1. Amy Schumer: A deréktetovált lány (október 19. 19:30)

Amy Schumerre, korunk antiinstalányára, már csak pikírt, őszinte lénye és humora miatt is kíváncsi az ember, s bár a színésznő nem lesz jelen az eseményen, kapunk helyette két hasonló tulajdonságokkal megáldott, közkedvelt humoristát: Ráskó Esztert és Kormos Anettet, akikkel Szabó Zoltán fog beszélgetni. Maga a könyv egy őszinte és harsány esszégyűjtemény, amely több hétig vezette a New York Times bestseller-listáját, és olyan a klasszikus témákat boncolgat bőszen és merészen, mint a család, a kapcsolatok, na meg a szex.

2. Al Ghaoui Hesna: Félj bátran (október 19. 20:30)

Rögtön a humorista blokk után be is lehet ülni a kicsivel komolyabb témákat boncolgató bemutatóra, ahol Lévai Balázs beszélget a szerzővel, az egyik kedvenc tévériporterünkkel, Hesnával. A félelem évek óta foglalkoztatja a háborús övezetekben is dolgozó haditudósítót. Tizenöt év alatt rengeteg ideje és alkalma volt megfigyelni, miképpen működik az érzés bizonyos éles helyzetekben a terepen, és milyen ma, amikor felhasználja a média valamint a politika, illetve hogyan lehet belőle hasznot húzni.

3. Bödőcs Tibor: Addig se iszik (október 19. 22:00)

Megint humor, és végre férfi szerző. Bödőcs Tibor humorista nemrégen ült be D. Tóth Kriszta mellé az autóba, és ott is mesélt az új kötetéről, sőt, a legelső példányt a WMN alapító-főszerkesztője kapta, nem mintha ez lényeges lenne, de milyen jó fej már a Bödőcs? Én még nem olvastam a kötetet, de minden ismerősöm, aki előttem jár, dicséri, úgyhogy nagyon kíváncsi vagyok rá. A bemutatón Szálinger Balázs beszélget a szerzővel, valószínűleg szem nem marad szárazon.

4. Dorthe Nors: Tükör, index, kuplung (október 20. 19:00)

Minimalista skandináv próza telis-tele feszültséggel, ami a késői harmincas és a korai negyvenes nőket teszi láthatóvá. Fanyar humorral (és némi átható cinizmussal) megírt történet a világ legboldogabb országából, a boldogság kereséséről, egy nő (vagyis a nők) élteközepi válságáról. Dorthe Nors-szal a mi DTK-nk beszélget, már csak ezért is erősen kötelező program. Legalábbis nekünk. Nektek erősen ajánlott!

5. Cserna-Szabó András: 77 magyar pacal (október 21. 14:00)

Cserna-Szabó Bandit senkinek sem kell bemutatni, akinek meg igen, az szégyellje magát, mert ahogyan ő ír a főzésről és az evésről, nem ír úgy talán senki. Bár az én kedvenc kötetem tőle a Szíved helyén épül már a halálcsillag című, annak ellenére, hogy az író sokkal jobban otthon van a novellákban, ez pedig egy regény. De ez is jól áll neki. Most pedig a pacal lesz terítéken. Erről szól a könyv, és ráadásul főzni is fog. Nagyon várom!

6. Zeruja Salev: Szerelmes élet (október 21. 18:30)

Az izraeli író izgalmas történettel debütál, melyben a főhősnő kezd elhidegülni férjétől, és szenvedélyes, de annál veszélyesebb viszonyba kezd egy jóval idősebb férfival. Tenki Réka olvas föl a könyvből, a szerzővel pedig Winkler Nóra beszélget. Akit szintén szeretünk, követünk, olvasunk, hallgatunk. Ráadásul hamarosan egy közös sorozatba is belekezdünk vele... de erről majd máskor. 

7. Szécsi Noémi: Egyformák vagytok (október 21. 19:00)

A bravúros könyv két párhuzamosan futó női sorsot mutat be. A két nő monológja erős kohézióban van egymással, mindez szabad szájúan, és nagyon mai hangon megírva. Itt olvashatjátok el az ajánlómat. Szécsi Noémivel Réz Anna beszélget a fesztiválon. Ez is kötelező program.

8. Szentesi Éva: Kardos Margit disszidál (október 22. 16:30)

Aki vasárnap délutánra ennél jobb programot tud, az vigyen engem is. Szóval ajánlom magamat, illetve D.Tóth itt ajánlott már engem, vagyis nem is engem, hanem az új kötetemet. Várlak benneteket nagyon nagy szeretettel! Szily Nórával beszélgetünk, és Trokán Nóra olvas fel.

9. Fiala Borcsa: Bűntény a Dunán – Kiskamasz irodalom, kerekasztal-beszélgetés (október 21. 14:00)

Fiala Borcsa, alias B új könyvét egy kerekasztal-beszélgetésben mutatja be szombaton, ahol Balázsy Pannával, Kertész Erzsivel és Varga Bálinttal váltanak szót a kiskamaszoknak való irodalomról. Borcsa ifjúsági gasztrokrimije két hete jelent meg, de gondolatban már a következőt írja, szóval ahogyan őt ismerjük, lehet, hogy tavasszal jön a következő.

Kép: Fiala Facebook-oldala

Minden program helyszíne a Tesla Budapest, VII., Kazinczy utca 21/C.

Szentesi Éva

A fesztivál teljes programját ITT találod!