Emlékszel rá, hogy mit csináltál tizenöt–tizenhat éves korod körül? Milyen terveid voltak, mekkora álmokat szövögettél? Hányasod volt irodalomból, milyen jegyeket vittél haza matekból? Egyáltalán, tudtad, mi leszel, ha nagy leszel? Érdekeltek már a fiúk? Csókolóztál a gimi hátsó padjában? Meglógtál a koliból? Mikor szexeltél először? Szóval mik foglalkoztattak? Még az is lehet, hogy meg akartad váltani a világot, és te voltál a legnépszerűbb a gimiben, elég sokan figyeltek rád. Hú, lehet, hogy te voltál a suli menő csaja. És mindenki tudta a neved az iskolában.

A világ másik felén egy másik tizenhat éves lány nevét épp megismerte az egész világ, miután 1998-ban megjelent az első albuma, amely a Baby one more time címet viselte. Ez az album akkora siker lett, hogy Britney Spears csillaga szabályosan felragyogott, így 1998 és 2003 között 73 millió dollár értékben adták el a lemezeit. 

„Senki sem dolgozott annyit, mint ő, és sosem a pénzért csinálta, csak azt csinálta, amit szeret”

 nyilatkozza a róla készített dokumentumfilmben Felicia Culotta, a korábbi személyi asszisztense Britney-ről, utalva ezzel arra, hogy akkoriban még minden folyamatról ő döntött. 

Spears nem született tehetős családba, az édesanyja viszont korán felfedezte, hogy tehetsége van az énekléshez, és tudatosan ebbe az irányba terelte a gyermekét. Britney pedig eszméletlen sokat dolgozott már fiatal korától, és nem felejtett el hálásnak lenni: „A legjobb dolog a hírnévben a tudat, hogy képes vagyok támogatni a családomat, bármi is legyen” – hangzik el egy korábbi interjújából a filmben.

Britney Spőears 1999-ben (Forrás: Getty Images/ Fryderyk Gabowicz/picture alliance)

Britney Spears karrierjét még az is ismeri nagy vonalakban, aki nem poprajongó, és az is hallotta a nevét, aki nem kultiválja ezt a műfajt. 2004-re ő lett a legsikeresebb női előadó, egymás után gyártotta a bombasztikus slágereket. Aztán hirtelen abbahagyta a zenélést, amely talán összefüggésben volt azzal, hogy beleszeretett a háttértáncosába, Kevin Federline-ba, akivel gyors egymásutánban született két gyerekük, majd két év házasság után beadták a válókeresetet, és onnantól kezdve elszabadult a pokol. 

„A válása alatt láttam, hogy senkiben nem tud megbízni. Sem a szüleiben, sem a barátaiban, még a húgában sem” 

– nyilatkozza a filmben Adnan Ghalib lesifotós, akivel közelebbi kapcsolatba került. (A sors fintora az is, hogy épp egy lesifotóssal kezdett viszonyt.) A média minden lépését követte, és bár addig is nagy volt körülötte az érdeklődés, de onnantól fogva a zenéjéről, az előadóművészetéről végképp áttevődött a hangsúly a magánéletére, és legfőképpen a válására. 

2007 őszén Britney és a szülei között megszűnt a kapcsolat. Egyes források szerint akkoriban Britney rettegett attól, hogy betör hozzá a családja, és mindent elvisz tőle.

Ekkor jelent meg a színen Sam Lutfi, akit a szülők azzal vádoltak, hogy el akarta csalni Britney vagyonát, és miatta került rossz megítélés alá. Lutfi (sokakkal ellentétben ő vállalta az interjút) azt nyilatkozza a filmkészítőknek, hogy Spears akkor már évek óta nem beszélt az apjával, és az anyjával is nagyon rossz volt a viszonya. Aztán a történések egyre tragikusabb fordulatot vettek, mind jobban kezdett kicsúszni alóla a talaj, szinte kódolva volt a helyzetbe, hogy robbanni fog, hiszen a válás nagyon megviselte őt.

2008 januárjában rendőrt hívtak Britney-re, mert bezárkózott a szobájába, és nem volt hajlandó átadni a gyerekeket Federline testőrének láthatásra. Ekkor kórházba került, és amikor a bíróságon Federline-nak ítélték a gyerekek felügyeleti jogát, akkor Britney-t újabb kényszerkezelésre vitték a pszichiátriára. Jamie Spears, Britney apja ekkor nyújtott be az államnak egy keresetet a lánya gyámság alá vonásáról, amelyet 2008 februárjában jóvá is hagytak: Britney-t ideiglenesen gyámság alá helyezték. Jamie Spears lett az énekesnő egyedüli gyámja, a pénzügyi felügyeleten pedig egy Andrew Wallet nevű ügyvéddel osztozott.

A gyámoknak hozzáférésük volt minden vagyonával kapcsolatos irathoz. Bármikor bemehettek, elvehették a házát, bárkit kidobhattak, kérhettek távoltartást, vagy felvehettek biztonsági őröket, indíthattak vállalkozást, illetve felvehettek Britney kontójára alkalmazottakat. 

A törvény szerint az énekesnőt értesíteniük kellett volna a gyámság alá helyezés előtt öt nappal arról, hogy mi fog vele történni, hogy megtámadhassa a végzést, de ez nem történt meg – a család indoklása szerint azért, mert Sam Lutfi miatt közvetlen veszélynek volt kitéve.  

 

Sam Lutfira fogták azt is, hogy gyógyszerezi Britney-t, és a vagyonára pályázik, ám Lutfi szerint abból az időből több száz negatív drogteszt létezik. Szerinte kellett egy bűnbak, hogy végrehajthassák a tervüket, és hogy Britney ne tudja megtámadni az ítéletet. (Sam később beperelte Lynne Spearst becsületsértésért.)

Az énekesnő ezután független gyámot akart kérni, mert a szakemberek szerint is tisztább nem a családból kijelölni a gyámot. Az ügyvéd, akit felfogadott, nem vállalta az ügyét, a bíró pedig elutasította, mert akkor már ott volt a papír a bíróságon arról, hogy az énekesnőnek nincs ehhez joga.

Adnan Ghalib azt mondja erre az időszakra visszaemlékezve: „Nem értettem, erre mi szükség, hisz' Britney jól van. Láttam, ahogy egy Starbucks szalvétán megírja a Blackout-albumot. Végignéztem, ahogy megkoreografálja. És beszélgettünk róla, milyen színeket, háttereket akar használni. Milyen hangulata lesz, milyen kosztümöket akar. Ezt mind végigcsinálta, erre az apja gondozásba akarja venni?”

De Britney-nek nem adtak független gyámot, illetve a mellé kirendelt ügyvédnek, Sam Inghnamnek sem igazán állt érdekében, hogy megtegye ezt az énekesnőnek, és a kirendelt gyám ellen dolgozzon a bíróságon (egyszerűen azért, mert akkor nem kapta volna az őt illető vaskos díjat).

„Hello, a nevem Britney Spears. Csak azért telefonálok megint, hogy érdeklődjem a gyámbavételi folyamat leállításáról, mivel apám többször is megfenyegetett, hogy elveszi a gyerekeimet. Csak tudni akarom, hogy nem lesz gond, és önök mindent megtesznek, hogy ne változzon a helyzet a láthatást illetően. Ennyi. Visszhall.”

– hangzik el a filmben egy korábbi telefonbeszélgetés Ingham felé.

Nem tudom, ti hányszor találkoztatok már gyámság alá helyezett személlyel. Az apám öccse például az, és ő soha életében nem tudta ellátni magát. Britney 2008-ban végig dolgozott, turnézott, kilenc hónap alatt hetven fellépése volt, majd állandó gyámság alá helyezték ugyanabban az évben, amikor a Circus turnéja zajlott. 

Aztán elvállalta az X faktor mentori szerepét, amiért 15 millió dollárt kapott. Az orvosai szerint nem tett jót neki a műsor körüli felhajtás, de a menedzserei (akiket az apja vett fel, hiszen erről sem dönthetett önállóan) nem akarták jóváhagyni, hogy szerződést bontson, mert az rossz fényt vetett volna rá a nyilvánosság előtt (és nem lett volna bevétel sem), így komoly feltételek mellett folytatta, a forgatásokon pedig még több gyógyszert kapott.

Ezután a következő munkák következtek:

  • Piece of me – Las Vegas turné 2015–2017-ig: 248 fellépés, majdnem egymillió eladott jegy 138 millió dollár értékben.
  • Piece of me világkörüli turné 2018-ban: 9 országban, 260 ezer eladott jegy 54 millió dollár értékben.

Britney vagyonát 2018-ra már 59 millió dollárra becsülték.

Jamie Spears jövedelme 2013 és 2018 között 2,1 millió dollár a turné után, plusz havi 16 ezer dollár fizetéssel, lányának pedig nyolcezer dolláros havi fizetést utalt ki – ez volt a bére a rengeteg munkáért abból a vagyonból, amiért kőkeményen megdolgozott.

Britney 2019 júliusában (Forrás: Getty Images/Steve Granitz/WireImage)

2019-ben újabb vegasi koncertshow-t jelentett be, és amikor végigsétált a vörös szőnyegen, mintha mondani akart volna valamit. Ekkor már hosszú évek óta nem nyilatkozhatott önállóan – azon ritka alkalmak, amikor őszintén kommunikált, azok a pillanatok voltak, amikor a turnék alatt a színpadról a közönségéhez szólt. Aztán az Instán családi okokra hivatkozva lemondta a vegasi koncertshow-t, és négy hónapra eltűnt.

Britney egyik menedzsere 2019 végén írt egy levelet Jamie Spearsnek, amelyben 500 ezer dolláros kártérítést követel a cégének bevételkiesései miatt, ugyanis Britney nem dolgozott abban az évben. 

2021 júniusában volt a gyámsága újratárgyalása, ekkor szólalt meg az énekesnő hosszú évek után először a nyilvánosság előtt:

„Van mit mondanom, legyenek türelemmel. Nem hiszem, hogy legutóbb, amikor itt voltam, meghallottak. Négy oldalt írtam tele részletesen azzal, mi történt velem az elmúlt négy hónapban.

Nem úszhatják meg ilyen könnyen, akik ezt művelték velem.

Turnén voltam. A menedzserem azt mondta, ha nem csinálom, fogadjak ügyvédet, és mivel szerződés köt, perelhetnek, ha nem folytatom a turnét. Fenyegettek. Ijesztő volt, és a gyámság miatt nem is szerezhettem saját ügyvédet. Így hát félelemből végigcsináltam a turnét. Amikor végeztem, egy újabb Las Vegas-turné vette volna kezdetét. Korán elkezdtem próbálni, de nehéz volt. Négy évig voltam Vegasban, és szükségem lett volna szünetre. De azt mondták: »Ez a menetrend, ez lesz!« Én rendeztem meg a műsor jelentős részét. Betanítottam a saját, új koreográfiám a táncosoknak. Nem jó voltam, hanem kiváló. Azt mondták, ha nem akarom, akkor nem muszáj végigcsinálnom Vegast. Hatalmas kő esett le a szívemről. Azonnal, már másnap kaptam a lítiumot a semmiből. Levettek a gyógyszerekről, amiket öt éve szedek. A lítium roppant erős, teljesen más, mint amit előtte kaptam. A családom nemhogy nem törődött ezzel, hanem támogatta.

Apám minden percét imádta, hogy befolyásolhat egy ilyen fontos embert, mint én…

Ezért mondom most, két évvel később, és azok után, hogy azt hazudtam a világnak, jól vagyok: ez hazugság. Azt hittem, ha eleget mondom, hogy boldog vagyok, akkor az leszek, mivel tagadásban, sokkban éltem. Traumatizáltak. Most őszintén beszélek. Boldogtalan vagyok. Nem alszom. Iszonyú dühös vagyok és depressziós. Mindennap sírok. Azért állok ki ide most, mert nem értem, ha az államnak minden megvan írásban, hogyhogy nem tesznek semmit? Az apámnak és mindenkinek, aki ebben részt vett, börtönben a helye. Amikor utoljára beszéltünk, úgy éreztem, mintha halott lennék. Most újra elmondom, hátha megértik, mennyire súlyos a helyzet, és mekkora kárt okoztak nekem. (…)

Én csak vissza akarom kapni az életem. Tizenhárom éve tart ez, elég volt. Úgy érzem, összefogtak ellenem, kirekesztettek, terrorizálnak és magányos vagyok. Elegem van a magányból. Nekem is kijárnak az alapvető jogok, gyerek, család, bármi.”

2021. június 30-án, egy héttel a tárgyalás után elutasították az énekesnő kérelmét. 

25 év után, júliusban lemondott a menedzsere, Larry Rudolph, aki azt állította, a gyám bízta meg, de nem vett részt benne, és a film készítőinek kérdésére azt mondta, sosem kényszerítette volna az énekesnőt olyan turnéra, amit nem akart.
Júliusban Sam Ingham, Britney kirendelt ügyvédje is felmondott, aki helyett nem választhatott mást, és aki közel hárommillió dollárt keresett a gyámság ideje alatt.

  

2021. szeptember 7-én Jamie Spears kérte a gyámság megszüntetését, erről majd, szeptember 30-án döntött a bíróság: Jamie Spearstől elvették a gyám szerepét, és átruházták azt egy Britney által kinevezett könyvelőre, de az énekesnő ügyvédei már kérvényezték, hogy véglegesen szüntessék meg.

Szóval újra felteszem a kérdést, te mit csináltál tizenhat éves korodban? Mert egy lányt a világ másik felén rabszolgaságra ítéltek.

A Britney vs Spears című dokumentumfilm premierje ezen a héten lesz a Netflixen! 

Szentesi Éva

Kiemelt kép forrása: Netflix