Szóval: Jóbarátok. Az egyik legsikeresebb amerikai sitcom, amely 1994-től 2004-ig, tíz évadon keresztül futott a tévében, meghódítva ezalatt a világ számos országát, köztük a magyarokat is. 

Ennek köszönhetjük, hogy a Rachel Greent alakító Jennifer Aniston – egyedül az összes szereplő közül – igazi, A-listás világsztárrá vált. De a többi karakter is az emberek szívéhez nőtt. Az örök gyerek, Joey Tribbiani; a maximalista, nyerésmániás, Monica Geller, a kissé bárgyú tudós, Ross Geller; a teljesen bolond, Phoebe Buffet, és a folyton viccelő Chandler Bing is. 

A figurákat alaposan kidolgozták a forgatókönyv írói, semmit nem bíztak a véletlenre. Minden egyes szereplő családi háttere (a rokonaik, akik gyakran megjelennek a színen), a hóbortjaik, szokásaik, egytől-egyig alaposan ki lettek találva, ettől vált igazán átélhető és szerethető ez a sorozat.

Az első évad még esetlenebb ugyan, de a harmadiktól már teljesen belerázódtak a színészek a karaktereikbe, és szinte eggyé olvadtak azokkal. 

Mi a húgommal kezdtük el nézni a Jóbarátokat valamikor a kétezres évek körül. Sokat gyakoroltuk rajta az angolt, egy idő után már kívülről fújtuk, szinte fordítani sem kellett. Minden részt minimum háromszor láttam. Az utóbbi évadokat szerintem ötször is. Rengeteg kedvenc epizódom van, például amikor Vegasba mennek, és Chandler feleségül veszi Monicát – de tényleg nehéz volna egyet kiemelni igazi befutóként. Talán az utolsó évad záró dupla részei, na, azokat rendesen megsirattam minden alkalommal.

Jelenleg az Agymenők az, ami megüti nálam ugyanezt a szintet. Ugyanannyira bele tudtam temetkezni a sztoriba és a karakterekbe, és bár jó nagy lemaradással indultam (mert sokáig nem voltam hajlandó hozzászagolni az előítéleteim miatt), de mostanra legalább annyira a szívemhez nőttek Sheldon Cooperék, mint Rossék. 

Na, de a hálaadás... A hamisítatlan amerikai ünnephez nem sok közünk van itthon, de mielőtt „rám zúdulna a népharag”, elárulom: szerintem azokat a dolgokat is ismernünk kell, amik távol vannak tőlünk. 

A hálaadás egyébként vitatott ünnep, mert sokak szerint a gyarmatosító hódításokhoz és a bennszülöttek felett aratott győzelemhez legalább annyira kapcsolható, mint a bő termés felett érzett hálához. Erre a Jóbarátokban többször hallunk utalást Chandlertől, annál is inkább, mivel tíz évad ment le a sorozatból, tehát tíz részt láthattunk a hálaadásn napi kiadásból is. Egytől egyig a legjobb epizódok közé sorolom őket, de közöttük is van ranglistám. Íme:

1.

8. évad – Jöjj el közénk, Brad Pitt!

Tudom, részrehajló vagyok, de mégis, mit vártatok tőlem? Naná, hogy az a kedvenc részem evör, amiben Brad Pitt  is szerepel. A nyolcadik évad hálaadás napi kiadásának az a sztorija, hogy Monica meghívja egy volt évfolyamtársát, aki a suliban még túlsúlyos volt, de azóta nagyon lefogyott és gyönyörű férfi lett belőle (ez volna Brad, shhh). Viszont Brad karaktere történetesen rettenetesen gyűlöli Rachelt, aki a suliban folyton cikizte. A vacsorán kiderül, hogy a srác alapított Rossal egy klubot, amelynek a neve ez volt: „Utáljuk Rachel Greent”. A bibi csak annyi, hogy Rachel erről semmit nem tudott, arról meg pláne nem, hogy Ross is benne volt a klubban, akitől éppen gyermeket vár. 

Ez az a rész, amiben Joey egy ültő helyében befal egy egész pulykát abban a terhesnadrágban, amit Rachel Phoebe-től örökölt. 

2.

6. évad – Rachel marhahúsos trüffele

Imádom azt a részt is, amiben Monica nagy gondban van, mert a szülei hálaadásra érkeznek hozzá, és még nem árulta el nekik, hogy Chandlerrel él. Nem csoda, ugyanis a szülei nem bírják Chandlert, hiszen Ross rákent még fiatal korukban néhány turpisságot, például azt, hogy a szobában füvezett. A dolognak viszont most tétje lett: nincs mese, meg kell szerettetni a szülőkkel Monica szívének választottját. Mindeközben Rachelre bízzák a desszert, azaz a trüffel elkészítését.

Amíg a nappaliban megy az adok-kapok, addig Rachel rájön, hogy összeragadtak a receptfüzet lapjai, ezért a húsos pásztorpite és a trüffel fúzióját főzte meg. De sebaj, Joey ezt is megeszi.

3.

5. évad – Monica levágja Chandler lábujját

Tagadhatatlan, hogy a legviccesebb részek azok voltak, amikor a szereplők visszaemlékeztek a jóval korábbi életükre. Például amikor láthattuk Monicát túlsúlyosan, Rachelt karakteresebb orral, Chandlert és Rosst pedig béna frizurákkal. Az ötödik évad hálaadás napi kiadása épp egy ilyen visszaemlékezésről szól, amelyből kiderül, hogyan veszítette el Chandler a kislábujját.

(Egyet megsúgok, ha nem emlékeznétek rá kristálytisztán: köze van ahhoz, hogy gimiben lekövérezte Monicát.)

4.

9. évad – Rachel másik testvére

Az egyik legkirályabb vendégszereplő, Christina Applegate volt, aki Rachel kiállhatatlan húgát, Amyt alakította. A kilencedik évadban épp a hálaadás napi vacsorára toppan be. Rachel és Ross babája, Emma ekkor már néhány hónapos, de Amy nem bírja megjegyezni a nevét sem. Mégis alaposan megsértődik azon, amikor felveti, hogy mennyire jó gyámja lenne a kislányuknak, ha a szüleik meghalnának, ám Rachelék elsorolják, hogy kinek adnák inkább ez esetben, és Amy az első három eshetőségben sincs benne. Ezen aztán rettenetesen összevesznek.

5.

10. évad – Az utolsó hálaadás

Az utolsó évad úgy jó, ahogy van. A leginkább szívfacsaró, legviccesebb. Ekkorra már rendesen kiforrtak a karakterek, mégsem fáradtak el. Imádnivaló az összes mozdulatuk és mimikájuk. Az utolsó hálaadás nem annyira szomorú, mint az utolsó rész, de azért ezen is képes vagyok bőgni. Hiszen ebben az epizódban tudják meg Monicáék, hogy örökbe tudnak fogadni egy babát! Így Monica végül még azért sem haragszik (annyira), hogy a barátaik rendesen elkéstek a vacsoráról.

Nektek melyik a kedvenc hálaadás napi Jóbarátok részetek?

Szentesi Éva

Kiemelt kép: NBC