Brittney Griner 1990. október 19-én született a texasi Houstonban. Nem a legelfogadóbb közegbe: hatalmas termete miatt folyamatos bántásnak és megaláztatásnak volt kitéve az iskolában. Amikor kiderült, hogy született kosárlabda-tehetség, kicsit enyhült ugyan a nyomás, ugyanakkor több interjújában is elmesélte, hogy többször is az öngyilkosság közelébe hajszolták zaklató társai.

Noha édesanyja támogatásáról biztosította, amikor coming outolt, apja hosszú időn át egyszerűen nem volt hajlandó elfogadni a tényt, hogy lánya leszbikus, és kerek perec megtagadta, hogy erről beszéljen vele. Griner 2013-ban a Sports Illustratednek adott interjújában nyilvánosan is coming outolt, ami emberi jogi és sporttörténeti szempontból is fontos lépésnek számított. Később könyve is megjelent, amelyben fontos szerepet szán annak, hogy erőt adjon az iskolai bullying és a homofób támadások áldozatainak.

„Csak szeretném, ha könnyebb lenne a következő generációnak” – mondta a People magazin kérdésére. 

Jókora visszhangja volt annak is, amikor az ESPN magazin címlapján egy kígyóval pózolt, és ő volt az első nyíltan homoszexuális sportoló, akivel exkluzív szerződést kötött a Nike.

Nem véletlenül: a 206 centiméteres kosárlabdázó tényleg egészen kivételes kvalitásokkal bír. 

Ikon születik – és hull néha porba

A WNBA (az NBA, azaz az amerikai profi kosárlabda-bajnokság női megfelelője) 2013-as draftjában elsőként csapott le rá a Phoenix Mercury (annak, ha valakit elsőként draftolnak a ligában, óriási presztízsértéke van). Kétszeres olimpiai és világbajnok, nyolcszoros WNBA All-Star, szinte minden téren kiemelkedőt nyújt a pályán. Eredményeinek listája külön cikkben férne csak ki.

Minden adott ahhoz, hogy egész Amerika felháborodjon, amiért Oroszország március eleje óta fogva tartja a kosárlabdázót. Griner élete azonban – hasonlóan az amerikai labdarúgó-válogatott legendás kapusáéhoz, Hope Solóéhoz – sosem volt mentes a botrányoktól.

Forrás: Getty Images / Christian Petersen

2015-ben jelentették be, hogy eljegyezték egymást Glory Johnsonnal, a jelenleg a Besiktasban játszó kosárlabdázóval. Az esküvő előtt azonban a rendőrség vetett véget kettejük tettlegességig fajuló veszekedésének – amiből természetesen hatalmas médiabotrány lett. Szakítás helyett az év májusában összeházasodtak, az azonban, ami ezután történt, egészen váratlanul érintette a közvéleményt. Glory Johnson június elején közölte a sajtóban, hogy mesterséges megtermékenyítéssel, spermadonor segítségével teherbe esett, és kihagyja a következő szezont. Griner egy nappal később a házasság semmissé tételét kérvényezte – ezt azonban az illetékes hatóságok elutasították. Októberben Johnson ikreknek adott életet, 2016 nyarán pedig a házaspár elvált.

Később Griner egy interjúban elmondta: vannak dolgok, amikre az ember nem teljes meggyőződéséből, hanem kényszer hatására mond igent. Mivel azonban a gyerekek születésekor házasok voltak, Griner jogilag felelős értük akkor is, ha biológiailag nincs közük egymáshoz, és gyerektartást kell fizetnie.

Valahol Oroszországban

A WNBA-játékosoknál nem ritka, hogy a szezonok között külföldön játszanak, így egészítve ki a férfiakét meg sem közelítő fizetésüket. Brittney Griner játszott Kínában is, 2014 óta azonban az UMMC Jekatyerinburg orosz csapatot erősíti a szezonközi időszakban. 

Ottani népszerűsége sem volt elég azonban ahhoz, hogy Grinert ne börtönözzék be. Épp ezért gondolják úgy sokan, hogy Griner ügye tankönyvi kirakatper, az orosz–amerikai diplomáciai kapcsolatok megromlása miatti bosszú.

Oroszország kifejezetten kérte, hogy Amerika ne verje nagy dobra a dolgot, ám egy kissé alulértékelte Griner befolyását: a közösségi médiában élsportolók tucatjai álltak ki mellette, innentől pedig a lavina megállíthatatlanná vált.

Felesége, Cherelle Griner folyamatosan tájékoztatja Instagram-oldalán a követőit az ügy állásáról, innen tudjuk azt is, hogy amikor július negyedikén, a függetlenség napján Griner levelet írt Joe Biden amerikai elnöknek (amit természetesen nyilvánosságra hoztak), az államfő már hetek óta tárgyalt Griner kiadatásáról. Azaz tárgyalt volna, ha Oroszország hajlandó lenne erre.

Végül megszületett az orosz feltétel, amelynek hatására még többen fordultak szembe az amúgy is elég vegyes megítélésű Grinerrel: Putyinék Viktor But orosz fegyverkereskedőt kérik a sportolóért (és a kémkedés vádjával letartóztatott Paul Whelanért) cserébe.

Na, a kommentelőknek se kellett több: százszámra fejtegetik minden cikk alatt, nehogy háborús bűnöst adjanak egy sportolóért. Nyilvánvalóan megjelentek a homofób és nőgyűlölő hangok is, amelyek szerint a WNBA színvonala olyan alacsony, hogy nincs is értelme sportikonnak nevezni Grinert, rohadjon csak meg nyugodtan a börtönben.

Griner július 7-én bűnösnek vallotta magát, ugyanakkor hozzátette: nem szándékosan vitte magával a cannabisolajat, csak figyelmetlenül pakolt. Nem csempészni akart tehát, ugyanakkor tény, hogy Amerikában sokfelé legális, ám Oroszországban tiltott anyag volt nála.

2022. július 27-én az orosz bíróságon – Forrás: Getty Images / The Washington Post

Béke vagy te, sport!

Griner akár tíz évet is kaphat az orosz törvények szerint, aminél már sokkal kevesebb is a fényes sportkarrier végét jelentené. Nekünk, magyaroknak nyilván nem kell elmagyarázni, mit jelent a sport a konkrét eredményeken túl az egymással feszült viszonyban lévő államok között.

Jelen esetben pedig tényleg nehéz nem úgy tekinteni erre az ügyre – a nyilvánvaló vétség mellett is –, hogy azért gyűrűzhetett idáig, mert Putyin látványosan akar példát statuálni az Egyesült Államokkal, és egyben megosztani az amerikai közvéleményt is, amely a Trump-éra után eleve igencsak zilált állapotban van.

Griner a hírek szerint két másik nővel lakik egy cellában, nem fér el rendesen az ágyán, és mentálisan teljesen kimerült a történtektől. Az már biztosan kijelenthető, hogy ezek a hónapok így sem múlnak el nyom nélkül.

Hogy mi lesz a tárgyalások eredménye, és a végkifejlet hogyan befolyásolja majd Griner eddigi páratlan karrierjét, egyelőre kétséges. A médiában számos szakértő mutatott rá az orosz eljárás visszásságaira, ugyanakkor a gyűlölködőket nehéz csitítani: szerintük Griner egy „rohadt drogos”, aki megérdemli, amit kap, sőt többet is érdemelne.

Érdekes, milyen gyorsan képes átcsapni az olimpiai aranyérem miatti ünneplés lincselésbe, ugye? 

Csepelyi Adrienn

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Christian Petersen