Frankovics György: A bűvös puska – népmesék romákról

Jól példázza a cigány kultúra végtelen gazdagságát ez a gyönyörű kiállítású, remek meseválogatás. Frankovics György óriási tudással és alázattal válogatta össze az ismerős, mégis sokszor szokatlan motívumokat tartalmazó meséket. A roma kultúra sajátosságai is megelevenednek az eredetmondákban, vámpírtörténetekben és a tréfás mesékben. Ebben a könyvben például kivételesen sok negatív hőssel találkozhatunk. Herbszt László illusztrációi is legalább ennyire szokatlanok: a csíkokból, pöttyökből, hullámokból összeálló, gyönyörű színekben pompázó képek tökéletesen visszaadják a mesék hangulatát. Kétszer is elfelejtettem leszállni a villamosról, miközben olvastam ezt a könyvet. Tényleg nagyon izgalmasak a mesék. Szívem szerint a tízen túliaknak ajánlanám. Az a legnagyobb baj, hogy ha manapság is születnének kortárs cigány mesék, azoknak is a szegénység lenne a fő motívuma... (Móra Könyvkiadó)

Mirjam Oldenhave: Danny bá' kézen áll

dannyA sorozat második kötetéből is kiderül, hogy a pedagógiában az egyetlen járható út az emberség, a kíváncsiság, az egymás iránti tisztelet, a humor és a megértés. Képzeljetek el egy alsó tagozatba járó kisfiút, akinek meghal az apukája, amitől az anyukája depresszióba esik. Emiatt persze megváltozik a fiú viselkedése. Ám a tanítónéni úgy gondolja, hogy ezért jól meg kell büntetni ezt a fiút... de aztán szerencsére elmegy szülési szabadságra. És akkor jön Danny bá' helyettesíteni, aki még maga is iskolába jár, hiszen csak gyakorló tanár. Ő ahelyett, hogy büntetné ezt a kisfiút, minden áldott nap rántottás zsömlét hoz neki. És befizeti helyette az osztálykirándulásra való pénzt. Ezért Tóbiás, aki eddig gyűlölte az iskolát, és mindig elkésett, most korábban ér oda, és később indul haza. Danny bá' azt mondja, hogy mindenki azzal foglalkozzon, ami érdekli őt. Azt gondolja, hogy elméleti helyett inkább gyakorlati órákat érdemes tartani. És minden gyereknek abban segít, amiben valóban segítségre van szüksége. Ha épp arra, akkor vicceket mesél. Nem hagyja magukra a gyerekeket, mert ő maga sem felejtette még el, milyen  volt gyereknek lenni. Nagyon sok Danny bá'-ra lenne szükség a mai oktatási rendszerben... (Pozsonyi Pagony, illusztrálta: Rick van Haas)

Molnár T. Eszter: Stand-Up! Egy majdnem normális család

standupIsmertek ti egyáltalán normális családot? A könyvben szereplő három testvér anyja meghal a legkisebb testvér születése után néhány hónappal. Az apa egyedül próbálkozik, illetve a nála tíz évvel idősebb gyerektelen, vallásos, szigorú nővére látja el a háztartási feladatok többségét, de az anyai szeretetet semmi nem pótolhatja. Főhősünk, a tizenöt éves mindig kócos, sápadt és vézna Virág naplóját olvashatjuk, melyből kiderül, hogy mindössze egy hónap alatt mennyi minden történik ebben a cseppet sem átlagos családban. Az identitását kereső kamaszlány, az érettségire készülő nővére, az antiszociális öccsük, valamint az alkoholproblémákkal küzdő, amúgy jól menő pszichológus apa, aki mellesleg stand upos múlttal is rendelkezik... ám amióta egyszer élő adásban sírta el magát a felesége halála miatt, azóta elég nehezen találja a helyét. A történetekben gazdag, igen gördülékeny stílusú, nagyrészt függőbeszédben megírt kötet igazi bravúr, csemege a kamaszoknak. Van benne szerelem, humor, bölcsesség, kaland. Érinti a homoszexualitást és az iskolai erőszakot, a zaklatás problémáját, és a bűnözés is bekúszik a képbe. Mégsem válik a könyv sztereotipikus gyűjteménnyé, hanem igazi felszabadító olvasmány. Én ráadásul PDF-ben olvastam, ám ha lenne ilyen, hogy letehetetlen lap-top, akkor erre nyugodtan mondhatnám, hogy ez ilyen! (TilosAz Á Könyvek, Borító: Horváth Ildikó)

Dr. Seuss: Kalapos macska

ddoktorFiala Borcsa nemrég már reklamált amiatt, hogy magyarul csupán egyetlen könyve olvasható a világ egyik legnépszerűbb szerzőjének, Dr. Seussnak. Szinte rögtön a cikk megjelenése után kaptuk a jó hírt, hogy hamarosan napvilágot lát a Kalapos macska-sorozat, amely úgy született, hogy egy olvasni tanuló gyerekeknek szóló könyvre kapott megrendelést a szerző, aki a szűkös (mindössze 220 szóból álló) szókészletből csavaros, érdekes és vicces történeteket hozott ki, ráadásul a képeket is ő készítette melléjük. A The cat in the hat fordítását Szabó T. Annára bízta a kiadó, és nagyon jól tette! Mert a költő valóban fergetegesen visszaadta a szöveg eredeti egyszerűségét és zsenialitását. Olvasni tanulóknak, régóta olvasónak, olvasni nem tudóknak, szóval mindenkinek! Vár benneteket végre magyarul is a MacsKalapban! (Kolibri Könykiadó, fordította. Szabó. T. Anna)

Kertész Erzsi: Állat KávéZoo

allatKertész Erzsi nyugodtan pályázhatna a leghumorosabb magyar gyerekkönyvszerező címére, és valószínűleg igen előkekő helyezést érne el. Egyedi látásmódja, minden korosztályt megszólító nyelvi leleményessége, és eredeti gondolatai viszonylag szűk, ám annál lelkesebb olvasóréteget érintenek. Jó lenne, ha ez az antropomorfizált történet minél több olvasóhoz eljutna. Hanga Réka, aki tavaly elnyerte Az Év Illusztrátora címet, nagyon sokat hozzátett képeivel az amúgy is szikrázóan szellemes írásokhoz. A kétszínnyomású kötetből nem hiányoznak a borító élénk színei, mert a különleges figurákra és a meglepő perspektívákra került a hangsúly. Az olykor morbid, parodisztikus szöveg nagyon sok meglepetéssel szolgál, és a mindenre közönyösen vállat vonó kamaszok is biztosan felnyerítenek majd, (ahogy ez nálunk is történt), ha kiderül egy pingvinről, hogy ő tulajdonképpen egy hidegenvezető. A társadalmunkat kicsiben leképező Állat KávéZoo állati fontos felismerésekre vezeti a felnőtt olvasókat is. (Cerkabella Kiadó, illusztrálta: Hanga Réka)

Szuperprofi-sorozat:  Wendy Sweetser: Tanulj meg főzni 10 lépésben!

szuperprofiMa már az ismeretterjesztő könyveknek is egész más elvárásoknak kell megfelelniük, mint régebben, és ez a sorozat minden elemében megfelel az új kihívásoknak. A könnyen követhető, ötletesen és gusztusosan illusztrált kötetből tényleg meg lehet tanulni az alapfogásokat. A jó szerkesztésnek köszönhetően kellően körültekintő, a biztonságra és a balesetveszélyre igen nagy gondot fordító kötet bevezet a hámozás, szeletelés, pépesítés, olajban sütés vagy a hagymadinsztelés stb... rejtelmeibe. Mindezt részletesen, okosan, egyszerűen. A receptek természetesen egészséges ételeket mutatnak be, és valóban kivitelezhetőnek tűnnek. A kötet segítségével a kis kuktákból akár mesterszakácsokká válhatnak az erre fogékony gyerekek. (Babilon kiadó)

Szuperprofi-sorozat: Robert Blofield: Forgass filmet 10 lépésben!

szuperfilmMind a három gyerekem szenvedélyesen érdeklődik a filmkészítés iránt, ezért  őszintén megörültem ennek a könyvnek. Nem is csalódtam, hiszen valóban a gyerekek nyelvén íródott, és mindent pontosan, részletesen elmond a nagy rejtélyről anélkül, hogy titoktalanítaná a témát. Sőt! Kifejezetten felcsigázta az enyéimet, ezért aztán szorgalmasan körmölték a forgatókönyvet, és a fiam élete első  animációs filmjét is elkészítette. Oké, hogy csak néhány másodpercig tart, de akkor is egy fél napig dolgozott vele elmélyülten, és ehhez minden segítséget megkapott a könyvtől. A kellékekről, a fényről, a hangról, a helyszínről, a képkivágásról, a beállításról, a tervezés fontosságáról tanult sokat, de még a kamerakezelés rejtélyeiről, valamint a jelenetek dramaturgiájáról is, egyszóval az  EGÉSZről kapott egy olyan használható képet, amit aztán szerintem sok újabb elmélyült félnapos munka követ majd. Ha lenne tablete, és ennél okosabb telefonja, mint ami most van, azokhoz is kaphatna a kötetből használati útmutatót.

Tudomány 30 másodpercben

rovarA rovarok minden gyerek képzeletét megmozgatják. Ez a színpompás kötet minden fontos információt elmond az életciklusoktól a táplálkozásig, az álcázásról az élőhelyekig. Megtudhatjuk, hogy vannak köztük valóságos építőmesterek, vérszívók, kártevők, veszélyesek és hasznos rovarok is. A szövegek rövidek, de érthetőek és alaposak, a képek pedig szépek és beszédesek. Gusztusos kis kötet, biztosan szívesen bogarásszák végig a gyerekek és a szülők is. (Én is egy csomó dolgot megtudtam belőle!)

vilagur A világűrről szóló, ugyanebbe a sorozatba tartozó kötet szintén alapos információkkal és tetszetős képekkel örvendezteti meg a gyerekeket, és az olyan (e tárgyban eléggé tájékozatlan) szülőket is, mint amilyen én vagyok. Érdekes alapinformációkat tudtam meg például a fekete lyukról, a tejútrendszerről a galaxisokról, és a végén még néhány kérdésre is sikerült válaszolnom, merthogy akár egy űrszonda-kvízt is megoldhat az, aki elolvassa ezt a hasznos és szép könyvet.

emberNa, ez a kedvencem ebből a sorozatból. Annyira lenyűgöztek a képek, hogy alig tudtam figyelni a szövegre, pedig az is nagyon fontos, és persze megint igen lényegre törő. Három másodpercben is összefoglalják az amúgy harminc másodpercesnek mondott információkat a szerzők. Nagyon sok minden van még ebben a sorozatban, érdemes végigböngészni a kiadó oldalát. Meglepő tényeket tudtam meg például a vérről, pedig nem is nekem készült ez a kötet, hanem a kilenc éven felüli gyerekeknek.

Én pedig jócskán elmúltam már kilencéves, de remélem, soha nem növök fel annyira, hogy ne lelkesedjek a jó gyerekkönyvek iránt. Olvassatok együtt, külön, este, reggel, ágyban és asztalnál, bármikor és bárhol. Az a lényeg, hogy szeressétek a gyerekkönyveket. És ha ez így lesz, akkor a gyerekeitek is érzik majd, hogy ők mennyire fontosak nektek! Ettől ők boldogabb gyerekek lesznek, ti meg elégedettebb szülők...

 Both Gabi