A roxforti házimanók húsos batyujától Petunia néni citromos pitéjéig – 4 Harry Potter-féle halloweeni recept varázsütésre
Támogatott tartalom
A tavalyi nagysikerű halloweeni ocsmányságok után (haláli jó csilisbab és horrorpite), kollégáink idén a Harry Potter-könyvek világába merültek el, és megterveztek egy tematikus halloweeni menüt. Következzen négy Harry Potter-féle recept, ami varázsütésre elkészül. De tényleg. Szőcs Lilla írása.
–
„- Parancsol egy kis citromos italport?
– Micsodát?
– Citromos italport. Mugli édesség, de jómagam nagyon kedvelem.
– Köszönöm, nem kérek – húzta fel az orrát McGalagony, mintegy jelezve, hogy a pillanat nem alkalmas holmi citromos italporok fogyasztására.” (Harry Potter és a bölcsek köve, Dumbledore és McGalagony beszélgetnek)
–
Még szerencse, hogy a nyolcvanas évek retróédességeinek hazájában vagyunk, ahol bőven akad Dumbledore kedvencéből. Jó kis előzménytörténetet lehetne írni arról, hogy került a professzor a citromos itallal kapcsolatba, járt-e esetleg a Dumbledore a nyolcvanas évek Magyarországán, ahol tombolt a Limo-láz. Remélem, egyszer, ha majd folytatódnak a Harry Potter-könyvek, J. K. Rowling Budapestnek is szán valami aprócska szerepet – azt nagyon élvezném.
Addig is beérem a Harry Potter-könyvek inspirálta halloweeni partimenünkkel, amit Tóth Flórával rittyentettünk a minap. Mindenszentek alkalmával minden évben indítunk egy tematikus kajakihívást, ennek érdekében végignéztük az összes gasztrojelenetet a filmekből, kiolvastuk a könyveket, átnyálaztuk a Harry Potter „fanoldalakat”, és alkottunk négy bitang jó receptet.
A könyveket felnőtt fejjel újraolvasva, már olyan dolgok is feltűntek, amik fölött átsiklott a szemem gyerekként. Például: Dursley-éknél indokolatlanul sok Brandy fogy egyetlen jelenet alatt, Petunia néni annak ellenére, hogy rém antipatikus nőszemély, egész ügyes a konyhában, míg a Roxforti házimanók meglepően egészségesen főznek. Az iskola ebédlőasztalán például rendszerint helyet kap brokkoli, karfiol, kukorica, mindenféle párolt zöldségköret csirkével. És bármit is csinálnak a nagyteremben, alma mindig van az asztalon. Mindig!
Amivel készültünk nektek: Petunia néni citromtortájával, a roxforti házimanók húsos pitéjével, Cikesz sütinyalókával és Mindenkit Sértegető Süteménnyel ™.
Petunia néni citromos pitéje
„Petunia néni ünnepi vacsorát főzött, Vernon bácsi pedig kinyitott jó néhány palack bort. A levest és a lazacot is sikerült elfogyasztani anélkül, hogy említés esett volna Harry fogyatékosságairól. Már a citromhabos süteménynél tartottak; Vernon bácsi hosszú és unalmas beszámolóba kezdett munkahelyéről, a Grunnings fúrógyárról, Petunia néni pedig kávét főzött. Vernon bácsi elővett egy üveg brandyt.” (Harry Potter és az azkabani fogoly, II. fejezet – Marge néni pórul jár)
Petunia néni citromhabos süteményét a mugli angolok úgy hívják „lemon meringue pie”, amit mi szilárd linzertésztából készítettünk, ez közrefogja a mennyei citromkrémet, amire végül érkeznek a hablabdák.
Hozzávalók:
1 csomag linzertészta a sütemény alapjához
A citromkrémhez:
150 ml friss citromlé
10 g kukoricakeményítő
100 g cukor
80 g vaj
2 tojás + 1 tojás sárgája
A habcsókhoz:
6 darab tojásfehérje
200-250 gramm porcukor
Elkészítése:
A linzertésztát rányomkodom a piteformára, kisütöm (légkeveréses sütőben 170 fokon 20-25 percig, amíg meg nem pirul), ezzel párhuzamosan elkezdem a citromkrémet készíteni. A citromkrémhez a citromlevet és a cukrot elkeverem egy edényben, előveszek egy másik edényt, amiben elkeverem a keményítőt egy kevés vízzel, és hozzáadom a tojásokat, majd végül a cukros citromlevet is. Alacsony lángon addig kavargatom, amíg sűrű, pudingszerű állagot nem kapok. A vajat csak a legvégén adom hozzá, amikor leveszem a krémet a tűzről. A forró citromkrém szempillantás alatt bepuszilja a nyolcvan grammnyi vajat.
Habcsók elkészítése:
Amíg hűl a citromkrém és sül a linzerforma, addig elkészítem a habot. Zsírtalanítom a robotgépem, például a citrom kiváló erre, és még ízben is harmonizál. Hat tojásfehérje bőven elég egy ekkora sütire, majd apránként egy-egy kanál porcukrot teszek a fehérjéhez. Nem szabad megküldeni hirtelen az összes porcukorral, különben nem fog összeállni.
Összeállítás:
Amikor minden kész, és langyosra hűlt már a citromkrém, beleöntöm a piteformába óvatosan, és rákanalazom a hablabdákat is – mehet be a sütőbe légkeverésesen 160 fokon húsz-harminc percre. Ennyi idő kell ahhoz, hogy megszilárduljon rajta a hab.
Ez az a pillanat, amikor előkerülhet otthon a zsebsárkány, vééééégre! Ismertebb nevén: „flambírozópisztoly” vagy „szakácsfáklya”, és megpörkölheted a habcsókokat rajta. Így tettünk mi is, odapörköltünk a hablabdáknak rendesen. Noha Petunia néni egy baromi savanyú nő – felteszem, nem véletlenül írta rá Rowling a citromos pitét – bitang jó sütemény lett. Azért megpróbáltuk őt überelni, például a következő kekszrecepttel, amit mi találtunk ki. Vigyázat, levédve! A Mindenkit Sértegető Sütemények receptjét brutál durva bűbáj védi arra az esetre, ha valaki forgalomba akarná hozni. De otthon bármikor elkészíthetitek.
Mindenkit Sértegető Sütemények™ ötórai tea mellé
A Weasley Varázs viccvállalatnak van egy úgynevezett kanárikrémes keksze, amit a Harry Potter és a Tűz serlegének egyik jelenetében Hermionénak kínálnak (aki sejtve, hogy trükkös süti, okosan visszautasítja azt), végül Neville az, aki horogra akad, befalja a sütit, és kanárivá változik tőle. Ez az édesség egy klasszikus, egyszerű vajas keksz „kanárikrémmel” megkenve.
A Weasley-tesók utólagos engedelmével kicsit továbbgondoltuk a kekszeket, így született meg a Mindenkit Sértegető Sütemények™ ötlete. Akinek van otthon sütinyomdája, és próbált már szöveget írni kekszre, az tudja, milyen baromi nehéz ilyen kekszet csinálni. Felpuffad, deformálódik, nem látszik a szöveg – csak a szívás van vele. Ez mostantól a múlté! Csak hogy ilyen Horst Fuchsosan vezessem fel nektek a következő kekszreceptet.
Íme, a tökéletes kekszrecept, amin bármilyen szöveg látszani fog, amit ráírsz.
Hozzávalók:
15 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
5 dkg cukor
Trükk:
Fogd a kész tésztát, formálj belőle hengert, fóliázd be, majd dobd be a hűtőbe tizenöt percre. Innentől kezdve csak szeletelned kell a hengeredről a keksztallérokat, nem kell nyújtanod, sem pohárral vagdosnod a tallérformákat. 180 fokon tíz-tizenöt perc alatt meg is sül.
Voilá!
Cikesz sütinyalóka
„Harry zuhanórepülésben közeledett a pálya felé. Közben egyszer csak a szájához kapta a kezét, mintha hányingere lenne. Négykézláb ért földet. Köhögött egyet – és egy kicsiny, aranyszínű tárgy hullott a kezébe.
– Elkaptam a cikeszt! – kiabálta, és meglengette a golyót. A mérkőzés teljes káosz közepette ért véget.”
Emlékeztek erre a jelenetre? Mi igen. A cikesz eredeti funkcióját tekintve a kviddicsmérkőzések egyik pontot érő eleme, amelyik fogó elkapja, véget ér a játék. Rendszerint ott használják, de mi most süteményre tesszük. Ha már Harry egyszer a szájával kapta el, akkor most legyen jó íze. Úgyhogy Tóth Flóra megalkotta a boszorkánykohányjában a világ legkirályabb süteményét, a Cikesz sütinyalókát robbanócukorral bevonva.
Hozzávalók:
2 tábla fehér csoki
2 marék sós mogyoró
10-12 db háztartási keksz
A díszítéshez:
1 tábla fehércsoki
robbanócukorka
hurkapálcika
papír, amiből a cikesz szárnyai készültek
Elkészítése:
Az összes eddigi receptek közül ezt a legegyszerűbb elkészíteni. Egy aprítóba mindent beleteszek, majd golyókat formázok belőle. Felhúzom őket egy hurkapálcikára, a cikeszeket belemártom olvadt fehércsokiba, majd robbanócukorkába. És BUMM, kész is a világ legkirályabb desszertje!
Roxforti házimanók húsos pitéje
„Vacsoránál ültek, s Harry épp befejezte beszámolóját a legújabb fejleményekről. Ronnak egy falat bélszín (steak and kidney pie – eredetileg) volt a szájában, de teljesen megfeledkezett róla. – Fogó leszel? – hüledezett.
– De hát elsőévesek nem is… Te lennél a legfiatalabb játékos az elmúlt … – Száz évben – bólintott Harry, (…)”
A Harry Potter-szereplők asztalára rendszeresen kerültek húsos-sós ragus piték főétel gyanánt, Mrs. Weasley az egyik húsospite-mágus, aki vagdaltból készített karácsonyi pitét fiainak, de rendszeresen előkerül a Roxfort és a Három Seprű repertoárjában is a pásztor pite (itt találtok egy nagyon jó receptet ehhez is).
Aki egy klasszikus brit vesepecsenyés pitére vágyik, annak ezt a receptet ajánljuk. Mi nem erre vágytunk, úgyhogy újragondoltuk, újrafűszereztük (ajánljuk magunkat) sokkal jobb lett, mint a tradícionális klasszikus vesepite. Íme:
Hozzávalók:
30 dkg marha vesepecsenye
1 fej lilahagyma
3 répa
2 szál szárzeller
1 instant ramenből elcsent fűszerkeverék (szecsuáni bors, feketebors, gyömbér, fokhagymapor, őrölt chili, fahéj, füstölt paprika),
1 kávéskanál só
Elkészítése:
Mivel otthon rendszerint nem tartunk ázsiai fűszereket, és pazarolni sem szeretnénk, ezért egy instant ramenlevesből csentük el a fűszerkeveréket.
Felaprítok mindent, két evőkanál olívaolajon megfuttatom a hozzávalókat, majd megy hozzá két dl víz. Másfél óra főzés lassú tűzön, és kész is a kicsit távol-keleti beütésű húsos ragu. Leveles tésztából pogácsaszaggatóval kiszaggattam kilenc kört, a maradékot pedig kilenc kockaformára vágtam. A muffinsütőt kibéleltem a tésztával, beletettem a ragut – és kész is a minipite.
Reméljük, mindenki talált kedvére, ízlésére való receptet a repertoárunkból, ha mégsem, szemezzetek korábbi halloweeni receptjeink közül, megéri! Itt egyenesen nyolc rémisztő fogást tesztelünk a denevérfánktól az avokádót okádó tökig.
Szőcs Lilla
Képek: Kerepeczki Anna/WMN