– 

1. Felszabadítottuk Isaurát (na, jó, csak akartuk)

Rede Globo
Jelenet a Rabszolgasors című sorozatból - Forrás: Rede Globo

A városi legenda szerint a Rabszolgasors című brazil sorozat hősnőjével annyira szimpatizáltunk, hogy voltak, akik gyűjtést indítottak a rabszolgalány javára. Hogy ez tényleg igaz-e, nem tudni, de az biztos, hogy 31 évvel ezelőtt, a januári rekordhidegben és gigahóban megérkezett Budapestre Lucélia Santos, az Isaurát alakító színésznő a kisfiával, Pedroval, aki még soha életében nem látott addig igazi telet.

A televízió meghívására érkező színésznő ideutaztatását a Skála dotálta, de amikor kiderült, hogy a még nálunk is rendkívülinek számító (emlékeztek, nem volt suli!) hóhelyzet miatt a sztár nem tud ott lenni a zalaegerszegi áruház megnyitóján, a dolgozók kiborultak. Lucélia viszont röhögött, megmutatták ugyanis neki a róla készített Gálvölgyi-paródiát.

Isaurát és a százrészesből a nemzetközi piac számára negyedére kurtított teleregényt egyébként az egész világ imádta, azóta sem csináltak a brazilok ilyen sikeres sorozatot, 80 országában adta a televízió.

Ez volt akkor, és mi van most?

Lucélia Santos, akit azóta is isauráz a világ, már nem az a hamvas szépség, akit a Playboyban pucéran is láthattunk, elmúlt 60 éves. Színésznő maradt, szerepelt például a Született feleségek brazil változatában, de rendez és producerkedik is. Amúgy elvált asszony, a fia, a kis hófaló felnőtt, és színész lett.

+ Rubens de Falco, a gaz Leoncio megformálója már nem él, 2008-ban elhunyt szívelégtelenségben.

2. Brinkmann doki, a szívtipró

sorozat színész celeb szocializmus
Jelenet A klinika című sorozatból - Forrás: Zweites Deutsches Fernsehen

Rossz hírünk van, a cuki professzor a magánéletben elég rosszul bánt a nőkkel – és a nők is vele. A Klinika című sorozat – amelynek egyébként egy másik híres sorozat, a csehszlovák Kórház a város szélén volt az ötletadó elődje – főszereplőjéről van szó, akit úgy hívtak, Klausjürgen Wussow. 

Négy felesége volt, és botrányos válásai, a (másodikból házasságból született) gyerekei so­káig nem álltak szóba vele. Csak akkor bocsátották meg neki, hogy elhagyta az anyjukat, amikor beteg lett. Súlyos demenciája miatt idősek otthonában élte le utolsó éveit, 2007-ben halt meg. Negyedik felesége nem teljesítette kérését, hogy második neje mellé temessék, aki egyébként válásuk után rákos lett, akárcsak a harmadik asszonya.

Wussow halála után sem egyszerűsödtek a dolgok, az örökösök egymásnak estek, a feleséget azzal vádolták, hogy meggyilkolta a színészt. A vádat később ejtették.

+ A sorozatban az ifjabb Brinkmannt alakító sármos Sascha Hehn ma is sorozatokban játszik, és a pletykák szerint meleg. Christa nővér (Gaby Dohm) is a pályán maradt, Münchenben él a párjával. Hildegard főnővér (Eva Maria Bauer) viszont elhunyt 2006-ban mellrákban.

3. Vitorlás és barkó

sorozat színész celeb szocializmus
Jelenet Az Onedin család című sorozatból - Forrás: BBC One

Azt mondják, az Onedin család szoktatott rá minket a sorozatokra. 1979-ben kezdték el nálunk vetíteni, de Nagy-Britanniában már 1971-től adták, és nyolc évadot, 91 epizódot ért meg.

A XIX. századi hajós történet egykori szereplői közül már sokan nem élnek, a kapitány-főhős, James Onedin, alias Peter Gilmore is meghalt. A sorozat nemcsak leghíresebb szerepe volt, de a nagy őt is ennek a produkciónak köszönheti, ugyanis Az Onedin család-beli feleségével, az Anne-t játszó Anne Stallybrass-szal szerettek egymásba, ő lett a harmadik, és egyben utolsó felesége. Nagyjából tízévnyi együttlét után, 1987-ben házasodtak össze, és volt egy Onedin House nevű fogadójuk, amely a sorozat egyik forgatási helyszíne volt eredetileg.

4. Házasodik, és gyereket akar a „tigris”

sorozat színész celeb szocializmus
Jelenet A maláji tigris című sorozatból - Forrás: Rai 1

A 72 éves Sandokan, alias Kabir Bedi tök jó pasi ma is. A nyolcvanas években a nők első számú ideálja volt a szikh-brit keverék férfiú, akit A maláji tigris című olasz sorozatnak köszönhetően ismert meg Magyarország. Amikor Budapestre jött, hatalmas tömeg fogadta, és hisztéria. Állítólag egy gyönyörű limuzin várta a közönségtalálkozó után, hogy felvigye a Várba, a szállodájába, ám az épületből végül a hátsó kijáraton át, egy kölcsönkért Trabantot szerezve kellett kimenekíteni a parkolóban őrjöngő emberek miatt.

A színész, gondolom, nagyon nem csodálkozott, Indiában is imádják, óriási sztár most is. Mumbaiban él, végigfilmezte az életét, de több amerikai sorozatban, például a Magnumban is játszott epizódszerepeket. Dúsgazdag, a pénzét az indiai filmiparba fekteti, és elszánt békeharcos, akárcsak az apukája anno, a szívügye pedig Burma.

Négyszer nősült, háromszor vált, lánya újságíró, fia színész, idősebbik fia amerikai egyetemi évei alatt depressziója miatt öngyilkos lett. Bedi nemrég újranősült, elvette a harminc évvel fiatalabb barátnőjét, aki amúgy régebb óta a társa, és gyereket szeretne tőle. A színész azt nyilatkozta, hogy ha egy nő ilyet kér, azt nem lehet visszautasítani. Nyami.

5. Akinek mindig leesett a vérnyomása

sorozat színész celeb szocializmus
Jelenet a Forró szél című sorozatból - Forrás: Radio-televizija Srbije

Tavaly sirattuk Ljubisa Samardzic szerb színészt, akit mindenki csak Surdaként ismert a Forró szél című jugoszláv sorozatból, pedig amúgy rengeteg filmben játszott, és nemzetközi díjakat is bezsebelt. De nálunk ő mindig „A Surda” maradt, a nagyanyjánál és a Firga nevű fura bácsikájánál csövező borbély, aki örökké vállalkozott, de folyton csőbe húzták. Ráadásul meg is nősült… Nagyjából ennyi a sztori, mégis imádtuk a sorozatot, nem kis részben a főcímzenének – az Adio című slágernek köszönhetően. Meg még inkább annak, hogy Surda világának minden apró részlete ismerős volt.

A Surda-kalap névadója utolsó éveiben súlyos beteg volt, agytumorral operálták, 81 éves korában bekövetkezett haláláig családja ápolta Belgrádban.

+ Magánéletéről keveset tudni, de azt igen, hogy 51 évig ugyanazzal a nővel élt. Fiuk fiatalon meghalt. A lányuk Budapesten lakik, ide házasodott, ezért „Surda” sokat járt hozzánk.

6. A pap, akibe mindenki szerelmes volt

sorozat színész celeb szocializmus
Jelenet a Tövismadarak című sorozatból - Forrás: Universe Publising Co.

Richard Chamberlaint – aki amúgy nagyjátékfilmekben és színpadon is nagyágyú – két sorozatban is imádtuk akkoriban, a Shogunban és a Tövismadarakban. Négy rész – a Cleary-család négy évtizede, fókuszban Meggie és Ralph atya nyűglődésével szenvedésével. A Tövismadarak négy Golden Globe-díjat is kapott, az alapjául szolgáló regény szerzője, Colleen McCullough-nak azonban nem tetszett az adaptáció, egy interjúban kijelentette, hogy Rachel Ward szar színésznő, Richard Chamberlain pedig bárgyún téblábolt a sorozatban. Az sem tetszett neki, hogy a forgatás Hawaii-szigeteken zajlott, nem Ausztráliában, szinte mindenki amerikai akcentussal beszél a színészek közül, és mindössze egyetlen kenguru szerepelt benne.

Chamberlainről sokáig pletykálták, hogy meleg, de „csak” 2003-ban „coming outolt” nem kevés nő bánatára. Tudatosan halogatta a lépést, nem akarta, hogy beskatulyázzák, és szerepektől essen el emiatt. Egyébként akkoriban már jó ideje állandó kapcsolatban élt a menedzserével, akivel pár éve, közel a nyolcvanhoz, három közös évtized után szétköltöztek.  

+ A pap és Meggie románca tragikusan alakult ugyan, de a lányt alakító Ward összejött a szemét férjét, Luke-ot játszó Bryan Brownnal, 1983-ban összeházasodtak, és két lányuk született.  

Ma, amikor sorozatok ezrei közül választhatunk (és az, hogy melyikre csúszunk rá végül, sokat elárul rólunk), fura visszagondolni azokra az időkre, amikor mindenkit a tévé elé szegezett az egy héten át össznépileg tárgyalt kérdés: „mi fog történni kedden a pult mögött (a nőkkel) vagy Cattani felügyelővel a Polipból”. Talán épp emiatt az édes, naiv közösségi élmény miatt gondolunk vissza olyan nosztalgiával ezekre a – ma már – kissé porosnak tűnő történetekre.

 Kurucz Adrienn

Kiemelt képünk forrása: BBC One