1.

Madarak (The Birds), 1963. Bár nem teljes egészében igaz történetet mesél el, de a filmet egy megtörtént eset inspirálta. 1961-ben, a kaliforniai Monterey-öböl partjainál tömegesen támadtak meg embereket egy mérgező alga hatása miatt agresszívvé vált madarak.

2.

Psycho, 1960. Vajon hányan mertek egyedül zuhanyozni a film megnézése után? Magát a főszereplőt, Janet Leigh-t is megviselte a hét napon keresztül és hetven kameraállásból forgatott, ominózus jelenet.

3.

Az ember, aki túl sokat tudott (The Man Who Knew Too Much), 1956. Ezt a filmjét remake-ként jegyzi, hiszen korábban, 1934-ben már egyszer leforgatta, ám akkor nem hozott akkora sikert a rendezőnek, mint másodszorra. Ebben a jelenetben a cintányérok összeverésénél kezdődik a merénylet.

4.

Hátsó ablak (Rear window), 1954. Hitchcock a valóságban is megépíttette a New york-i bérház tökéletes másolatát, ahol minden egyes ablak bepillantást enged mások életébe. Az egyik ablak mögött pedig gyilkosság történik...

5.

A Manderley ház asszonya (Rebecca), 1940. Rebecca, a rejtélyesen elhunyt előző feleség szelleme ott kísért a házban, és az új asszony mindenhol őt véli látni. 1941-ben a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjra jelölték, de nem nyerte el.

Kiemelt kép:  Getty Images/Bettmann