1. Mesepedagógia húsvét idején is

A múltkori írásomban már ajánlottam ugyan nektek a nálunk is publikáló Bajzáth Máriát, a mesepedagógia módszertanának megalkotóját, de most újra szeretném felhívni a figyelmeteket értékes munkájára, amit rögtön a körülményekhez alkalmazkodva újragondolt, ezért egy komplex, nagyon interaktív mesefoglalkozást talált ki nektek és a gyerekeiteknek. Körbejárja a húsvét témáját úgy, hogy a nagyobb óvodások és a kisiskolások számára is átélhetővé válik az igazi ünnep, ha máshogy nem, hát virtuálisan hozza közel azt, ami most elég távolinak tűnik. Bennem felélesztette a reményt! A Mesepedagógia oldalát mindenképp kövessétek, mert a Komplex Népmesekincstár meseórák és mesefoglalkozások online végezhető feladatokkal kiegészítve igazán megmutatják a népmesék kimeríthetetlen kincsestárát. ITT kezdődik az egyik legértékesebb tartalom, amit ebben az ajánlóban olvashattok.

2. A természet meséje

Most, hogy nagyrészt a négy fal között telik az életünk, a természet közelsége különösen felértékelődött. Ráadásul itt az új ébredés, a tavasz, ami ilyenkor különösen gyógyír a léleknek. Ha mégis kimozdulnátok a gyerekekkel, és olyan szerencsések vagytok, hogy találtok valamilyen néptelen erdőt, mindenképp töltsétek le az Erdőmentők Alapítvány mesekönyvét, ami amellett, hogy tényleg hasznos, gyerekek számára is érdekesen mesél az erdők lenyűgöző világáról. ITT nyílik a csoda. 

3. PagonyFeszt márpedig lesz!

Ha személyesen nem is találkozhattok kedvenc pagonyos szerzőitekkel, azért szombaton szinte az egész napot eltölthetitek velük az online térben. Délelőtt tíztől egészen délután fél ötig élő közvetítésekkel várnak benneteket,

Agócs Írisz például rókát rajzol, Dániel András délután kettőtől kreatív Kufli-foglalkozást tart, lesz bábozós mese Mórocz Adrienn-nel, és még számtalan remek foglalkozás vár rátok,

a részletes programot ITT találjátok.

4. A nyúl vagy a tojás?

Kiss Ottó hivatalos oldalán olvashatjátok el azt a remek és rövid mesét, ami most, húsvét előtt, különösen aktuális. A mese arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi volt előbb, a nyúl vagy a tojás. A mesét Dániel András illusztrálta. ITT találjátok az oldalát, amit egyébként is érdemes felkeresni, mert például a Csillagszedő Márió hangoskönyves feldolgozásából is hallható egy rövid részlet. 

5. Harry Potter titkai az otthonodban

A HP-rajongóknak igazi csemegét nyújt a koronavírus-járvány miatt létrehozott (angol nyelvű) oldal, amelyen tényleg mindent megtalálhattok Harry Potter csodás világáról. Virtuális sétát tehettek például Roxfortban, megoldhatjátok a kvízeket, meghallgathatjátok az ingyen letölthető hangoskönyvet, ami nyelvgyakorlásnak sem utolsó, szóval ITT bátran beléphettek a varázsvilágba, érdemes!

6. Litera-mesék főleg felnőtteknek

A Litera kortárs irodalmi portál sem maradhat ki a sorból, Mese járvány idején címmel létrehoztak egy gyűjtőoldalt, amelyen régebben megjelent szórakoztató irodalmi csemegéket közölnek újra a neves szerzők, főleg felnőtteknek. Van köztük azért gyerekeknek szóló értékes tartalom is, például Tamás Zsuzsa, Mezey Katalin vagy Kiss Ottó írásai. Érdemes elolvasni a meséiket ITT!

Litera – Az irodalmi portál

7. Mesemúzeum virtuális segítség

A Mesemúzeum Együtt a család címmel új sorozatot indított saját weboldalán, ezen találós kérdéseket, közös tematikus játékokat és értékes tudnivalókat gyűjtöttek egybe nektek. Menjetek a Mesemúzeumba most így és ITT!

8. Karantált jókedv!

Az SOS Gyermekfalvak weboldala arra kér benneteket, hogy iratkozzatok fel a hírlevelére, és ők cserébe karantálják, azazhogy garantálják a jókedveteket. Felkészült pedagógusok szellemes játékokat, foglalkoztatókat készítettek a gyerekeknek, és ezeket a remek ötleteket meg is osztják veletek. ITT vannak a részletek.

9. A Móra negyedórája

A Móra Könyvkiadó sem hagy benneteket pácban, és értékes mesés negyedórákat kaphattok tőlük naponta, ha ITT felkeresitek őket. Vig Balázs Három bajusz gazdát keres című negyedórája tényleg nagyon szórakoztató volt, ITT láthatjátok. És minden szerdán, délután négykor élőben jön a Kerekítő foglalkozás J. Kovács Judittal.

Móra Negyedóra 1. rész – Vig Balázs: Három bajusz gazdát keres

10. Závada Pál is mesél

A 33 szlovák népmese igazi kuriózum, Závada Pálnak köszönhetjük a felhőtlen meseidőt. Amikor kicsik voltak a gyerekeim, számtalanszor kérték tőlem újra és újra Pali meséit. (Személyesen is van szerencsénk ismerni a szerzőt.)

A féktelen mesélőkedv, a szlovák gyökerek és a kivételes írói tudás szerencsés találkozásának most ti is szemtanúi lehettek, mert a karantén idején Závada Pál is csatlakozott a mesélők igen széles táborához.

ITT láthatjátok, milyen az, amikor egy mese a szavak nyomán életre kel.

11. Mesék, versek és irodalmi alkotások kiváló színészek felolvasásában

A Művészek az Otthoni Oktatásért csoport Bíró Kriszta és Fullajtár Andrea kezdeményezéseként szinte elsőként reagált a járvány okozta helyzetre. Az otthon ragadó színészek számára különösen gyötrelmes lehet ez az időszak, hiszen lételemük a játék. Így jött létre ez a remek kezdeményezés, amelyben neves színészek olvasnak föl részleteket például kötelező olvasmányokból és a tananyaghoz kapcsolódó irodalmi szövegekből. ITT láthatók évfolyamonkénti elrendezésben a szívmelengető és kedvcsináló felolvasások. Le a kalappal minden résztvevő előtt!

12. Álompor – esti mesék kicsiknek és nagyoknak

Székelyudvarhelyi színésznők olvasnak föl minden este hétkor élőben ITT. Az Öreg néne őzikéje, vagy Hervay Gizella csodálatos meséje, a Kobak könyve is látható az adások között, de mesés torna is szerepel a nem mindennapi ajánlatban, valamint Máté Angi Emlékfoltozók című, magával ragadó meséje is hallható, látható. Ne hagyjátok ki!

13. Mesék a Bábszínházból

A Budapest Bábszínház művészei is kiveszik a részüket a gyerekek önfeledt szórakoztatásából. Az egyik legeslegkedvesebb mesekönyvem, Gimesi Dóra A csomótündér című gyönyörű kötetéből a Bábszínház igazgatója és színésze, Ellinger Edina olvassa föl a címadó mesét ITT. Hiába ismerem, hiába olvastam a mesét százszor, hiába tudtam, mi lesz benne, mégis elbőgtem magam a végére.

Ha válófélben vagytok, vagy nemrégiben váltatok, igazi gyógyír a saját lelketekre, a gyerekekére pedig különösen. Ha nem vagytok érintettek a témában, akkor is érdemes meghallgatni a gyerekekkel együtt, egyszerűen csak azért, mert biztos vagyok benne, hogy mindannyian szeretni fogjátok.

Érdemes követni a Bábszínház oldalát az aktuális eseményekről: ITT

14. Az angyal, akit Körmöci Györgynek hívnak

Kalocsányi Gábor drámainstruktor, színész meséli el az Emília és az angyal, akit Körmöci Györgynek hívnak című mesekönyvet folytatásokban. A kötet szerzője Kolozsi Angéla bábszínész, bábrendező, dramaturg, és biztos, hogy az imént említett Gimesi Dóra lelki társa. ITT láthatjátok a felolvasást. Jó lesz, ígérem!

15. Hangos Szitakötő

A kivételesen színvonalas, gyerekeknek szóló Szitakötő folyóirat főszerkesztője, Horgas Judit emberfeletti munkával létrehozott egy új projektet, Hangos Szitakötő címmel. ITT hallgathatjátok meg a friss meséket. A mostani helyzetre pedig különösen rímel EZ a mese.

+ 1. Egy friss mese a koronavírusról kicsiknek

Stiglincz Milán kortárs meseírót és hivatásos óvó bácsit már az előző írásomban is jó szívvel ajánlgattam nektek, mert kivételesen jól olvas föl, és a könyvek illusztrációi is láthatók szinkronban a felolvasással, tehát majdnem olyan élményt ad, mintha a szobátokban mesélne.

Most újra szeretném felhívni rá a figyelmet, mert született egy vadonatúj mese a koronavírusról a kisebbek számára. Ismeretterjesztő, mégis mesés, és a jól ismert Axel Scheffler illusztrálta.

A szerzői pedig: Elizabeth Jenner, Kate Wilson és Nia Roberts. ITT meghallgatjátok és meg is nézhetitek közösen ezt a rövid mesét. Ha nem tudod, mit is mondj a kicsiknek arról, mi ez az egész, és miért kell egész másképp élnetek most, mint egy hónappal ezelőtt, akkor hallgassátok és nézzétek meg együtt Milán fordításában és előadásában ezt a mesét, biztos vagyok benne, hogy sokat segít a megértésben. A kötet angol nyelven ingyen letölthető ERRŐL az oldalról.

A sort még bőven tudnám folytatni, és ha szeretnétek, szívesen meg is teszem két hét múlva. Bár – őszintén szólva – annak örülnék a legjobban, ha minél hamarabb véget érne a járvány, és nem lenne olyan elképesztően nagy szükség ezekre a remek kezdeményezésekre, de ha már megszülettek, akkor megosztom veletek. Tényleg igaz a mondás: „Minden rosszban van valami jó.” 

Kommentben tőletek is várom az újabb színvonalas meselelőhelyeket, osszuk meg a közös tudást, hogy minél többen élvezhessük a mesék gyógyító erejét!

Both Gabi

A kiemelt kép illusztráció – Forrás: Getty Images