Akinek sikerült a nyomába lépnie: Goldie Hawn és Kate Hudson

Hawn és Hudson 2017-ben, egy filmpremieren - Forrás: Getty Images/Alberto E. Rodriguez

A hollywoodi anya-lánya aranypáros. A mindig jókedélyű, csillogó nők, akiket kilométerekről fel lehet ismerni széles mosolyukról. Mindketten briliáns színésznők, akik szinte csak szuperlatívuszokban beszélnek egymásról.

Pedig az ő családjuknak is meg kellett birkóznia a válás és a mozaikcsaláddá alakulás nehézségeivel. Kate Hudson biológiai apja Bill Hudson zenész, akitől Hawn rövid házasság után elvált, majd két évvel később összejött a kollégájával, Kurt Russell-lel, és azóta is boldogan élnek, és a Hudsontól származó gyerekei is őt tekintik apjuknak. (Bill Hudson később megvádolta azzal Hawnt, hogy szándékosan idegenítette el a gyerekeitől, az igazságot azonban nem tudhatjuk.)

Amit viszont Kate kapott az anyukájától, az egy rendkívül fontos útravaló. Meg is könnyeztem:

„Az anyukám elég biztos alapokat adott nekem ahhoz, hogy ha kirepülök, élhessem a saját életem.

Az anyám volt a legnagyobb rajongóm. Mindig azt mondta nekem: »Soha ne hagyd, hogy egy férfi elhalványítsa a fényedet.« Szóval én soha nem az alapján határoztam meg magam, ahogyan egy férfi látott, viszont meg tudom határozni magam abban az egységben, amelyet együtt hozunk létre. Ezt adta nekem az anyám”

nyilatkozta Hudson 2020-ban a People magazinnak.

Saját bevallásuk szerint nem igazán telt még el úgy egy hét, hogy ne beszéltek volna, Kate Hudson pedig gyakran posztol olyan videót a közösségi oldalaira (ahol igencsak aktív, érdemes követni), ami bizonyítja, hogy Hawn mennyire szuper nagymama.

Akik felsegítették anyjukat a földről: Demi Moore és lányai, Rumer, Scout és Tallulah Willis

Tallulah, Rumer és Scout Willis anyjukkal, Demi Moore-ral, Rumer Broadway-premierjén, amikor is Roxie Hartot alakította a Chicagóban, 2015-ben - Forrás: Getty Images/Bruce Glikas/FilmMagic

Demi Moore-nak a Bruce Willistől született három lányával, Rumerrel, Scouttal és Tallulah-val korántsem volt olyan felhőtlen a viszonya, mint az előbbi anya-lánya párosnak – ahogyan az kiderül a színésznő 2019-es memoárjából. 

„Úgy nőttünk fel, hogy azt hittük, a szüleink olyanok, mint az Olümposz megingathatatlan istenei. Amikor felnőttünk, rájöttünk, hogy a szüleink is esendő emberek, és tiszteletre méltó, hogy ezt vállalják is”

nyilatkozta legidősebb lánya, Rumer Willis a könyv megjelenése után, majd hozzátette azt is, mennyire büszkék a testvéreivel arra, hogy képes volt felállni a gödör legaljáról, szembenézni önmagával, és megírni ezt a könyvet. 

„Amikor a gyerekeid már felnőttnek néznek ki, és elkezdenek felnőttesen is viselkedni, könnyen elfelejti az ember, hogy ők attól még örökre egy gyerek szemével tekintenek rád.

Úgy érzem, a fájdalmaim közepette elkerülte a figyelmem, mennyire szükségük lenne rám.”

A színésznő felidézi a könyvében, hogy gyerekei apjával a házassága azért ment tönkre, mert Willis úgy gondolta, hogy a feleségének a karrierje helyett inkább a családra kellene koncentrálnia. Majd hosszan mesél arról, milyen volt elveszíteni a Kutcherrel közös, hat hónapos magzatát, hogyan húzta le ezután a függőség, végül hogyan tudott felállni belőle. 

A rehabilitációja alatt viszont már felnőtt lányai voltak a támaszai.

A színésznő mára teljesen tiszta, újra közeli kapcsolatot ápol a gyerekekkel, és ismét boldog párkapcsolatban él. 

Mindketten nagy árat fizetettek azért, hogy szeressék: Judy Garland és Liza Minnelli

Minnelli és Garland egyik közös fellépésükön, 1963-ban - Forrás: Getty Images/ Bettmann

Életük és kapcsolatuk korántsem volt vidám, inkább tragikus, sokszorosan ismétlődő motívumokkal. Judy Garland életéről már a WMN-en is olvashattatok – ő volt az az ünnepelt sztár, akitől ellopták a gyerekkorát, a saját lányától viszont jószerivel maga Garland lopta el, még akkor is, ha nem tehet róla, mert nem volt annak a tudásnak a birtokában, ami alapján másképp cselekedhetett volna. 

Mindketten többször mentek férjhez – Garland ötször, Minnelli négyszer –, Garland első férje, Liza apja, biszexuális volt, Minnelli első férje pedig homoszexuális (erről csak ő nem tudott, rajta kívül mindenki más a környezetében igen, így fájdalmasan érintette a felismerés). Mindketten gyógyszer- és alkoholfüggőségbe menekültek, és mindkettejüknek a színpad volt az élete, vagy a fájdalmak elől való menekülése. 

Lizát már kisgyerekkorától cipelte magával az anyja a fellépésekre, sokszor a színpadra is berángatta magával, hiszen Judy gyerekkora is hasonlóan telt. 

„Megszülettem, és lefotóztak” 

– mondja Minnelli egy 2020-as Variety-interjúban. 

„A legnehezebb az volt, hogy önmagam miatt ismerjenek, ne valaki más lányaként. Emlékszem, amikor a mama azt mondja: »Most aztán tényleg ne idegeskedj amiatt, hogy hozzám hasonlítanak, mert te is nagyon szórakoztató vagy.« Én pedig azt mondtam: »Nem fogok.« Aztán olvasott valamit, ahol összehasonlítottak vele, és azt mondta: »Hogy merészelik? Te a saját jogodon vagy az, aki. A fenébe is! Hát nem látják?« És kidobta az újságot a kukába. Csodálatos volt, és túlságosan is védelmező. Megpróbált megvédeni minket minden olyan dologtól, amit mások mondtak, kivéve a nagyszerű dolgoktól” – mondja anyjáról szintén ebben az interjúban. 

Aki egész életében anyja árnyékával küzdött: Olivia Newton-John és Chloe Lattanzi

Olivia és lánya, Chloe 2015-ben - Forrás: Getty Images/David Livingston

„Te vagy az én világítótornyom, anyám. A menedékem. A szívem csücske. Megtiszteltetés számomra, hogy a kisbabád és a legjobb barátod lehetek. Te egy földre szállt angyal vagy, és bárki, aki megérintett, áldott lett. Örökké szeretlek, életadóm, tanítóm, anyukám” – írja Chloe Rose Lattanzi augusztus 9-i posztjában, amelyet édesanyja, Olivia Newton-John halála után közölt a közösségi oldalán.

De valóban ennyire idilli volt a kép? Milyen kapcsolat fűzte az anyjához, a világsztár énekes-színészhez, akit nem sikerült a dicsőséges pályán követnie? 

Amikor 1986-ban Olivia világra hozta Chloe-t, néhány évre parkolópályára tette a karrierjét, hogy csak a gyerekére koncentrálhasson. „Gyerekkoromban nem úgy tekintettem rá, mint egy hírességre. Tudod, ő az anyám, aki például iskolába visz. Idősebb voltam már, amikor elkezdtem a zenéjét hallgatni” – nyilatkozta tavaly a People-nak. 

Newton-John több ízben dolgozott együtt a lányával, aki szintén zenei pályán próbálgatta a szárnyait, de átütő sikert nem ért el. Newton-John így nyilatkozott 2021-ben a vele való közös munkáról:

„Mindig van valami különleges abban, ha a lányommal énekelhetek. Neki nem csupán lélegzetelállító hangja van, hanem nagyszerű zenész és ösztönös énekes is.”

Chloe-t tinédzserkorától keményen érintette az a nyomás, amely egy világhírű ember lányaként nehezedett rá. Anorexiával küszködött, majd kokain- és alkoholfüggő lett, végül plasztikai műtétek sorozatát vállalta, hogy megváltoztassa a külsejét. Sokáig úgy érezte, nem lehet elég jó, elég szép, elég vékony erre a pályára, vagy hogy az ünnepelt édesanyja nyomába érhessen:

„Hogyan lehetek híres, ha képtelen vagyok kezelni az ezzel járó nyomást? Nem voltam boldog. Azt sem tudtam, ki vagyok” – nyilatkozta EBBEN a 2020-as interjúban.

Chloe Lattanzi augusztus 8-án veszítette el édesanyját rákban, amellyel az elmúlt harminc évben küzdött. Anyja örökségét, a rákbetegeket segítő alapítványt ő viszi tovább. 

Hogy hányféleképpen lehet feldolgozni azt, hogy egy ilyen, elsőre csodálatosnak tűnő örökséget kapsz a születésed pillanatában, arra ők négyen elég jó példák, és a sokféleségük mutatja, mennyire nehéz ez az út is, bármennyire tűnik első ránézésre fényesnek.

Szentesi Éva

Képek: Getty Images