Hogy a gyerekeknek miért fontos a jó könyv és a rendszeres – szülőkkel való – olvasás, azt több korábbi kutatás is kimutatta már. Tudjuk, hogy a közös meseélmény erősíti és mélyíti a kapcsolatot szülő és gyerek között, és hogy jó hatással van a gyerek szókincsére, szövegértési képességeire. Az Amerikai Gyermekorvosok Szövetségének legújabb, óvodásokkal végzett kutatása pedig azt a sejtést is tudományosan alátámasztotta, hogy a gyerekek agyának egyébként nehezebben aktiválható részei, kimutathatóan intenzív munkát végeztek mesehallgatás közben. A kísérletben résztvevők agyműködését folyamatosan figyelték, miközben a szüleik olvastak nekik.

A kutatás eredményei szerint a közös meseolvasás élménye serkentette a gyerekek képi látásmódját, képzelőerejét és nyelvértését is.

„A gyerek ilyenkor nagyon intenzív belső munkát végez,” mondja Kádár Annamária pszichológus, a Mesepszichológia című könyv szerzője, „elképzeli, amit hall, és egy belső illusztrációban megrajzolja saját történetét. Ez segíti őt a nap folyamán felgyűlt feszültségei, negatív érzései feldolgozásában, és azoknak a félelmeinek a megszelídítésében, amelyeket nem tudott, vagy még nem mert megfogalmazni.” Azzal pedig, hogy minőségi figyelmet kap a mesélőtől, könnyebben ellazul,  érzelmi biztonságban érzi magát és oldódik a szorongása. A jó mesék képi és szöveges világa és valóságábrázolása ugyanis teljes mértékben megfelel a gyermeki gondolkodásmódnak. Egyszerű és szélsőséges világ ez, ahogy Kádár Annamária mondja:

„A mese tulajdonképpen a gyermek szemével nézett világ.”

Nagyon nem mindegy, hogy mit olvasunk közösen, ahogy az sem, hogy a nagyobbak milyen könyvet vesznek a kezükbe önállóan. Az UNICEF Magyarország és a Bookline Szívünk rajta programja azért jött létre, hogy segítsen a szülőknek eligazodni a könyvesboltok és könyvtárak kínálata között. Szülőként sokaknak lehet ismerős a helyzet, hogy állsz valamelyik nagy könyváruházban, a gyerek tobzódik, színesebbnél színesebb kiadványokkal járul a színed elé, hogy ezt is, ezt is, ezt is, anyu, apu! Meg ezt is, mert nézd, ez olyan, mint az a rajzfilm a tévében! Ezt pedig azért, mert láttuk a hirdetését, tudod! Rengeteg jó magyar és külföldi mesekönyv, ifjúsági regény és segítő ismeretterjesztő könyv van, de nem egyszerű megtalálni őket. Mert nem mindig a jók a leghangosabbak. A Szívünk rajta program negyedévente bővíti a tesztelt és ajánlott könyvek listáját. Könyveket bárki a zsűri elé terjeszthet, olvasók és kiadók is, és nemcsak frissen megjelenteket, hanem régebbi kedvenceket is. Azok a könyvek, amelyeket a gyerekekből és felnőttekből álló bíráló bizottság arra érdemesnek tart, a Bookline internetes könyváruházban szív-matricát kapnak, négy kategóriában: Mesél, Fejleszt, Segít neki, Segít neked.

Szívünk rajta

Varró Dani Akinek a kedve dacos című kötete például azért került föl a listára, mert a zsűri szerint humorával, őszinteségével és megközelíthető lírájával megszeretteti a verseket a gyerekekkel (és a szüleikkel), hanem azért is, mert az egész családot segíti abban, hogy beszéljünk a kistestvér érkezéséről. A Szívünk rajta program gyerekzsűrije Böszörményi Gyula Gergő és az álomfogók című könyvéért rajongott. Az Óbudai Nagy László Általános Iskola diákjai szerint „izgalmas, érdekfeszítő regény, tele mágiával és varázslattal. Néhol ijesztő is tud lenni. Nagyon tetszett a család története, és ahogy bevezet az álmok világába.” Kertész Edina A rejtélyes kulcs című mesekönyve mellett Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértő, a wmn.hu szerzője érvelt. Ez a könyv végül a Segít neki kategóriába került. A szöveg ugyanis szinte észrevétlenül és szelíden ad támpontot arra az esetre, ha egy gyereket csúfolnak vagy kiközösítenek a társai. A kötet segít abban, hogy az érzékeny gyerekek hogyan tanuljanak meg távolságot tartani mindattól, ami történt velük.

EZEN a linken többet is megtudhatsz a Szívünk rajta programról, megnézheted a teljes listát, és könyveket is ajánlhatsz a zsűrinek.

 

Ha ezt a cikket olvasod, tudd azt is, hogy: e cikk szerzője az UNICEF Magyarország nagykövete, és tagja a zsűrinek!