Három luxus van az életemben, ebből kettőt én választottam: macskát tartok és különleges könyveket gyűjtök. A harmadik az ételintolerancia – és ez mind tükröződik a könyvespolcomon. Ami így néz ki (a teljesség igénye nélkül néhány kedvenc könyvem, amelyekhez ínséges időkben fordulok):

Egyik kedvenc, baromi szórakoztató és rém alaposan megírt könyvem a képen is látható Artists and their cats (Művészek és macskáik). Alison Nastasi kutatásából született,

aki mintegy ötven művész életrajzát nyálazta át a legnagyobb alapossággal, s írt belőle egy fantasztikus könyvet, amiben rámutat arra, hogy számos világhírű művész mögött áll egy – sokszor több – macska, amelyhez a végletekig ragaszkodik és tiszteli.

Mindezt tudományos alapossággal és mértéktartó, konzervatív stílusban írta meg, életrajzi szemelvényekkel, képekkel, festményekkel illusztrálva, ami ad egy különösen szórakoztató keretet ennek az elborult, fura témának.

A legszürkébb szerdákon is feldob a gondolat, hogy valaki erről írt egy könyvet.

De miért is jók ezek a könyvek, már azon kívül, hogy baromi szórakoztatók?

Egyszer egy formatervező lány erre a kérdésemre azt a választ adta, hogy vannak hasznos tárgyak – amikre szükségünk van a hétköznapi életben –, és vannak úgynevezett „vitamin-/placebo-” tárgyak, amikre öröm ránézni, amik feltöltenek, jó hatással vannak a közérzetünkre.

Három szóval, röviden úgy fogalmazott: „Azért, mert csak.”

Fontos ugyanis, hogy körbevegyük magunkat olyan tárgyakkal – akár könyvekkel –, amik jólesnek a lelkünknek.

Számomra például ez akkor is nagy segítség, amikor épp megcsappan a kreativitásom. Bátorságot ad, jó értelemben vett gátlástalan ötletelésre sarkall. Segít abban, hogyan keretezzek át egy történetet és mutassak be egy témát egy tök új nézőpontból. Például abban is, hogy időről időre elvetemültebb kvízekkel találkozhassatok itt az oldalon, mint amilyen például a legutóbbi férjjósló kvízem (ajánlom magamat), vagy egy szokatlan receptajánló.

Úgyhogy most hoztam nektek is néhányat, hogy kicsit felrázzalak titeket a pandémia alatt.

Boldogan éltek, míg – az utca képes krónikája

Akinek a cím hallatán egyből beugrott a Boldogan éltek míg Instagram-oldal, azok nagyon jó irányban gondolkodnak, sőt ha az ötletadó Chripkó Lili cikkeit követitek a WMN-en, akkor le a kalappal előttetek. Lassan öt éve, hogy Lili fotósként – elsősorban streetfotósként – rendületlenül dokumentálja Budapest utcáinak történeteit bőséges iróniával megfűszerezve. A gyerekmesékből ismert mondat is erre utal: ismerős arcokkal, ismerős történetekkel találkozhattok az oldalon, egy icipicit másképp.

Ismerős neked a Dandár fürdő diszkrét bája? Emlékeid közt ott vannak a fodrászszalon előtt cigarettázó asszonyok, vagy a cekkerükkel a téren megpihenő nénik, a húsospult mögül kimagasló hentes tiszteletet követelő, éber jelenléte?

Lili oldalán ilyen és ehhez hasonló kultikus figurák bukkannak fel, telis-tele szívet melengető fiktív történetekkel, szatirikus párbeszédekkel, amiktől a könnyünk is kicsordul. Az elmúlt öt év munkájából most egy fotós könyvet készített.

Részlet Chripkó Lili Boldogan éltek, míg című könyvéből

Ha szívesen böngésznél még városi témában, ehhez ajánlom a Fortepan könyveit. A Fortepan egy ingyenes fotóarchívum, amelyben bárki böngészhet régi képeket. Beat, Pop, Rock című kiadványukban fesztivál- és koncertfotókon keresztül mesélnek az alkotók a szocializmusról, másutt emblematikus képeken idézik fel a pezsgő kávéházi kultúrát, ennek emlékét ma is őrzi a Bambi presszó.

Hirdessen büszkén című könyvükben megemlékeznek a magyar mad menekről: a pesti utcák reklámoszlopairól és neontábláiról. Legnagyobb örömömre pedig külön könyvet szenteltek a Pesti nőknek is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Fortepan.hu (@fortepan) által megosztott bejegyzés

Kinek ajánlom: jó ízlésű barátoknak, rokonoknak, akiknek mindig nehéz választani.

Hol tudod megrendelni: a Boldogan éltek míg könyvet: Chripkó Lili oldalán.

A Fortepan-könyveket pedig ITT.

Szórakoztató felnőttszínezők

A következő három könyv azokat is pálfordulásra késztetheti, akik szívből gyűlölik a színezők világát.

A bestsellerlisták élére törő Maradj otthon a p*csába, és színezz című felnőttszínező kellemes kikapcsolódást kínál mindenkinek a nagy ünnepi összezártságban.

Ha a következő felhívásban magadra ismersz, feltétlenül rohanj a boltba, és vedd meg ezt a színezőt: „Ha már unod a banánt, és lefárasztanak a hétköznapok, vagy úgy érzed, hogy kiszúrt veled az élet, és éppen egy gödör fenekén csücsülsz, vagy egy veszedelmes vírus fenyeget, és küszöbön az apokalipszis, akkor állj meg egy kicsit, markolj a kezedbe pár színes ceruzát, nyisd ki ezt a könyvet, és színezd ki a sz*rt is ezekből az illusztrációkból!”

A színezőkönyv alkotói jóízű humorral harmincöt stresszlevezető illusztrációt kínálnak, aminek kiszínezésével – ha garantálni nem tudják is, de határozottan bíznak benne – megszabadulhatsz a hétköznapok feszültségétől.

Ugyanebben a műfajban népszerű még a Crush & Color címen futó Jason Momoa-színező, amiben a dögös színész legszebb pillanatait színezheted ki. Ki ne vágyna egy ilyenre, nem igaz?! Ha azt hiszitek, hogy ezt az őrületes kínálatot nem lehet tovább fokozni, akkor tévedtek.

Végezetül következzen az egyik legkúlabb kisszériás magyar színezőfüzet, amibe belekerült a magyar politikai élet színe-java. Íme:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Szőcs Lilla (@lillaszocs) által megosztott bejegyzés

Kövér Lászlótól kezdve Karácsony Gergelyen át Áder Jánosig számos ismert politikus képét kiszínezheted.

Kinek ajánlom: frusztrált, stresszes rokonoknak, barátoknak

Hol tudod megvenni: a káromkodós színezőt és a Jason Momoa-színezőt személyes átvétellel a Libri boltjaiban, online pedig itt és itt. A politikusszínezőt pedig a Szia+ nevű boltban. 

Az év Jóbarátok-könyvei

Ha valaki azt mondja nekem, hogy a Z generáció megőrül majd 2020-ban a Jóbarátokért, valószínűleg pont olyan bolondnak néztem volna, mint azt, aki pandémiát jósol erre az évre. Persze a Jóbarátok legalább a társadalom hasznára válik.

A sorozat rajongóinak az idén egyszerre két könyvvel is kedveskedik a 21. Század Kiadó.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

21szazadkiado (@21szazadkiado) által megosztott bejegyzés

 Egy receptkönyvvel, amiben helyet kapnak a sorozat történetében előforduló legikonikusabb receptek.

Emlékeztek arra, amikor Ross ideg-összeroppanást kap, mert egy kollégája megette a kedvenc szendvicsét? Na és arra, amikor Joey a saját szabályait megszegve engedélyezett egy harapást a legjobb barátjának a világ legfinomabb szendvicséből? Na, ebbe a szendvicsbe végre minden rajongó beleharaphat.

A könyv szerzői minden itt felsorolt és kultikus gasztrojelenetet összegyűjtöttek, hogy aztán otthon elkészíthessétek őket.

Felkészül még: Monica hálaadásnapi pulykája és Rachel trifle-je. (Utóbbi kicsit meredek, de ki tudja, hátha finom lesz). Ezen felül egy izgalmas informatív könyvet is beszerezhetnek a rajongók, afféle minden, amit nem tudtál a sorozatról jellegűt. A könyv kronologikusan halad végig mind a tíz évadon, egy történet erejéig kimerevítve minden epizódot, elbeszélve a vonatkozó háttértörténeteket a díszletekről, a színészekről és a stábtagokról. 

Kinek ajánlom: Jóbarátok-rajongó rokonoknak, barátoknak.

Hol tudod megvenni: a szakácskönyvet ITT. A forgatási kulisszatitkokról szóló könyvet ITT.

Izgalmas könyvek angol nyelven

Egyik kedvenc könyvesboltomban, a Klauzál13-ban bőséges választékra bukkanhatsz a Taschen Kiadó könyveiből angol nyelven. Ha a pasid/csajod DC-képregény-fanatikus, akkor neki találták ki ezt a monstre coffee table bookot. 1935-től napjainkig szemlézi hétszázhúsz oldalon a képregényeket.

Ugyanitt színes-izgalmas építészeti kiadványokat is találhattok, például lombházakról. Ez a könyv szerintem valami csodaszép:

Aki izgalmas receptkönyvre vágyik, annak a következő kétnyelvű (angolul és németül írt) könyvet ajánlom, amit amúgy egy magyar lány, Baktay Anna Réka készített. A kötet huszonnégy, Berlinben élő, más-más országból származó fiatal receptjeiből áll.

A Comfort Zone című könyv bevándorló fiatalok receptjein és történetein keresztül mutatja meg, mit jelent ma az otthon fogalma.

Nívós gasztrokönyvekért, amelyek nagy valószínűséggel nem jelennek meg magyarul, a Spark le Monde boltját ajánlom.

A perui, kubai és mexikói konyha világát csodálatos illusztrációkkal jelenítik meg a Phaidon Kiadó impozáns kiadványai. Elsősorban azoknak ajánlom őket, akiket különösen érdekel a dél-amerikai konyha, egyúttal szívesen vállalkoznak arra a kalandra, hogy felfedezzék, hol találják meg itthon az egy-egy fogás elkészítéséhez nélkülözhetetlen különleges fűszereket, hozzávalókat. Én egy könnyedebb mexikói könyvet választottam, aztán idővel egyre mélyebbre jutok a dél-amerikai kultúrában.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Szőcs Lilla (@lillaszocs) által megosztott bejegyzés

Egy tippet adhatok: a Fővám téri Ázsia boltban vagy a kőbányai kínai negyedben biztosan megtalálod a különlegesebb hozzávalókat is.

Kinek ajánlom: angol nyelvű rokonoknak, barátoknak, és mindenkinek, akinek szüksége van friss, új nézőpontra

Hol tudod megvenni: A DC-könyvet itt, a lombházas könyvet a Klauzál13-ban, a Comfort Zone-t itt tudod megrendelni (személyes átvétel a XIII. kerületben, a Pozsonyi út 22.-ben). A dél-amerikai receptkönyveket pedig itt. 

+1. Ha nem zavar, hogy esetleg nem érkezik meg karácsonyra

Az Accidentaly Wes Anderson néven futó, immár egymillió-kétszázezer követővel büszkélkedő Instagram-oldal azzal vált világhírűvé, hogy olyan épületeket, beltereket mutat be, amelyek simán megállnák a helyüket egy Wes Anderson-filmben.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

AWA (@accidentallywesanderson) által megosztott bejegyzés

A poén időközben egyfajta mozgalommá nőtte ki magát, az oldal alapítói pedig ma már a világ minden tájáról kapnak képeket, tippeket, hogy hova érdemes ellátogatni – így azóta teljes állásban hódolnak a hóbortjuknak. A fotókból az idén könyv született, és maga Wes Anderson írt hozzá előszót. Ez ám a szép történet! Ha nem zavar, hogy nem érkezik meg karácsonyra (bár ki tudja, még az is lehet, hogy igen), akkor mindenképp rendeld meg ezt a könyvet (itt tudod megtenni).

Szerintem szuper kis ajándék például magadnak!

Szőcs Lilla