Kilépni a skatulyából úgy, hogy végig benne maradsz

Gyerekszínésznek lenni a nyilvánvaló előnyök mellett sosem volt hálás feladat: sokan nem tudnak mit kezdeni a hirtelen jött hírnévvel, azzal, hogy mindenki rájuk figyel, és míg az iskolatársaiknak „kijutott” a normális gyerekkorból, nekik a kamaszkort is kamerák kereszttüzében kellett megélniük, hogy aztán öntudatra ébredve megpróbálják megtalálni magukat a hírnév és az ikonikus szerep mögött.

Óriási feladat ez, amit nem sikerül mindenkinek nehézségek nélkül megugrania, sőt, egyesek bele is buknak – gondoljunk például Lindsay Lohanre. De még a Harry Potter háza táján is volt, aki küzdött ezzel a kihívással – a Harryt alakító színész, Daniel Radcliffe például egy időre alkoholista lett, amiből azóta sikeresen kijött. Minden bizonnyal személyiség és alkat kérdése is, hogy ki hogyan birkózik meg ezzel a teherrel, mindenesetre Emma Watsonnak sikerült, méghozzá úgy, hogy kétségbeesett vergődés helyett inkább úszott az árral.

2001-ben a Harry Potter és a bölcsek köve bemutatóján Londonban - Forrás: Getty Images/UK Press

Sokáig próbáltam azt mondani, hogy nem vagyok olyan, mint Hermione, hogy engem érdekel a divat, és sokkal menőbb vagyok nála. Aztán eljött az a pont, amikor beláttam, ennek nincs értelme, hiszen a nyilvánvaló különbségek mellett nagyon sok mindenben hasonlítunk. Nem küzdöttem tovább ellene” – nyilatkozta 2016-ban a Paper Magazine-nak, ezzel a beismeréssel pedig végleg maga mögött hagyta a roxforti boszorkány szerepét. Az emberek egyszer és mindenkorra megértették: ugyan hasonlít rá, de ő nem Hermione Granger. Így mind a közönség, mind Emma túlléphetett a karakter árnyékán.

Rupert Grint, Daniel Radcliffe, Emma Watson és Matthew Lewis a Harry Potter és a Halál ereklyéi második részében

„Az emberek nem értik, miért akarok iskolába járni”

Hogy mekkora az átfedés a karakter és megformálója között, semmi nem mutathatja jobban, minthogy Emma az elmúlt évtized egyik legsikeresebb filmsorozatában játszott, majd dolga végeztével visszaült az iskolapadba. Az álomgyárban bevett szokás, hogy a hőn áhított sikeres karrierért a színészek otthagyják az iskolát, de Emma nem tartozik közéjük.

„Az emberek nem értik, hogy miért nem akarok csak színész lenni. Az igazság az, hogy az iskolának köszönhetően kapcsolatban tudok maradni a barátaimmal és a valósággal.”

Így hát 2014-ben – néhány kényszerpihenőt beiktatva a filmes munkái miatt – angol irodalomból szerzett diplomát a Brown Egyetemen.

De nemcsak a saját tanulmányai mellett állt ki, hanem többek között Zambiában és Bangladesben is segítette a nők oktatásának ügyét.

I'm excited to reveal a global effort with @bookfairiesworldwide to hide 2,000 copies of Little Women! #LWBookFairies starts today and features over a hundred different editions of Louisa May Alcott's classic novel to celebrate the release of #LittleWomenMovie, every one of which has a special note from me inside. 38 countries are involved in the campaign, and it's going to be the largest book fairy event ever - follow the hashtag to see where they are being hidden over the next few days! Do you believe in book fairies? #ibelieveinbookfairies

Harc a fenntartható divatért – mielőtt még menő lett volna

Emma Watson már azelőtt a fenntartható öltözködés mellett tette le a voksát, mielőtt a közösségi médiát elárasztották volna a tudatos divatot hirdető hashtagek. Modellmunkái mellett ugyanis 2009-ben a People Tree divatmárka tanácsadója lett, és a fenntarthatóság jegyében közreműködött a tavaszi és az őszi kollekció megtervezésében. Úgy véli, a divattervezés humanitárius és környezetvédő kérdéseket is felvet, ebben pedig igyekszik a helyes utat képviselni.

Thank you to everyone who has been part of TIME'S UP over the past year. 💗 From my sisters in the film industry to the activists and campaigners around the world who have supported us, I've been so inspired by the way people have reached out to each other, shared experiences and advice, and organised together as part of this movement for change. 🌍 Gender equality can only become a reality if we harness the transformative power of solidarity across professions and across borders. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ There's still a long way to go, but the achievements so far make me optimistic for a fairer future. 2018 was just the beginning. 💪🏻 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 🎉 See link in bio for some reflections on the journey of Time's Up that I shared with @cnn.

„A feminizmus nem férfigyűlölet!”

Watson nem csupán tehetséges színésznő, hanem Hollywood egyik legelkötelezettebb nőjogi aktivistája is. 2014-ben a UN Women nevű, nemek közötti egyenlőségért küzdő szervezet jószolgálati nagykövete lett, majd ez év szeptemberében a HeForShe nőjogi kampány arcaként az ENSZ New York-i székhelyén lehengerlő beszédet tartott. Elmondta, hogy már gyerekkora óta foglalkoztatja a nemek közötti egyenlőség kérdése, és a feminizmus nem szinonimája a férfigyűlöletnek, ahogy sokan gondolják.

Elkötelezett feministának vallja magát, és azon dolgozik, hogy a fogalom pozitív üzenetet hordozzon az emberek számára. Hitvallása: a feminizmus alapja az, hogy a nőknek legyen választása: dönthessenek a saját életükről úgy, hogy amiatt ne érje őket megbélyegzés.

Filmes szerepeinek kiválasztása is tükrözi ezt az attitűdöt. A szépség és a szörnyeteg Belljének megformálása mellett legutóbbi alakítása is ezt képviselte: az Oscar-díjas Kisasszonyokban a főszereplő, a makacs és a társadalmi kötelezettségeket elvető Jo testvérét, Meget alakítja, aki úgy dönt, húgával ellentétben ő feleség és anya szeretne lenni. Emma számára épp ez az igazi feminizmus: a döntéshez való jog, hogy egy nő azt kezdhessen az életével, amit szeretne. Számára Meg ugyanannyira feminista, mint Jo.

A Kisasszonyok című filmben, Meg szerepében

Ugyan a mindent átütő, Hermione-t feledtető nagy szerepére még várnia kell, Emma Watson kétségkívül tehetséges színésznő, aki nem átallta felrúgni az ünnepelt sztár konvencióit, hogy saját útját járva az a nő lehessen, aki mindig is szeretett volna lenni: a tanulmányaiban és munkájában is sikeres ember, akinek van választása. Isten éltesse sokáig!

Dián Dóri

Források: ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: Getty Images/Frazer Harrison