Akinek sikerült a nyomába lépnie: Goldie Hawn és Kate Hudson

Hawn és Hudson 2017-ben, egy filmpremieren

A hollywoodi anya-lánya aranypáros. A mindig jókedélyű, csillogó nők, akiket kilométerekről fel lehet ismerni széles mosolyukról. Mindketten briliáns színésznők, akik szinte csak szuperlatívuszokban beszélnek egymásról.

Pedig az ő családjuknak is meg kellett birkóznia a válás és a mozaikcsaláddá alakulás nehézségeivel. Kate Hudson biológiai apja Bill Hudson zenész, akitől Hawn rövid házasság után elvált, majd két évvel később összejött a kollégájával, Kurt Russell-lel, és azóta is boldogan élnek, és a Hudsontól származó gyerekei is őt tekintik apjuknak. (Bill Hudson később megvádolta azzal Hawnt, hogy szándékosan idegenítette el a gyerekeitől, az igazságot azonban nem tudhatjuk.)

Amit viszont Kate kapott az anyukájától, az egy rendkívül fontos útravaló. Meg is könnyeztem:

„Az anyukám elég biztos alapokat adott nekem ahhoz, hogy ha kirepülök, élhessem a saját életem.

Az anyám volt a legnagyobb rajongóm. Mindig azt mondta nekem: »Soha ne hagyd, hogy egy férfi elhalványítsa a fényedet.« Szóval én soha nem az alapján határoztam meg magam, ahogyan egy férfi látott, viszont meg tudom határozni magam abban az egységben, amelyet együtt hozunk létre. Ezt adta nekem az anyám”

A cikk a hirdetés után folytatódik!

nyilatkozta Hudson 2020-ban a People magazinnak.

Saját bevallásuk szerint nem igazán telt még el úgy egy hét, hogy ne beszéltek volna, Kate Hudson pedig gyakran posztol olyan videót a közösségi oldalaira (ahol igencsak aktív, érdemes követni), ami bizonyítja, hogy Hawn mennyire szuper nagymama.

Akik felsegítették anyjukat a földről: Demi Moore és lányai, Rumer, Scout és Tallulah Willis

Tallulah, Rumer és Scout Willis anyjukkal, Demi Moore-ral, Rumer Broadway-premierjén, amikor is Roxie Hartot alakította a Chicagóban, 2015-ben

Demi Moore-nak a Bruce Willistől született három lányával, Rumerrel, Scouttal és Tallulah-val korántsem volt olyan felhőtlen a viszonya, mint az előbbi anya-lánya párosnak – ahogyan az kiderül a színésznő 2019-es memoárjából. 

„Úgy nőttünk fel, hogy azt hittük, a szüleink olyanok, mint az Olümposz megingathatatlan istenei. Amikor felnőttünk, rájöttünk, hogy a szüleink is esendő emberek, és tiszteletre méltó, hogy ezt vállalják is”

nyilatkozta legidősebb lánya, Rumer Willis a könyv megjelenése után, majd hozzátette azt is, mennyire büszkék a testvéreivel arra, hogy képes volt felállni a gödör legaljáról, szembenézni önmagával, és megírni ezt a könyvet. 

„Amikor a gyerekeid már felnőttnek néznek ki, és elkezdenek felnőttesen is viselkedni, könnyen elfelejti az ember, hogy ők attól még örökre egy gyerek szemével tekintenek rád.

Úgy érzem, a fájdalmaim közepette elkerülte a figyelmem, mennyire szükségük lenne rám.”

A színésznő felidézi a könyvében, hogy gyerekei apjával a házassága azért ment tönkre, mert Willis úgy gondolta, hogy a feleségének a karrierje helyett inkább a családra kellene koncentrálnia. Majd hosszan mesél arról, milyen volt elveszíteni a Kutcherrel közös, hat hónapos magzatát, hogyan húzta le ezután a függőség, végül hogyan tudott felállni belőle. 

A rehabilitációja alatt viszont már felnőtt lányai voltak a támaszai.

A színésznő mára teljesen tiszta, újra közeli kapcsolatot ápol a gyerekekkel, és ismét boldog párkapcsolatban él. 

Mindketten nagy árat fizetettek azért, hogy szeressék: Judy Garland és Liza Minnelli

Minnelli és Garland egyik közös fellépésükön, 1963-ban

Életük és kapcsolatuk korántsem volt vidám, inkább tragikus, sokszorosan ismétlődő motívumokkal. Judy Garland életéről már a WMN-en is olvashattatok – ő volt az az ünnepelt sztár, akitől ellopták a gyerekkorát, a saját lányától viszont jószerivel maga Garland lopta el, még akkor is, ha nem tehet róla, mert nem volt annak a tudásnak a birtokában, ami alapján másképp cselekedhetett volna. 

Mindketten többször mentek férjhez – Garland ötször, Minnelli négyszer –, Garland első férje, Liza apja, biszexuális volt, Minnelli első férje pedig homoszexuális (erről csak ő nem tudott, rajta kívül mindenki más a környezetében igen, így fájdalmasan érintette a felismerés). Mindketten gyógyszer- és alkoholfüggőségbe menekültek, és mindkettejüknek a színpad volt az élete, vagy a fájdalmak elől való menekülése. 

Lizát már kisgyerekkorától cipelte magával az anyja a fellépésekre, sokszor a színpadra is berángatta magával, hiszen Judy gyerekkora is hasonlóan telt. 

„Megszülettem, és lefotóztak” 

– mondja Minnelli egy 2020-as Variety-interjúban. 

„A legnehezebb az volt, hogy önmagam miatt ismerjenek, ne valaki más lányaként. Emlékszem, amikor a mama azt mondja: »Most aztán tényleg ne idegeskedj amiatt, hogy hozzám hasonlítanak, mert te is nagyon szórakoztató vagy.« Én pedig azt mondtam: »Nem fogok.« Aztán olvasott valamit, ahol összehasonlítottak vele, és azt mondta: »Hogy merészelik? Te a saját jogodon vagy az, aki. A fenébe is! Hát nem látják?« És kidobta az újságot a kukába. Csodálatos volt, és túlságosan is védelmező. Megpróbált megvédeni minket minden olyan dologtól, amit mások mondtak, kivéve a nagyszerű dolgoktól” – mondja anyjáról szintén ebben az interjúban. 

Aki egész életében anyja árnyékával küzdött: Olivia Newton-John és Chloe Lattanzi

Olivia és lánya, Chloe 2015-ben

„Te vagy az én világítótornyom, anyám. A menedékem. A szívem csücske. Megtiszteltetés számomra, hogy a kisbabád és a legjobb barátod lehetek. Te egy földre szállt angyal vagy, és bárki, aki megérintett, áldott lett. Örökké szeretlek, életadóm, tanítóm, anyukám” – írja Chloe Rose Lattanzi augusztus 9-i posztjában, amelyet édesanyja, Olivia Newton-John halála után közölt a közösségi oldalán.

De valóban ennyire idilli volt a kép? Milyen kapcsolat fűzte az anyjához, a világsztár énekes-színészhez, akit nem sikerült a dicsőséges pályán követnie? 

Amikor 1986-ban Olivia világra hozta Chloe-t, néhány évre parkolópályára tette a karrierjét, hogy csak a gyerekére koncentrálhasson. „Gyerekkoromban nem úgy tekintettem rá, mint egy hírességre. Tudod, ő az anyám, aki például iskolába visz. Idősebb voltam már, amikor elkezdtem a zenéjét hallgatni” – nyilatkozta tavaly a People-nak. 

Newton-John több ízben dolgozott együtt a lányával, aki szintén zenei pályán próbálgatta a szárnyait, de átütő sikert nem ért el. Newton-John így nyilatkozott 2021-ben a vele való közös munkáról:

„Mindig van valami különleges abban, ha a lányommal énekelhetek. Neki nem csupán lélegzetelállító hangja van, hanem nagyszerű zenész és ösztönös énekes is.”

Chloe-t tinédzserkorától keményen érintette az a nyomás, amely egy világhírű ember lányaként nehezedett rá. Anorexiával küszködött, majd kokain- és alkoholfüggő lett, végül plasztikai műtétek sorozatát vállalta, hogy megváltoztassa a külsejét. Sokáig úgy érezte, nem lehet elég jó, elég szép, elég vékony erre a pályára, vagy hogy az ünnepelt édesanyja nyomába érhessen:

„Hogyan lehetek híres, ha képtelen vagyok kezelni az ezzel járó nyomást? Nem voltam boldog. Azt sem tudtam, ki vagyok” – nyilatkozta EBBEN a 2020-as interjúban.

Chloe Lattanzi augusztus 8-án veszítette el édesanyját rákban, amellyel az elmúlt harminc évben küzdött. Anyja örökségét, a rákbetegeket segítő alapítványt ő viszi tovább. 

Hogy hányféleképpen lehet feldolgozni azt, hogy egy ilyen, elsőre csodálatosnak tűnő örökséget kapsz a születésed pillanatában, arra ők négyen elég jó példák, és a sokféleségük mutatja, mennyire nehéz ez az út is, bármennyire tűnik első ránézésre fényesnek.

Szentesi Éva

Képek: Getty Images