Tudtad például, hogy Shakespeare...

1. ...felesége „puma” (cougar) volt?

William neje, Anne Hathaway ugyanis nyolc évvel volt idősebb a költőnél, plusz három hónapos terhes az esküvője napján. Hogy a kapcsolatuk mennyire volt érzelmektől fűtött, azt nem tudhatjuk biztosan, mindenesetre elég árulkodó, hogy viszonylag sokat éltek külön, a drámaíró végakaratában pedig csak a „második legjobb ágyát” hagyta az asszonyára.

2. ... fel és lemenői nagy valószínűséggel írástudatlan emberek voltak?

Az apja, John a hivatalos okmányokat csak egy jellel szignózta, és a gyerekei sem tudtak olvasni vagy írni, bár az egyik lánya, Susanna le tudta írni a nevét.

3. ...életéből elveszett hét esztendő?

Persze őt nem az ufók vitték el, mint Pataky Attilát, de ettől függetlenül a mai napig nem tudni pontosan, mit csinált 1585 és 1592 között. Az életrajzírói is csak találgatnak, vajon azért tűnt-e el szülővárosából, mert egy helyi politikus birtokán orvvadászott őzekre... És egyáltalán, mit művelt ezen idő alatt? Van, aki szerint tanítóskodott, és van, aki állítja, egy vándorszínész trupphoz csatlakozott, vagy beutazta Európát, esetleg egy színház patrónusainak lovait gondozta... Ki tudja a választ magán Shakepeare-en kívül?

4. ...nevét valószínűleg helytelenül írjuk?

De emiatt nem kell, hogy rosszul érezd magad, mert ő is így volt vele. A Shakespeare név amúgy elég gyakori volt abban az időben Statford-Upon Avon környékén. Különféle korabeli források 80 különböző módon betűzik a nevét, Shaxberdtől kezdve Shappere-ig bezárólag. Sőt, egyetlen egy forrás sincs, ahol maga a költő leírta volna a teljes nevét a ma használt forma szerint. Inkább kicsit rapsztárosra vette a figurát, és úgy kanyarította a nevét, hogy Willm Shakp, illetve Willm Shakspere.

5. ...bohém életmódját egy fülbevalóval is illusztrálta?

Az egyik leghíresebb arcképén ami (igen, igen, már megint csak valószínűleg) őt ábrázolja, jól kivehető az aranykarika a cimpájában. Ebben az időben jobbára csak a kicsapongó életet élő férfiak körében volt divatos a fülbevaló, amit egyébként valószínűleg a tengerészek hasonló szokása ihletett. Igaz, az ő fülüket azért díszítette ékszer, mert ennek az árából akarták fedezni a temetésük költségeit, ha esetleg a vízen érné őket a halál.

6. ...szókincse egészen elképesztő volt?

A férfi, akinek a szülei és a gyerekei is írástudatlanok voltak, egymaga közel 3000 új szóval járult hozzá az angol nyelvhez. Becslések szerint a szókincse 17 ezer és 29 ezer között mozgott, ami egészen elképesztő, ha figyelembe vesszük, hogy a nyelvészek szerint egy átlagember aktív szókincse három-ötezer ezer szóból áll, a passzív (tehát amit ismer, de nem használ) pedig öt-tízezerből. A Shakespeare-kutató Louis Marder szerint a költőóriás elképesztő nyelvi kincsének hála, olyan nagyvonalúan bánt a szavakkal, hogy közel 7000 szót össz-vissz egyetlenegyszer használt a műveiben.

(Ehelyt azért büszkén meg kell jegyeznem, hogy azért nekünk sem kell szégyenkeznünk, Petőfi teljes életműve 22.719 szót tartalmaz, Arany Jánosé pedig 22.423-at.)

7. ...szonettjei a pestisnek (is) köszönhetők?

Amikor kirobbant Európában a pestisjárvány, be kellett csukni a londoni színházakat 1592 és ’94 között, így tehát drámaírókra sem volt szükség. Ekkor kezdett el William szonetteket farigcsálni.

8. ...valószínűleg biszexuális volt

Azt már tudjuk, hogy volt felesége, akitől három gyereke is született, de szerelmes szonettjeinek egy részéből arra következtetnek a kutatók, hogy a férfiakhoz is vonzódott, illetve több drámájában is fellelhető némi homoerotikus vonal.

9. ...műveit többek között klingonra is lefordították?

És hogy mi az a klingon? Nos, a Star Trekben a klingonok által beszélt (tehát mesterséges) nyelv. Mert nehogy már a földönkívüliek lemaradjanak a jó kis Shakespeare-élményről!

 

Fiala Borcsa

 

Források: ITT,  ITT, ITT, ITT, ITT

Kiemelt kép: Getty Images/Stock Montage