Miért olyan kivételes a PesText?

A PesText valóban összművészeti fesztivál, kiemelt célja, hogy összekapcsolja a különböző nyelven író és olvasó embereket, valamint felhívja a figyelmet a környező országokban élő kortárs alkotók munkáira is. A gyerekekre különös gondot fordítanak a szervezők, biztos lehetsz benne, hogy egyetlen programon sem traktálnak majd benneteket arcfestéssel, ugrálóvárakkal meg bulizenészekkel.

Elsősorban az irodalom köré szerveződik az egész programsorozat, aminek ugyanúgy természetes része a műfordítók munkájának megismerése, mint a könyvekhez készült illusztrációkból megvalósult kiállítás vagy a képregényekről való elmélyült diskurzus, sőt a zene is szerves részét képezi a programoknak, hisz rengeteg olyan kortárs zene van, amit irodalmi szövegek inspiráltak.

Idén tizenhat különböző nyelvű alkotó vendégeskedik nálunk, akik tizennégy országból érkeznek hozzánk. Ráadásul HunText is lesz, ami azt jelenti, hogy három vidéki településre is eljutnak a külföldi fellépők: Szegeden, Vácott és Balatonfüreden találkozhatnak a kultúra kedvelői az alkotókkal.

1. Patrick Ness

Bár sokáig úgy volt, hogy személyesen is jelen lesz a világhírű író, akit talán leginkább a Chaos Walking filmsorozat írójaként ismer a nagyközönség, pedig annyi jó könyvet írt még, és ezek többsége szerencsére magyarul is olvasható. (A Soha nincs vége című könyvének például én gondozhattam a magyar szövegét, és egy interjút is készítettem vele akkoriban, amikor ennek bemutatójára Budapestre utazott.)

A világ egyik legkedvesebb embere azonban a vírushelyzet miatt mégis inkább élő online beszélgetésen mutatja be a hamarosan magyarul is megjelenő legújabb könyvét,

ami jól felismerhetően saját történetét dolgozza fel. Patrick Ness Felszabadulás című új kötetét a Vivandra adja ki hamarosan.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Patrick Ness (@patricknessbooks) által megosztott bejegyzés

Nagy M. Boldizsár beszélget a szerzővel szeptember 25-én, szombaton délután öttől fél hétig. Az A38 Hajóján egy óriási kivetítőn követhetitek élőben a beszélgetést. Én biztosan ott leszek.

2. Švejk és Hašek

Hašek Švejkje valószínűleg az egyik legnagyobb irodalmi vállalkozás, legalábbis Kelet-Európában biztosan soha nem volt ehhez hasonló.

Mindig az ágyam mellett van a könyv, és sokszor előveszem – akkor is, ha egyébként nincs kedvem olvasni, a Švejk egész biztos, hogy mindig meghozza a kedvemet a betűkhöz.

Varázslatos és megmagyarázhatatlan ez az érzés, ami mindig elfog, ha kinyitom ezt a könyvet.

Irena Dousková is hasonlóan lehet ezzel, mert ő tíz egész évet áldozott az életéből arra, hogy Hašek életének utolsó hónapjait kutassa, sőt még egy regényt is szentelt ennek a témának. A Befejezni a Švejket című kötetéről Garajszki Margit beszélget majd a szerzővel, amit szívesen dedikál a találkozó után.

Szeptember 23-án, csütörtökön az A38 Hajón, délután öttől hatig tart a program.

3. Bob Dylan és Prieger Zsolt

Az egyetlen irodalmi Nobel-díjas zenész életműve megihlette Prieger Zsoltot is, aki az egyik legszabadabb szellem ma Magyarországon. Vigyázat, ez Bob Dylan! címmel Prieger Zsolt sok-sok meghívott zenész- és színészvendéggel tiszteleg a világhírű szerepjátékos előtt.

Ez a program – ellentétben a legtöbb másikkal – belépődíj ellenében látható szintén az A/38 Hajón, méghozzá szeptember 26-án, vasárnap este nyolc és tíz között.

A szervezők romantikus és felkavaró tartalomra figyelmeztetik a közönséget. Szerintem „nem kell félnetek jó lesz”.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Bob Dylan (@bobdylan) által megosztott bejegyzés

4. Képregény-péntek a PIM-ben

A fiam hatalmas képregény-rajongó, így aztán magam is azzá váltam, és ma már lelkesen követem a friss megjelenéseket. Bár ez a műfaj itthon kifejezetten a szubkultúra körébe tartozik, de nálunk is felívelt az elmúlt néhány évben a világ más részein már régóta tapasztalható érdeklődés.

Egy nagyon hosszú, egymásba kapcsolódó programsorozatba sűrítve foglalkozik a képregények világával a PesText egyik programja a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Szó lesz arról, hogyan jutottak el magyar képregényrajzolók Amerikába és Nyugat-Európába, miért veszteséges a magyar képregénykiadás, miközben szerte a világon hatalmas sikerágazat, sőt, még

a nők és képregény viszonyát is boncolgatják majd a neves szakértők a beszélgetések során.

Szeptember 24-én, pénteken délután négytől hétig a képregényeké a terep a PIM épületében, utána pedig dedikáltatni is lehet majd a jelen lévő alkotókkal. 

 

5. Mit jelent az „Otthon”?

Egy elképesztően jónak ígérkező pop-up kiállításra is invitállak benneteket, amit akár a gyerekeitekkel is megnézhettek. (Amúgy hihetetlenül sok, és nagyon színvonalas gyerekprogram lesz a PesText ideje alatt, érdemes végigböngészni a nekik való programokat külön is.)

A külföldi kiállítók közül Piotr Socha és Anne Pikkov személyesen is jelen lesznek ezen az eseményen, sőt, mindketten tartanak workshopokat a gyerekeknek és a felnőtt illusztrátoroknak is, ahogy az egyetlen magyar kiállító, Szabó Imola Julianna is.

Nagyon nehéz az otthonunk fogalmát meghatározni egy ilyen időszakban, amikor rengetegen otthontalanná váltak, és még többen az otthonaikba zárva töltöttek hónapokat a karantén időszaka alatt.

„Mitől érezzük magunkat biztonságban, ha a megrendül a világ körülöttünk?” – teszik fel a kérdést a kiállítás kurátorai.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

PesText (@pestext.festival) által megosztott bejegyzés

Szekeres Nikoletta nyitja meg a pop-up kiállítást a B32 Galériában szeptember 23-án, csütörtök délután ötkor. Előtte két, utána pedig még három napig láthatók a képek reggel tíztől este hatig.

Én sajnos csak egy icipici szeletét mutathattam meg itt a lenyűgöző kínálatnak, ezért arra biztatlak benneteket, hogy mindenképp látogassatok el a PesText honlapjára, ahol az összes további programról is részletes tájékoztatást olvashattok.

Both Gabi

 Kiemelt kép forrása: PesText