-

1. Skandináv krimik

Tíz évvel ezelőtt olvastam először skandináv krimit, azóta pedig rajongó lettem. Izgalmas, érdekes és függőséget okoz. Főleg úgy, hogy nem is szeretem a krimiket. Az izlandi Indridasonnal kezdődött, majd a Millenium trilógiával, aztán meg Nesser, Nesbø, Jussi Adler-Olsen következett. És persze mozgóképen is minden jöhetett, ami észak-európai: a Q ügyosztály esetei, az izlandi Trapped, és az én kedvencem A híd, ami Malmőt és Koppenhágát köti össze, vagyis az Öresund. Ezek voltak az irodalmi alapok.

2. Olcsó repülőjegy

Az egyik fapados cég nagyon olcsón szállít Malmőbe. Tulajdonképpen annyira kevésért, hogy többe került a repülőtérről bebuszozni a városba, mint Budapestről odautazni.

3. Jópofa emberek

A norvégokról azt mondják, hogy olyanok, mintha mindig szerda lenne, tehát a tömény unalom jellemzi őket, ezért kíváncsi lettem, milyenek lehetnek a svédek. Ezt egészen közelről tudtam meg aztán, mert a főtéren buli volt. Isznak, énekelnek, jókedvűek, táncolnak, és nem emberkednek. Ők inkább jópofára isszák magukat.

4. Jólét, no stressz

Sokat hallott már mindenki az ottani jóléti társadalomról, nem hiába dolgozik és él kint sok magyar, és a nagyon sok menekült is oda szeretne menni. A háromszázezres városban több mint száz különböző állampolgárságú/nemzetiségű ember él, békében és nyugalomban. Talán túl nagy nyugalomban. Itt nem hömpölyög a tömeg az utcákon, nem ott élik az emberek az életüket, mit Dél-Európában, és senki nem ideges. Tolakodni sem kell, a buszra felférsz, ami ráadásul biogázzal megy, és jellegzetes Malmö-zöld, a vécékhez és a felnyitható hídhoz hasonlóan.

5. Zlatan Ibrahimovics

A világhírű focista Malmö leghíresebb szülötte. Én nem vagyok képben igazából, hogy ő kicsoda, de ezért kell nekem gyerek, mert ő tudja, és ugye, nem szégyen az okosabbtól tanulni.

6. Emberbarát

Azt hittem, Malmö steril lesz, mint Eindhowen, ahol egy eldobott csikk sem volt, és minden ergonomikus meg természetbarát. Malmö azonban nem ilyen. A város az emberekről szól, embereknek. Ezt úgy kell érteni, hogy itt tényleg minden azért van, hogy én – a lakó vagy  turista – jól érezzem magam felnőttként, nyugdíjasként, kiskamaszként, anyukaként, családként, kisbabaként.

7. Bájos víziváros

Távolban nem egy fehér vitorla, hanem a híd

A kialakított csatornarendszer bájos vízivárossá teszi Malmőt. Persze, ki is használják, kajakoznak, csónakáznak a biciklizés és a futás mellett. Itt jut eszembe: a híd, az Öresund, pont huszonegy kilométer, mint egy félmaraton. Meg is nézem, lesz-e valamikor futóverseny rajta. Azt hiszem, ez a gyengém – mondjuk, van egy pár – a hidak, meg a rajtuk való futás. Megfogadtam, hogy jövőre maratont futok, ugyanis mindenkinek annyi kilométert kell futnia ahány éves, és igen, nekem jövőre lesz a negyvenkettedik, de idén még csak huszonegy...

8. Élő IKEA-katalógus

Az ablakokon nincs függöny, este teljesen belátni. Leskelődtem is, olyan volt, mint egy élőszereplős IKEA-katalógus. Nagyon szeretik a rizspapírból készült lámpákat, majdnem mindenhol ezek világítottak.

9. Közlekedési modor

Tömegközlekednek vagy bringáznak. Svédország gazdag ország, ezért vártam a menőzést úgy, mint a németeknél vagy Londonban, ahol tavaly nyáron az unokatestvéremnél laktam South Kensingtonban, és ahol helyi rendeletben kell korlátozni, hogy tíz óra után ne bőgessék a csodás autóikat. De nem, itt nincsenek tömegével BMW terepjárók, Porschék, Lamborghinik... helyette kicsi és praktikus autók mindenfelé, de az is lehet, hogy jó a reklám: „ha biztonságban akarja magát érezni, legyen mindig önnél egy Colt!„  Hát, ők tutira biztonságban voltak, jó sok Mitsubishi Coltot használnak. Amúgy itthon én is, de furcsa magyar lehetek, mert pont az a bajom vele, hogy túl praktikus, nem tudtam beleszeretni. A svédek használják, a Colt meg szolgálja őket. Azért egy-két Teslába bele lehetett futni, de nem volt jellemző.

10. Éttermek

Két olyan étteremben is ettem, ahol a pultnál rendeltem meg az ételt, csipogóval jelezték, ha készen van, és a vendégnek mennie kell érte. Külön pulton kenyerek, szép konyharuhába csavarva, késekkel, és bárki, bármennyi szeletet vághat magának. Találtam egy annyira finomat, hogy rendesen rájártam, pedig salátát rendeltem, mert „vacsorára nem zabálunk", aztán mégis ez lett belőle. Tiszta poharak a tálcán, és lehet vizet engedni bele, majd a mosogatóba helyezni a használt poharat. Kíváncsi voltam, hogy mindenki ezt teszi-e, ezért a pulthoz közel ültem és figyeltem. Igen, senki nem vitte el magával a vekniket, sem a késeket, esetleg a konyharuhát. A poharakat, és a piszkosakat a mosogatóba tették. Ahogy kell. Miközben itthon a munkahelyemen az ügyfelek által használt vécéből, ellopják a vécépapírt, a kéztörlőt, sőt... a vécékefét is.

Halászházak és hűtőpultok

11. Gumicukor

Imádják a gumicukrot, akárcsak én. Külön pultokon árulják, de nemcsak sima gyümölcsösöket mindenféle formában, hanem van sós is. Ja, meg extra sós is. Azt hiszem, ez a világ egyik legjobb dolga, rögtön a jégkása után következik.

12. FIKA

És, hogy mi is az a FIKA? Hát, nem az, ami erről eszedbe jut. Ez a svéd kávé keksszel. Nagyon finom! Egy kis délutáni FIKA, és rögtön minden jobb, – vallják – és ezzel csak egyetérteni tudok!

Törőcsik Edit

A fotók a szerző sajátjai. A kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/SpeedKingz