Bölcsiseknek

Olvassunk együtt!-sorozat: Karácsony napján – Yu-hsuan Huang rajzaival

Akár már a legkisebbek is élvezni fogják kétéves kortól ezt a nagyon kevés szöveggel, ám annál több bűbájos képpel és izgalmas, izgő-mozgó figurákkal játékossá varázsolt lapozót. A gyerekek finommotorikáját is fejleszti a könyvecske, hiszen biztosan addig próbálkoznak, míg nekik is sikerül fejet bűvölniük a hóemberre, vagy segíteni a szánkózásban Cicusnak és Egérkének. A várakozás, az ünnep örömét mindenképp átélhetjük a gyerekekkel együtt. Ráadásul nagyon tartós és stabil alapanyagból készült a kötet, így attól sem kell félni, hogy hamar szétesik, mert biztosak lehettek benne, hogy sűrűn forgatják majd a kicsik. (Én a két és fél éves unokaöcsémnek ajándékozom majd, épp most kezdett el beszélni, nagy hasznát vesszük.).

Ovisoknak

Kálmán Jenő-Tankó Béla: Sicc a hóban

Mindig óriási élmény a szülőknek gyerekkori kedvenceiket újraolvasni a saját gyerekeikkel együtt. Sicc vicces, csetlő-botló figurája, Kálmán Jenő verses elbeszélései és Tankó Béla jellegzetes rajzai garantáltan szívmelengető percekkel ajándékozzák meg az egész családot. Sicc mindig jót akar tenni, de valahogy soha nem sikerül neki, és inkább kalamajkát okoz a nagy akarással. Ismerős helyzet minden kisgyerekes szülőnek, ugye? (Az egyik háromgyerekes barátnőmet ajándékozom meg vele, azt hiszem, vigaszt nyújt majd neki.)

Richard Scarry: Karácsonyi kalandok Tesz-Vesz városban

Hilda, Cicó, Cicus, Egon, Toboz gazda, Zsémbes Mord, Szimat őrmester és a többiek mindannyiunk régi, kedves ismerősei. Richard Scarry szeretnivaló hősei ezúttal egy tucat karácsonyi történettel örvendeztetnek meg bennünket. És ha ez nem lenne elég, még egy remek táblás társasjátékot is találhattok a kötetben, amelyben el kell jutni Nagyi házához.

Igazi multifunkciós élményt kaphattok a könyvtől,

ugyanis két karácsonyi dal szövegét és kottáját is megtalálhatjátok az első és az utolsó oldalon.

Az pedig csak ráadás, hogy az illatalma elkészítésének titkát is megtudhatjátok. Így már az óvodások is meglephetik saját készítésű ajándékkal például a saját nagyijukat.

Akár böngészőként, akár első önálló olvasmányként is hasznosnak bizonyul Richard Scarry igéző mesevilága. (Barátaim gyerekei kapják majd tőlem karácsonyra, az egyik még óvodás, a másik kisiskolás, és mindketten imádnak a nagyihoz járni, szóval igazi telitalálat szerintem.)

Kisiskolásoknak

Dawn Casey-Zanna Goldhawk: Mesék télre – Történetek a világ minden tájáról (felnőtteknek is)

Az idei év egyik legszebb gyerekkönyves kiadványa nem csak a gyerekeknek szól. Dawn Casey tizennyolc mesét válogatott biztos kézzel a világ minden tájáról. Nem kizárólag népmeséket olvashatunk benne, hanem néhány klasszikus téli történetet is, például Andersen Hókirálynőjét vagy E. T. A. Hoffmann Diótörőjét is. A népmesék között nagyon sok olyan van, amit nem ismertem, pedig már régóta foglalkozom (nép) mesékkel (is.) Minden mese előtt találhatunk néhány sornyi kultúrtörténeti felvezetőt az adott históriáról, és a kötet végén a források is segítenek azoknak, akik komolyabban érdeklődnek a népmesék iránt. A gyönyörű meséket tényleg a világ minden tájáról gyűjtötte össze a szerző: a Kalahári sivatagtól Grönlandon át Szibériáig és Írországig. (Legnagyobb kedvencem, Az almafaember Angliából származik.)

Szlukovényi Katalin fordítása garancia arra, hogy nem akadunk meg felolvasás közben az esetlen mondatszerkezetek miatt, igazán egységes, szép nyelvi világot teremtett a szemkápráztatóan gyönyörű képek mellé.

Zanna Goldhawk mágikus erejű illusztrációi sokáig velünk maradnak még az olvasás után. Igazi családi könyv, csodálatos ajándék mindenkinek – korosztálytól függetlenül.

(Hű, azt hiszem, ezt a legjobb barátnőm kapja majd tőlem. A legjobbat a legjobbnak, nem?)

Csukás István: Diótörőcske

Ritkán kerül színdarab nyomtatott formában mesekönyvbe, de igazán nagyszerű olvasásélmény „a magyar gyerekirodalom nagy klasszikusának utolsó műve”, amelyet a kötet megjelenésével egy időben mutatott be a székesfehérvári Vörösmarty Színház. Akár fel is kerekedhettek, érdemes tenni egy kis kirándulást a „királyok városába” emiatt. A verses mesejáték E. T. A. Hoffmann 1816-ban írt Diótörő és egérkirály című klasszikusából indul ki, de Csukás nem kizárólag kortárs átiratot készített a műből, ez sokkal több annál. „A történet a gyerekkor csodálatos világában játszódik, amikor elkeveredtünk a játékokkal, az állatokkal, beszélni tudtunk velük, és értettük a beszédüket” – írta Csukás a bevezetőben. 

A gyerekek mindenre nyitott világában természetes az elfogadás, ahogy Csukás Diótörőcskéjében is elsősorban a cselekvésben nyilvánul meg a bajtársiasság, nem csupán szavakban. A lírai nyelv és a nem kevésbé lírai történet a felnőtteket is megszólítja.

Kiváló alapanyag egyébként arra is, hogy olyan diákszínpadi előadások születhessenek belőle, amelyek valóban közel állnak a gyerekek világához. Ritkaság az ilyesmi sajnos. Bölecz Lilla jellegzetes és szép illusztrációi megmutatják a fény és a sötétség harcát, ahogyan a szereplők (nem csupán lelki) felnövekedését is híven követik. Kézbe simuló, gyönyörű, hasznos könyvtárgy. Akár szenteste is felolvashatja a nagyobb család együtt, ha kiosztják egymás között a különböző szerepeket. Ha így lesz, garantáltan a szeretet erejéről szól majd ez az este. (A nagycsalád karácsonyára viszem majd közös ajándékul, kipróbáljuk, mennyire tudunk még együtt játszani.)

Felsősöknek

Radek Malý-Jiří Grbavčic-Pavel Dvorský: Kihalt állatok atlasza

Elég torokszorító a kötet mottója: „Történetek azokról az élőlényekről, amelyeket az ember irtott ki, és azokról az emberekről, akik ezt tették”.

Negyvenegy gyönyörű, egész oldalt betöltő illusztráción csodálhatjuk meg azokat az élőlényeket, amelyeket sajnos már csak így láthatunk. Van, amelyik már évezredekkel ezelőtt kihalt, de olyan is, például a kínai folyamidelfin, amelyik 2007 ben még a vízben fickándozott, most pedig már csak kitömött példányokon és képeken vizsgálhatjuk egykori szépségüket.

A tudományos igénnyel megírt szöveg azért szerencsére megmarad az ismeretterjesztés keretein belül, de kisebbeknek még elég nehéz a befogadása. A részletgazdag képek viszont sokáig odaszegezik akár az óvodásokat is az oldalhoz.

Radek Malý üzenete egyértelmű mindannyiunk számára:

„Bár a fajok kihalása a környezetünkben tovább folytatódik, a bolygó történetének hatodik nagy fajkihalását talán kivédhetjük, ha felelősen és megfontoltan viselkedünk a természettel.”

A gyerekeinkben talán még bízhatunk. Még nincs késő… Ezért is fontosak ezek a kiadványok, hogy tudatosítsuk bennük, a bolygó megóvásához az ő cselekvőerejük most már végképp nélkülözhetetlen. (A harcosan „zöldgondolkodású” természetbarát gyerekem igazán hálás lesz érte.)

Zágoni Balázs: Karácsonyi kitérő

A kiskamaszok sok ismerős helyzettel találkozhatnak Zágoni Balázs szórakoztató, rengeteg humoros pillanattal járó, rövid, gyors sodrású, egy svunggal elolvasható történetében. A szórakoztató jelző azonban nem azt jelenti, hogy ne volna nagyon fontos a kötet üzenete.

Egy háromgyerekes, tipikusan mai család életébe enged be bennünket az író. A tízéves, rendkívül mély érzésű Emma a főhős, de mellette ott van a nagykamasz Lili, akinek „hozzánőtt” a kezéhez a telefonja, és az óvodás Kisbence, aki épp ezen a karácsonyon szembesül azzal, hogy az angyalok nem feltétlenül léteznek, illetve nem úgy, ahogy ő azt korábban gondolta. A túlterhelt, de nagyon jó fej anyuka, és a folyton a munkája után rohangáló, ám derékfájásra igen hajlamos apuka is aktív alakítói a történetnek, ami egy adventi készülődéssel indul, és a szentestével ér véget a város szegénytelepén.

Emma találkozása, csetlése-botlása egy koldussal olyan fordulatot visz mindannyiuk életébe, ami megmutatja, hogy sokszor a legkisebb gesztus is életmentő lehet egy elesett ember számára. A jóság, az odafordulás, az egymásra figyelés, és a cselekvés fontossága nem kizárólag karácsonykor nélkülözhetetlen, hanem az életünk minden pillanatában.

Megható, felemelő, humoros, kalandos, életszerű és rendkívül aktuális ez a történet.

Kevesen tudják ezt ilyen röviden és velősen megírni, mint Zágoni Balázs. A hangulata Gerald Durrell legjobb könyveit idézte fel, és biztos, hogy sokáig megmarad bennem ez a történet. (Egy kollégám kapja majd, akinek a kisfia imádja Durrellt, bízom benne, hogy ezt is imádni fogja.) 

Gimnazistáknak

Stanisław Lem: Kiberiáda

A Móra Klassz-sorozatában jelent meg a ma már valóban klasszikusnak számító, kultikus mű Stanisław Lemtől, mely kifejezetten a robotok világába kalauzolja el azt a boldog olvasót, aki életében először találkozik ezzel az okos sci-fivel.

Kamaszként faltam fel először egy agyonolvasott kölcsönpéldányt böngészve, amit szinte szó szerint kiolvastak előttem már egy csomóan. Néha alig tudtam kivenni az amúgy is apró betűket, annyira kopott volt, de semmi nem érdekelt, mert hajtott a vágy, hogy megismerjem a történet végét, és közben úgy szerezzek társadalomkritikai alapismereteket, hogy fogalmam sem volt róla: épp ez történik velem.

A gusztusos borítót és a sorozat tervét Herbszt Lászlónak köszönhetjük, nyoma sincs már az apró betűknek, jó kézbe venni ezt a kötetet, ami tulajdonképpen kettő az egyben, hisz Lem az Amit a robot mesélnek című könyvének történeteit is tartalmazza a Kiberiáda mellett. (Például a tizenöt éves fiamnak nagyon jó ajándék, azt hiszem, igazán hálás lesz majd érte.)

Haszán Míra: Spicc/Pipa

A mindössze 19 éves szerző három évvel ezelőtt kezdte el írni első regényét, ami a 17 éves Izáról szól, aki megszállottan balettozik, és mindent megtesz azért, hogy ő táncolhassa el a Diótörő főszerepét. (A Diótörő már harmadszor jelenik meg ebben az összeállításban, abszolút kanonizálódott műről van szó, nem kérdés.)

Iza élete tehát kizárólag a tánc körül forog, bár a szerelem is felbukkan, valamint az igen terhelt családi kapcsolatok is fontos szerepet kapnak benne. Elsősorban erőszakos nagymamája kéretlen segítsége okoz galibákat, aki egykor maga is ünnepelt prímabalerina volt. Iza élete végképp összekuszálódik egy ponton, és szinte észrevétlenül csúszik bele az evészavarba, súlyos anorexia kínozza, ami nemcsak az emberi kapcsolatait nehezíti meg, hanem a táncoskarrierjét is érinti.

Haszán Míra valóban elképesztő érettséggel és mélységeiben kutatja főszereplőjének mozgatórugóit, rendkívül hiteles párbeszédekkel mutatja meg azt a sok-sok kétséget és bizonytalanságot, ami egy útját kereső, tehetséges kamasznak bizonyára nagyon ismerős lesz majd.

Kevesen írnak jól a kortársaiknak, Haszán Míra közéjük tartozik. Az identitáskereső kamaszregény rengeteg tabutémával számol le, mégsem didaktikus, hanem élő, sőt, húsba vágó problémákat tár elénk, mégis irodalom a javából.

(Ezt a lassan tizenhét éves lányom kapja majd tőlem útravalóul.)

Felnőtteknek és majdani unokáinknak

Janikovszky Éva: Van egy jó hírem!

Janikovszky Évának eleve nagyon jó híre van, de ezzel a kötettel talán még közelebb kerülünk az ő nem szűnő jó híreihez, amelyekkel még a túlvilágról is beragyogja evilági életünket.

Nekem két jó hírem van per pillanat. Az egyik, hogy megjelent ez a könyv, a másik pedig, hogy nem csupán azokat a különböző napilapokban (hah, még léteztek napilapok, boldog világ!) megjelent hihetetlenül szellemes tárcáit, karcolatait olvashatjuk újra egy mutatós kötetbe gyűjtve, amikért annak idején újságot vásároltunk, hanem fia, Janikovszky János személyes hangú bejegyzéseinek köszönhetően még sokkal közelebb kerülhetünk a szerzőhöz.

Balassa Anna szerkesztette a kötetet, aki Janikovszky Éva egyik legközelebbi munkatársa volt a régi Móra kiadónál. Az ő ötlete nyomán valósulhatott meg

ez a könyv, ami egyszerre kortörténet, családtörténet, de leginkább kultúrtörténeti kincs, ami szerencsére megmaradt nekünk. 

(Ezzel most magamat ajándékozom meg, mert megérdemlem. De elrakom az unokáimnak, hogy ők is tudják, mi tette boldoggá a nagyanyjukat.)

Both Gabi

 

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/FatCamera