– 

Már nem emlékszem, hogy jutottam el az Instagramon Tabitha Brown profiljára, de ujjongva küldtem át Fiala Borcsának valamelyik egyperces videóreceptjét, hogy ÚRISTEN, IMÁDOM EZT A NŐT.

És igen: azóta is imádom. Egy kicsit talán még jobban.

Pedig valójában semmi formabontó nincs abban, amit csinál: vegán recepteket vesz videóra, szponzori fülbevalók illegnek-billegnek a fülében – és közben mégis az az érzésem, hogy még többet akarok belőle.

Pedig nem is vagyok vegán. De ha, mondjuk, egyszer az leszek, abban biztosan nagy szerepe lesz Tabitha Brownnak.

Y'all get your protein in today?? What's your favorite protein smoothie? #tabithabrown #vegan #smoothie #protein Earrings by @jeffersonavebrand Dress by @domulstyle

De ki ez a nő?

A 41 éves nő az észak-karolinai Eden nevű kisvárosban született, és már kislány korában is arról ábrándozott, hogy színésznő lesz. Drámaszakkörbe járt, kisebb színházakban lépett fel, ám édesanyja nem volt elragadtatva a terveitől, úgyhogy divattervező szakra küldte Miamiba. „Én viszont, akárhogy erőlködtem, csakis arra tudtam gondolni, hogy vesztegetem az időmet” – mondja Tabitha a New York Timesnak adott interjújában.

Ami (mármint hogy a világ egyik legrangosabb lapja interjúvolja) elég szép teljesítmény ahhoz képest, hogy március elején még szinte senki sem tudta a világon, ki az a Tabitha Brown.

Szóval a színésznőaspiráns 19 évesen otthagyta a divattervező-sulit, és lelépett Dél-Kaliforniába. A cél nyilván Los Angeles volt, ám az ottani bérleti díjak és az elképesztően drága élet miatt egyszerűen nem tudta megoldani, hogy a városba költözzön. Kétórányi autóútra lakott Hollywoodtól, két munkahelyen dolgozott, hogy meg tudjon élni barátjával, Chance-szel, így aztán esélye sem volt meghallgatásokra járni.

Vissza Dél-Karolinába

A férfi azt javasolta, térjenek vissza szülőhelyükre egy évre, hogy pénzt gyűjtsenek. Az egy évből azonban öt lett, aztán házasság, jött a gyerek, míg végül Tabitha lemondott leghőbb vágyáról. Legalábbis egy időre. Mert 2002-ben a Warner helyi központjában kiválasztották társműsorvezetőnek egy kisebb tévéshow-ba, ő pedig ismét elhitte, hogy talán nincs minden veszve. A család összepakolt, és Los Angelesbe költözött, ám fél év múlva kiderült, hogy Tabitha édesanyja súlyos beteg, így sokévnyi kimerítő ingázás vette kezdetét Észak-Karolina és Los Angeles között.

Édesanyja halála után a nő ismét a padlón volt. Egy idő után bevétel és szerepek híján felcsapott Uber-sofőrnek, titkon abban reménykedve, hátha valami iparági fejes ül be mellé egy napon.

Nos, nem egészen így történt, de Tabitha mégiscsak egy csapásra lett világsztár.

Woke up in a smooth operator mood ❤️ @sade ❤️. Y'all be sure to get your fruits and veggies in some time today! And sing a song today because it's your business! Love y'all! #tabithabrown #smile #smoothie #spreadlove

Egy szendvics és más semmi

2017-et írunk, Tabitha két fuvar között beugrik egy Whole Foods szupermarketbe, és vesz egy vegán szendvicset. Azért ilyet, mert néhány hónapja nem eszik állati eredetű termékeket, hátha ezzel javítani tud nehezen viselhető ízületi fájdalmain, amelyeket az utóbbi évek megpróbáltatásai után érez.

A szendvics annyira ízlik neki, hogy posztol egy videót a Facebookra, amiben áradozik róla. Mire végez az aznapi műszakkal, a felvételt ötvenezren nézik meg, így a Whole Foods megkeresi a nőt, és felkéri reklámarcnak.

Mindez azonban megmaradt volna tisztes és visszafogott bevételi forrásnak, ha Tabitha lánya, Choyce nem nyüstöli az anyját, hogy regisztráljon a TikTokra. Az idén március 8-án – immár fekete öves vegán papnőként – Tabitha Brown megérkezett a leggyorsabban fejlődő közösségimédia-platformra, és mindent vitt.

What's your favorite breakfast or brunch burrito? #tabithabrown #vegan #foodie

Hogy mi a titok? Tulajdonképpen semmi

Tabitha a legegyszerűbb recepteket készíti egy percben (Instagramon olykor hosszabban), és közben imádja, amit csinál. Nem titkolja, hogy hiányoznak neki a hagyományos ízek, ezért főként azt mutatja meg, miként lehet a húsos ételeket vegán módon előállítani.

Eközben duruzsol, sztorizik, viccet mesél, nevet – mindezt vaskos déli dialektusban, amitől olyan érzése támad az embernek, hogy egy régi barátnőjével beszélget online, mert most épp nem találkozhatnak a karantén miatt.

És ha van valami titok, akkor ez talán pont ennyi: Tabitha kedves, gondoskodó, megnyugtató, és közben vagány, szabad szájú, humoros és sikeres nő.

Apropó, karantén: saját bevallása szerint villámkarrierjének egyik oka az, hogy az utóbbi hónapokban a szokásosnál is jobban vágyunk az emberi szóra, a megnyugtatásra és a kedvességre. Ő pedig ezt adja meg nekünk. Ezzel pedig lényegében valóra váltotta a gyerekkori álmát: a TikTokon kétmilliónál is többen követik, Instagramon másfél millióan, és ez a szám napról napra emelkedik. Saját merchandise-termékei vannak, szponzori együttműködései, és vicces szlengje mellett (például ha valamit meg akar indokolni, miért kerül a kajába, annyit mond: „’cause that’s our business”, azaz nagyjából: mi így nyomjuk) már önmaga is mémmé vált.

Receptvideói mellett ugyanis amolyan mini lelki fröccsöket is feltölt az oldalaira, amelyekben néhány mondatban ápolja a követői lelkét. És ezt a legkisebb cinizmus nélkül írom: Tabithát hallgatni jó. Megnyugtató. Vicces. És néha ennél nem kell több.

Nemrég megjelent egy vírusvideó, amelyben egy Cristopher Cooper nevű felhasználó eljátszotta, milyen volna, ha az Apple lecserélné Sirit Tabitha hangjára. Ha, mondjuk, a géphang helyett ez a bársonyosan simogató hang azt mondaná ébresztéskor: feküdj csak vissza nyugodtan. Szükséged van a pihenésre.

Tabitha Brown/ on Instagram: "Honey @coopert07 you have made my entire night😂😂❤️❤️. I love it!! #Tabithabrown #siri #Apple #tabavailable"

Ami engem illet, megvettem az ötletet: mindannyian sokkal, sokkal boldogabbak lennénk.

És most megyek, csinálok egy jó vegán turmixot magamnak.

Csepelyi Adri