőttökön.

Családi ereszdelahajam

Veronaki: Tündérforgó

Popfilter gyereklemez gyerekdal Veronaki Tintanyúl Major Eszter

Az ős-Popfilter-hallgatók még emlékezhetnek arra a gyereknapi adásra, amelyben a Veronaki együttes volt a vendégem: Tarján Veronika és férje, Mogyoró Kornél ráadásul az akkor mindössze néhány hónapos Mogyoró Virág Almával az ölében érkezett. Aki kedélyesen végiggügyörészte az egyórás élő adást. Egyszerűen imádta mindenki! 

Kurucz Adrienn: Betakarjalak?

Kult – 2022. december 17. – KAd

A Veronaki új lemeze az együttes eddigi legkiforrottabb, legerősebb albuma. Kornél hangszerelései felsorakoztatnak egy csomó izgalmas, nem ritkán egzotikus ütő- és egyéb hangszert, Veronika hangja pedig annyira sokszínű, hogy nem győz csodálkozni az ember. Hol selymes-altató mesemondó, hol közel-keleti hangulatot teremtve frazíroz, hol pedig mássalhangzókat ropogtatva imitál madárhangot. A dalszövegek, ahogy azt már megszoktuk a Veronakitól, Veronika nagymamája, Varga Katalin (Mosó Masa mosodája, Gőgös Gúnár Gedeon) versein alapulnak.

A kedvenc dalciklusom a lemezről a Madárnyelven című, amelyben a különféle életmódú madarakat énekli meg Veronika – de némelyiket olyan rákendrol módon (Szövők, Ácsok), hogy felnőtt legyen a talpán, aki nem kezd el headbangelni rájuk.

Nyelvi játékok, ritmikai ínyencségek, gyermekkórus, nép- és világzenei hatások – annyi rétege van ennek a lemeznek, hogy tényleg csak lelkendezve tudok írni róla.

Kiknek ajánlom?

Azoknak a családoknak, amelyek nyitottak az önfeledt játékra, a közös éneklésre (előre szólok: nem fogod bírni nem énekelni a szövegek java részét), szívesen rendeznek dobolóversenyt tetszőleges használati tárgyakkal. És azoknak, akiknél van egy-két lefárasztanivaló (akár nagyobbacska) gyerek. Ünnepek táján akad pár, ugye?

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Sanja Radin

Csepelyi Adrienn