Elöljáróban: kis magyar Katlan-történet

2024. július 30. – augusztus 3.
Színház, irodalom, zene, tánc, bor, Baranya.
Összművészet. Ördögkatlan, immár tizenhetedszer!

Nagyharsány – Kisharsány – Villánykövesd – Mokos Pincészet – Beremend – Vylyan Terasz

Aki most először jár majd az Ördögkatlan Fesztiválon, azt egy kicsit irigylem, mert elképesztő erővel hat az a szabadság, amit semmi mással nem lehet összehasonlítani… És persze valamennyire sajnálom is, hogy eddig még nem élhette át.

Bérczes László színházi rendező, író, irodalmár és közösségépítő ember, valamint Kiss Móni kulturális közösségépítő alapította a „Mezítlábas fesztivált” 17 évvel ezelőtt.

(Olyan szerencsés vagyok, hogy már az elsőn is ott lehettem.)

érczes László Ördögkatlan fesztivál összművészet Kiss Móni Villány és környéke
Göttinger Pál, Kiss Móni és Bérczes László (Fotó: Brozsek Niki)

Kiss Móni azóta is minden évben mezítláb tolja végig a fesztivált az első pillanattól az utolsóig. Lába nyoma mindenütt ott van. Ezt mondta egy Magyar Narancsnak adott interjúban pár éve: 

„Van három tényező: a szabadság, a szeretet és az emberség, és addig csináljuk, amíg ezek felzengnek ebben az öt napban. Ha ez nincs, akkor nincs értelme csinálni. Azt látjuk, hogy egyre inkább igény van erre, a hely, az idő és a találkozás pedig lehetővé teszi ezt. Ezért vannak szerintem minden évben egyre többen és többen.”

érczes László Ördögkatlan fesztivál összművészet Kiss Móni Villány és környéke

Bérczes László pedig így beszélt a fesztiválról egy friss interjúban a Fideliónak

„Amikor már végtelenül fáradt és elkeseredett vagyok, arra az öt napra gondolok, amíg tart a Katlan, mert ott egy olyan szigetet teremtünk, ami egy másik Magyarország. Szeretem Magyarországot, nem tudom nem szeretni, mert minden ideköt. De nem bírom máshogy mondani, a Katlan egy másik Magyarország: az ott egy valódi közösség, öt napon át. Ennyit tudunk tenni Kiss Mónival (a fesztivál főszervezője – a szerk.), meg a többi munkatársammal.”

A fesztivál örökös fővédnökei, Cseh Tamás és Törőcsik Mari pedig immár az égből kiáltják le nekünk ebben az évben is: „Nem vagyunk normálisak!”

Praktikus tudnivalók

Tízéves korig ingyenes a gyerekek számára minden program. (Kivéve a színházi előadások, de erről külön is írok.)

Lesznek kivetítők, tehát az olimpiai eseményeket is követheti az, akit érdekel.

Páros belépőt már nem lehet kapni a helyszínen (most még megveheted online), de napijegyeket igen. (Én ebben is elég szerencsés vagyok, az egyik legjobban várt karácsonyi ajándékom mindig egy páros belépő a Katlanra.)

érczes László Ördögkatlan fesztivál összművészet Kiss Móni Villány és környéke

A színházi előadások kivételével minden programra érvényes a karszalag, amire érdemes vigyázni. A helyszínek befogadóképessége miatt viszont kizárólag sorszámmal látogathatók a színházi események, ITT elolvashatsz minden lényeges információt erről. 

A szállás kicsit nehéz ügy, ha szerencséd van, és visszajáró katlanos vagy, akkor a szállásadódnál már előző évben lefoglalhatod a következőt, de vannak sátorhelyek is természetesen. Arra ne bazírozzon senki, hogy majd lemegy, és „biztos akad” valami alvóhely. Sajnos egyáltalán nem biztos. Az Ördögkatlannak van egy külön szálláskereső Fb-oldala. Néha történhetnek csodák. Most is láttam még árnyékos sátorhelyeket, és néhány olyan magánszállást is, amit lemondtak az utolsó előtti pillanatban.

Valami földre teríthető, vízhatlan takarót, esőkabátot, naptejet és szúnyogirtót mindenképp vigyetek magatokkal!

Minden településen találsz utcai nyomókutat, így ingyen is ihatsz nagyon finom vizet, hozz magaddal palackot, és csak a szelektív gyűjtőbe dobd, ha nem visszaváltható!

A különböző helyszínek között ingyenes Katlanbusz jár, de a stoppolás is igen bevált utazóeszköz. Simán kiállhatsz az út szélére, egészen biztos, hogy előbb vagy utóbb megáll egy autó. Mi ültünk már bankvezető luxusautójában, lepattant tragacsban és villányi borász terepjárójában is. Soha nem volt még rossz élményünk a stoppolással kapcsolatban. Mondom, a Katlanban mind egyek vagyunk!

Ha maradt még kérdésed, ITT minden praktikus információt megtalálsz.

érczes László Ördögkatlan fesztivál összművészet Kiss Móni Villány és környéke

Nehéz választani

Szubjektíven válogattam ugyan (nagy nehezen) hat olyan programot, ami különösen kedves a szívemnek, de azt ajánlom, nézz körül alaposan az Ördögkatlan honlapján, és a Facebook-oldalukra is naponta kerülnek ki friss eseménymeghívók!

Alapvetés, hogy az Ördögkatlanon NINCS rossz program. Ésszel, tévedhetetlen ízléssel és szívvel válogatták a szervezők mindegyiket. Elképesztően sok energiát tesznek abba, hogy gyakorlatilag egy egész évig személyesen végiglátogassák a különböző alkotók előadásait az ország minden részében.

Hosszú úton

Korniss Péter élő legenda, és milyen jó, hogy még életében tudatjuk ezt vele! A Katlan egyik díszvendégeként ott ünnepli majd a 87. születésnapját is.

érczes László Ördögkatlan fesztivál összművészet Kiss Móni Villány és környéke

Sokszor látom a Szent István park környékén sétálni. Csak úgy sétál, szemlélődik, mozgásban van. Mindig nagy öröm, ha találkozom vele. Most többször is találkozhat vele személyesen minden katlanozó. A Nagyharsány fölött található kultúrdűlő, a Vylyan kiállítótermében Korniss személyes tárlatvezetést tart a Hosszú úton című tárlatának fotóiról, és Nyáry Krisztián (aki szintén díszvendég) is kérdezgeti őt arról a hosszú útról, amit megtett a kiváló fotóművész. 

Montanaro

Miquéu Montanaro is a díszvendégek közé tartozik. A magyarul is kiválóan beszélő, provence-i születésű világzenész ezúttal Christian Sebille-t hívta vendégül, aki a marseille-i Zenei Központ zeneszerzője és művészeti igazgatója, és aki főként az elektroakusztikus zenei terepen dolgozik együtt képzőművészekkel, táncosokkal, operaénekesekkel.

Augusztus másodikán, pénteken este fél hétkor, a nagyharsányi Narancsligetben lép föl a két kiváló művész. De augusztus harmadikán, szombaton is láthatjátok szintén a Narancsligetben Montanarót a „mentés másként” projektben a Drakula halála című, 1921-ben készült film remake-jének vetítésén a nemzetközi zenészekből álló Montanaro-filmzenekarban.

érczes László Ördögkatlan fesztivál összművészet Kiss Móni Villány és környéke

A Katlannal öregedtünk

Augusztus másodikán, pénteken, a nagyharsányi Bölcsészudvarban délután öttől-hétig megismerhetjük egymás történeteit. Július közepéig lehetett beküldeni azokat az emlékeket, amelyek az Ördögkatlan Fesztiválhoz kapcsolódnak. Az ott szövődött barátságok és szerelmek ereklyéit egy rögtönzött kiállításon láthatjuk.

Nekem van olyan igen közeli ismerősöm, akinek kisiskolás korában még hordtuk reggelente a csodálatos kakaós csigát a villányi pékségből, ő pedig boldogan ücsörgött körünkben, amíg a szülei a sátorban aludtak. Meséltünk neki, beszélgettünk, szürcsöltük a kakaót (oké, akadt, aki pálinkát szürcsölt, mert azt nemcsak Budapesten, hanem Nagyharsányban is mértek már reggelre kelve)…

Szóval az egykori kisfiú most már hivatalosan is felnőtt, és akár a szülei nélkül is ott van minden évben. Belenőtt a Katlanba. Erősen formálta a személyiségét, hogy megtapasztalhatta a kultúra és a barátság határtalanságát az Ördögkatlanon.

Bérczes László Ördögkatlan fesztivál összművészet Kiss Móni Villány és környéke
A Vylyan felé sétálva remek pöttyös dolgok szegélyezik az utat… Én mélyen hiszek a pöttyökben! (Fotó: Lehotka Gábor)

Irodalom a köbön

A már említett Vylyan Terasz hagyományosan az irodalom tere és terepe. Idén is rengeteg kiváló program várható, de amit különösen várok, az augusztus harmadikán, szombaton délután fél ötkor lesz. Nagy Boglárka (Reményi-díjas szerkesztő) és Darvasi Ferenc beszélget majd Bérczes Lászlóval.

Bérczes László Ördögkatlan fesztivál összművészet Kiss Móni Villány és környéke

Együtt emlékeznek/emlékezünk a nemrégiben elhunyt, abszolút pótolhatatlan Reményi József Tamásra, akivel szerencsére még halála előtt elkészítette Darvasi Ferenc a Mindig volt egy szigetem című életútinterjút, ami gyakorlatilag a kortárs magyar irodalom élő emlékezete.

Bérczes László ezt írta a beharangozóban:
„2023 őszén, nem sokkal a könyv megjelenése előtt beszélgettünk Jóskával, hogy 2024 nyarán együtt ülünk majd a Vylyan Teraszon, kezünkben ezzel a könyvvel. Aztán Jóska váratlanul meghalt, a könyvet már nem vehette a kezébe. Azt sem tudhatja természetesen, hogy a Darvasi Ferivel közösen írt könyvük (Cser Kiadó) Artisjus-díjban részesül. Nagy Boglárka pedig elsőként kapta meg az azóta alapított Reményi-díjat, mely folyamatosan a legjobb szerkesztőknek jár. Mert Reményi József Tamás az egyik legjobb szerkesztő volt. És rendes ember. A kettő összefügg.”           

érczes László Ördögkatlan fesztivál összművészet Kiss Móni Villány és környéke

Faluturisták és Köles Ferenc

Ez az a program, amit soha, semmilyen körülmények között nem hagyunk ki, ha a Katlanon vagyunk. A Faluturisták szíve-lelke-motorja a pécsi színész, Köles Ferenc, aki szintén díszvendég idén. Három alkalommal játsszák majd a beremendi Megbékélés Kápolnánál a „szájtszíing-performanszot”, és ezúttal a déli határnál folyó egykori jugoszláv háborús események lesznek az előadás fókuszában. Vigyázat, ez az előadás csak sorszámmal tekinthető meg! 

Vízhang

2024 szenzációjának ígérkezik a Vízhang-koncert, ahol a beremendi strand medencéjére épített színpadon Dinyés Dániel vezetésével csendül fel Wagner, Vivaldi, Verdi és Liszt muzsikája.

A csillagos ég alatt szárnyal a zene, ezt már sokszor megtapasztalhattam sokadmagammal, idén is így lesz!

Bérczes László Ördögkatlan fesztivál összművészet Kiss Móni Villány és környéke

 +1

Emlékezés és tisztelgés

In Memoriam Julie Mama ’j – Wombo Rebellion, Besh o droM, Psycho Mutants, Beck Zoli

Az Ördögkatlan egyik jelképe volt Julie Mama’j. Soha annyi embert nem láttam felszabadultan táncolni, mint amikor ő énekelt a színpadon, és szerencsére nagyon sokszor láthattam. Visszatérő vendége volt a Katlannak a Wombo Orchresta, Julie-vel együtt.

érczes László Ördögkatlan fesztivál összművészet Kiss Móni Villány és környéke

„A szabadság, a vagányság, a szépség, az életszeretet példája. 2023 őszén elköszönt tőlünk, az élettől. Rá szeretnénk emlékezni ezzel a koncerttel. Julie-hez méltó, boldog, jókedvű estet akarunk, és ebben nagyszerű zenészek segítenek minket. Bulizz, örülj az életnek – és gyújts egy gyertyát Julie-ért (és Kátyáért és Mariért és Tamásért és bárkiért, akit szerettél és elveszítettél!)” – írták a szervezők.

Azt meg én írom, hogy ezt a koncertet külön is lehet támogatni, én már megtettem. 

Nem írtam ide a csodálatos gyerekprogramokat, a Cseh Tamás nótafákat Kollár-Klementztől Víg Mihályig, a nagyszínpadi koncerteket sem, pedig idén először a Bëlga is föllép, és a színházi előadásokat sem szemléztem, pedig igazán volna mit. 

Inkább csak annyit mondok, találkozzunk az Ördögkatlan Fesztiválon, és aztán vigyük át a hétköznapokba együtt azt a szellemiséget, ami öt teljes napon át élhető helynek képzeli a világot, és benne Magyarországot is!

Fotók: Ördögkatlan

Both Gabi