1.

... hogy Agatha Christie tulajdonképpen fogadásból kezdett el krimiket írni, a nővére ugyanis azt állította, úgysem tudna egy detektívregényhez méltó, bonyolultan szövevényes cselekményt kézben tartani. Testvéri cukkolásnak ilyen gyümölcsöző eredménye még nem született, szívhatta is a fogát Madge rendesen.

És arról hallottál, hogy...

2.

... Mary Westmacott néven hat romantikus regényt is írt – az egyiket ráadásul egy röpke hétvége leforgása alatt? (Ezek után az ember őszintén röstelkedik, ha vasárnap estig sem sikerül a színes mosás végére érnie. Mi az a kis laza házimunka egy regényhez képest, nem igaz?)

Na, de menjünk tovább! Képzeld csak...

3.

... amikor arról faggatták, hogyan képes ilyen hihetetlen mennyiségű történetet kitalálni, Christie stílusosan rávágta: „egy kolbásztöltő gép vagyok, egy tökéletes kolbásztöltő gép.” Valóban megbízható pontossággal nyomta ki magából az évi két regényt, az egyiket rendre épp karácsony előtt, hogy semmiképpen ne hiányozhasson a rajongók fája alól a frissen vasalt Christie-kötet.

Jaj, de hát az egyik legizgalmasabbat mostanra tartogattam! Figyelj...

4.

... mintha csak a saját regényének szereplője lenne, egy alkalommal Agatha Christie is köddé vált 11 teljes napra!

Hiába fésülte át az egész környéket 15.000 önkéntes, nem akadtak a nyomára. Nem is csoda, hogy lelécelt szegény, igazán felgyűltek otthon a bajok. Nem elég, hogy elveszítette az édesanyját, a férjéről is kiderült, hogy álnok módon megcsalja... Így egy ködös decemberi éjjelen mi mást tehetett volna, búcsúcsókot lehelt kislánya homlokára, majd elnyargalt az autójával. A járművet később megtalálták, ám az írónőnek nyoma veszett. A másfél hétben, amíg mindenki őt kereste, számtalan spekuláció látott napvilágot. Talán a férje tette el láb alól? Vagy így akart nagyobb hírverést csapni készülő művének? Esetleg autóbaleset következtében emlékezetkiesése lett? Megannyi kínzó kérdés, de megnyugtató válasszal maga az írónő sem szolgált, amikor végül megtalálták egy harrogate-i wellness szállodában, ahová a férje szeretőjének nevén csekkolt be.

Az nevet, aki utoljára nevet, a csélcsap férj egész biztosan megbánta, hogy egy ilyen vagány csajt kieresztett a markából, aki...

5.

... nemcsak hogy körbeutazta a világot 1922-ben, tehát még jóval az online foglalások és a fapados járatok előtt, de a Hawaii-on tett látogatásakor sem sokat lacafacázott, rögvest nekiállt és megtanult szörfözni, ami akkor még merőben új sportnak számított európai körökben.

Tudtad? Na, és azt, hogy...

6.

... az egyetlen képzeletbeli figura, akinek haláláról egy teljes oldalon emlékezett meg a New York Times nem más, mint a köpcös belga detektív, Hercule Poirot?

A legendás nyomozó, Hercule Pirot szerepében: David Suchet

Vagy hogy...

7.

... a kotnyeles idős hölgy, Miss Marple sűrített esszenciája azoknak a kedves, vidéki nagymamáknak és barátnőinek, akikhez Christie-nek lánykorában számtalan nyaralás során szerencséje volt?

Egész biztos csalódást fog okozni, ha még azt is elárulom,...

8.

... az egyik legtöbbször emlegetett aranyköpését, miszerint a legjobb férj a régész: minél idősebb az asszony, annál jobban érdekli... sajnos ezt soha nem mondta. Pedig jó duma.

És az megvan, hogy...

9.

... a Gyilkosság az Orient expresszen című regényét az isztambuli Hotel Pera Palotájának 411-es szobájában írta? Képzeld, később az írónő előtt fejet hajtva ezt a lakosztályt Agatha Christie-szobának keresztelték át!

Nos, ha ezeket mind-mind tudtad, akkor bizonyára azzal is tökéletesen tisztában vagy, hogy...

10.

... Agatha Christie utálta a tömeget, a hangos zenét, a cigarettafüstöt, az alkoholt, a narancslekvárt, az osztrigát és – fura módon – a madárlábakat. Viszont szerette a kutyákat, Wagner operáit, a gyöngyvirágot és a zöld színt.

Ezt is tudtad??! Jól van, oké, akkor te nyertél! És akkor most leborulunk a lábaid elé!

Fiala Borcsa