Tartozom nektek egy vallomással. Nem tudok elaludni egyedül. Sőt, egyszerre több ember kell hozzá, hogy nyugovóra térhessek. Méghozzá tudósok, fizikusok, mérnökök, biológusok visznek le alfába, pontos nevükön: Sheldon Cooper és barátai, Leonard, Howard, Rajesh, Penny, Bernadette és Amy Farrah Fawler.

1. 

A legszórakoztatóbb kockák a világon

Big Bang Theory Cheers GIF by CTV - Find & Share on GIPHY

Az Agymenők (eredeti címén: The Big Bang Theory) nem új sorozat (2007-ben indult Amerikában), viszont számomra a tavalyi év egyik legnagyobb felfedezése. A húgoméknál rendszeresen ment a tévében, amikor éppen átugrottam hozzájuk látogatóba, én pedig nemes egyszerűséggel lefikáztam, hogy „mi ez a bugyutaság”? Hogy is lehetne vicces egy kockákról szóló sitcom – gondoltam jó nagy adag buta előítélettel. 

Aztán elkezdtem nézni, és teljesen beszippantott. Most indítottam el a kilencedik évadot (egyáltalán nem hosszú egy rész, nagyjából tizennyolc–húsz perces), és nem tudom, mi lesz, ha elfogy a maradék két évad, ami még hátravan. Mert én tényleg velük térek nyugovóra minden áldott este.

Szeretem, hogy nem kell gondolkodnom közben, tökéletesen lehasít a külvilágtól, és töredelmesen bevallom azt is, hogy vannak olyan napok, amikor otthon maradok, és csak ezt nézem. (Ezek a napok a legjobbak, ilyenkor az ágyban eszem, és nem pakolok el magam után, jujj). 

Az sem véletlen persze, hogy több ízben díjazták az alkotókat, Jim Parsons (a Sheldon Coopert alakító komikus) például Emmyt és Golden Globe-ot is hazavihetett a sorozatbéli alakításáért.

És hogy találtam rá? Az már a következő pont témája.

Szórakozási faktor: Jóbarátok-szintű. 

2.

A legjobb spin off

CBS GIF - Find & Share on GIPHY

Ha nem találják ki az Agymenők készítői, hogy kell a sikersorozatnak egy spin off (azaz előzménytörténet), akkor sosem veszem rá magam, hogy megnézzem a tudósok roppantul mókás életét. 

Az ifjú Sheldon című sorozat Sheldon Cooper életét mutatja be kilenc éves korától, méghozzá hihetetlenül jól kidolgozott karakterekkel. A főszerepet a Hatalmas kis hazugságokban feltűnő Iain Armitage játsza (ott Ziggy Cooper karakterét osztották rá), bravúrosan, de a többi szereplő (legfőképpen a testvérek és az anya) is zseniális. 

Nagyon jól szórakoztam a csodagyereket nevelő család mindennapjain, ráadásul a nyolcvanas évek végének hangulatát is kiválóan megfestették. 

A sorozat egyik vezető producere Jim Parsons, azaz a felnőtt Sheldont alakító színész, aki narrálja is Az ifjú Sheldont. Érdemes nézni!

Szórakozási faktor: könnyed limonádé

3.

Bűnösből áldozat

Shocked Jessica Biel GIF - Find & Share on GIPHY

A The Sinner című Netflix-sorozat producere és főszereplője az a Jessica Biel, akinek ezidáig nem volt túl sok emlékezetes alkotása. A Hetedik mennyországban Mary Camdent alakította, ezzel tett szert népszerűségre, de ha a szélesebb közönség előtt felmerült a neve, eddig csak olyan filmeket kapcsolhattunk hozzá, mint a Szilveszter éjjel vagy a Valentin nap (könnyed, sokszereplős vígjátékok), de még inkább azt, hogy ő Justin Timberlake világszép felesége. 

Ám Jessica Biel ezzel a minisorozattal nagyot dobott: nemcsak hogy jól játssza a hirtelen vádlottak padjára kerülő családanya szerepét (bár szerintem egy kicsit túl szép hozzá), hanem jó érzékkel választotta ki azt is, ki kerüljön a nyomozó szerepébe. Bill Pulman az egyik legnagyobb húzás volt.

A számos görccsel, és egyéni tragédiával küszködő nyomozó úgy göngyölíti fel az ügyeket az első és a második évadban is, ami túlmutat a megszokott nyomozó karaktereken. A klasszik gondolkodós vonal mellett ugyanis a személyes drámáit is megismerjük, és ez legalább annyira érdekes, mint a fő cselekményszál.

A The Sinnernek most futott le a második évada, amiben nagyon bírtam, hogy néhány motívumot megtartottak az első évadból. Ebben már nem szerepelt Jessica Biel, mert egy szektában született kisfiú gyilkossági ügyét járta körbe. Az összes rész annyira hátborzongató volt, hogy csak világosban mertem nézni őket.

Szórakozási faktor: vérfagyasztó, tévéhez bilincselő

4.

Brazil szappanopera csillámporral

Card

A Dynasty című Netflix-sorozat egy 1981-es azonos című amerikai sorozat roppant szórakoztató remake-je.

A dúsgazdag Carrington-család életét bemutató szövevényes történet közben azt éreztem, mintha a Dallast és a Megveszem ezt a nőt nyakon öntötték volna egy jó adag ragadós csillámzselével. Szándékosan eltúlozzák és kifigurázzák a szappanoperák ismert karakterjegyeit, emiatt (és a lehetetlen fordulatok miatt) válik az egész komikussá és szórakoztatóvá.

Nem mellékes az sem, hogy szenzációsak a jelmezek, és a színészek királyul hozzák a rossz, eltúlzott karaktereket (gondoljunk csak a gumiarcúvá műtött nőkre a Paula és Paulinából). 

Csak azoknak való, akik nagy adag öniróniával rendelkeznek.

Szórakozási faktor: Isaura-szintű izgalom

5.

A szolgálólány visszatér

Handmaids Tale Elizabeth Moss GIF by HULU - Find & Share on GIPHY

Sokan kritizálják, egyesek nem bírják gyomorral, mások szenzációt kiáltanak.

Én imádtam a második évad összes percét, de lehet, hogy csak azért, mert már az első évadban megszállott rajongó lettem.

A disztópiáról röviden annyit (ha él még ezen a földön olyan, aki ne ismerné), hogy egy elképzelt közeljövőben játszódó, a volt Egyesült Államok területén létező társadalomban a nőket tökéletesen alárendelik a férfiaknak, megfosztják a jogaiktól, és a kevés megmaradt termékeny nőt, akik még képesek gyermeket szülni, gazdag családokhoz rendelik, hogy ott essenek teherbe a családfő által és hordják ki a gyereket.

A történetet Margaret Atwood segítségével folytatták a forgatókönyvírók, mégis elég rossz kritikákat kapott. Atwood azóta bejelentette, hogy megírja a könyv második részét, amire őszintén kíváncsi leszek, mennyiben fog eltérni ettől az évadtól. Egyes vélemények túlnyújtottnak, mások túl kegyetlennek tartották, és voltak, akik a szenvedésfaktort nem bírták benne. 

Tény, hogy nem könnyen nézhető, én mégsem tudtam abbahagyni, mert annyira érdekelt, mi lesz Offred, azaz June Osborne sorsa.

Szerintem nagyon aktuális téma, többféle politikai okból is. Idén áprilisban érkezik a harmadik évada, aminek legfeljebb majd vitatkozunk a létjogosultságán.

Nos, ez volt az én ajánlóm, kíváncsi vagyok, ti miket néztetek tavaly, mi szippantott be benneteket ennyire. A komment-szekcióban lehet folytatni a sort.

Szentesi Éva

Ha érdekel a téma, nézd meg korábbi cikkeinket is: ITT,  ITT, ITTITT és ITT írtunk a Jóbarátokról, ITT  Szentesi Éva írt A szolgálólány meséjéről, ITT pedig Szőcs Lilla gyűjtötte össze a kedvenc sorozatainkat.

Kiemelt kép forrása: IMDB