Geek Pride Day, magyarul talán a „kockabüszkeség” napja. Viszont ez így annyira rosszul hangzik, hogy maradnék inkább a Geek Pride-nál. Hogy kik is azok a geekek?

Nos, egyértelmű meghatározása nincs annak, hogy ki geek, de mindenki pontosan tudja, mire gondolunk, amikor valakire azt mondjuk: kocka. De íme, egy kis összefoglaló, ha valaki valami csoda folytán még sosem találkozott volna ilyen emberrel.

A geekek olyan fiúk-lányok, férfiak-nők, akik annyira jártasak a reáltudományokban vagy az informatikában, hogy jóformán ki sem látnak belőle, és ami a legfontosabb: geeknek tartják magukat.

Hivatalosan ünneplendő kockaság

A Geek Pride Day 2006 óta létezik, 2008-ban az Egyesült Államokban hivatalos ünneppé nyilvánították. Az eseménynek gyorsan híre ment, és azóta a világ majd minden pontján ünneplik. 1998 és 2000 között egy Tim McEachern nevű fickó rendezett ugyan egy Geek Pride fesztivált Albany egyik kocsmájában, de igazából a Germán Martínez spanyol blogger által szervezett ünnepnap indította el a ma ismert Geek Pride Dayt.

És hogy miért pont május 25-e? A válasz ennél stílusosabb nem is lehetne: 1977-ben, ezen a napon debütált az első Star Wars-film, az Egy új remény.

via GIPHY

Hosszú út vezetett odáig, hogy a geekeknek saját napjuk van, és nem egyfajta rejtélyes szubkultúraként gondolunk rájuk. Régebben a geek szó pejoratív jelentéssel bírt, a „nyomi” egyfajta szinonimájaként használták, az éjjel-nappal kockuló, magányosan képregényeket bújó, gyenge szociális képességű embereket nevezték így.

Pedig a geek korántsem az önmagába forduló, „gyerekes” szuperhősökért rajongó emberek szinonimája. Egy olyan gazdag fantáziavilág és életstílus az övék, ami kicsit sem nevezhető unalmasnak.

Geek béna

Abban, hogy geeknek lenni nemhogy nem ciki, de lassan menővé válik, sok szerepe volt például a napokban véget érő Agymenők sorozatnak. Sheldon, Leonard, Howard és Raj a kockák kockái, és azzal, hogy 12 éven keresztül szórakoztattak minket mókás történeteikkel, sokkal közelebb hozták a geekek világát az emberekhez.

via GIPHY

Nekik köszönhetően már az is tudja, mi a különbség a DC és a Marvel között, aki még életében nem látott képregényt, ahogyan azt is, ki az a Leonard Nimoy, és a Dungeons & Dragons-partik megmutatták, mi fán terem a szerepjáték. Rámutattak, hogy a geekek is lehetnek viccesek, okosak és legfőképp érdekesek. Ezért sem lehetünk elég hálásak a sorozatnak.

A másik nagy áttörést hozó fordulat az volt, amikor a Marvel úgy döntött, igencsak zárt körben ismert képregényeiket egy multiverzum felépítésével vászonra viszik, és nagy költségvetésű filmekben mesélik el a szuperhősök történeteit.

Az Marvel-multiverzum elérte, hogy már ne úgy gondoljunk a képregényekre, mint valami rajzolt sztorira, ami leköti a gyereket meg az ezen a szinten ragadt „nyomikat”. Inkább lássuk egy felnőtteknek is szórakoztató, néhol mélyebb mondanivalójú világként, ami, ha vevő vagy rá, pillanatok alatt beszippant.

Nincs is jobb példa erre a Trónok harcánál, ami minden idők egyik legnézettebb sorozata lett (és szintén most ért véget), pedig sárkányok és mindenféle fantasztikus lények vannak benne. Sikerének – a nyilvánvalóan bravúros forgatókönyvön és megvalósításon kívül – pedig az is a titka, hogy az emberek nagy része megértette: ha egy történetben sárkányok és különböző lehetetlen lények vannak, az még nem feltétlenül gyerekmese.

via GIPHY

És hogy hogyan lehet megünnepelni a kockák napját?

Ez a legjobb alkalom is egy jó kis Star Wars-maratonra, de ugyanez érvényes a Harry Potterre, a Star Trekre, A Gyűrűk Urára, a Marvel- és DC-filmekre, meg igazándiból bármely mozira vagy sorozatra, ami ehhez az egyre kevésbé homogén szubkultúrához köthető.
De ideális az időpont ahhoz is, hogy kipróbálj egy új játékot, vagy csak összeüljetek a barátokkal egy társas- vagy videójátékbárban. És ha nem vagy geek? Akkor jobb alkalmat nem is választhatnál arra, hogy megismerkedj ezzel a világgal. Ha pedig még mindig úgy érzed, teljesen hidegen hagy ez az egész, nos, akkor „te nem ezeket a droidokat keresed”.

Dián Dóri

Kiemelt kép: Cosplayerek felsorakoznak a 2017-es MCM London Comic Conon – Forrás: Getty Images/Ollie Millington