„Nem tudok kompromisszumot kötni abban, aki vagyok”

A liverpooli születésű Kim Victoria Cattrall – még kisbaba volt, amikor a családja Kanadába emigrált – életének legmeghatározóbb alakjai a szülei. Elmondása szerint ők voltak, akik a legnagyobb hatást gyakorolták rá abban, hogy azzá vált, aki.

„Apa mindig azt mondta, bármit megtehetek. Azzal a tudattal nőttem fel: ha ő hisz bennem, akkor tényleg azzá lehetek, akivé csak szeretnék.”

Kim pedig választott: a színészettel azonban nemcsak egy munkát, hanem egy imádott karriert is, ami önkifejezési eszközt is jelentett számára. Ez azonban áldozatokkal járt: az első házassága elmondása szerint azért ment tönkre, mert a volt férje nem fogadta el, hogy a karrier iránti vágy ugyanolyan fontos számára is.

„Rájöttem, hogy nem fogom tudni meggyőzni, de abban sem tudok kompromisszumot kötni, aki én vagyok” – mondta.

És bár mindig azt hitte, lesz családja, a karrierje ezt végül nem tette lehetővé – legalábbis erre mutatott rá egy korábbi nyilatkozatában, amely szerint tulajdonképpen a Szex és New York miatt nem vállalt gyereket. Elmúlt negyven, amikor a sorozatot készíteni kezdték, és a napi 19 órás forgatások annyi időt és energiát vettek el az életéből, hogy lemondott a gyerekvállalásról.

Forrás: Getty Images/HBO

Bátran és hiányérzet nélkül 

Ő maga megtalálta a módját, hogy az anyai ösztöneit kiélje, így hiányérzet sem gyötri emiatt, szerinte azonban fejlett XXI. század ide vagy oda, az emberek többsége még mindig stigmatizálja a gyermektelen nőket.

Kim alapvetően is őszinte, szókimondó ember, aki azokról a tabukról is nyíltan beszél, amiktől sok kolléganője elzárkózik. A gyermektelenség mellett például szerinte a menopauzáról is negatív kontextusban beszélünk csupán, holott számára egészen izgalmas kérdéseket vetett fel.

„Az emberek úgy beszélnek róla, mint egy lejtmenetről a nők életében, mint egy negatív dologról, de én úgy tekintek rá, mint egy új szakaszra, a végső fejezetre. Így a kérdés számomra az volt: mit csináljak az elkövetkező harminc vagy negyven évben – és kivel?”

De ez a tabusítás nem csupán a mindennapi életben van jelen, szerinte Hollywoodban a mai napig nem tudják, hogyan kezeljék az idősebb nőket érintő problémákat. Épp ezért nem is látja magát a legtöbb filmben vagy televíziós műsorban, ami most készül. A legjobb szerepek a színházban vannak szerinte, szerencsénkre azonban még vállal mozi- és sorozatszerepeket is: láthattuk például Roman Polański Szellemírójában, vagy legutóbb a Filthy Rich című sorozatban. 

A Filthy Rich című sorozatban

Annak ellenére azonban, hogy számos filmes-, sorozat-, és színházi szerepe volt a karrierje során – Csehov-, Shakespeare- és Arthur Miller-darabokban is nagy sikerrel játszott –, sokan még mindig a Szex és New Yorkban alakított szerepéről emlékeznek rá. 

Amit inkább „Viszály és New Yorknak” nevezhetnénk…

Már, ha a szereplők közötti valódi viszonyokat szeretnénk ábrázolni. Kim Cattrall és egykori kollégája, a Carrie Bradshaw-t megformáló Sarah Jessica Parker közötti rossz kapcsolatról évek óta cikkez a sajtó, és egy ideje Kim is nyíltan beszél a mérgező viszonyról, aminek elmondása szerint sokáig volt elszenvedője.

Sorra röppentek fel a pletykák arról, hogy Kim magasabb gázsit szeretett volna és „díváskodott”, aztán a Samanthát megformáló színésznő végül megtörte a csendet, és megosztotta a saját nézőpontját is: elmondása szerint szereplőtársai Sarah Jessica Parker buzdítására kirekesztették, kiközösítették, egy idő után pedig már hozzászólni sem voltak hajlandók a forgatási szünetekben. „Sosem voltunk barátok” – nyilatkozta Piers Morgan műsorában, majd Sarah Jessica Parkerrel kapcsolatban hozzátette: sokkal kedvesebb is lehetett volna vele.

Rossz viszonyuk oka a kapcsolatukat boncolgató, korábban megjelent cikk szerint a Carrie-t megformáló SJP féltékenysége volt. A lapnak nyilatkozó források szerint a sorozat indulásakor Kim Cattrall volt a legnagyobb név közöttük, egy született sztár, aki számos mozifilmes szereplést tudhatott már maga mögött (Rendőrakadémia, Nagy zűr kis Kínában, Próbababa és így tovább), karakterét és humorát imádta a kamera. SJP viszont azt szerette volna, ha minden reflektorfény Carrie-re, azaz rá irányulna.  

Hogy kinél van az igazság, azt innen nehéz lenne megmondani, mindenesetre a viszonyuk annyira elmérgesedett, hogy amikor néhány évvel ezelőtt SJP részvétet nyilvánított Kimnek a fivére öngyilkossága miatt, a színésznő egy heves Instagram-posztban reagált rá:

„Anyukám ma megkérdezte tőlem, mégis mikor hagy már békén az az álszent Sarah Jessica Parker? A folyamatos érdeklődésed fájdalmas emlékeztető, hogy igazából mennyire kegyetlen voltál, és vagy ma is. Hadd tisztázzam, (ha még nem tettem volna). Nem vagy a családtagom. Nem vagy a barátom. Szóval most utoljára leírom neked: ne használd ki a tragédiánkat annak érdekében, hogy visszaállítsd a jó kislány imidzsed.”

Sarah Jessica Parker és Kim Cattrall

A tragédia, ami egy életre megváltoztatta

Élete legmeghatározóbb tapasztalata, ami drasztikusan átalakította, nem a szakmai sikerei, hanem a testvére halála.

„Azóta mély fájdalom él bennem […] Ez a tragédia megváltoztatott és sosem leszek ugyanaz az ember már”.

Kim 2018-ban vesztette el Christ, aki öngyilkosságot követett el, ötvenöt éves volt csupán. Az öccse elvesztése piros jelzés volt számára sok tekintetben.

„Tudatosult bennem, hogy milyen törékenyek vagyunk mi, mindannyian. […] Egy pillanatig sem szeretnék olyan helyzetben lenni, amiben nem érzem jól magam. Magam szeretném megválasztani, kivel töltök időt a magán- és a szakmai életemben egyaránt. Ez az én életem” – mondta hozzátéve, azóta sokkal tudatosabban tekint az időre, ami előtte áll. Szeretné, ha úgy emlékeznének majd rá az emberek, mint valakire, aki szórakoztató, de őszinte is volt egyben.

„Ha már a fizetésemet azért kapom, hogy folyamatosan szerepet játsszak, a való életben inkább őszinte és igaz akarok lenni” – ehhez pedig hűen igyekszik tartani magát, még akkor is, ha az őszintesége sokaknak nem kényelmes. Bátran kiáll magáért, akár volt kolléganőivel szemben is a Szex és New Yorkból.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kim Cattrall (@kimcattrall) által megosztott bejegyzés

A nem, az nemet jelent – a szakmai életben is

Egyebek mellett a közöttük lévő mérgező kapcsolat volt az oka, hogy sem a Szex és New York-mozifilm korábban tervezett harmadik részét – ami végül nem is valósult meg –, sem a sorozat most forgó, And Just Like That című tízrészes minifolytatását nem vállalta el. Az életének ezt a fejezetét lezártnak tekinti, ahogy korábban fogalmazott: elengedte Samanthát. Ezt viszont, úgy tűnik, az alkotók sokáig nehezen akarták elfogadni (naná, hiszen a karakterért rajongtak a nézők).

„Végigcsináltam, mert szerettem a Szex és New Yorkot. Sok szempontból áldás volt, de a második mozifilm után besokalltam. Nem értem, miért nem helyettesítenek egy másik színésznővel ahelyett, hogy a zaklatásommal vesztegetik az idejüket. A nem, az nemet jelent” – nyilatkozta még a mozifilm tervezett folytatásának idején.

Elmondása szerint ugyanis azt szeretné, ha a hatvanas évei erről szólnának: „Hogy magamért, és nem a karrieremért hozok meg döntéseket. Ez pedig baromi fantasztikus!”

Filákovity Radojka

Források: ITT, ITT, ITT és ITT 

Kiemelt kép: Getty Images/FOX Image Collection