Amikor 2017-ben elég nagy hype övezte A tettes (The Sinner) című minisorozatot, én vegyes érzelmekkel kezdtem neki, miután elolvastam: Jessica Biel a főszereplő, és a sorozat producere is. 

Bielt a Hetedik Mennyországból ismertem, ami kellemes délutáni, gyerekkori program volt még a zsenge tinédzseréveimben. Mary Camden karaktere több volt azonban a helyes szomszédlány típusánál – bár akkor előszeretettel emlegették úgy –, ugyanis sokkal gyönyörűbb volt a különleges vonásai miatt. A színésznő még szinte gyerek, tizennégy éves volt, amikor forgatni kezdte, és a kisvárosi atya lányának a karakterétől tíz évvel később, huszonnégy évesen búcsúzott el, de addigra már a fél világ ismerte az arcát. 

Igazán nagy, átütő szerepek néhány kivétellel nem jöttek neki. Még 1997-ben, rögtön a felfedezése után szerepelt Peter Fonda mellett az Ulee aranyában, amelyért díjazták is fiatal tehetségként, de számos díjat besöpört a Hetedik mennyországért is. 

A Hetedik mennyországban tiniként
A Hetedik mennyországban tiniként - Forrás: The WB Television Network

Aztán 2003-ban szerepelt A texasi láncfűrészes egyik újabb változatában, amitől ugyan évekig nem bírtam aludni (kifejezetten jó feldolgozás volt), de ebben is csak a szexi idomaira volt szükség, nem pedig a színészi kvalitásaira.

Később játszott még a Penge – Szentháromságban, a Férj és férjben, és két, az Igazából szerelem kaptafájára készített nagy költségvetésű, érzelmekre ható, romantikus moziban is: a Valentin napban és a Szilveszter éjjelben. (Mindkettő nagy kasszasiker lett, karcsú kritikákkal.)

Biel útja a '90-es évek sikersorozatától fogva szépen ki volt kövezve. Mindene adott lett ahhoz, hogy szupersztár legyen.

Így nyilatkozott egy interjúban a gyerekkoráról és arról, hogy a Hetedik mennyországnak köszönhetően lett népszerű:

„A fiatalkori hollywoodi tapasztalataim sosem tartoztak az igazi hollywoodi sztorik közé, ahol magamra maradtam volna szülői felügyelet nélkül. Mindig volt mellettem valaki.”

Elmaradtak a botrányok, de egy idő után a kritikai elismerések is. Később pedig csak azért figyelt rá a világ, mert egy valódi szupersztárral kezdett járni. Aki addig nem ismerte Bielt, az 2007-ben már biztosan felkapta a fejét a nevére, hiszen Justin Timberlake-nek (aki addigra már a szólókarrierje csúcsán volt) lett a barátnője. Egy későbbi interjúban az énekes mesélte el a megismerkedésüket: „Egy privát klubban voltunk, nagyobb társaságban. Én tettem néhány eléggé száraz, szarkasztikus megjegyzést, amin senki nem nevetett. Kivéve ő. (…) Aznap este beszélgettünk. A DJ a Lucky Start játszotta. Táncoltunk. Aztán lelépett.”

Jessica Biel és Justin Timberlake 2009-ben - Forrás: Getty Images/Dimitrios Kambouris/FilmMagic

Később az énekes elhívta egy koncertjére, majd randevúzni kezdtek, a többi pedig már történelem. 2012-ben házasodtak össze, és bár volt a kapcsolatuknak hullámvölgye is, tavaly megszületett a második gyermekük. A nyilvános Insta-oldalaik is tanúsítják: szuperboldogok együtt. 

Biel pedig így nyilatkozik a férjéről: „Hasonló az értékrendünk. Hiszünk a hűségben és az őszinteségben. Szeretünk szórakozni.

Eléggé hasonló dolgokat szeretünk. És az üzletben is hasonlóak vagyunk: mindketten karrierorientáltak, és önzők is egy kicsit.”

Szóval itt van egy szinte makulátlan életút: nincs megtorpanás a túl fiatalon kezdett színészi pályán, nincsenek kábítószeres sztorik vagy balhés párkapcsolatok. Biel élete Hollywoodban jó minta, még akkor is, ha a későbbi alakításait nem díjazták különösebben, és nem szerepelt maradandó filmekben. 

A 2017-es A tettes című sorozat ezért is okozott nagy meglepetést, talán nem csak nekem. Az első évadban (nyolc rész) Biel játssza a főszerepet, de minden évad másik történet köré épül, ezért vele később már nem találkozunk, viszont a sorozat vezető producere marad három évadon keresztül. A tettes első évadának sztorija alapból is jó, remek a forgatókönyv és Bill Pullmann is telitalálat a pszichés gondokkal küzdő nyomozó szerepére, de Biel alakítása is hibátlan, még ha Pullmann mellett nem is olyan látványos.

A tettes című sorozatban - Forrás: Netflix

Biel arról beszélt korábban, hogy valamiféle elemi vonzódást érzett a szerep iránt. Rettenetesen nehéz pszichés utazás volt számára a karakter megformálása (már önmagában a könyv olvasása is), mégis azt érezte, meg kell tennie, neki kell játszania a kisvárosi gyilkos családanya szerepét.

A forgatás előtt egyfajta pszichológia kísérleteknek vetette alá magát, mert meg akarta érteni, mi zajlik egy gyilkos tudatalattijában, és ezáltal minél hitelesebben adhassa elő. 

A sorozat nagyot szólt, nekem is a kedvencem lett, Biel pedig szép elismeréseket söpröhetett be, és A tettes további folytatása is nagy figyelmet kapott, bár szerintem az első évadot nem sikerült felülmúlni.

Jessica Biel azon túl, hogy szépen dolgozik a karrierjén, gyerekeket nevel, olyan fontos társadalmi ügyekben emel szót, mint a #metoo és a Times Up!-kampány, különös figyelemmel fordul a nők helyzete felé, de lelkes támogatója volt például Kamala Harrisnek is. Instastoryjában most épp a nők hónapja mellett kampányol, és arról osztott meg útmutatást: hogyan ünnepelhetjük meg ezt a hónapot. 

Én pedig lelkesen követem őt, és kíváncsian várom, milyen új projektbe fog a jövőben. Érdemes lesz rá odafigyelni!

Szentesi Éva

Források: ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: Getty Images/Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic