wmn - dm'19

Az persze nem árt, ha „szerzünk” egy helyit, aki elkalauzol bennünket, nekem mázlim volt: Ági, az egyik legjobb barátnőm évekig élt és dolgozott odakint formatervező mérnökként (de most komolyan: hát, ez mennyire menő?), és amikor meglátogattam, engem is gardírozott. 

Az alábbi tippek mindegyikét leteszteltük, és – jelentem – imádtuk!

Pizza, fagyi, hedonizmus

Az egyik kedvencem a Princi dizájnpékség-lánc, amelynek legalább öt egysége van Milánóban – gyönyörű belső tér, mennyei ételek. A Spontini nagy hagyományú, hatvanévesnél öregebb pizzalánc, igazi vastag tésztás, fatüzelésű kemencében sült csodákkal. Ha valaki inkább dél-olasz töltött lángosra vágyik, a Panzerotti Luinit keresse fel – és készüljön egy jó kis sorban állásra. (Megéri!)

panzerotti #milano #viasantaradegonda #streetfood #homemade #yum #instafood #TagsForLikes #amazing #instagood #photooftheday ##dinner #lunch #breakfast #fresh #tasty #food #delish #delicious #eating #foodpic #foodpics #eat #hungry##Milanocityofficial #igersitalia #foodporn #igersmilano #healtylifestyle #takeaway

Milánóban az év minden napján fagyiszezon van. Egyszerűen vétek nem végigkóstolni legalább három-négy fagyizó kínálatát akár egy szimpla hétvégi kiruccanás alatt is – nekem például egészen megváltozott a fagyiról alkotott elképzelésem, amikor először ettem Milánóban igazi olasz fagylaltot. Ha már a Luini mellett járunk, érdemes beugrani a Cioccolattitaliani fagyizóba, de nem lehet mellényúlni a Grom fagyizólánccal sem.

Az Eataly az olasz kaja Mekkája és Medinája, ha valaki gasztrotúrára indulna, ide menjen, és tervezzen be minimum két órányi hedonizmust. Slow food, organic, egészséges – ezek a jelszavak, a felső szinten pedig „rendes” éttermek is vannak.

Instagram post by Lara Boem * Apr 14, 2019 at 1:49pm UTC

Kávé és aperitivo

Milánóban az aperitivo külön intézmény, a milánói életforma alapvető pillére. Számos hely van a városban, ahová élmény beülni egy italra: ilyen például a Campari bár  a maga dómra néző teraszával vagy a Dolce & Gabbana tulajdonában lévő Martini bár. A Bulgari Hotel nem feltétlenül a mi pénztárcánkhoz szabott szállás, a bárjában viszont bárkinek szabad az aperitivo – garantáltan megéri a csodálatos látvány miatt!

A város természetesen telis-tele remek kávézókkal – nem is volt egyszerű dolga a Starbucksnak, amikor megpróbálta betenni ide a lábát az amerikai kávéjával. Olaszország első Starbucks-kávézója, a Starbucks Roastery viszont egyedülálló: a lánc teljesen új koncepcióval igyekezett magához édesgetni az olasz kávékedvelőket. A grandiózus belső tér mellett a benső sem elhanyagolható: a péksüteményeket a fent említett Princi szállítja.

#Repost @lecolazioniste with @get_repost ・・・ È troppo tardi per una colazione?😍 oggi @lecolazioniste sono ospiti di @starbucksreserve_mil e stiamo vedendo meraviglie! . Più di quarant'anni fa Starbucks ha iniziato un viaggio per rendere accessibile a tutti il caffè arabica di qualità, incoraggiando nel contempo una cultura fatta di relazioni e scambi umani. Starbucks Reserve è la manifestazione di questo impegno a fare sempre meglio, a continuare la ricerca dei migliori chicchi di arabica offrendo una experience che stimola tutti i sensi! . Vi aspettiamo sulle storie per mostrarvi tutto di questa spettacolare location 🙌🏻 . #LeColazioniste #milanoroastery #starbucksitaly #starbucksreserve

Múzeumok, ahová el kell menned, kiállítások, amiket látnod kell

Milánó mindig is vonzotta a művészeket, mivel sok volt itt a bankár és a kereskedő, akik mecénásként segítették őket. A városban túlzás nélkül lépten-nyomon remek múzeumokba botlik az ember, úgyhogy mondok néhány tutit – a teljesség igénye nélkül.

A Fondazione Prada a Prada alapítvány modern művészeti gyűjteménye, állandó és időszakos kiállításokkal. Az épületegyüttes egy korábbi szeszfőzde épületeinek átalakításával és bővítésével készült, a projekt az OMA (Rem Koolhas) holland tervezőiroda munkája, és – ahogy Ági megfogalmazta – „eszméletlenül hiperfantasztikus” Van benne például egy arany torony.

Aki Bécsben szerette a Wes Anderson-kiállítást, az mindenképpen zarándokoljon el ide, ha Milánóban jár: van itt egy kávézó, amit maga a rendező tervezett.

A MUDEC, vagyis a Museo della Cultura izgalmas kiállításoknak ad helyet gyönyörű kortárs térben – és persze ide is jut egy pazar kávézó. Modern művészettel töltekezhetünk a Museo Del Novecentóban, a klasszikusokat a Pinacoteca di Brera és Pinacoteca Ambrosiana rejti – Caravaggio és egyéb ínyencségek. A Palazzo Reale a korábbi királyi palota a Dóm mellett. Itt minden évben három-négy zseniális kiállítás kap helyet, jellemzően hihetetlen koncepciókkal és megvalósítással. Ha picit több időnk van, érdemes kiruccanni a Villa Necchi Campiglióba, ami egy harmincas években épült modernista villa, és sokan esküsznek rá, hogy izgalmasabb, mint egy Mies van der Rohe-épület. Itt a tulajdonos magángyűjteménye mellett az eredeti berendezést is láthatjuk – olyannyira, hogy a hölgy eredeti Chanel cuccai is a szekrényben lógnak.

Edificio-chiave dell'opera di Piero Portaluppi, artefice del rinnovamento architettonico della Milano fra le due guerre e da poco riscoperto come uno dei più importanti architetti della sua epoca, la dimora di via Mozart evoca l'ingresso del razionalismo nell'architettura cittadina esprimendo, nello stesso tempo, l'estrosa fantasia creativa del progettista e il persistere di elementi del precedente gusto Dèco. La Villa non è solo un'opera d'arte in sé, con l'imponenza della struttura, la strepitosa qualità dei materiali e delle finiture, l'importanza delle collezioni esposte e la magia del suo giardino nascosto in pieno centro, ma è anche il simbolo di una città ambiziosa e illuminata che negli anni '30 è come poche altre tenacemente protesa verso il futuro.⠀ _⠀ #villanecchicampiglio #fainecchicampiglio #fondoambiente #fondoambienteitaliano #milano #igersmilano #fai #sorellenecchi #necchicampiglio #viamozart #pieroportaluppi

Gyerekkel is szuper program a Museo della Scienza, A Hangar Bicocca pedig egy nagyon különleges kiállítótér, itt volt például Anish Kapoor milánói kiállítása is. A dizájn szerelmesei a Corso Como 10. és Matteo Bandello 4. címekre zarándokoljanak: itt találhatók Carla Sozzani illetve Rossana Orlandi dizájngalériái, igen különleges hangulatú hely mindkettő. Ők ketten a milánói dizájn még élő nagyasszonyai. A Design-hét idején (áprilisban) szintén óriási a tolongás a városban, de páratlan programlehetőségekkel kecsegtetik az érdeklődőket.

Divat kifulladásig

Milánóban csak úgy ontják a kirakatok a luxusmárkákat, a képzeletünknek csak a pénztárcánk szabhat határt (épp ezért nem is feszegetném, hogy mit hol érdemes vásárolni, látszik az majd az árcédulákon…).

Kezdjük az úgynevezett Arany Háromszöggel, a Via Montenapoleone, Via Sant' Andrea és a Via della Spiga által határolt terület három varázsigéje: Armani, a Prada és Versace. Kinek-kinek ízlése és lehetőségei szerint. A divathét idején az egekbe szöknek az amúgy sem olcsó szállásárak, erre érdemes figyelni, mielőtt megvesszük a repjegyet. De ha résen vagyunk, akkor akár nevetségesen olcsón is megszerezhetjük, én például volt, hogy kevesebbért repültem oda-vissza, mint amennyiért a szülőfalumba vonatozom…

Ha inkább csak a szemünket legeltetnénk, vegyük célba a divatmúzeumokat: szinte minden nagyobb márkának van ilyenje.

Nagyon izgalmas a Ferragamóé, de érdemes megnézni az Armani Studiost is, ami az Armani saját divattörténeti gyűjteménye.

Timeless elegance from 2000s. #interiordesign #designconcierge #elegantstyle

És még akkor zarándokolj el a…

Milánó Mediolanum már a Római birodalom korában is jelentős nagyváros volt, számos történelmi emlék található ma is itt. A Castello Sforzesco az egykori királyi vár, a Sforzák uralmához kapcsolható.

Kevésbé klasszikus látványt nyújtanak Milánó felhőkarcolói – a Pirelli-torony, az Unicredit torony, és a City Life torony határolta területet Tre Torri districtnek, azaz a három torony kerületének is hívják.

Érdekesség, hogy minden egyes épület tetején, ami magasabb a dómnál, el kell helyezni a dóm tetején lévő arany Mária-szobor, a Madonnina mását.

A helyi babona ugyanis azt tartja, hogy addig mindig beomlott a dóm teteje, amíg nem tették rá a Madonninát, aki így fentről vigyáz a városra.

L'oro di Milano #madonnina #gold #scultura #verticale #sommità #religion #simbolo #photography #photographer #beautiful #beautifulplace #beauty #pointofview #amazing #fotografia #foto #riflettori #top #milano #duomodimilano #oropuro

Opera, mert ez sem maradhat el…

A zenerajongók első számú célpontja nyilvánvalóan a Scala, a világ egyik leghíresebb operaháza. Nem könnyű (vagy olcsó) jegyet szerezni – ITT írtam arról, hogy nekünk mi volt a trükkünk Ágival –, de megéri: még azok számára is feledhetetlen élmény itt egy előadás, akik egyébként nem rajonganak a műfajért.

Az olcsóbb jegyekkel „a pórnép” az oldalsó lépcsőn nyerhetett bebocsáttatást a szentélybe, gyakorlatilag teljesen elszeparálva a gazdagoktól.

Ma már persze vannak operatúrák is, amelyeken bejárhatjuk a házat. Itt fellépni minden művész számára dicsőség, a fiatalok előtt megnyílik a világ, ha jól szerepelnek akár a legkisebb szerepben is. Figyelem! A kívülről visszafogottnak tűnő épület ne tévesszen meg senkit!

Odabent fényűzés van – ennek megfelelően pedig illik komolyan venni a dress code-ot!

#milan #milano #italy_stop #italygram #italylovers #italy_ig #italy_creative_pictures #milanotoday #milanogram #milanolife #agameof10k #bevisuallyinspired #offthechaingram #igtones #leagueoflenses #eyecandy_collective #citykillerz #wizardoftones #strangertonez #icatching #acreativevisual #teatro #teatroallascala #ig_shotz #performanceart #world_shotz #classic_unlimited #art_spotlight #artistsoninstagram

Foci!

A milánói Giuseppe Meazza stadion – közismert nevén San Siro – a futball szerelmesei számára szentély: itt játssza meccseit két nagy múltú olasz klub, az Internazionale és az AC Milan is. Noha az olasz törvények szerint csakis saját névre szóló meccsjeggyel lehet belépni, személyazonosságunkat pedig igazolni kell, ne legyenek kétségeink, hogy a meccsek előtt bőven akadnak árusok, akik „okosba” adják a jegyeket. Ezzel nem árt óvatosnak lenni, és ha van rá idő, akkor a nevünkre kell íratni a jegyeket a stadion tövében található irodákban. (Ha nincs, akkor próba szerencse. De ezt nem tőlem tudjátok.)

Jegyvásárláskor érdemes figyelni arra, hogy a San Siro lelátója legendásan meredek, így ha valaki tériszonyos, akkor semmiképpen sem a felső szektorokat célozza be!

Instagram post by Nicola Dante * Apr 15, 2019 at 12:42pm UTC

Leonardo da Vinci

Azért emelem ki külön, mert idén emlékezünk meg halálának 500. évfordulójáról.

A zseniális alkotó több mint húsz évet élt Milánóban, számos hely viseli a keze nyomát.

Itt őrzik a legtöbb fennmaradt kéziratát, mintegy 200 kódolt oldalt, ezekből rendszeresen változó kiállítást láthatunk. Látogatható az Utolsó vacsora a Cenacolo Vincianóban, a Casa degli Atellaniban pedig megvannak azok az eredeti szőlőtőkék, amiket a mester a festményért kapott – és itt is lakott a freskókészítés ideje alatt.

Csepelyi Adrienn

Kiemelt kép: Getty Images