Bereményi Géza: Magyar Copperfield (Magvető)

Vajon mondhatjuk-e, hogy ismerünk valakit, mielőtt belelátnánk abba, honnan jött, és milyen csomaggal vágott neki az életnek? Ismerhetjük-e Bereményit a Cseh Tamás-dalok szövegei, a korábbi irodalmi művei, vagy a filmjei alapján? A Magyar Copperfieldet olvasva az az érzése az embernek, hogy nemcsak most értette meg, ki ő, hanem mostantól mindent átszínez majd az a kép, amit élete első tizennyolc évéről festett. Nem véletlen a cím: ebben a történetben nincs semmi romantika. Itt kőkemény ridegség, abúzus, megcsontosodott magány van, és a háttérben egy hazug, lefojtott politikai rendszer. Csak a két nagyszülő figurájából meríthetünk vigaszt, akiknek egy-egy bölcs megnyilvánulása viszont örök útravaló lehet az olvasónak.

Joanne Ramos: A Farm (Park Könyvkiadó)

Van (a történet szerint) egy luxuswellnessközpont a New York állambeli Hudson-völgyben, amit béranyák számára hoztak létre, hogy minden igényt kielégítő körülmények között hordják ki és szüljék meg a tökéletes gyereket – valaki másnak. A regény nem disztópia, és nem érdemes A szolgálólány meséjéhez sem hasonlítani, ugyanakkor provokatív, számtalan kérdést felvető olvasmány anyaságról, pénzről, moralitásról.

Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek (Libri Kiadó)

Tavaly jelent meg, de még mindig szeretjük. Lebilincselő természetábrázolása mellett egyszerre fordulatos krimi, valamint magával ragadó fejlődésregény. A történet Észak-Karolina ritkán lakott lápvidékén játszódik, a főszereplő pedig egy sorsára hagyott kislány, Kya Clark, aki szinte teljes elszigeteltségben él. Az első szerelem természetesen az ő életét is felforgatja, ám egy rejtélyes gyilkosság után a helyi közösség felbolydul, és a gyanú hamarosan a mocsárban magányosan élő lányra terelődik. Vajon ő a gyilkos, vagy csak rá akarják kenni, mert olyan „fura”?

Sally Rooney: Normális emberek (21. Század Kiadó)

Megfogja a kezed, és az utolsó betűig el sem engedi. Néha közben megszorítja, néha lazít rajta picit, de ez a történet tényleg egy igazi, behúzós hullámvasút. Pedig igazából semmi különös. Csak a világ. Csak az élet. Csak a kapcsolódás. Csak a szerelem. És a felismerés, hogy igazából senki sem normális. A szerző másik könyvét is beszereztük, ennek Baráti beszélgetések a címe, és szintén az emberi lélek legrejtettebb zugait mutatja meg.

Erdős Virág: Hősöm (Magvető)

A Hős utcában található Budapest legnagyobb, jelenleg felszámolás alatt álló szegregátuma, köznyelvi megfelelőjén: gettója. Erdős Virág az utóbbi néhány évben sok időt töltött az itt élő gyerekek és felnőttek között, a versek az ő történeteiknek adnak hangot. A könyvben látható fotókat is a szerző készítette. A város azon részéről, ahol:

„hős

egy szál se – itt inkább csak

átvonult a front”

Sara Collins: Frannie Langton vallomásai (Libri Kiadó)

Egy rabszolgalány személyes és egészen lenyűgöző vallomása a jamaicai ültetvényektől, az emberkísérletektől és az ezernyolcszázas évek Londonjától kezdve egy nő iránt érzett szerelmén át a bitófáig, amiből kiderül, hogy az ő predesztináltan embertelen élettörténeténél egyetlen mocskosabb dolog van: a világ, amelyben élnie kell valahogy.

Krusovszky Dénes: Áttetsző viszonyok (Magvető)

Versszeretők figyelmébe ajánljuk Krusovszky új kötetét, amely egy modern kori, fordított álmoskönyvhöz hasonló, képeinek megfejtése pedig az olvasóra vár. Miközben az ember olvassa a verseket, azt érezheti, mint az ébredés előtti-utáni pillanatokban, amikor az álmokban látott képekbe, érzésekbe, történetekbe kapaszkodik, hogy ne felejtse el őket.

Tompa Andrea: Haza (Jelenkor Kiadó)

Negyedik regényében Tompa hősének harmincévnyi kétlakiságát, meghasonlásait, hiányait és kettősségét írja meg. Azt firtatja, hol a haza, és hol van az otthon valójában. Az az otthon, amit évtizedek alatt épített fel az ember felnőtt élete során, vagy ahol megszületett, ahonnan eljött, amit talán mégsem hagyott maga mögött egészen? Két világ közé szoruló főhősét kíséri végig egy hosszú úton, amely talán hazulról haza vezet, s amely egyúttal váratlan felfedezéseket is tartogat a múltból.

Jacky Durand: Apám receptjei (Park Könyvkiadó)

Egy nagyon szép és kedves francia regény, remek fordításban, és amitől unikum: egy érzékenyen megírt apa-fia történet. Családi titok, francia konyha, igazi nyári, könnyű, de nem súlytalan olvasmány.

Háy János: Ne haragudj, véletlen volt (Európa Kiadó)

Koronanapló Háy módra, amelyből sokkal többet tudsz meg saját magadról, mint az íróról. Fel nem vidít majd, erre készülj fel, de ha nem ez a feltétlen cél, akkor nagyon ajánljuk. Mi már olvastuk, és nagyon szerettük!

Per Petterson: Férfiak az én helyzetemben (Scolar)

Imádtuk a Lótolvajokat, kíváncsian vesszük kézbe a most megjelent új regényt is. Ebben is az emlékek állnak a középpontban, amelyekbe egy elvált férfi kapaszkodik árván. A főhős élete darabokra hullott, amikor elhagyta a felesége, és három közös lányukat is magával vitte. A férfi régi törzshelyeken, a városban körözve, idegen nőket felszedve vagy az autóban éjszakázva keresi önmagát. 

Mécs Anna: Kapcsolati hiba (Scolar)

Nagyon szerettük Mécs Anna Gyerekzár című debütáló kötetét, úgyhogy várjuk, hogy egyben olvashassuk azokat a novellákat, amelyek az ember és a technika viszonyáról szólnak. Anna egyszerre őrülten fantáziadús és racionális – különben ki a jó égnek jutna eszébe arcmozgató applikációról meg robotpapról írni?

Ane Riel: Fenyőgyanta (Animus)

A fülszöveg alapján ez egy elég nyomasztó skandináv krimi egy beteg elme nézőpontjából megírva, de hát mi mással is múlathatná az ember az időt egy forró nyári napon, mint jéghideg rettegéssel? Ha amúgy bírja a gyomra.

Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt (Európa Kiadó)

Ne a sorozattal kezdjétek, hanem a regénnyel! És utána már nem is biztos, hogy meg kell nézni a sorozatot… Olyan ez a történet, mint a forró parázs; a felszínen hömpölyög, visszafogottan, fegyelmezetten, már-már szerényen. A mélyben meg szénné éget. Pont, mint a történetnek helyszínt adó amerikai kisváros, a maszkok mögé rejtett titkaival. Szuperizgalmas és letehetetlen.

Sirokai Mátyás: Lomboldal (Jelenkor)

Kívül-belül csodaszép kötet, amit az idén több etapban is elő-előveszünk, hogy aztán sokat gondolkodjunk egy-egy mondatán. Növényimádóknak pláne kötelező!

Cara Hunter: Féktelen harag (21. Század Kiadó)

Egy izgalmas krimi az Adam Fawley nyomozós sorozatból. Az első három kötettel ellentétben itt nem kisgyerekek állnak a cselekmény középpontjában, hanem tinilányok. Ha Fawley nem deríti ki a múlt sötét titkait, talán soha nem kerül elő az elrabolt lány.

Joe Hill – Gabriel Rodriguez: Locke & Key – Kulcs a zárját (Fumax)

Kamasz és felnőtt képregényrajongók, figyelem! Nagyon izgalmas történet három testvérről és egy rejtélyes házról. Közhelyesen hangzik talán, de Anna, a képszerkesztőnk esküszik, hogy tele van meglepetéssel. Bode, Tyler és Kinsey apjuk halála után költözik a régi családi házba, ahol különös ajtók és kulcsok rejlenek. Van, ami szellemmé változtat, van, ami pedig óriássá. A gyerekek felfedezik a kulcsok titkait, de közben a gonosz is szívesen megkaparintaná őket, hogy kinyisson egy bizonyos ajtót, ahol… Na de nem spoilerezünk többet! Aki sorozatban is megnézné, az a Netflixen megtalálja, de szigorúan csak a képregény elolvasása után keresse!

És végezetül, hadd ajánljunk figyelmetekbe pár kötetet a házunk tájáról!

 

Szentesi Éva: A legfontosabbat utoljára hagytam (Libri)

Ismeritek Szentesit, legalábbis azt gondoljátok, és gondoljuk mi is, akik együtt dolgozunk vele. A legerősebb írásaiban mindig kitárulkozik, olyan egyenesen és keresetlenül nyilvánul meg, ahogy kevesen. A rákkal folytatott küzdelméről is sokszor olvashattunk már, azt hinné tehát az ember, hogy újat már nem fog tudni mondani. Ennél nagyobbat azonban nem tévedhetnénk. Öt év távlatából – ennyi telt el az első negatív lelete óta – egészen más a rálátása arra az időszakra, és a betegség utóhatásait is most tudja csak értékelni. Nem könnyű olvasmány, viszont letehetetlen.

Fiala Borcsa: Drill (Libri)

„Én már olvastam, bibibiii, és nemcsak azért mondom, hogy tetszett, mert ő a főni, hanem mert tényleg – mondja Csepelyi Adri. – Július 15-én jelenik meg a könyv, de mivel én vezettem az online könyvbemutatót, már elolvashattam. Egy válás története, avagy biztos, hogy mindannyian ugyanazt látjuk egy kapcsolatban, amit a másik? (Segítek: biztosan nem. És ez gyönyörűen kirajzolódik ebből a kötetből.)”

Molnár Lamos Krisztina: Kaláris (Fekete Sas Kiadó)

Angliában élő, ápolóként dolgozó szerzőnk írásai nagy népszerűségnek örvendenek oldalunkon. Míg korábbi könyve, a Válaszúton arról mesélt, miként kezdett új életet külföldön, ez a kötet egy novellagyűjtemény, egymásba kapcsolódó emberi sorsok rajza. Kriszta azt mondja a szereplőkről, hogy „drága arcok, hihetetlenül gyönyörű emberek”, és valamennyiüket meg akarta őrizni a szívében, ezért írta meg a történetüket. Alig várjuk, hogy mi is kézbe vehessük a kötetet!

Kiemelt kép: Getty Images