A megnyitót azok, akik a helyszínen voltak, fekete vasárnapként emlegették

De vajon tényleg ennyire rossz volt a helyzet? Spoiler: igen, az volt.

Már a nyitás előtt is jelentős aggodalmak merültek fel, leginkább a pénzügyek és a program menetrendje körül. A kaliforniai Anaheimben, egy 160 hektáros narancsligetben található létesítmény finanszírozásához Walt Disney-nek kölcsönt kellett felvennie az életbiztosítása terhére, és el kellett adnia néhány ingatlant. Még a testvére, Roy Disney is – aki a stúdió pénzügyi igazgatója volt – úgy gondolta, hogy csődbe fognak menni, és ezzel nem volt egyedül.

Hollywoodban nemes egyszerűséggel Walt őrültségének” nevezték a parkot.

Tudva, hogy mi minden forog kockán, Disney minden tőle telhetőt megtett a park sikeréért. Ám mindössze egy évet szánt arra, hogy mindent felépíttessen: a parkokat, a hullámvasutakat, a vonatot és a kastélyt. Következésképpen a kalapálás és az építkezés egészen a megnyitó kezdetéig, az élő közvetítés indulásáig tartott, a rohanás pedig oda vezetett, hogy sok minden egyszerűen nem készült el.

Walt Disney a Disneyland terveivel – Forrás: Getty Images / Hulton Archive

Néhány héttel a nyitás előtt a vízvezeték-szerelők sztrájkba fogtak, így választani kellett: vécék legyenek, vagy ivókutak

Állítólag Walt Disney érve a következő volt: Hát, kólát ihatnak, de az utcára nem pisilhetnek. Fejezzék be a mosdókat.” Bár ez valóban így történhetett, de a túlzsúfoltság miatt (erre később visszatérünk) nemcsak a kóla fogyott el, de Disney-t megvádolták azzal is, hogy az ivókutak hiányából próbált hasznot húzni.

A bemutató napja perzselő volt, a hőmérséklet meghaladta a 37 Celsius-fokot.

A sietős befejezés miatt az aszfaltot csak előző este rakták le, és a nyitás időpontjáig még nem szilárdult meg, így a hőségében a főutak olvadásnak indultak, és a magas sarkú cipőt viselő hölgyek süllyedni kezdtek, amikor megpróbáltak végigsétálni a parkon.

A Canal Boats of the World hajós hullámvasút mellett pedig sűrűn nőtt a gyom, és mivel nem volt idő az eltakarításukra, a munkások táblákat helyeztek el mindenfelé, amelyeken a különböző növényfajok latin nevei szerepeltek. Így máris egy arborétum benyomását kelthette…

A Mark Twain folyami hajó vesztét a népszerűsége okozta, az űrutazás pedig egyszerűen elmaradt

A hajón ötszáz ember zsúfolódott össze, aminek következtében elvesztette stabilitását és süllyedni kezdett a Rivers of America iszapjában. Fél órába telt, mire sikerült korrigálni a problémát, de amikor végre megérkezett a kikötőbe, az emberek egymást taposva igyekeztek partra szállni, a hajó pedig oldalra dőlt, így aki nem volt elég gyors, annak a vízben gázolva kellett kikecmeregnie a szárazföldre.

Forrás: Getty Images / Los Angeles Examiner / USC Libraries / Corbis

A legjobban várt hullámvasutak közül jó néhány még a nyitás előtt sem volt kész. A Rocket to the Moon helyett például – ami azt volt hivatott bemutatni, hogy milyen lesz az űrutazás – a látogatók egy piknikezőhelyet találtak. Ez az utópia közel sem volt olyan izgalmas, mint azt az emberek remélték.

És ha mindez nem lett volna elég, gázszivárgás történt Fantasylandben, a lángok pedig egyenesen Csipkerózsika kastélyát fenyegették.

A fél parkot ki kellett üríteni, amíg a szivárgást megfékezték, a kastély lakóit pedig felébresztették százéves álmukból, és biztonságba helyezték.

A park megnyitója meghívásos esemény volt, amire tizenötezer vendéget vártak

A jegyeket azonban nagyon könnyű volt meghamisítani, így a megnyitóra majdnem harmincezer ember özönlött be a kapukon. Egy vállalkozó kedvű úriember még egy létrát is magával vitt, és fejenként öt dollárt kért az emberektől, cserébe pedig segített nekik átmászni a kerítésen.

Forrás: Getty Images / Los Angeles Examiner / USC Libraries / Corbis

A tömeg hatalmas sorok kialakulásához vezetett. Néhány órán belül az összes étteremben és büfében elfogyott az étel és az ital, ami a hőséggel és az ivókutak hiányával együtt meglehetősen sok kellemetlenséget okozott. És ha azt hittétek volna, hogy csak az első nap volt tele kihívásokkal, ki kell hogy ábrándítsalak benneteket: Disney elismerte, hogy vannak gondok, és nagyjából egy hónapra saccolta a hibák kijavításához szükséges időt. És bár nagyjából igaza lett, elég eseménydús hónapnak néztek elébe:

egy felvonulás közben például egy tigrisnek és egy párducnak valahogy sikerült megszöknie, a rémült közönség szerencséjére azonban ahelyett, hogy az emberekre támadtak volna, inkább egymásnak esett a két nagymacska.

A dolgok jóra fordultak

A kezdeti nehézségek ellenére – és a közösségi média áldott hiánya miatt – az emberek továbbra is özönlöttek Disneylandbe. Mindössze hét hétbe telt, mire a park fogadta az egymilliomodik látogatóját, és hamarosan népszerűbb célpont vált belőle, mint a Yellowstone Park vagy a Grand Canyon. 

Disneyland mára több mint 750 millió látogatót fogadott, és összességében a világ leglátogatottabb vidámparkja. Azóta világszerte új Disneylandek épültek, többek között Floridában, Párizsban, Tokióban, Sanghajban és Hongkongban.

Walt őrültsége” végül nagyszerű ötletnek bizonyult.

Mózes Zsófi

Forrás: ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: Getty Images / Icon and Image